Три часа за сумиране на изборен протокол и за едни липсващи преференции

Eвропейски избори 2019, гласуване, урна, бюлетина, бюлетини

© Надежда Чипева

Eвропейски избори 2019, гласуване, урна, бюлетина, бюлетиниЩуране, лутане, вайкане, натъманяване на данните и "ох, не забравяйте, че трябва да сумираме накрая!". И три часа и половина за попълване на протокол от гласуването на 190 човека. Така е протекла изборната нощ в една избирателна секция в София, разказа партиен наблюдател.


Човекът, ангажиран да следи в нощта на вота как тече отчитането на резултатите, пожела да остане анонимен, но разказа пред "Дневник" за поредния хаос и пълна липса на подготовка на хората за това как да попълнят протоколите и коректно да се отрази гласуването.


Затова не е и изненадващо, че вече немалко хора, проверявайки сами в протоколите от секциите си, се оплакаха в социалната мрежа "Фейсбук", че им липсват преференциите, с които са посочили предпочитания от тях кандидат за евродепутат. Установили, че срещу избрания от тях претендент в полето за преференции стоят отчетени 0 гласа, някои дори вече подадоха и сигнали до изборната администрация.
Ефектът от сигналите обаче не се очаква да е съществен, поне ако се съди от опита от предишни години – на местните избори 2015 г. подобни разминавания също бяха установени, имаше сигнали, но краен резултат и промени след проверките – не.


Къде ми е преференцията


"Здравейте, казвам се А. Д., живея в ж.к. Стрелбище, район "Триадица", 23-ти МИР, София.
Номерът на избирателната ми секция е 234610046. Това е протоколът на секционната избирателна комисия, където открих, че преференциалният ми вот НЕ Е отчетен – срещу името на моя избраник има 0 (нула), а тъй като аз лично съм гласувала за него, трябва да има поне единица", се казва в жалбата на един от засегнатите избиратели до Районната избирателна комисия с копие до централната. В изпратеното днес писмо се отбелязва, че при повторна проверка на преференциите, "ако допуснем, че съм единствената, посочила точно този кандидат – бюлетината ми може да бъде открита, а твърдението ми доказано". "А ако не съм била единствената, значи преференциите просто не са били отчетени, което е тежко нарушение на изборния процес", отбелязва гласоподавателят.


Друг човек, също установи, че му няма неговата и на негов роднина преференцията. Единият избирател е гласувал машинно, а другият с хартиена бюлетина. И в двете преференциите липсват.


Под друг аналогичен пост, още хора се оплакват от подобни липси.


"Преглеждайки отчетените преференции в секцията, в която гласувах (Читалище "Средец" бул. "Цар Борис ІІІ" № 17 - 234602038) без изненада установявам, че за Димитър Радославов Веселинов не е гласувал дори и Димитър Радославов Веселинов (какво остава за членовете от неговото семейство, които го подкрепиха). Този рецидив го наблюдавам пряко, като застъпник и наблюдател от 5 години", написа във "Фейсбук" и Веселинов, който е кандидат за евродепутат от листата на "Движение" 21.


Разказът на наблюдател в секционна комисия, присъствал при броенето на гласовете в столична комисия, дава известна яснота защо може да се е стигнало до това преференциите да не бъдат коректно отчитани.


Колко да е трудно да се попълни протокол?


"Ами от 20 ч. До 23:30 ч. Толкова", е отговорът на този въпрос. А след това следва пътуване до районната комисия, чакане, предаване на протоколи, отчитане, сверки дали всичко е правилно. И това за 190 бюлетини. В съседство имало и още една секция, в която не били приключили и в 23:30 ч.


"Комисията беше от възрастни хора, в края на изборния ден 20 ч. те вече бяха изморени и не им се занимаваше. Бързаха. И не четяха изобщо инструкциите как се попълват протоколите", разказа наблюдателят. "Аз накрая взех протокола, изчетох и инструкциите и им обясних какво къде бъркат. Заедно четохме всичко. Не е сложно, но те само се вайкаха", допълни човекът.


По думите му инструкциите за протоколите са били доста сложни за хората, наети за членове на секционни комисии, които още повече са уморени в края на деня. Накрая аз като наблюдател, който не бива да пипа нищо, броих и писах, и обяснявах, отбеляза наблюдателят. А те само.повтаряха: "Ох, не забравяйте, че трябва да.сумираме накрая!", допълни той.


Проблем имало и при отчитане на машинното гласуване, където членовете на комисията трябва да препишат в протокола резултатите от машинните данни. "Ръчно и трябва да ги сумира (мале каква драма беше това сумиране), за да влязат в портокола", гласи продължението на разказа.


"Просто беше трагично. Дадох си сметка колко хора отсвирват бюлетини и преференции. Защото тези бяха редовни участници по изборите и знаеха, че никой след тях не гледа бюлетини и протоколи, не се сверява правилно ли са попълнени данните", каза още наблюдателят. "Да не говорим че им липсваха ъгълчета от бюлетините. И викат - никой няма да ги брои, пишем си ги толкова", допълни той.


Накрая членовете на секционната комисия дружно изпратили човекът, който иначе изобщо не би трябвало да се меси в преброяването, с прегръдки и благодарности, че им се е паднал толкова читав и учен младеж.


Проформа обучения и натамъняване


От години експерти настояват за професионална изборна администрация, за обучения и хора, които да са подготвени и да им бъдат осъвременявани знанията за това как да отчитат резулатите. Засега обаче това не е факт, като дори и в изборния ден стават смени в секционните комисии заради отсъстващи членове.


По правило инструктажи за членовете на изборните комисии трябва да има. На тях трябва да им бъде разяснено именно това - колко бюлетини се дават, как се дават, кой, кога и къде се подписва, как изглеждат протоколите, как се попълват. Обученията са отговорност на общинските комисии. И на предишни избори, и сега обаче членовете на секционните комисии се оплакват, че всъщност подобно обучение почти няма, на повечето места то е проформа. "Казаха ни: "Кой е бил преди на избори?", много вдигнаха ръце, заявиха ни, че сега ще е почти същото и ни пратиха да си ходим", оплака се човек от СИК.


А когато след над 20 часа на крак в изборния ден, попълване на протоколи и чакане да ги предадеш в районната избирателна комисия, някои установи, че портоколът не е правилно "сумиран", хората от секционните избирателни комисии явно са готови на всичко.


Или както на предишните избори за местна власт през 2015 г. заяви един човек от СИК: "Бях готов да зачертая всичките гласове за нашите, само и само да изляза по-бързо".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хубаво де, а тази постоянна и професионална изборна администрация какво ще прави през месеците и годините между избори??

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Гневно

  В нашата секция имаше не обучени и с кеф човек да не гласува.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  И аз бях представител в една секция, но жените се справиха и с протоколите и с референциите. Все пак са 9 човека. А при активност под 30 %, това са около 300 бюлетини.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "......, поне ако се съди от опита от предишни години.."

  Дрогари и дрогарки, Кмете, да се върнем към опита от предишни години, когато изборната активност беше 99%, а за Партията гласуваха 99,9%.
  И народът беше толкова грамотен, че не пускаше една невалидна бюлетина.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  ГЕРБ прави избори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Това ли са ви милиционерските сънища ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е как се изкарват 0,15 % за Радан.

  Зор.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на lazarovaani
  lazarovaani
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тези факти са възмутителни! Как да повярваме на изборните резултати!

 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Защо в протокол изпратен към ЦИК за определена партия има двама гласували, но когато погледна преференциално изборът е една преференция.
  Означава ли това, че за дадената партия са гласували двама,но само едната бюлетина е с преференция?

  И не, не се отнася за ДБ :)
  Отговаряйте спокойно

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "Човекът, ангажиран да следи в нощта на вота как тече отчитането на резултатите, пожела да остане анонимен, но разказа пред "Дневник" ..."

  - Добре! Останалото ще го намеря в "Уж информиран... :)

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Стоил Стоилов, изборен експерт

  "В някои села цената на „машинен глас“ скочи над 800 лева

  Съветвам никой да не подценява ината на изборен наблюдател с калкулатор в ръцете. Той е като маймуна с Калашник. Хем смята вярно, хем може да направи някого за смях.

  В една статия в „Дневник“ бях прогнозирал подобно развитие, но ми е била бедна фантазията докъде може да се стигне. ..."
  http://vevesti.bg/217408/ekspert-v-nyakoi-sela-tsenata-na-mashinen-glas-skochi-nad-800-leva/

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Цитат::
  """... Колко да е трудно да се попълни протокол?

  "Ами от 20 ч. До 23:30 ч. Толкова", ..."""
  - = - = - = -
  Не баш така !Бях зам. председател на СИК 21 00 01 28
  в Дома за стари хора Сливен. Ние сме една от малките секции, с малко гласоподаватели.
  Само аз съм от Дома , другите четирима бяха от града и само аз бях така да се каже на възраст!
  Председателя - мъж бе на около 50 , секретар и и още двама членове бяха ТРИ прекрасни млади момичета , нямащи и 25 години!
  Всичките вкупом за ПРЪВ път се видяхме и запознахме в събота привечер, когато подготвихме салона за изборния ден !
  Приключихме в 20.00 ч и в 21.35 се обадихме да изпратят кола която да превози материалите и трима членове от СИК до РИК!
  Час и половина бе нужно за да се направи черновата и след сверка да се прехвърли на беловата ! ! !
  И пак ще повторя, нашата СИК е малка , по списък имаше 107 гласоподаватели, 5 деж персонал на Дома и 4 от членовете на СИК ( аз съм си в списъка от 107 ч-ка ), или всичко трябваше да са гласували 116 човека ,
  НО гласувалите бяха само 66 ! ! !
  Благодарение на трите МЛАДИ момичета се отхвърли доста бързо в сравнение с други избори , когато комисията ни е била все от възрастни хора !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Избори в България...... Явно е, че на много места са се "натъкмявали" резултатите, само и само да се предадат читави протоколите. Скоро няма да се сдобием с гласуване по интернет. Там няма такива проблеми.

 14. 14 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Обаче Боку бил(в смисъл - победил - ма бокулизачите чак толкова дълги думички не знаят)!

  Те тва е - комунишката ДС отново, както си му е комунишкия ред - натъкми Боку начело.

  Пък матряла квичи от кеф.
  Че и подпръцва.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Само ще напомня, че имаше референдум за електронно гласуване, при което технологично изобщо нямаше нужда от подобни протоколи.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Затова трябва да има професионална постоянна независима от парттите изборна администрация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 570 Разстроено

  Лека полека се вижда колко неграмотни и неработоспособни хора остават на разположение. Да живей дерибейщината, която гони умните от страната.

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Весело

  "Проформа обучения и натамъняване" - почти всичко в държавата се прави така, на парче, да мине, да отбием номера. Е, природните катаклизми не ги предотвратяваме, но и защо да се обучаваме, нали всичко минава!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Аз редовно съм член на секционна комисия в София, с 600 души секция и никога нямаме проблеми освен умората. Струват ми се доста невежи някои от претенциите към комисиите, особено във фейсбук, където прочетох какви ли не глупости. Може да има трудности на някои места, на за натъманяване и някви фалшификации ми се струва много манипулативно да се говори. Има поне три засечки на брой гласували, подписи, бюлетини и т.н.Така че и този тип статии ми се виждат съмнителни.

 20. 20 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Всичко това доказва колко апатичен, прост и неграмотен е булгара...

 21. 21 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Победата на герб Е ПИРОВА!!!
  Гласовете ЗА ШАЙКАТА СА
  с 200000 по-малко от Гласовете на ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ!!!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 22. 22 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Защо в протокол изпратен към ЦИК за определена партия има двама гласували, но когато погледна преференциално изборът е една преференция.Означава ли това, че за дадената партия са гласували двама,но само едната бюлетина е с преференция?И не, не се отнася за ДБ :)Отговаряйте спокойно
  —цитат от коментар 9 на nessarox


  Не схващам какъв е проблема?
  Двама са гласували за партията. но единия е попълнил преференция, другия не е. Съвсем нормално.

 23. 23 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До всички знаещи как се правят избори.Обикновено в СИК,отиват пенсионери от всички парламентарно представени партии,заради някакви дребни пари.Айде умните и високообразованите да се откажат от 3 дневният уикенд и да работят в СИК ,за ползу рода.Иначе по български "Кой избра тия?".

  Ръй! Ръй!
 24. 24 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 675 Неутрално

  по моя информация в много секции не са смятали преференциите на партии под 3% според социолозите щото нямат значение.
  но в много секции. особено селата. изобщо не са ги писали -за всички!
  а ако ги бяха писали навсякъде -спокойно лилето би се класирала за сметка на сашо
  а също и Енчев за сметка на христов.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  През 1999 година бях в секционна комисия на тогавашните местни избори. Споменът ми е, че обучението беше кратко, но по същество. Нямаше реплики от сорта "вие си знаете, нали" макар новите да бяхме много малко. Председателят на комисията ни беше над 60 годишен тогава и ме накара аз да попълвам. При предаването трябваше да присъстват председателя и заместника му. Викнаха и мен. Нямаше никакви проблеми.
  Днес смятам, че проблемът е двустранен. Изключително некомпетентни хора в РИК, което е по-големият проблем и все по-често некомпетентни хора в СИК, което е по-малкия проблем. Най-лошото е, че всички се сещата, че трябва да вършат рябота, чак след края на изборния ден.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Разстроено

  До коментар [#8] от "lazarovaani":

  Нали не си мислиш, че са първите такива избори :)

 27. 27 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Тази година за първи път бях член на СИК и си дадох сметка ,че при изборна активност над 50%, щяхме да осъмнем в броене и попълване на протокола.Всъщност протоколите са два.Единият е чернова, на който се прави копие, а оригинала се преписва, т.е. може да се "сбърка" и при преписването.А преференциите се регистрират в едни таблички, като тото фиш. Там вероятността да сбъркаш е висока.Отделно , че има чернова и черновата се преписва в оригинал. Безумие и непрактичност.Резултатите от изборите се изкривяват, но от човешка грешка и умора.А ако някой иска да манипулира избора на дадена секция, просто трябва да седне да пише протокола.

 28. 28 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Абе той ББ си го каза - мат'ряла ни е лош , а ние му се обидихме или пък се разсмяхме...
  Изборите, ремонтите и т.н. всичко си показва на какво е способен един средно статистически българин.
  И недейте да казвате, че преди не било така, защото преди никой не бил съобщавал за това... просто преди не е имало хора да го разказват, защото явно не им е било в интереса.

 29. 29 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "slon":

  Абсолютно същото мисля и аз.
  Най-много ме дразнят тия мантри, че преди не било така..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK