Директорът на "Нетинфо": Има безпрецедентна намеса в политиката на "Гонг" и новинарските сайтове (допълнена)

Христо Христов

© Велко Ангелов

Христо ХристовИзпълнителният директор и съдружник в "Нетинфо" Христо Христов излезе с остра позиция срещу случващото се в новинарския отдел на компанията. Той заявява, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз".


Изявлението му, публикувано в Gong.bg тази вечер, идва дни след като спортният екип на радио "Дарик" обяви, че прекратява отношенията си с "Гонг" в знак на солидарност с колегата си и доскорошен главен редактор на сайта Николай Александров. (вижте пълния текст от Хриснов в края на статията)


Сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз" са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги купи "Нова броудкастинг груп". Все още обаче не е завършена сделката, свързана с придобиването от тях на останалите 30% от "Нетинфо" (в която е дигиталното портфолио на "Нова"). Те са притежавани от Христо Христов и Радосвет Радев (собственик на "Дарик радио").
"Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика"


започва изявлението си Христов. В него той говори за натиск за публикуване на новини, "които са с доста съмнителни факти и достоверност". За пример дава новина в "Гонг" със заглавие: "Задава се огромен скандал, ЦСКА заплашен от изхвърляне от Първа лига", публикувана след скандала с решението на футболния "Черно море" да излезе без част от основните си футболисти в решителния мач срещу "Лудогорец".


"Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие", пише Христов и посочва, че подобен е случаят с Александров.


Той допълва, че докато е изпълнителен директор на "Нетинфо",


няма да разпише "взаимното съгласие" на Николай Александров


В понеделник Александров отказа да коментира пред "Дневник" случващото се в "Гонг", каза само, че тече е в процес на напускане.


"Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия", завършва Христов.

Пред "Дневник" Христов заяви, че е сигурен, че има и други статии, публикувани след поръчителство


На въпрос откъде идват наставленията за редакторска намеса той каза: "Трудно е да се разбере, защото много умело се прехвърля топката. Изпълнителният директор трябва да каже откъде идва". По думите му в конкретния случай със статията за "изхвърлянето на ЦСКА от Първа лига" заръката е дошла от Миляна Велева, която стана директор "Новини и актуални предавания" на "Нова телевизия".


Христов каза, че не е изразявал позицията си пред новите собственици на "Нова броудкастинг груп", защото не е имал срещи с тях.
"Дневник" потърси Велева и "Нова броудкастинг" за коментар, като Велева заяви, че ще има официална позиция на компанията.


Ръководството на "Нова броудкастинг груп" свиква спешно заседание


Повече от четири часа и половина след изявлението, от медийната група изпратиха прессъобщение (около 23:30 часа), в което се казва, че отхвърлят разпространените обвинения и че "изнесените от Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото обществото тема за свободата на словото". В него пише още, че това е опит за "уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".


От "Нова броудкастинг груп" заявяват, че част от правилата им е отразяване на всички гледни точки и че имат и "изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати". Свикано е и спешно заседание на ръководството на медийната група. Изпълнителни директори на телевизията в момента са Вяра Анкова и Николай Андреев, а Георги Домусчиев е председател на съвета на директорите.


Напускащи и напускани в "Нова тв"


Днес сайтът "Клуб З" съобщи, че двама от основните продуценти на новините в "Нова тв" Цветомир Семов и Диана Димова са напуснали, като са обявили решението си тази сутрин на планьорка. Пред медиата Семов е коментирал, че не иска да се спекулира по темата и че не е бил принуден да напусне, а така е решил.


В началото на май за директор на новините беше назначена Миляна Велева, която е била на тази позиция в Канал 3 (свързван с Делян Пеевски) и в ТВ7, финансирана от фалиралата КТБ, но е известна и като спортен журналист. Дни след това от "Нова тв" бяха освободени Силва Зурлева, която работи за медиата над 20 години и беше в борда на директорите дълги години, а след това беше уволнена и назначената неотдавна да отговаря за стратегическото развитие на новините - Виктория Бехар.


Позицията на Христо Христов в сайта "Гонг"

Позицията на Христо Христов в сайта "Гонг"


По-рано днес Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също излезе с критично становище по темата с Николай Александров и "Гонг", озаглавено "Ефирът не бива да се пълни с роби". В позицията се засяга и темата за това, че предаването "Господари на ефира" занапред ще се излъчва само в интернет. Организацията посочва, че "смяната на собствеността или ръководството на една медия не бива да създава напрежение в журналистите, които да се притесняват, че могат да загубят работните си места, тъй като не са симпатични на новите собственици, директори или на свързани с тях лица".


Пълен текст на позицията на Христо Христов:


Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика.
Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност. Ето една такава:


https://cska.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zaplashen-ot-izhvyrliane-544038


Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие".


Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият "грях" на Ники е, че е фен на ЦСКА.


Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше.


Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен.


Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи грешки, но този не е един от тях. Имало е случаи, в които не съм отстоявал достатъчно категорично позицията на "Нетинфо" пред чуждата воля, но този не е един от тях. Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата гледна точка, за да вървим напред само и само да има разбирателство.


Но този не е един от тях.


Защото за свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис.


Докато съм изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпиша "взаимното съгласие" на Ники Александров. И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на Гонг.бг.


Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK