Нарушенията с къщите за гости ще са за сметка на данъкоплатците

Малко преди да подаде оставка като министър Румен Порожанов се яви на разпит във връзка с делото за злоупотреби с европейски средства срещу Миню Стайков.

© Анелия Николова

Малко преди да подаде оставка като министър Румен Порожанов се яви на разпит във връзка с делото за злоупотреби с европейски средства срещу Миню Стайков.Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г.


На практика с решението си ВАС казва, че санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и много други нарушения по програмата, трябва да бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който според ВАС не е имал делегирани права да приеме подобен акт.


В част от посочения период, в който е приета методиката, Румен Порожанов е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (от март 2011 до август 2013 г., а после от ноември 2014 г. до февруари 2017 г.). Порожанов подаде оставка като министър на земеделието заради скандала с къщите за гости и проверките на прокуратурата.
Решението на ВАС е окончателно (пълния текст - тук). От него се разбира, че всички установени нарушители по програмата ще имат срок от една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.


В решението на магистратите се посочва, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. "Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" не е овластен нито от конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове", съобщиха от ВАС.


"Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност", категорични са върховните съдии.


В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, е участвал и председателят на съда Георги Чолаков.


Какво представлява спорната методика?


До момента методиката за санкциониране се е прилагала, когато не се спазват критерии за допустимост, различни от размера на площите или броя на животните, както и на други ангажименти и задължения. Тя урежда санкциите в случаи на нередности – нарушение на нормативни разпоредби и на договорните отношения между фонд "Земеделие" и бенефициентите.


Санкцията се определя на база на оторизираната по договора финансова помощ, ако нарушенията са установени след плащането. В специално приложение са определени размерите на санкциите, като се отчита тежестта, степента, продължителността и системността на неспазването на правилата.


Решението на съда засяга десетки санкционирани, изпълнявали проекти по Програмата за развитие на селските райони. Все още не е ясно какъв е общия брой на санкционираните, както и какъв е размерът на тези санкции. Сега те ще бъдат за сметка на данъкоплатците.


Финансирането на къщите за гости попада в обхвата на програмата, а скандалът доведе освен до оставката на Порожанов и до още две - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.


Никой не може да каже колко са санкционираните


В началото на май "Икономист" публикува материал със заглавие "Къщите за гости си остават без гости", в който се цитират данни, изнесени от Румен Порожанов. Тогава той казва, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които тече 5-годишен мониторинг.


Той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите, по данни на Порожанов.


Хронологията на казуса - просто и накратко


ДФ "Земеделие" по времето на Румен Порожанов изготвя тази методика и я публикува на сайта си, но такъв нормативен акт може да бъде издаден само от министъра на земеделието или от Министерския съвет. За да влезе в сила, задължително трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник".


На базата на тази методика започват провеки на къщите за гости. Оказва се, че при половината има проблем. Налагат се финансови корекции и бенефициентите са глобени съгласно тази методика. Следват обжалвания пред административните съдилища на територията на цялата страна. Въпреки че практиката е противоречива, в крайна сметка почти всички дела стогат до облажване пред ВАС. А практиката на ВАС е да потвърждава корекциите.


Миналата година подобно дело стига до административния съд София-град. Съдията прави по-задълбочена проверка и установява, че не може да се установи дори датата, на която методиката е публикувана на сайта на ДФ "Земеделие". Вероятно това е станало през 2015 г. На това основание съдът казва, че не може да уважи искането за корекция, защото не е ясно кога и как е публикуван документът.


Това дава основание на сдружение "Венетица" и още няколко дружества и фирми да обжалват съществуването и действието на методиката изобщо. Миналата година тричленен състав на ВАС посочва, че тази методика е нищожна. Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" иска отправяне на преюдициално запитване до ЕС, но съдът го отхвърля с мотива, че е компетентен да се произнесе по делото.


Така се стига и до окончателното решение на петчленен състав на ВАС – методологията е действала, без да е издадена от лице, което не е имало правомощия да я издава и санкционираните по нея ще имат право да обжалват.


Кой ще плаща?


Днес депутатите в парламента приеха на първо четене проект с промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Ако той мине и на второ четене, депутатите ще преодолеят тълкувателно решение на ВАС от 2016 г., според което "вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен, не подлежат на обезщетяване", пише Свободна Европа.


Глобените по обявената за нищожна методика на ДФ "Земеделие" сега не могат да търсят обезщетения от държавата. Но ако парламентът промени ЗОДОВ, вече ще могат.


Позицията на ДФ "Земеделие"


ДФ "Земеделие" ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика, заявиха в официално съобщение от фонда.


"Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013 г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес", заявяват от ДФ "Земеделие".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!! ПАК СИ ГИ ИЗБИРАЙТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  Няма нищо, свикнали сме да плащаме за безобразията на политиците.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Ша бъди дьетскъ плъньетъ, най-красивата мичтаааа...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 606 Весело

  Кметът и кметицата с постове №1 и №2. Пхахах!

 5. 5 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Приемането на това решение, което си е жив подарък от нас за някои избрани люде, съвсем случайно стана три дни след изборите.
  ДА ВИ е честита победата на здравите сили!

 6. 6 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 961 Любопитно

  Нещо различно от другите пъти ?

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  До коментар [#5] от "tos_buratino":

  Гробарите отново сервират корупция на целокупната спяща рая.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4154 Весело

  Добрата новина в случая е, че има и европейска регулация по кражбите на евро средства, отделно и евр. гл. прокурор...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 9. 9 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "санкции за милиони за нарушения..., трябва да бъдат покрити от данъкоплатците."
  Гарантирано от ГЕРБ!

 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Фарс. Става дума за решението на съда.

 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не забравяйте Кьовеши


  А и бяхме предупредени - ЕС ще наблюдава с особено внимание случващото се с европарите към фонд Земеделие :)

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 12. 12 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Комунист (тиквар), кръв повръща пари не връща....що да ги връща, като си има цял бостан от тикви да ги подкрепят!!!!

 13. 13 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1521 Весело

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!! ПАК СИ ГИ ИЗБИРАЙТЕ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Докато вие сте "алтернативата"- пиши го станАло!

  Збогом, Збогом, Кмете!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 465 Неутрално

  За откраднатите пари ще плащат данъкоплатците.
  За некачествения ремонт на "Граф. Игнатиев" наказани няма да има. Парите са усвоени от едни наши приятели.
  Кръговото във Варна пропадна и се наводни - виномни пак няма, глоби също няма.
  Така ще стане и с апартаментите, асансьорите, пирстройките, надстройките, барбекютата...
  Гласувайте пак за крадливците от ГЕРБ, щото по-малко крадели от БСП и ДПС.
  По-малко, защото не знаете колко е много!

 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1034 Весело

  Също така предполагам в България все още има НАП

  Платени данъци, туристически данък, приходи от нощувки и т.н.
  Регистрация в общината , като обект за настаняване

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!! ПАК СИ ГИ ИЗБИРАЙТЕ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ......Сезирайте О Л А Ф бе КМЕТЕ......!!!!.....със Сигурност има РАБОТЕЩИ МЕХАНИЗМИ за БОРБА с ПЛАДНЕШКИТЕ АЙДУЦИИИ.......!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 399 Неутрално

  За Иванчева 20 години. За "нашите" хора - спонсориране на 200%. Хвала!

  Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Е, при БСП беше така, при ГЕРБ е същото!Защото нямат разлика - затуй!!!
  А докато в съд и прокуратура се разпорежда Пеевски и ДПС, с любезното съдействие на ГЕРБ, които 10 години не искат и да помислят реформи да правят - ще става и по-зле!!!
  Узакониха тези кражби и престъпления - това е!!!
  Да не забравите пак да си ги изберете, като ви лъжат, че ако не е ГЕРБ ще е БСП!!!10 години вече тази лъжа минава!!!

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":

  "Няма нищо, свикнали сме да плащаме за безобразията на политиците."

  Викаш, за безобразията на Виденов платихме с Костов, за безобразията на Костов платихме със Симеон, за безобразията на Симеон платихме с Тройната, за безобразията на Тройната платихме с ГЕРБ, за безобразията на ГЕРБ платихме с... Ха, сега де, с кого ще платим за безобразията на ГЕРБ?
  Да имаш някакво предложение?

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  Само 9.03792 % са гласували за ГЕРБ!!! Чудя се на нахалството им.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Винаги е било така. Но поне който е отговорен, трябва да понесе някаква санкция. А те какво?! Местят го от една високоплатена длъжност, на друга такава...
  Явно е удобен такъв. И послушен.

 23. 23 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 629 Гневно

  Ама че крадливи данъкоплатци,бе.Ще нарушават "стабилността".Хак им е,нека плащат!

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1538 Гневно

  Как е възможно методика да е публикувана само в сайт?
  Всичките юристи на министерството да си заминават вкупом. Освен това изглежда като истинска подигравка от страна на съда.
  Някой отново е разкешвал здраво всред петчленния състав.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Алтернатива ще се намери, не се притеснявай.

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!! ПАК СИ ГИ ИЗБИРАЙТЕ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, пра'й сметка, че тия колко крадат и народът ги избира!
  Представяш ли си к'ъв ужас изпитва народът, само като си помисли, че отново може да се върне Гумен Речев.

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Честито! Другите избори пак да иде плебса до Гърция да не изпусне хубавото време ...

 28. 28 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Така ниско ги стрижат само овцете ..... и българските гласоподаватели .... А да ви / ни е честито и нека да не спираме до тук... ноже и още... стригане и е...н по герберски..

 29. 29 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  Ами не,
  не съм съгласна относно юристите на ДФЗ.

  Методиката е направена много ясно, друг е въпросът ,че ВАС отхвърля същата.
  И не , защото е незаконна, а защото ще загазят наши хора.

  Когато Порожанов поиска ЕС да се изкаже по казуса,от Българският съд му отхвърлиха молбата.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 30. 30 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 283 Весело

  ВАС работи за Нас.
  Това го видях някъде, не помня къде.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Защо ли ми се струва че това решение на ВАС касае не само къщите за гости, но и всичко по европрограмите което се контролира от фонд Земеделие, а това е много, много повече.

 32. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Или тези съдии някой ги е нагушил здраво или гербераските юристи нестават за нищо. По вероятното е второто като гледам бившия и настоящия министър на правосъдието какви юристи са...Плащай народе нали сте толкова глупави,че продължавате да гласувате за мафията.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  До коментар [#26] от "4ort":

  Русокоске - 9.03792 % НЕ СА НАРОДА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  НАБОРКЕ ,
  вземи такси и иди в МАРКОВО ,
  на центъра е РЕСТОРАНТ ГРАДИНА ,
  кажи че си от митю шопов ! ! !
  ГЛАДНА И НЕНАПОЕНА няма да останеш .

  Every little helps
 35. 35 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 578 Гневно

  Мамка му (без извинение)!!! Защо всичко у нас върви обратно на логиката?! Защо все виновният ще се измъква, а беззащитният ще плаща и ще търпи последствията?! Защо няма правосъдие и справедливост, защо няма възмездие за прегазващите закона?!
  И в края на краищата ЗАЩО НЯМА държава?!

 36. 36 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ще хванете Бай Бойко за ШВЕПСА вие не го ли разбрахте вече това.Карамандъ и него с неговите 100 къщи.

 37. 37 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Добре, тези, които не са направили методиката правилно и не са я публикували в ДВ, не носят ли някаква отговорност? Като си държавен служител, всичко ли е безнаказано?!

 38. 38 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов: При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора"

  Сега разбираме какво значи да се е справяш добре.

 39. 39 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Некомпетентността на държавната администрация е ужасяваща! Сега този, който е издавал нормативни актове, без да има право на това и от което са настъпили значителни вредни последици, както всички замесени в случая, следва да отгърмят към кауша с подобаващи присъди и срокове. Това няма да върне парите на данъкоплатците, но ще е обеца на ухото за следващите. Ама надали...

 40. 40 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#10] от "galapagas":

  Фарс НЕ Е,защото за къщите за гости ЯСНО пише 5г срок в който да се управлява бизнеса,а дали се е спазвал през тези 5г можете да питате управляващите през това време,които всички знаем кои са.Само че според тях е виновен Сорос,Костов,Рептили и Масони.

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  До коментар [#26] от "4ort":Русокоске - 9.03792 % НЕ СА НАРОДА !!!
  —цитат от коментар 33 на КМЕТ В СЯНКА


  ++++++++++...!!!!....О К....КМЕТЕ......!!!!.....Приемаме ти ДОВОДИТЕ......!!!!......НО.....!!!!????....Защо останалите 91 % ...матрялец... КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАТ да Приемат Котилото от ПОЗИТАНО ката "АЛТЕРНАТИВА".......?????!!!!!????.....ииии ПРЕДПОЧИТАТ да РАЗПУСКАТ на СЛЪНЦЕЕЕ.......наслаждавайки се на хубото ВРЕМЕЕЕЕ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Материалът е свикнал да плаща.
  Материалът , ако не плаща , няма да е материал.
  Материалът не може да изневери на себе си.

 43. 43 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Честитооо. Дрийм тима на Бойко ви го такова без вазелин 3дена след изборитеее. Приятна ракийка умнокрасавци и образовани

 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Минималното, което трябва да последва, е виновните лица да получат присъди.Като гледам как раздават по 20 години за €70 000 , тук присъдите ще са за хиляди години.Много хиляди.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на doo08488440
  doo08488440
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "tacheaux":

  тъй ами, ще плашат куче със салам. Я колко века е търпял народеца и как е оцелял благодарение на БПЦ, ))).

 46. 46 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Майната им на ГЕРБ/ДПС и тяхното оръдие Порожанов. Аз няма да плащам тези глоби.

 47. 47 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Няма такава държава в Европа. Няма такава корупция!
  В Африка се сещам за достатъчно примери.
  Честито на приматите у нас.
  Изравнихме стандарта!
  Пак гласувайте за загробващите ГЕРБ, БСП, ВМРО и Ко. и ДПС.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Румбата, като типичен нефелен гербаджия, измислил "методика" и издал "наредба" без да има такива права по закон, с която да глобява "нарушители", одобрени от самата негова агенция. Само на мен ли ми изглежда като някакъв нелеп цирк тая врътка ? Или ако сме по-конспиративно настроени, примерно като средство да поизтупа още някой "нарушител" под масата,... в името на държавата и справедливостта разбира се.

 49. 49 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2266 Весело

  "да бъдат покрити от данъкоплатците" - все едно ОПравната паплач по "върховете" не са го направили да е така, та сега СЪДниците отсъждат повече от справедливо! Така си вървят държавните работи, за държаните от електоралния мат`рял оправни тарикати.

  Коментиране на анализираното, вече...
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Кметът и кметицата с постове №1 и №2. Пхахах!
  —цитат от коментар 4 на Боби Бобев


  И нахалникът бе мярка с пост #4.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3770 Весело

  Ама разбира се - същата схема като с КТБ ! Кралите - крали, а понеже парите не могат да се възстановят, дай да гласуваме едни 3 милиард в " полза на банковата ликвидност", пък после, като съберем вересиите на банката, ще си ги възстановим обратно....
  Та и тука - схемите препрани, сега ако искате да ги разваляте- бюджета т.е ние плащаме....На близките на Ленчето, на приближените до властта......Така ни се пада като искаме да разваляме далаверата на " политическия елит"...То една да беше само !

 52. 52 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Честитооо. Дрийм тима на Бойко ви го такова без вазелин 3дена след изборитеее. Приятна ракийка умнокрасавци и образовани
  —цитат от коментар 43 на b0b069


  И какво общо имат умнокрасивите с ББ ???

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  " На базата на тази методика започват провеки на къщите за гости. Оказва се, че при половината има проблем. Налагат се финансови корекции и бенефициентите са глобени съгласно тази методика. Следват обжалвания пред административните съдилища на територията на цялата страна. Въпреки че практиката е противоречива, в крайна сметка почти всички дела стогат до облажване пред ВАС. А практиката на ВАС е да потвърждава корекциите."

  Воят започва ! Това институции, правителство, прокуратура, ЧОПНИ, ДАНС - вървят заплатите , чадъра е широко опънат и ако не започнат сериозни протести и вълнения, тия институции ще си останат и на хартия само. Като задължения и отговорности. Иначе като получаване на заплати и участи в престъпните схеми - ама как, всички са вътре ! Балабар с кръговете от роднини и интимни....

 54. 54 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вече си виртуален съсобственик на имагинерни идеални части от лъскави къщи за гости!

  Не се ли радваш?

 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Не са пропуснали да го включат в мораториума. Поне по една глоба от 500 лв. няма ли да има?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Добрутро Пено! Млеко варим.

  Ние си знаем!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8838 Неутрално

  Некомпетентни? Съмнявам се. Вижда се по замитане на следите.
  Тези, които са "непомпетентни" за постановили некадърен акт (за да падне). Междувременно крадат семейно и групово от парите ни, раздавани от ДФЗ. Подготвя се бомбата (скандалите с къщи за гости, глоби, днешното решение). Междувременно виновните подават оставки (Порожанов) или стават евродепутати (заместничката му). Новите ще кажат "ние не сме виновни, вие данъкоплатците, плащайте глобите, защото трябва да върнем парите на честните крадци" ...
  Кръгът се затвори...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Гласувайте пак за ГЕРБ. “Стабилност”

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Всъщност проблемът е в тъпата опозиция, която позволи на баце такъв бюджет, при който може да купува избори.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ЧУХТЕ ЛИ СТАДО , ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ НА МУТРИТЕ ЗА ИМЕНИЯТА ИМ

 61. 61 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тези избори с нищо не промениха вътрешнополитическата криза. Проблемите на едно абсолютно некадърно управление, надупчено от корупция, с окапал прокажен авторитет, най-вече с овластен на върха нагъл бандит, свикнал да бие, продължават да се стоварват с ежедневните си тежки провали върху обществото. Причините за оставки отдавна надхвърлиха математическия максимум. Известията за гадостите на това управление станаха перманентна даденост. Въпреки нагласените резултати ( фалшиви и подло формирани ) ГЕРБ със своите твърде съмнителни 450 0 00 гласа няма подкрепа сред българското население. Дебелата кожа на Бойко Борисов не пропуска дори за секунда безпощадната китика , която се сипе вече месеци наред, а той самият продължава да се хвали, да наказва с присъствието си бъдещето на народа. Бойко Борисов е враг на България, която затъва в корупция, страна, в която доходите и стандартът на живот са най0ниски в Европа и Африка, страна , от която процентът на избягалите жители е по-голям от процента на емигрантите от бедстващите региони, опустошени от дългогодишни войни, суша , глад, тероризъм..

  Дедо Крум
 62. 62 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Друго и не можеше и да бъде. На чужд гръб и сто тояги са малко казват някои.

 63. 63 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Зимата ще е тежка,лятото лошо, да му мисли Тиквата.

 64. 64 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Не е виновен съдът, нито ГЕРБ, нито Путин, нито Меркел - виновен съм аз и 50-те коментиращи преди мен. Реално, де факто, де юре, практически, формално, обективно, субективно и всякак, ние сме най-обикновени помияри, които позволяват изметта и утайката на обкръжаващия ни свят, да ни содомизира ежедневно. Безропотно.

 65. 65 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Една интересна новина - Репортерът спомена, че си ходил на село за 24 май. Хахахахахахахахахахахахаха. Ама той наистина се оказа баят селянин, миришещ на зелен потник, лук и вкиснато.

  Дедо Крум
 66. 66 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Закривай !

  This is the place where puddings die.
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  ма не са криви те, ами онея 9% свини дето ни ги набутват

 68. 68 Профил на ilkoiliev123
  ilkoiliev123
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Вече се чудя, тая работа с къщите за гости, на корупция ли ми мирише или на герп!!!

 69. 69 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  При реални и нормални условия ,целия екип на фонда ,воглаве с министъра отдавна трябваше да бъдат затворени в пандиза ,където поне по 20 години да отработват заграбеното от тях и близките им .

 70. 70 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  след още 20г, политическите отрепки от сегашните времена ще са могъщите "капиталисти" след време, парче по парче рязали от общото - заменки, плажове, ЕУ фондове, парите препрани в комплекси в курорти, дори канализацията до заграбените терени по плажовете, пак с общи пари правена.

  и няма "институция" дето да спре този модел - всички създадени за целта проституирВат.

  (въобще думата институция е прекалено високопарна за кочината пред коня и останалите отдавна превзети и работещи в частен интерес държавни сгради).

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#22] от "paf":Местят го от една високоплатена длъжност, на друга такава...
  На туй,чичовото, при комуниизма му казваха НОМЕНКЛАТУРА.
  Ленин бил казвал: Революцията е сериозно нещо и не бива да се оставя на аматьори. Извършват я професионални революционери. След като вземат властта те образуват въпросната номенклатура.
  Ние,,българите, на всеки избори, особено от десетина години, извършваме революция и даваме властта на професионалните ментарджии. В Италия им казват друго и не ги допускат до властта.

 72. 72 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Тия нямат спирка.
  Ужас.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Управляват ни по метода на генерал Франко: На нашите - всичко. На другите - закон!

 74. 74 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Абе джурналя заспали, къде бяхте когато тричленния е взел това решение !

 75. 75 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#52:"nessarox"][/quote]

  Верно ли не знаеш? С техните гласове се създаде и укрепна първото правителство на шайката на сикаджията, а за награда, че върнаха мутрата на власт през 2014 г., във второто получиха и министри, обл управители, шефове на агенции, посланици и т.н.

  Никога повече мутри начело на България.
 76. 76 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поредната сензационна новина, без последици след КТБ.

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  "ДФ "Земеделие" по времето на Румен Порожанов изготвя тази методика и я публикува на сайта си, но такъв нормативен акт може да бъде издаден само от министъра на земеделието или от Министерския съвет. За да влезе в сила, задължително трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник".%

  А защо методиката не е издадена от министъра на земеделието? Или не е утвърдена с постановление на Министерския съвет? Зная, много хора ще кажат - за да може да бъде оборена в съда и нашите хора да се разминат с плащането на санкциите. Не, не го вярвам. Има толкова много по-лесни и евтини начини да се избегнат санкциите. Защо тогава? Ами защото ГЕРБ са партията на некадърниците. Хора, които не могат да забият един пирон, да завият един болт, да напишат един документ. Затова и за десет години те нищо не са свършили за България. "Видимият резултат" са само стойките и позите на баш гербера. И баш некадърник.

 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  "ДФ "Земеделие" по времето на Румен Порожанов изготвя тази методика и я публикува на сайта си, но такъв нормативен акт може да бъде издаден само от министъра на земеделието или от Министерския съвет. За да влезе в сила, задължително трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник".%

  А защо методиката не е издадена от министъра на земеделието? Или не е утвърдена с постановление на Министерския съвет? Зная, много хора ще кажат - за да може да бъде оборена в съда и нашите хора да се разминат с плащането на санкциите. Не, не го вярвам. Има толкова много по-лесни и евтини начини да се избегнат санкциите. Защо тогава? Ами защото ГЕРБ са партията на некадърниците. Хора, които не могат да забият един пирон, да завият един болт, да напишат един документ. Затова и за десет години те нищо не са свършили за България. "Видимият резултат" са само стойките и позите на баш гербера. И баш некадърник.

 79. 79 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Еми изборите минаха, време е матряла да плаща.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 80. 80 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#52:"nessarox"]
  —цитат от коментар 75 на bgkurshum
  Верно ли не знаеш? С техните гласове се създаде и укрепна първото правителство на шайката на сикаджията, а за награда, че върнаха мутрата на власт през 2014 г., във второто получиха и министри, обл управители, шефове на агенции, посланици и т.н.[/quote]

  Разбирам .
  Обърнете се към г-жа Кунева и Лукарски, също така и към СДС, сега ГЕРБ/СДС

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 81. 81 Профил на кукувица
  кукувица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз и децата ми няма да плащаме , “уважаеми” управляващи и ВАС-аджии! Терминал 2 е много по лесно, да плащат ВАС, тъщите, семействата им и внуците им!

 82. 82 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аааа, да ма фаните за .... наратива. Отдавна съм чао.

 83. 83 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Ама този път само 3 дена след изборите чакаха....Ясно е, че не се знае кой е гласувал за ГЕРБ, но не може ли всички такива суми да се удържат от членската им маса?

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Не забравяйте КьовешиА и бяхме предупредени - ЕС ще наблюдава с особено внимание случващото се с европарите към фонд Земеделие :)
  —цитат от коментар 11 на nessarox


  —-
  Ти пък колко си наивна, целта на ЕС е техните фирми да имат прилични обороти в България. Раздават еврофондове, за да ни замажат очите, никой нищо няма да проверява, за тях това са излишни разходи.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  Не те ли е срам да пишеш откровени глупости на манипулации? Някой е кеширал на Порожанов за тези безобразия, а не на съда който е отсъдил според закона. Това гербавите тролове прелалявате вече.

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3884 Весело

  Също така предполагам в България все още има НАППлатени данъци, туристически данък, приходи от нощувки и т.н.Регистрация в общината , като обект за настаняване
  —цитат от коментар 16 на nessarox  —-
  Стига де, къщите са само на техни хора, никой няма да ги пипне!!

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#27] от "everlast666":

  Ама те в Гърция гласуваха, в България ходиха за гъби. Това не е толкова лошо, защото тукашните гласуват за ГЕРБ, БСП, ДПС или Патриотите! Само от чужбина идва демократично-защитноприроден вот!

 88. 88 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Само масови разстрели ще оправят положението.

  Не протести и пърформънси.

 89. 89 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Уродливото, нечистоплътно и токсично "управление" на ДС-мутросвинската каста няма граници и не знае срам и свян. Геноцид облечен в пунта мара. Серийните убийци и социопатите имат повече милост към жертвите си, за разлика от отношението на шайката към сънародниците си. Това са национални предатели, престъпници, лъжци и страхливци облечени във власт и имунитет. Това за крадци на настояще и бъдеще.Те са отговорни за превръщането на настоящето и бъдещето на България в пътека за незрящи, която свършва в стена или пропаст, а българите са пуснати да вървят по нея с поредната пунта мара - слепи, объркани, крепостни и преклонени.
  От друга страна да бъдеш българин се е превърнало в диагноза. Пасивно и страхливо, българинът гледа като зад полата на майка си как се гаврят с достойнството му, как му изпразват мизерните доходи, как му пробутват пунта мара и шменти капели, как го използват като брашнен чувал, как му режат корените, а мълчанието му проглушава ушите. Безропотно, крепостно, робски, той не реагира. Психо-социалния му и личностен свят са една плеяда от стокхолмски синдром, удобна амнезия и самоунищожителна неврастения. Живот с широко затворени очи. Живуркане в услуга.
  Няма никакъв шанс нещо да се промени без да има активно и рационално действащо гражданско общество. Няма да има промяна, докато Суверенът на Република България не осъзнае, че е суверен. Че той изкарва парите, които влизат в държавния бюджет и той определя как да се изхарчат. Че той е излъчил представители, които трябва да контролира и да санкционира, ако има девиации в управлението на обществения ресурс. Осъзнавайки всичко това, може би има някакъв шанс да оцелее в бъдеще, за съдаването на което е взел активно участие. Всичко останало е пунта мара...

 90. 90 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Настроение: Дълбоко отвратен
  Долни помияри!!!

 91. 91 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Честито! И да не забравите да идете на протеста против норвежките човекоядци ислямисти в неделя!

 92. 92 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf": Тъпак, казват ти, че ще плащаш. Ти си роб, но мен ми налагат съвсем демократично. Еврорегулацията си я подари на майка ти. И да ви обижда и да ви псува човек, не ви пука. Жалки адови нещастници.

 93. 93 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1326 Гневно

  "...санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и много други нарушения по програмата, трябва да бъдат покрити от данъкоплатците. "
  ===========================================================================
  Вампири!

 94. 94 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#70] от "хм": "след още 20г, политическите отрепки от сегашните времена ще са могъщите "капиталисти" след време, парче по парче рязали от общото - заменки, плажове, ЕУ фондове, парите препрани в комплекси в курорти, дори канализацията до заграбените терени по плажовете, пак с общи пари правена."
  Грешиш! Няма да минат и 5-6 години и тези наглеци ще трябва да плащат мизерния си животец с ограбеното от народа. На кой ще плащат? Ами на сегашните съюзници. Кой целунал, кой пръднал, кой се насрал, всички са нарушили "ценностите". Ще ги съдят за това, че окрадоха собствения си народ. Не че са се загрижили за "народа", но трябва да има мотив, за да им бръкнат в джобовете, а те бъркат дълбоко и зануляват до край. Бог може и да им прости, но "съюзниците" никога!

 95. 95 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Едно от поредните плащания на всички в територията а ла КТБ.
  Подли копеленца, шайка, мафия, рекетьори и тн...

 96. 96 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Много станаха плащанията в резултат от "управлението" на герберските мошеници. Крадат като печенези европейски и бюджетни средства, а благодарният от действията им народец безропотно плаща масрафа вместо да им отреже крадливите ръчички, а и главички. Откъде се пръкна тази крадлива пасмина?

 97. 97 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#96] от "Мърмор":
  От БКП.

 98. 98 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  На гласувалите за Герб честито. На другите избори пак гласувайте така и викайте че няма алтернатива.

 99. 99 Профил на mbu17611841
  mbu17611841
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ПО НЯКОГА ИМА И РАЗЛИНА ГЛЕДНА ТОЧКА.
  Притежавах къща за гости, която ще изплащам до 2036 година.
  Първо за нарушенията:
  Всички нарушители са виновни с това, че на третата година не изпълняват прогнозните парични потоци заложени в бизнес плана. Моят бизнес план е писан през 2008 година, проекта ми бе одобрен 2011, а обекта бе завършен края на 2013г. Предполагам повечето помните, колко се промениха нещата за тези пет години.
  Методиката бе създадена в края на 2016г след разкритата "къща за тъща" и за да се покаже на ОЛАВ, че има контрол. Познайте кой беше проверен, естествено хора като мен, амбициозни и затънали в заеми, защото не съм минал през тяхна консултантска фирма и не съм платил за да ми се одобри проекта.
  Самата методика е скалъпена от два Европейски регламента, като единия се отменя от другия и т.н.
  След като ми беше наложена финансова корекция и стигнах до съд, първа инстанция доказа, че методиката е създадена след изтичането на мониторинговия срог ( след изтичане на договора). Счетоводна експертиза доказа, че при 10 годишен бизнес план няма как да се търси отговорност на третата, както и липсата на ангажимент по договор да изпълня нещо, което е "план и прогноза". И бях оправдан с 17 страници решение на първа инстанция.
  Последва втора инстан ВАС, тъй като за държавните структури дори няма съдебна такса за обжалване и то е задължително.
  На делото присъства и прокурор, който в 4 страници се обоснова защо защитава решението на първа инстанция, като още тогава имаше съмнение за тежеста на методиката.
  ВАС взе решение в две страници с различен шривт и бях осъден да заплатя финансовата корекция.

  Какво последва:
  Заложения кредитор придоби и продаде имота, който още имам да изплащам.
  ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА
  За мен ВАС най накрая си свърши работата, а аз мисля да започна на ново дела срещу ДФ Земеделие.
  ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА

 100. 100 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Между другото миналата седмица бях в австрийската част на Тирол. Ето ви една истинска къща за гости.

  https://www.engelvoelkers.com/en-at/property/traditional-country-house-in-the-ziller-valley-3934829.1279526_exp/

  Принадлежи на собственика си , който живее на първия етаж и отдава втория и третия за гости и се издържа от това . Какво пречеше ако имахме нормални управници вие да си имате по една такава къщичка в планината, която да ви храни , вместо мазните гербаждии и депесари да си я държат за лятна резиденция/ даже не са си направили и труда да я дават под наем, че да си не развалят рахата за някакви си три-четири хиляди лева на месец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK