И след увеличението парите на академията на науките пак не стигат

И след увеличението парите на академията на науките пак не стигат

© Николай ДойчиновВъпреки "извоюваното" с протести увеличение на държавната субсидия на Българската академия на науките (БАН) с 15 млн. лв. финансирането от централния бюджет не е достатъчно и не са осигурени и "минимални средства" за научноизледователска дейност и капиталови разходи. Това се посочва в отчета на академията на науките за 2018 г., който парламентът прие днес със 131 гласа "за" и двама "въздържал се".


След увеличението държавната субсидия на БАН за м.г. е близо 99.5 млн. лв. при 61.9 млн. лв. приходи, в т.ч. и собствени. Разходите на академията са 141.5 млн. лв. Как се разпределят парите в БАН четете тук.


Според председателя на академията акад. Юлиан Ревалски наистина има съществено увеличение на субсидията, но то все още е недостатъчно. В доклада е записано, че финансирането от държавата се изразходва за заплати, осигурителни вноски и стипендии на докторантите.
С увеличението на субсидията на БАН министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заговори за обвързване на дейността на академията с изпълняване на важни за държавата и обществото задачи. С подобна, макар и оперативна важност е дейността на Националния институт по метеорология и хидрология, който се отдели от академията на 1 януари т.г. В доклада на БАН е посочено, че през 2018 г. академията участва в изработването на 213 експертни становища и консултации в полза на различни министерства и други институции у нас.


Млади учени няма


Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отправи днес два апела към депутатите - да издигнат науката, научните изследвания и иновациите като приоритет заедно с образованието, а не да ги делят, както и да увеличат стипендиите за докторантите, които са по 500 лв. на месец, макар и вече да има възможност за добавки. От средата на м.г. е в действие финансирана от държавата програма за млади учени и постдокторанти, по която по думите на депутати на академията са отпуснати близо 2 млн. лв.


През м.г. в БАН са защитили 110 докторанти. Средната възраст на учените, които са 2700, обаче е висока и до шест години академията ще загуби половината си учени.


Задачите на академията на науките за т.г. са да изгради връзки с бизнеса и да задържа и привлича млади учени.


Научните изследвания - по проекти


Финансирането на научната дейност в БАН е проектно. През м.г. 60% от средствата, отпуснати от фонд "Научни изследвания", е за академията. Тя е сключила десет нови договора за грантово финансиране за наука по програма "Хоризонт 2020", чиято обща стойност е 2 млн. лв. По програмата БАН има общо 66 проекта (още за програмата четете тук). Привлечените средства по други програми са 1.8 млн. лв.


В отчета се отбелязва и броят на научните публикации - 3101, голяма част от които са индексирани в световните бази данни. Изобретенията с патент са 48.


С обяснението, че не икономиката, а познанието движи света, депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов се обяви за увеличение на заплатите на учените, но и съставяне на класификатор на научните области и направления. Колегата му доц. Николай Цонков от БСП поиска да се заздравят връзките държава-наука и наука-бизнес и изрази мнение, че има лицемерие от страна на управляващите, тъй като средствата за научни изследвания всъщност намалявали.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Ами да се смени закона и да се пенсионират академиците на възраст над 70 г.

 2. 2 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Феодалните старци да си заминават.
  Да идват по-млади хора.

  Стават академици на 65 години за по- висока пенсия

  Срам

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Да увеличаваш парите на БАН е като да поливаш пустинята!!!

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Нека да се провери в базата данни на членовете на Бан/ а и свързани лица/, колко от тях участват по проекти с изяцло външно финансиране и по европейски програми, които обаче не се "прекарват" през Бан. Повечето си доизживяват , ползвайки си консумативната база на Бан за собствени проекти и договори. Отделно, Бан има огромни парцели, паркинги и сграден фонд, за който явно няма капацитет да межажира пазарно. Менажира го ръководството- непазарно. И по коя логика се финансира държавно една
  уж пазарна дейност.

 5. 5 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ако само спрат доживотните пари на академиците и ще има за 4-но поне увеличение на стипендиите на докторантите. Ама кой академик ще си спре парите?

 6. 6 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Колкото и да наливаш в бездънна каца тя няма да се напълни.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  Имаше един закон на Паркинсон, но го цитирам по памет.
  "Независимо от обема на приходите, радходите на всяка администрация винаги са повече от приходите"

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  До коментар [#1] от "авторът":
  "да се пенсионират академиците на възраст над 70 г"

  Не!
  Не бива изобщо да се признава за академик, човек кайто в международен план не е признат на нивото на нобелов лауреат.

  подпис
 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Учените в БАН трябва да извършват обществено-полезна дейност, а не само да си чоплят статийките. Подобно на учените в университетите, които си изкарват заплатите с преподаване, а правят наука в свободното си време.

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Трябва да се закрият НПО-тата, като ОО на Сорос, и тези пари да се дават на БАН.

  ИМа много НПО които се занимават с политика незаконно - Сороското, Иван Кръстевото с Смилов, Г Ганев, ... НПО-то на Дайнов, на О. МИнчев ..

  Да се закрият с закон и парата да се даде на БАН !

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Тия още малко и ще поискат парите, които сега отиват за охрана на сокола и соколето. После току виж поискали и заплати като на охранители. Наглостта им няма граници.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Изненадани?
  Честно, някой изненадан ли е от неефективността в БАН?

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":
  Това което казваш, трябва да се прилага оттук нататък. Досега правят академици въз основа на килограмажа на книгите им - по правило пълни с празни прикази и издадени от безсмислени български издателства. Аз говоря да се пенсионарит академиците над 70 г., които вече са направени такива. Нека да бъдем реалисти и да предлагаме неща, които са осъществими - иначе, ако се отнемат титли на вече произведени академици, ще започне такъв вой, че ефектът ще е отрицателен. Само за 5 години теренът ще се изчисти напълно.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Продадоха се евтино с експертизата за "Белене" а сега ривът! Въпреки титлите си не разбраха, че от гъз и власт , благодарност няма.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Трябва да се закрият НПО-тата, като ОО на Сорос, и тези пари да се дават на БАН.ИМа много НПО които се занимават с политика незаконно - Сороското, Иван Кръстевото с Смилов, Г Ганев, ... НПО-то на Дайнов, на О. МИнчев ..Да се закрият с закон и парата да се даде на БАН !
  —цитат от коментар 10 на WWW


  А сдружение русофили ще го закриват ли? Мурзилка

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 231 Неутрално

  а правят наука в свободното си време.
  —цитат от коментар 9 на galapagas


  Това не е серизоно! Никой учен по света не прави наука в свободното си време.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1432 Весело

  Ако бяха хитри като западните затоплистки шарлатани щяха да се насочат към некви затоплистки шмекерии, примерно да избичат неква шог бонба как измерили комбинация от параметри до Чепръчане които сочат че ако не се отделят СПЕШНО едни пет шест милиарда за климатични 'изследвания' и клета майка България загива от жега. Тарикатлък тряба, иначе само ще въртят формулки за нема нищо

  Facing Worlds
 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dreamcatcher":
  Университетските учени наистина правят изследвания във времето извън лекциите и подготовката на същите. До голяма степен това е време, което далече надхвърля обичайния 8-часов работен ден.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  "Да увеличаваш парите на БАН е като да поливаш пустинята!!!"

  Абсолютно. БАН отдавна се е превърнала в социален патронаж за хора без продаваеми умения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Ако бяха хитри като западните затоплистки шарлатани щяха да се насочат към некви затоплистки шмекерии, примерно да избичат неква шог бонба как измерили комбинация от параметри до Чепръчане които сочат че ако не се отделят СПЕШНО едни пет шест милиарда за климатични 'изследвания' и клета майка България загива от жега. Тарикатлък тряба, иначе само ще въртят формулки за нема нищо
  —цитат от коментар 18 на Saint of Me


  С този пост развали легендата си!

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Много ми се иска някой да обясни кое "чутовният принос" в световната наука, "измътен" в БАН?!
  Струва ми се, че хората там все още са в 19-ти век и се удивляват на електричеството....

 23. 23 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 445 Разстроено

  https://www.bbc.com/news/science-environment-48432322?fbclid=IwAR07wC79aBVUNdIGGFJP-Ccu6YmffQ1wBpInhAF8KqQKRIdtRxsK_OJrtbg
  Вижте от какво се оплакват британците (а то е недостижима мечта за българската наука това, а може и следващото столетие). Коментарите са излишни. За съжаление, нито статията, нито коментарите след нея са адекватни.

  Васил Пенчев
 24. 24 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Свеж финансов ресурс може да си осигури самият БАН като пенсионира всички с навършена 65 г. възраст за хабилитирани и 60 за нехабилитирани. СУ направи тази реформа с идването на Герджиков и започна да пести по 1,5 милиона само от пенсионираните. Тези 2700 учени, които ги цитирате са всъщност не повече от 1800, защото поне 900 от тях са хора, навършили възраст за пенсия. Институтите сами решават кого и как да пенсинират, това е големият проблем, страхуват се някой да не им вземе овакантените щатове, след като няма желаещи да ги запълнят, т.е. страхуват се от свиване и изчезване. Ако някой професор или доцент е достатъчно добър, той може да пордължи да работи, но на хонорар по външно-финансирани проекти, защо трябва да е на заплата при това 3 години след пенсиониране. Вероятно само в ЦУ на БАН знаят колко точно са учените в БАН< има предвид тези, които не са навършили възраст за пенсия.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  БАН трябва да заработи с индустрията, но индустрията, ако плаща изобщо, го прави за идеи и качество, не за преводи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  "Много ми се иска някой да обясни кое "чутовният принос" в световната наука, "измътен" в БАН?!"

  Самият факт, че някой ВСЕ ОЩЕ работи в БАН, показва, че не става за нищо друго.

  Или, както е намекнал един участник по-горе, се възползва от пълната липса на контрол и отчетност в БАН, за да използва (т.е. краде) апаратура и консумативи за разни частни проектечта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#21] от "KA2":

  Ъ?

  Facing Worlds
 28. 28 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Политиците трябва да направят реформа на БАН. Който не прави нищо, да изчезне от БАН и да направят програма за привличане на млади учени. Сред феодалните старчета явно има много агенти на ДС, които гонят всеки нормален човек.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 29. 29 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  ЕМЕС

  Такава академия само при комунизма съществува,
  затова в тези страни науката постоянно буксува.

  Нищо ново не създава,
  но заплата си получава.

  Умело му намерили леснината,
  как да си прекарат старината.

 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  И да се прекратят специалните им пенсии.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Основния проблем е липсата на идея какво да правят. Но това липсва в отчета.
  Основното са напълно безмислени опити с единствена цел някаква публикация.
  Да не говорим за структурата и числеността. За пример да погледнат австрийската академия. Като се махнат откровените безсмислици ще се окажат налични бая милиони. И една хубава проверка как са се и се стопанисват безбройните имоти.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Ами какво да правят хората. Не всички могат да работят в НПО, като теб. Не всички искат да шият от сутрин до вечер на минимална! В края на краищата има нужда и от такива които правят наука. най-малко да могат да сметнат ако цялата територия на България се покрие с фотоволтаици, при -20 и сняг колко ток ще се произвежда, или пък защо след като произвеждаме толкова много, търговският ни баланс все отрицателен стои!

 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  Какво да обясняваме на хора, подкрепящи и гласуващи за човек прочел една книга!

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  БАН потвърждават наличието на явлението "черна дупка". Във физиката в черната дупка изчезва безследно материята а в БАН парите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#32] от "ban":

  БАН са необходими за да докажат 1990г, че ако няма АЕЦ в 2010г оставаме без ток. След това 2010г, че от АЕЦ въобще няма нужда. И след това 2018г, че без АЕЦ ще катастрофираме и останем без ток. По това си личи великият учен, че е в състояние да докаже и недоказуемото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Оскъдността на парите е тяхно фундаментално качество и ако не са оскъдни,не биха били пари и не биха изпълнявали основните икономически си функции-разменна и спестовно-спекулативна,както и не биха могли да изпълняват основната си функция като медиатор между петенции и престации по отношение на търгуеми блага,

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Наука се прави с много пари. Но ако намалят "учените " в БАН, може и да им стигнат.

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Не малко постижения в науката,дори удостоени или номинирани за Нобелова награда са направени с нищожен бюджет,дори без бюджет в "свободното време" т,е при занимания на учени по свое усмотрение със задачи,които не са им възложени .Графена например.
  Не по-малко чест е и обратния случай,евзултата от проекти с огромни бюджети и ресурси или институти да е нулев,дори отрицателен,в смисъл прилагането на "откритията " да нанесе вреди пряко или чрез отклоняване на ресурси в грешна посока.Плюс че емпирично е установено,че няма корелация между бюджета на проекта или институцията и постижението,изключвам някои области,като астрофизиката , ядренната физика и физиката на елементарните частици,където се изисква наистина скъпо оборудване,но до голяма част от него имат достъп учени институти ,различни от собственика на оборудването и от различни държави,И не е само ЦЕРН.А и задачата на институции от вида "Академия на науйите" не е да правят открития или нещо подобно,а да обобщават и анализират състоянието и перспективите в съответните области на науката и да дават авторитетна верификация на резултатите,нещо като рейтинговите агенции във финансите,

 39. 39 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":"Много ми се иска някой да обясни кое "чутовният принос" в световната наука, "измътен" в БАН?!"Самият факт, че някой ВСЕ ОЩЕ работи в БАН, показва, че не става за нищо друго.Или, както е намекнал един участник по-горе, се възползва от пълната липса на контрол и отчетност в БАН, за да използва (т.е. краде) апаратура и консумативи за разни частни проектечта.
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  Трябва да се направи уточнението, че така наречените Академии на науките нямат нищо общо с това, което са мислели в Централна Европа в средните векове или пък с това, което братята Георгиеви са замисляли в България в зората на третата ни държава.
  В БАН е пълно със старите номенклантурчици или с техните наследници. Един пример с ИБЕ - там е бъкано с хора бивши агенти на ДС или пък деца на такива. Бългрската азбука е татуирана като славянска и т.н., безумие някакво.....Само прочетете книгите на водещите изследователи в този "клон" на БАН. И досега папарикат неща, преписани от съветските учебници за "славянската азбука"....

 40. 40 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се премахнат специалните пенсии на академиците и чл. кореспондентите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK