Европа достигна максимума на своето обединение, смята проф. Анастас Герджиков

Някои от студентите се интересуват от избори, не всички гласуват, но не са доволни от резултата, обясни проф. Герджиков.

© Юлия Лазарова

Някои от студентите се интересуват от избори, не всички гласуват, но не са доволни от резултата, обясни проф. Герджиков.Не виждам визия за това накъде върви Европа. Това е проблем на политическите лидери. Европа е достигнала максимума на своето обединение и трябва да се търси друг начин на управление". Така ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира в студиото на Дарик радио резултатите от изборите за европейски парламент и бъдещето на Европа.


По думите му, в резултатите от изборите се виждат няколко тенденции – че нараства активността в общоевропейски мащаб, за разлика от България и че традиционните партии успяха да запазят позициите си именно заради тази по-висока активност. "По-голямо обединяване е трудно. Трябва да се търси нов начин за управление в Европа, а не по-голямо обединяване", заяви Герджиков.


Според ректора, няма нищо лошо в широките коалиции и няма значение дали са обединени принципно или безпринципно, ако предлагат добри решения за общността.
"От една страна покрай Брекзит и други подобни тенденции в Европа се пресилва бюрократизирането на ЕС. Но това все пак е факт и никой не направи нищо през последните години, за да минимализира бюрокрацията", коментира ректорът на СУ.


Според него е трябвало да се помисли накъде ще върви Европа, а липсата на такава визия дезинтересира хората и ги кара да търсят алтернативи. Така влизат все повече партии и групи, а парламентът става все по-разпокъсан.


По думите на проф. Герджиков, резултатите от изборите в България са били сравнително очаквани, тъй като е било ясно още преди вота, че ГЕРБ ще има сериозни проблеми. "От друга страна Бойко Борисов вижда тези проблеми и успява да тълкува такива сигнали правилно, след което взема мерки", коментира ректорът на СУ.


Той призна, че не може да предскаже дали ще се появи нова политическа сила в България, но каза, че хората търсят алтернатива и понякога я намират в екстравагантни предложения.


"Студентите се интересуват от политика. Малко от тях гласуват, но има и такива, които изобщо не се интересуват от политика. Разбира се, има и такива, които живо са интересуват и дори без да гласуват, имат мнение. И не са доволни от резултата", обясни Герджиков.


Той коментира и празничното шествие на 24 май като каза, че политиците ловко са заобиколили Академичния съвет като са се наредили най-отпред до президента. "Това нарушава традицията, спазвана десетилетия наред. Това е некултурен начин – желанието да се наредиш до президента", заяви ректорът на СУ.


Проф. Анастас Герджиков е доволен, че през последните години е успял да стабилизира финансово университета. "Над 40 млн. лева дългове бяха заварени в началото, а днес дългът е стопен до около 3 - 4 млн. лв. Получихме удостоверения и от общината, и от НАП, че не дължим нищо, а в следващия мандат може вече да се мисли за съвсем различни неща свързани с бъдещето и с науката", отбеляза Анастас Герджиков. Той заяви и че мандатът му изтича тази есен и ще се кандидатира за втори мандат като ректор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  ''Европа е достигнала максимума на своето обединение и трябва да се търси друг начин на управление"

  Абсолютно правилно !
  За това сега Европа обмисля как да продължи на скрости/ядра и кой от къде е !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на comentor
  comentor
  Рейтинг: 217 Весело

  Кремълски мокри мечти.Европа тепърва ще се обединява още повече.

 3. 3 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Напротив, Европа е все по-разединена. А ако има предвид ЕС, то степента на обединение между държавите им идва в повече и води към разпад.

 4. 4 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Мнението на професор по Римска литература относно политическото и икономическото ново на интеграция на Европа би следвало да е също толкова меродавно, колкото и мнението на форумните “експерти” по ЕС.
  А това с подредбата на политиците на този 24-ти Май явно ще го дъвче до другия 24-ти Май.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Анастас Герджиков, не Атанас.

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Да каже човек, че СУ е водещ университет в Европа и управлението му е перфектно, да седна да прочета професор-а, какво е родил. Не днес

 7. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Европа тепърва ще се обединява още повече.
  —цитат от коментар 2 на syneidesys


  Евроболшевишки полюции. От толкова напъни за обединяване Британия си отиде, Източна Европа е напът, а анти-федерастките партии се множат.

 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "От една страна покрай Брекзит и други подобни тенденции в Европа се пресилва бюрократизирането на ЕС. Но това все пак е факт и никой не направи нищо през последните години, за да минимализира бюрокрацията", коментира ректорът на СУ.

  Като стана въпрос за бюрокрация, може ли уважаемият ректор да ни светне за отношението "преподаватели/административен и обслужващ персонал" в управляваното от него учебно заведение, та и ние да си направим изводи. А може би само брюкселската администрация е лоша, а тази която ни е подвластна да е добра.

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Еребчо, ти днес за Ципрас ли си или за Варуфакис?
  Щото довчера беше и за двамата...
  ––––––––––––––––––––––
  Анастас Герджиков е професор по римска литература, доктор на филологическите науки (антична и средновековна литература). През целия си живот не е посадил една краставица (дори и крива). Единственият му опит извън преподаването е две години като заместник-министър в кабинета на Сакскобурготски.
  Със същата неотменима истинност може да чуем и мнението за Евросъюза и на подсъдимата Иванчева...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Мнението на професор по Римска литература относно политическото и икономическото ново на интеграция на Европа би следвало да е също толкова меродавно, колкото и мнението на форумните “експерти” по ЕС. А това с подредбата на политиците на този 24-ти Май явно ще го дъвче до другия 24-ти Май.
  —цитат от коментар 4 на waj29610503


  Важното е да хейтим, нищо, че Герджиков има докторат от Хумболтовия университет в Берлин. Доста по-компетентен е по темата от всички поръчкови менте-политолози по сутрешните блокове.

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Евроболшевишки полюции. От толкова напъни за обединяване Британия си отиде, Източна Европа е напът, а анти-федерастките партии се множат.
  —цитат от коментар 7 на izt21595181


  Абе, тръмпутинарски троле, не се притеснявай за Източна Европа - докато има щедри евросубсидии, никой няма дори да си помисли да напусне съюза. Поляците и унгарците са най-големите еврофили, с Орбан и Качински най-отпред.

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Професорът е умен човек, но звучи малко революционно. По-скоро не трябва да се допускат Началници, като Юнкер и Меркел, на европейско ниво и на хулигани, като ББ, на местно ниво

 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Нескоро на среща в Европейският Съвет:

  - Абе, какво ще кажете да приемеме цяла Източна Европа?
  Всички в един глас:
  -Йееее! Да живее Обединена Европа! Урааа!

  Няколко години по-късно при обсъждане на Конституцията на Европейският Съюз:

  - Страни като Германия трябва да имат повече гласове в Съветът на Европейския Съюз понеже като територия и численост превъзхождат по-малките - рече Германия.
  - Не е вярно. Всяка членка има право на глас и вас ви е страх от обединение на Източните членки - рече Полша, блокира гласуването за Европейската Конституция и идеята, която щеше щеше да облекчи ,,бюрокрацията" пропадна.

  Няколко години по-късно в България "напечатаха" следният аргумент:

  ,,...никой не направи нищо през последните години, за да минимализира бюрокрацията", коментира ректорът на СУ.

  Според него е трябвало да се помисли накъде ще върви Европа, а липсата на такава визия дезинтересира хората и ги кара да търсят алтернативи. Така влизат все повече партии и групи, а парламентът става все по-разпокъсан."

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "galapagas":

  Именно гламчо надъхан, те са в ЕС за да усвояват фондове и не споделят евроболшевишките ви мечти. Но както са вътре, така утре ще са и вън, ако Брюксел реши да им отнеме суверенитета, а ти си плескай глупости, полезен ид...

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Напротив, Европа е все по-разединена. А ако има предвид ЕС, то степента на обединение между държавите им идва в повече и води към разпад.
  —цитат от коментар 3 на izt21595181


  Напротив, след референдума за Брекзит има рекорд от последните 40 години в усещането за европейска принадлежност. Всяко зло за добро - Европа никога не е била толкова единна. Дори десните партии извадиха на преден план обединението си за сметка на евроскептицизма.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petko Boukov":

  Пълни глупости, предозирал си се с евроболшевишки лозунги от грантовите медии и платени анализатори. Самият факт, че използваш мантрите им от типа на "евроскептицизъм" показва колко тежко са ти промили мозъка. Никога настроенията срещу превръщането на ЕС в свръхдържава/федерация не са били толкова силни и явни.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Европа е достигнала максимума на своето обединение и трябва да се търси друг начин на управление"

  Хм, хибридна война е. Анастас Герджиков се изявява в радиото на агент Карък...

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Еребчо, ти днес за Ципрас ли си или за Варуфакис?Щото довчера беше и за двамата...––––––––––––––––––––––Анастас Герджиков е професор по римска литература, доктор на филологическите науки (антична и средновековна литература). През целия си живот не е посадил една краставица (дори и крива). Единственият му опит извън преподаването е две години като заместник-министър в кабинета на Сакскобурготски.Със същата неотменима истинност може да чуем и мнението за Евросъюза и на подсъдимата Иванчева...
  —цитат от коментар 9 на Депутат 241


  Браво! Саденето на краставици е критерии за истинност на думите.

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "По-голямо обединяване е трудно. Трябва да се търси нов начин за управление в Европа, а не по-голямо обединяване", заяви Герджиков.

  Според ректора, няма нищо лошо в широките коалиции и няма значение дали са обединени принципно или безпринципно, ако предлагат добри решения за общността.

  Сакън да не вземе някой да му повярва - е от такива умни мисли на едни умни хора се влачим на опашката на Европа вече 30 години ( от 1989 до 1997г и после от 2001 г.).

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#18] от "von_seeckt":
  Фоне, ти що не коментираш статията или автора на изцепката, а коментираш моя коментар?
  Има само едно обяснение - или аз съм авторитет, или ти си трол.
  Кое си избра?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#16] от "izt21595181":

  Виж, за това, че ключовите думи сами по себе си показват много за възгледите ти, съм напълно съгласен. И аз като видя фиксация върху Сорос, Костов, джендър, либерал и пр. вече не мога да гледам сериозно на пишещия. "Свръхдържава" и то така намирисва. САЩ следва ли да се разпаднат на по-малки държави заради тая работа? Хитлер е смятал, че съвсем лесно ще се разправи със страна като тях, имаща толкова много етнически групи и раси, че в неговите представи те не са можели да действат единно.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":Фоне, ти що не коментираш статията или автора на изцепката, а коментираш моя коментар?Има само едно обяснение - или аз съм авторитет, или ти си трол.Кое си избра?
  —цитат от коментар 20 на Депутат 241


  Един скучен празнодумец си ти.

 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#16] от "izt21595181":Виж, за това, че ключовите думи сами по себе си показват много за възгледите ти, съм напълно съгласен. И аз като видя фиксация върху Сорос, Костов, джендър, либерал и пр. вече не мога да гледам сериозно на пишещия. "Свръхдържава" и то така намирисва. САЩ следва ли да се разпаднат на по-малки държави заради тая работа? Хитлер е смятал, че съвсем лесно ще се разправи със страна като тях, имаща толкова много етнически групи и раси, че в неговите представи те не са можели да действат единно.
  —цитат от коментар 21 на Petko Boukov


  Хитлер никога не е искал да се разправя със Сащ. ама то за да се знае трябва да се чете.

 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Аз съм винаги за себе си !
  Ципрас ще плати цената за Преспанския договор, а Варуфакера се оказа прав !!

  Нещо гербове ала-бала да се посмееме !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  На ПУ ректора изкара два мандата сега и на СУ втори мандат да му пожелаем. Много точен човек е професор Герджиков не виждам защо го нападат така.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Неутрално

  В ЕС се гради и се благоустроява, създава се инфраструктура и работни места, но ушанките виждат дамо едно "усвояване на едни пари", понеже само толкова капацитет си имат в чугунените кофи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#22] от "von_seeckt":
  Истината, Фончо, винаги е скучна.
  Но на нея се крепи светът. И Европейският съюз, разбира се.
  Както и сингулярната точка...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Ако преводът е "не ни трябват албанци в ЕС", разбирам съмненията на прог. Герджиков. Усложняването на системата с нестандартни елементи винаги води до повече "шум" в нея.

 29. 29 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mia san Bayern!":

  Щото това са ги учили в селските университети по балканска политикономия.

 30. 30 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":

  Съжалявам, колега, ако съм ви засегнал, изказвайки се в областта на вашата експертиза. Имах предвид, че Хитлер не е виждал възможна заплаха от въвличането на САЩ във войната, не че са му били на дневен ред за екстерминиране след евреите, циганите и славяните.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 31. 31 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Весело

  До коментар [#24] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Като си винаги за себе си и си против Преспанския договор, я ми кажи на какъв език са говорили в Македония по времето и ПРЕДИ Александър Велики?
  е, ако си чувал случайно...
  Всъщност знаеш ли, че Македония се е намирала до Европа?ДО ЕВРОПА, а не в нея?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Така е, проф. Атанас Герджиков е прав!
  По-голямо разширяване на Европа какъв смисъл има??? Повече шиптери и хохли за повече демокрация или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Някои неща споменати от професора са верни. Финансовото състояние на СУ също е оптимистично!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petko Boukov":

  Самият факт, че сравняваш американските щати с държавите от ЕС е показателен за умствения ти багаж. А че си обсебен от грантаджийски лозунги вече го показа, така че бегай от тука.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":Съжалявам, колега, ако съм ви засегнал, изказвайки се в областта на вашата експертиза. Имах предвид, че Хитлер не е виждал възможна заплаха от въвличането на САЩ във войната, не че са му били на дневен ред за екстерминиране след евреите, циганите и славяните.
  —цитат от коментар 30 на Petko Boukov


  Обявяването война на Сащ е една голяма загадка. Има две обяснения, прекъсване на военните доставки за Англия и заявяване солидарност по отношение на Япония. Става дума за това, че Хитлер никога даже и не е си е помислял да води широкомащабна война на друг континент.

 36. 36 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Даскале, "системата", която даваш за пример,не е затворена и не е само с един вход-изход. Фон Берталанфи е съгласен с мен. А Герджиков е само един филолог. На мъртъв език...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#34] от "izt21595181":

  Приятелю, може да ти звучи странно, но в цивилизования свят е прието да получаваш заплащане за труда си, когато той се цени. За теб троленето може да е безплатно хоби, но журналистите и анализаторите, и те хляб ядат и е нормално да са платени. "Грантаджийски" също е смехотворно, но не по начина, по който се надяваш.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  До коментар [#18] от "von_seeckt":Фоне, ти що не коментираш статията или автора на изцепката, а коментираш моя коментар?Има само едно обяснение - или аз съм авторитет, или ти си трол.Кое си избра?
  —цитат от коментар 20 на Депутат 241


  Един скучен празнодумец си ти
  ========================
  😳 Хей, пич, чакай!! 🙄 аз съм беше ти скучен! 😡 Ти, това....не променяй показанията си😏

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ти за коя статия пишеш?
  И кой е тоя Атанас?
  Аман от неокомунистически чукчи! Които не четат, но се опитват да пишат!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":До коментар [#18] от "von_seeckt":Фоне, ти що не коментираш статията или автора на изцепката, а коментираш моя коментар?Има само едно обяснение - или аз съм авторитет, или ти си трол.Кое си избра?—цитат от коментар 20 на Депутат 241Един скучен празнодумец си ти========================😳 Хей, пич, чакай!! 🙄 аз съм беше ти скучен! 😡 Ти, това....не променяй показанията си😏
  —цитат от коментар 38 на putinxujlo


  Един дол дренки сте. Депутатът е малко по умен от теб.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Колега, името му е Анастас Герджиков. "Ден на детето", и в редакцията са се пообъркали :-)

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":
  Хитлер никога даже и не е си е помислял да води широкомащабна война на друг континент...
  –––––––––––––––––––––––––––
  Що не пишеш за Коминтерна,където си най-сведущ?
  Ти за Ромел и за операция Зоненблуме не си чувал, нали?
  За Факел да не говорим...
  Отговаряш напълно на ника си - измислен герой...
  Жалко.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#40] от "von_seeckt":

  До коментар [#22] от "von_seeckt":
  До коментар [#18] от "von_seeckt":
  Фоне, ти що не коментираш статията или автора на изцепката, а коментираш моя коментар?Има само едно обяснение - или аз съм авторитет, или ти си трол.Кое си избра?
  —цитат от коментар
  20 на Депутат 241
  Един скучен празнодумец си ти ========================
  😳 Хей, пич, чакай!! 🙄 аз съм беше ти скучен! 😡 Ти, това....не променяй показанията си😏
  —цитат от коментар 38 на putinxujlo

  Един дол дренки сте. Депутатът е малко по умен от теб.
  ===============///============
  😁😂
  https://youtu.be/Be8wtR-Qvvg

  Пич, за мен е най-важно, че ти си най-умнокрасив )) Всичко останало, няма значение )

  "Чуждестранен агент"
 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":Хитлер никога даже и не е си е помислял да води широкомащабна война на друг континент...–––––––––––––––––––––––––––Що не пишеш за Коминтерна,където си най-сведущ?Ти за Ромел и за операция Зоненблуме не си чувал, нали?За Факел да не говорим...Отговаряш напълно на ника си - измислен герой...Жалко.
  —цитат от коментар 43 на Депутат 241


  Мозък, много първосигнално. Ромел отива в Африка за да помага на италианците. Съответно и малочислените сили, с които разполага.

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#44] от "putinxujlo":

  Ок, пусни още няколко смайлика и ще затвърдиш образа си на хванат от лозето.

 47. 47 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#45] от "von_seeckt":

  Мозък, много първосигнално. Ромел отива в Африка за да помага на италианците. Съответно и малочислените сили, с които разполага.
  –––––––––––––––––––––––––
  Не зная дали си толкова повърхностен или на такъв се правиш.
  Ако е първото - заслужил си всеки един минус от първия ден на регистрацията си в този сайт.
  Ако е второто - значи си един зле платен и недостатъчно грамотен рублотрол.
  п.п. Не мисля да те ограмотявам защо германците имат 15 000 убити в Африка и над 100 000 пленени...
  п.п.п. За твоето ниво препоръчвам да гледаш Индиана Джоунс. Ще учиш по забавния начин. Почти като Бойко... После може да прочетеш "Статистика, медии и организации на евреите в Съединените щати и Канада" на Хайнц Клос. Там пише какво ще прави Хитлер, когато ги завладее.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#31] от "Депутат 241":

  Аз против Преспанския договор ?!!!! Е много си зле !!!! Когато пишех тук от края на 2015, че Гърция и СМ ще се разберът за името ти къде беше ?! Стотици коментари имам по темата.
  Относно езика на македонците....древните македонци......още един диалект на Гръцкия език и доста близък до диалекта на Спарта.Всичките артефакти и надписи са гръцки....столетия преди Александър !!
  Я кажи сега някоя от новите глупости на Спаро !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#10] от "galapagas":
  Правиш ли разлика между хейтване и оспорване на икономическата и правна компетентност на един професор по класическа филология да дава оценки на една сложна екосистема каквато е ЕС?
  Или си мислиш, че след като един човек е завършил Хумболтовия в ГДР е експерт по всичко?
  Казаното от него е само линото му НЕЕКСПЕРТНО мнение. Но чрез така формулираното заглавие, Дневник се опитва да ни го представи като мнение на експерт по Европейско право и Европейски финанси.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Не намираш ли ,че заглавието на статията буди най вече тревога отколкото всичко друго останало....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Какво те тревожи ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#48] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Относно езика на македонците....древните македонци......още един диалект на Гръцкия език и доста близък до диалекта на Спарта.
  =========
  :)......това детайл от 'преспснския ' договор ли е ?
  Не мутира ли достатъчно тая работа....?
  Ако продължава така ......." у нашите село ще говорим"..... иначе..... :)

  Bukalemun
 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":Ако преводът е "не ни трябват албанци в ЕС", разбирам съмненията на проф. Герджиков
  >>> Вчера чета в някои медии, че косоварите почнали да шантажират ЕС с обединение с Албания. Като не искали две отделни знамена, можели да си получат полагаемото и под едно-албанското.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#51] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Щом (дори) и един професор го е казал...... значи това е пика на европейската обединеност....
  Значи ,че това е тавана .....и повече не може.....
  А днес....този таван хич не е висок......

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#53] от "тулса":

  Как е положението във Вирджиния....?

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Към Герджиков имам само един въпрос:

  Руската, американската и китайската спе.ма вкусни ли са или само хранителни....? :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  До коментар [#41] от "daskal1":Колега, името му е Анастас Герджиков.
  >>> Този Герджиков дали има някаква роднинска връзка с един друг професор- проф. Владимир Герджиков?
  http://www.inrne.bas.bg/index.php/scg/vladimir-gerdjikov

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  "По-голямо обединяване е трудно. Трябва да се търси нов начин за управление в Европа, а не по-голямо обединяване", заяви Герджиков.
  ==========
  Хм.......доста интересно......✔️❓

  Само заради това.....от Брюксел могат да му отнемат професорската титла....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote:... като се обръщаш към мен ще пишеш кратко, аргументирано и по същество, на никой не му пука за накърнената ти селска чест.[quote]
  Е-е-е-е , те, това, си е школата, старата закалка и старите навици....!!!:)))))))))))
  Душички...:)))))))

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":
  Мернах снощи с едно око поредните усилия на медиите да... популяризират подобни зрелищни методи за самоубийства на изперкали .. Даскалът е по-близо да региона. Може той да ти отговори.
  Аз попретръпнах към подобни шокови новини.

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "...Ромел отива в Африка за да помага на италианците. Съответно и малочислените сили, с които разполага."
  ===========================================================================
  А-ха,точно така е...:))))
  Думичката "нефт" чували ли сте я?!?
  https://kungurov.livejournal.com/16743.html

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#53] от "тулса":
  Линк към писаното за заплахите на Тачи:
  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/thaci-ako-eu-nastavi-izolaciju-kosova-ujedinjenje-s-albanijom
  Ако Европейският съюз продължи да изолира Косово, ще бъде разгледана възможността за институционални действия или референдум за обединяване с Албания, каза президентът на Косово Хашим Тачи.
  "Можем да направим това чрез парламентарни резолюции или референдуми в Косово и Албания..", каза Тачи пред телевизията в Дукаджини.
  "Ако ЕС не желае да приеме две албански държави с два знамена, те ще ги приемат само с един флаг"....
  Под изолацията на Прищина той имал предвид нежеланието на Брюксел либерализира визовия режим за гражданите на Косово

 63. 63 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petko Boukov":

  И ЕС може, и САЩ може, само руската федерация не може да се разпадне... пак.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Доказано преподавателите и професорите във висшите училища не стават за политици и за политически анализатори.

 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Не...няма отношение с Преспанския договор.За това подчертах......''древните македонци'' !! Но питай Лорда на гербовете !!

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/02/24/3395038_bulgarski_gerb_na_rodos/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#10] от "galapagas":Правиш ли разлика между хейтване и оспорване на икономическата и правна компетентност на един професор по класическа филология да дава оценки на една сложна екосистема каквато е ЕС? Или си мислиш, че след като един човек е завършил Хумболтовия в ГДР е експерт по всичко? Казаното от него е само линото му НЕЕКСПЕРТНО мнение. Но чрез така формулираното заглавие, Дневник се опитва да ни го представи като мнение на експерт по Европейско право и Европейски финанси.
  —цитат от коментар 49 на waj29610503


  Правя разлика между нормалните форумци (с които може и да не съм съгласен по много теми) и тролове като теб, които се регистрират на конвейр от командния център с никове с 3 букви и 8 цифри. Така че няма смисъл да се спори с такива като теб. Ходи си вземи заработените стотинки за днес и не замърсявай повече форума.

  Колкото до Герджиков, завършил е не в ГДР, а в Обединена Германия. Освен че е филолог, той има огромен управленски опит на какви ли не нива и има достатъчно компетентност да се изказва по темата, за разлика от такива с дипломи, които висят само по студиата. Това не значи, че съм съгласен с всичките му тези, но определено има смисъл да се чуе гледната му точка.

 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Доста тъпо изказване от човек, който изобщо нячма експертиза в областта на европеистиката. Очевидно големият въпрос е дали проф. Герджиков е бил ченге на ДС или директно е работил за КГБ.

 68. 68 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#46] от "von_seeckt":

  Ок, пусни още няколко смайлика и ще затвърдиш образа си на хванат от лозето
  ========================
  ☝️😊 Не, вземам думите ми обратно.
  Тримата ви, засилено умнокрасиви). 🤧 🤷‍♂️
  Все още Тайга, и той Абдола, която постоянно се бие със стола)😁

  "Чуждестранен агент"
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Весело

  Анастас Герджиков, не Атанас.
  —цитат от коментар 5 на galapagas


  Най-вероятно е Ананас Герджиков

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "... Хитлер никога даже и не е си е помислял да води широкомащабна война на друг континент."
  ========================================================================
  "Мащаб:съотношение между голямо и малко.Мащабен - съотносителен.Голям:антоним на малък.Мащабен не е синоним на голям! Не е е тъждествено на "голям" и синоними. Пощадете думичката "голям"! Не казвайте "мащабна" глупост. Например-най-"мащабният" мост.,"мащабна" находка,"мащабен" пожар""Голям"сигурно се вижда изтъркано.
  Една "мащабна ракия" за българското образование, моля!"
  Ivan Mladenov-Professor in semiotics в Институт за литература

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Весело

  Ако преводът е "не ни трябват албанци в ЕС", разбирам съмненията на прог. Герджиков. Усложняването на системата с нестандартни елементи винаги води до повече "шум" в нея.
  —цитат от коментар 28 на daskal1


  Който повече шум, често води до положителен резултат: ...ако една отворена система бъде претоварена, то често тя преминава в по-сложна система (променя си структурата, подобрява се), която може да се справи с претоварването...
  Един нобелист го е рекъл, та сигурно има тежест.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#71] от "gost22":

  Интересна тема, но всичко зависи от системата и обстоятелствата.
  Комунизмът например, вследствие на шума не успя да се подобри, а така се разпадна, че върна всичко десетилетия назад.
  Т.е. когато една система има погрешни концепции и има твърде голям конфликт с човешките склонности и потребности, тя поражда естествен шум, който се натрупва до нейния разпад. Разпад, а не преструктуриране, защото новата система е принципно различна.
  Та шумът в случая поражда вибрации, водещи до структурни слабости и вътрешни конфликти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "izt21595181":
  къв си ти бе я се скрий путински трол искал бил
  нещастник

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Той призна, че не може да предскаже дали ще се появи нова политическа сила в България, но каза, че хората търсят алтернатива и понякога я намират в екстравагантни предложения."

  България си няма интелектуални водачи и се управлява от мутри. Тоя вместо да работи по въпроса предпочита да пророкува и да гадае кво може да стане? А гражданите какво да очакват? И от кого?

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#57] от "тулса":

  Май не е, роден е в Кърджали 1963 г. По-интересна е историята и галимациите около проф. Огнян Герджиков - нямат връзка
  "Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г в Кърджали. Завършил е класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност „Римска литература", през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.
  Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление „Докторанти и продължаващо обучение". Бил е управител на Фонд „Научни изследвания" за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.)."

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#53] от "тулса":

  Не мога да разбера причината за "акцията" на косовската жандармерия, прекалено грубо, плюс арестуването на двама представители на мисията на ООН. Явно са имали някакъв външен съвет, но са прекалили в старанието си.
  А сега и шантажът на Тачи, нещо доста жалко, но мисля че Еди Рама е дал инструкцията предвид днешното негово изказване.Явно и той е под натиск от "електората" - или ЕС, или вън.

 78. 78 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#66] от "galapagas":
  Не знаех че Германия е била обединена в периода 1985-1990, когато според страницата му в Софийския Иниверситет професорът е правил магистратура в Хумболдския.
  http://kkf.proclassics.org/преподаватели/проф-дфн-анастас-герджиков/
  Първо четеш, после пишеш.
  А за тролването за пари - да, не всеки може да стане милионер от това...като мен. ;-)))

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK