Собствениците на "Нова телевизия": Не се месим, представят се всички гледни точки

Собствениците на "Нова телевизия": Не се месим, представят се всички гледни точки

© Юлия ЛазароваСобствениците на "Нова телевизия" изискват от служителите си да спазват високи професионални стандарти и ясни правила за компетентност, почтеност, дисциплина и резултати, но не се месят в редакционната политика. Така от "Нова броудкастинг груп" отговориха на обвиненията, че има засилена намеса в сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз", които са част от "Нетинфо". Собствениците на "Нова" излязоха с позиция в сряда късно вечерта, в която твърдят, че представят всички гледни точки.


Вчера изпълнителният директор и съдружник в "Нетинфо" Христо Христов заяви, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". Причина за това стана освобождаването на главния редактор на спортния сайт "Гонг" Николай Александров. В знак на солидарност спортният екип на радио "Дарик" обяви, че прекратява отношенията си с "Гонг".


Сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз" са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги Домусчиев купи "Нова броудкастинг груп". Все още обаче не е завършена сделката, свързана с придобиването от тях на останалите 30% от "Нетинфо" (в която е дигиталното портфолио на "Нова телевизия"). Те са притежавани от Христо Христов и Радосвет Радев (собственик на "Дарик радио").
"Изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. "Нова броудкастинг груп" ЕAД изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото", започва съобщението на "Нова".


Ръководството на телевизията добавя, че "се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".


"Заставайки зад принципите на компанията и съгласно изискванията на устава и договора между акционерите, председателят на съвета на директорите на "Нет инфо" свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията", пише още в текста.


Кирил Домусчиев придоби "Нова броудкастинг груп" преди по-малко от два месеца. Промени на управленски позиции вече имаше в "Нова телевизия".


Пълен текст на позицията на Христо Христов:


Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика.


Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност. Ето една такава:


https://cska.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zaplashen-ot-izhvyrliane-544038


Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие".


Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият "грях" на Ники е, че е фен на ЦСКА.


Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше.


Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен.


Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи грешки, но този не е един от тях. Имало е случаи, в които не съм отстоявал достатъчно категорично позицията на "Нетинфо" пред чуждата воля, но този не е един от тях. Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата гледна точка, за да вървим напред само и само да има разбирателство.


Но този не е един от тях.


Защото за свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис.


Докато съм изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпиша "взаимното съгласие" на Ники Александров. И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на Гонг.бг.


Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Весело
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Българските медии... хората вече знаят чужди езици от малки и правят разлика между тукашните боклучави "медии" и други медии.
  Колко международни награди са взимали и кога български медии? Аз нещо не съм чувал.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Беше скапана TV, а с домуса...без коментар.

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Кирчо не се меси. Хич...

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1295 Весело

  Нова лъжат като възрастни роми

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ТЪПАЦИ!!!

  Единственото нещо от което разбират, е да източват и рушат.
  Докато в България не се разбере, че най-важният капитал са хората и свободата им да се развиват в рамките на определени правила (не безправие) - позитивна промяна няма да има.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1709 Весело

  Как може да бъде обвиняван този благочестив Киро?

 8. 8 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Журналистите са просто едни работници, които се придържат към изискванията на собствениците си. Все едно в "Денвник" не пишат само фалшиви либерални лъжи, защото такива са вижданията на началството.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Истината е прозаична. Нова тв. и преди смяната на собственоста както и другите така наречени национални медии са в услуга на мафията властваща в тази територия.
  Просто в случая двама,трима мафиота се ритат по кокалчетата.
  Каквто гела,такъв е и Р.Радев,а може и да е поредното театро за пред мат'ряла.
  Материала, материала.

 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Дарик е жълто-кафява помия от поне година, вие сега ли се сетихте?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Strygalldwir":

  С "Нова" и Дарик ще се случи същото, което се случи на Цв Василев.
  Който е станал ортак на тиквата или на прасето - хаир не е видял, защото тези двамата са тъпаци.

 12. 12 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Хах, дори не са се подписали под изявлението. Кой е следващия за полиграфа?

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Не знам кой с кого се кара, кой крив и кой прав, ама оценката за нашето медийно пространство става все по-лоша и скоро и африканските медии ще са по-обективни от нашите.
  Не ни стига скапаното правосъдие и прокуратура, ами и медиите ни никакви.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#10] от "Strygalldwir":

  А Гонг е дъното там.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Баси стандартния шаблон-клише е тоя отговор

  харпун
 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Очевидно вървят някакви преговори в момента и дигиталната част от пакета на НОВА иска да се продаде по-скъпо. Без екипа на Дарик, сайта гонг ще залезе по-бързо и от естрадна певица.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Разстроено

  След легализиране на проституцията,би могло да се помисли за награда "Червен фенер",която зрители и читатели да присъждат на българските медии,класирани на "престижното" 111-то място.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Остава гела да каже друго...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Затова и активността едва достигна 30%, а на моменти нямаше и 20%.

 20. 20 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Някой да е очаквал да си признаят? Много ясно, че ще отричат. Престъпниците отричат до последно.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Братя Домусчиеви не се месят на отразяването на новините и в начина, по който се представят репортажите, те просто махат неудобните и си слагат послушни хора на ръководните позиции.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Все се чудя, кой им гледа телевизията и кой им влиза в сайтовете на тия...?!?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не гледам телевизия от години. Изобщо не ми липсва.

  Като гледам лекета като Домуса и пр. подставени лица че притежават тези телевизии, изобщо не ми и минава през ума, да почвам да гледам отново.

 24. 24 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Бойко Борисов чрез Домусчиеви си узакони медийния комфорт и собственост

 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  Гневиш се Зевсе, значи си виновен...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Гела е ОТВРАТ!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Той па щот Ръдан е умил зорите… С тая обратна захапка и ръст на хипофизно джудже, не може да стъпи на малкия пръст на Домусчиев по визия. А и по всичко останало.

 27. 27 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Начи, верно е ,че нивото спадна..Ама беше пъти нагоре, от това на "Спортал"..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Strygalldwir":С "Нова" и Дарик ще се случи същото, което се случи на Цв Василев.Който е станал ортак на тиквата или на прасето - хаир не е видял, защото тези двамата са тъпаци.
  —цитат от коментар 11 на vhv


  Верно? И двама тъпаци правят на кайма "умните и красивите"? нещо льогиката ти 'ич я нЕма, другарЬО! Ама 'ич!

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Любопитно

  Запалянковски проблем?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пълен бойкот на Нова - рекламодатели, зрители! Бийте Домуса и мафията с мирни средства

 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#30] от "arcanum":

  Пълен бойкот на Нова - рекламодатели, зрители! Бийте Домуса и мафията с мирни средства
  —цитат от коментар 30 на arcanum


  Защо само Нова? БТВ по-големи красавци ли са? :-) хахах Направо на всички телевизии, бойкот и правете любов, вместо да си губите времето да гледате тъпотиите по телевизията. :-)

 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не знам какви са тия поредни медийни драми? Екипът на Гонг може да си направи нов сайт и да ги удари в земята, като са толкова добри, вместо да пишат декларации и да леят сълзи.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  И с него и без него, все от някого са зависими. Така е и в БНТ. Засега само БТВ демонстрира някаква свобода.

 34. 34 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "usero":

  Е, те това правят в момента. Setting the scene, така да се каже. Ако другият е лош, ти автоматично ставаш добрия :) Чорбаджията цензурира, а обективните журналисти от гонг искат просто истината да излезе на светло. И никога, ама никога, не са получавали ДМС от заможния господин в Литекс Тауър.

 35. 35 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "usero":

  Е, те това правят в момента. Setting the scene, така да се каже. Ако другият е лош, ти автоматично ставаш добрия :) Чорбаджията цензурира, а обективните журналисти от гонг искат просто истината да излезе на светло. И никога, ама никога, не са получавали ДМС от заможния господин в Литекс Тауър.

 36. 36 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "usero":

  Е, те това правят в момента. Setting the scene, така да се каже. Ако другият е лош, ти автоматично ставаш добрия :) Чорбаджията цензурира, а обективните журналисти от гонг искат просто истината да излезе на светло. И никога, ама никога, не са получавали ДМС от заможния господин в Литекс Тауър.

 37. 37 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гелосано мекере. Аз се отвратих от нова телевизия след случая с Ани Цолова. Тотално съм спрял да ги гледам. Жал ми е за хорицата, които бачкат там, затова не им пожелавам аудитория от 0.000001%. Иначе Нова ТВ, вече не.

 38. 38 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#26] от "Reporter US":


  "Той па щот Ръдан е умил зорите… С тая обратна захапка и ръст на хипофизно джудже, не може да стъпи на малкия пръст на Домусчиев по визия. А и по всичко останало."

  И най-големия хит след известен брой повторения втръсва! Научи някоя нова "песен". Хептен мързеливата я караш.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Най-вече тези гледни точки, които отговарят на вижданията на шефовете. Свобода на медиите? Ха!

 40. 40 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".
  Ха,ха,ха....

 41. 41 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":

  Специално пък гонг даже не са и журналисти, те са спортни коментатори, които никога не влязоха в конфликт дори и с един от изобилието бандити в нашия футбол. Спрях да ги слушам много отдавна, окопали са се в радиото, сега дойде нов шеф, разрита ги и зареваха.

 42. 42 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 294 Неутрално
 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Абе коя е кифлата на снимката вляво дето и се виждат тунингите....много сам либапитен.

 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#43] от "log_on":

  Благоверната на Кирчо.

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Тези Разградски аутсайдери за пореден път показват уникалната си тъпотия. Различните гледни точки наистина е правило в журналистиката. Но да даеш думата на Джамбазки след като е говорил Христо Иванов не е различна гледна точка. Или в областта на спорта да дадеш думата на Данчо Лазаров след като е говорил Радостин Стойчев.
  Помня как същият този разградски отпадък искаше от Диема да изгони коментатор, защото не хвалел през цилия мач некадърните му ритнитопковци на "Лудогорец". И как даповядваше с изкривено от безсилен гняв лице, че всички трябва да викаме за същия този отбор, когато играеше в групите на "Шампионска лига", с малоумния аргумент, че отборът е български.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#26] от "Reporter US":

  Прогресивната Ви обсесивност е пагубна за здравето и гибелна за Душата ВИ!
  моля, Ви спешно потърсете специализирана медицинска помощ!!!

 47. 47 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#45] от "Gopeто":

  Баси, колко много сте свикнали да ви дундуркат отборчетата по медиите просто не е е истина! Ич не сте свикнали да го играете втора цигулка, ама ич. Или ли си оправяйте бакиите, или свиквайте. Вече няма нужда по цял ден да бъдем облъчвани с новини за копаещите дъното софийско-ловешки "футболни величия". 2019-а сме хора, събудете се! Не сме 1982, или там в която година живеете. Левски не е Гунди вече - Левски вече е Валери Божинов и Николайчо Михайлов. А ЦСКА го няма.

 48. 48 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разбира се, че не се месят. Има си КОЙ да се меси и управлява в ръчен режим.
  От тях се иска да се представят за собственици и да покриват някои разходи.

 49. 49 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Може да е с гел, но поне не е дебел.

  ум море, глава шамандура
 50. 50 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Разстроено

  До коментар [#9] от "anty":
  хайде да махнета това материала , материала , че добре написаните ви постове губят много от тежеста си

  ум море, глава шамандура
 51. 51 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не гледам много телевизия, даже почти никак. Чат-пат новините по БНТ или Нова онлайн.
  Факт е, че ако започнат стремеглаво да губят безпристраност като медия, ще има отлив на качествена аудитория. Което ще доведе до отлив на рекламодатели.
  Оттам ще паднат приходите. То ще си покаже, след 6 до 12 месеца.

 52. 52 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Разстроено

  Нахранете журналистите, този лаф не ми излиза от главата. Не съм видял гладни журналисти напоследък

  ум море, глава шамандура
 53. 53 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Любопитно

  До коментар [#51] от "vaskoangelov":
  и кой определя коя аудитория е качествена?!

  ум море, глава шамандура
 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#47] от "spring_va":
  Прочетете статията преди да коментирате. Говори се журналистика и за некадърност, некомпетентност и безсрамно раболепие на случайни хора с пари станали собственици с благословията на властта.
  А що се отнася до Ники Александров, той обръща нужното внимание на всеки един отбор във футболното ни първенство. Включително и на отборите от "Б" група. А това, че цесекар няма никакво отношение към работата му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#54] от "Gopeто":

  Моля те не се излагай така за Ники Александров. Обръща внимание на другите отбори точно толкова, колкото Валери Божинов обръща внимание на Алисия - между другото!

  Да създава Гонг (Тире) София и да не се кахъри чак толкова много.

 56. 56 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Да бе, не се месите, те хората от добро напускат.

 57. 57 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Нет инфо" свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията"


  Важен е интереса на Домузите а медията си е тяхна.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Всички гледни точки. На всичките аркадаши до един.

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  А къде е Ани Цолова, тогава?!

 60. 60 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 466 Неутрално
 61. 61 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "Reporter US":

  Репортерчето, да го вентилираш под вода, сельо! И майка ти каза да ти предам да се прибираш на село, че ще колят прасето Бочо, пък без теб не можели!

 62. 62 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#55] от "spring_va":

  Ми не може само да възхвалява "Лудогорец" както му се иска на разградския посредственик.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 63. 63 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Скоро и за президент ще се кандидатира Домуса..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK