Машинното гласуване създаде проблеми, а малко хора го използваха, обяви шефът на ЦИК

Председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете по-малък брой жалби и сигнали за нарушения в изборния ден - 158.

© Юлия Лазарова

Председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете по-малък брой жалби и сигнали за нарушения в изборния ден - 158.Машинното гласуване е създало проблеми на изборите за евродепутати, а в същото време малко хора са използвали този начин да подадат гласа си. Това отчете председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева в "Неделя 150" в ефира на БНР.


"Не са много избирателите, които са гласували машинно. От всички гласували, 158 968 са го направили с машини, а това е около 7.59%. В секциите с машинно гласуване те са над 27%. Останалите са гласували с хартиена бюлетина. През 2016 г. на президентските избори, само 1% са гласували машинно. Дали това е бъдещето, следва да прецени законодателят, но много малко хора гласуват машинно", отчете Стефка Стоева.


По думите й, най-важното е, че въвеждането на машинното гласуване трябва да следва гарантирането на сигурността на вота. На сегашните избори не е имало проблеми със сигурността на вота, тъй като машините са били транспортирани и охранявани от МВР, а след това върнати с охрана. Били са сертифицирани и одитирани.
"Разбира се някои машини не започнаха работа, а с други беше преустановено гласуването, но сигурността на вота не е нарушен", каза Стоева. Тя обясни, че на предстоящите местни избори се очаква много по-висока избирателна активност, а освен това машините трябва да бъдат 6000.


"Въпросът е за сигурността на вота. Трябва да гарантираме такъв честен процес така, че оспорванията после да бъдат по-малко. Ние имаме капацитета да проведем поръчка и да ги осигурим с двойно повече усилия, но проблемът после идва от изготвянето на протоколите и от цялата сигурност. Ще бъде двойно по-трудно и то точно на тези избори. Имам предвид изборните резултати, оформянето на протоколите и отчитането на резултатите", каза Стоева.


За машинно гласуване се говори от години, а възможност за такова трябваше да има във всички близо 12 500 секции още на парламентарните избори през 2017 г. Заради кратки срокове ЦИК обаче не успя да осигури машините, а по-късно бе решено да бъде направен пазарен анализ на световната практика.


Той бе изготвен от "Сова 5", а сред констатациите са, че гласуването с такива устройства може да доведе до напрежение в секциите и манипулации на вота (още за рисковете при машинното гласуване четете тук). На изборите миналата неделя имаше проблеми с 10 машини и гласуването с тях бе преустановено.


Идеи за постоянна изборна администрация


След сериозен и задълбочен анализ на резултатите от проведените избори за евродепутати ЦИК вероятно ще направи предложения за законодателни промени – Районните избирателни комисии (РИК) да са постоянно действаща изборна администрация по места също като ЦИК, да бъде премахната опцията "Не подкрепям никого" от изборната бюлетина и да бъдат редактирани противоречиви текстове, свързани с изборния процес.


"Защо РИК да не са постоянно действащи като ЦИК. По-добре би било да бъдат постоянно действащи органи, а аз бих ги предложила като промяна в законодателството. За квадратчето "Не подкрепям никого" вече няма смисъл, след като отпадна санкцията и има задължително гласуване. Има несъответствия между много текстове, които са изменяни. Тежко е издаването на актове и наказателни постановления и когато ЦИК наказва е важно това действително да бъде реализирано", обясни Стоева.


"В мотивите на решението за определяне на българските членове за европарламента бяха посочени и две предходни решения, с които ЦИК заличи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС заради техния отказ. ЦИК не е нарушила закона и така трябваше да се процедира", подчерта Стефка Стоева. Коментарът е по повод заявеното от "Демократична България", че заличаването е незаконно и може да стане единствено, ако двамата избрани депутати се откажат в Европейския парламент.


Жалбите и сигналите за нарушения са 158


Стоева посочи, че изборите са протекли спокойно, въпреки жалбите и сигналите за нарушения. Този път те не са били много и не са свързани с тежки нарушения. По време на подготовката са били предимно свързани с нарушаване на забраната за предизборна агитация, с накърняване на добрите нрави и използване на езика на омразата. По време на самото гласуване сигналите са били за по-късно отваряне на секциите, проблеми с бюлетините и машинното гласуване.


"ЦИК има регистър – жалбите са 158 и на всички комисията успя да отговори още в изборния ден. Тези жалби са по-малко в сравнение с други избори. Комисията действа много организирано и своевременно. Най-много жалби имаше срещу "Воля" и ВМРО и за пръв път имаше срещу премиера и президента", отчете Стоева.


Тя обясни, че в СИК е имало замени в изборния ден, тъй като в голяма част от секциите не са се явили представители на "Воля". "Това пък означава, че голяма част от новоназначените членове не са обучени. Те се назначават след консултации с партиите и коалициите и ЦИК няма отношение към това. ЦИК трябва активно да работи със сдружението на общините и с местната администрация, тъй като тя е гръбнакът на изборния процес", подчерта председателят на ЦИК.


Тя е убедена, че трябва да има стабилност в изборното законодателство, за да може членовете на СИК да се обучат по действащо законодателство. Стоева обясни, че винаги има несъответствие в протоколите, тъй като след активна работа през целия ден представителите на СИК са много изморени и допускат грешки.


Тя обясни, че гласуването в чужбина е протекло нормално, а секциите зад граница не са много - 191 секции в 64 държави. Германия е изключение, където са разкрити повече секции.


"На тези избори гласуваха малко над 25 000 български граждани, но по-важно е, че откриването на секции извън страната е съвсем оправдано, защото това е начинът за осигуряване на връзка на българските граждани зад граница с родината", коментира председателят на ЦИК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK