Прокуратурата потвърди надплатените партийни субсидии, разследва престъпление

Главният прокурор Сотир Цацаров е препратил случая със субсидиите за разследване на престъпление от служители на Министерството на финансите

© Цветелина Белутова, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров е препратил случая със субсидиите за разследване на престъпление от служители на Министерството на финанситеПроверката на Върховната административна прокуратура приключи и потвърди, че на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля") неправилно са изплатени суми, които значително надвишават субсидията, която им се полага. Тя е 11 лв. за един действителен глас, а в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии (ЗПП) са били изплатени 13.23 лв. на глас.


Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура с указания – да вземат мерки, за да не се допуска в бъдеще подобен резултат, да се въведе последващ контрол, а сега да се разследва извършено ли е престъпление от служители на Министерството на финансите.


На 22 май главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка по реда на надзора за законност след телевизионното предаване "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви, излъчено два дни по-рано, за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.
Според оповестеното от редакционния екип на предаването тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв., т.е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения "цената" на действително получен глас като размер на партийната субсидия вместо определените в бюджета 11 лв. незаконосъобразно е увеличена на 13.23 лв.


Проверката е трябвало да изясни дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии (чл. 25 – чл. 27) и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон, съобщават от прокуратурата.


От държавното обвинение са установили, че информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави" отговаря на действителността.


На петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля") неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии (ЗПП).


По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.


На 3 юни Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на закона и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016-2018 г.


За да не се допускат в бъдеще подобни случаи и да се подобри управлението на риска, ВАП е указала на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.


Върховната административна прокуратура е сезирала и Сметната палата за предприемане на действия в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и палатата, посочват от прокуратурата.


На 3 юни ВАП сезира и Върховнана касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерството на финансите.


Парламентарната комисия по правни въпроси ще разгледа днес предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв.


"Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас.


Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8268 Неутрално

  Прокуратурата първо да се заинтересува какви ги е вършил министърът

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Неутрално
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  Горанов, нещо оставка?

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  В края на мандата си Сотирчо се разработи...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Любопитно

  А бе КАК МОЖЕ ВСИЧКО В ТАЯ ДЪРЖАВА ДА Е КОРУПЦИЯ БЕ?
  Вие нормални ли сте ТАМ ГОРЕ?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Горанов дали ще хване гората ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Не трябва ли парите да се върнат и Горанов да е с повдигнато обвинение за престъпление по служба и измама в особено големи размери?

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#3] от "Paolo Di Canio":

  Тц...! Не се предвижда. ;)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бъркаш го с другарите партизани🎈🎈🎈

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1293 Весело

  "да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г."

  Значи 2016 г. са почнали шано да си делят по 6 милиона на година и ако не беше Слави, в края на мандата щяха да са си разделили над 30 милиона... Баси пичовете.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  До коментар [#7] от "thenomad":

  Не са длъжни да ги върнат. А Горанов следва да отговаря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Вече съм се убедила, че всеки в ГЕРБ, който се перчи че върши работа най-много-той най-много гафове допуска и прави.
  Така безконтролно го дават сякаш държавата им е бащиния.
  Такава наглост и дебелоочие има в тея хора!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  За на лила дядото ли ни говориш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Оставка на крадливите маймуни!
  ПИСНАХА МИ!
  Колкото Борисов да се опитва да чисти рейтинга на партията-толкова повече им излизат л____та!
  Няма какво да се самозаблуждаваме!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Формирането на общата субсидия за всички партии се е правила още от приемането на закона точно така, както и от 2016г. до сега. Правителството сега се съобразява с решенията на ВАП, което пък незнайно защо не разглежда периода преди 2016г. Може би защото не е сезирана?

  Съобщението на прокуратурата - https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sled-razporedenata-ot-glavnija-prokuror-prover-204

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Затова Слави Трифонов хич не им е удобен. Затова го свалят от ефир.... защото ,,не мълчи"!

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Спокойно! Виновни няма да има!

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2315 Весело

  ...има свобода на словото ама зависи на кое ,,слово"...

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Весело

  "да вземат мерки, за да не се допуска в бъдеще подобен резултат, да се въведе последващ контрол, а сега да се разследва извършено ли е престъпление" - какво нещо е навремената критика, самокритика и верни насоки!?! Решително и дейно, справедливо и честно! ЕнтусиазъмЪт е повсеместен след тези разкрития, по места, сред колективите, при всеки - заради родината, партията, бъдещето.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Тиквите преди изборите обещаха намаляване на субсидиите , а след изборите си ги увеличиха. Грешка било? Що не сгрешиха обратно? Пак гласувайте за суджуци и тераси...

 21. 21 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  Фин. министър бил обяснил надплатените партийни субсидии със законови несъвършенства... Десета година ГЕРБ управлява, с подкрепата на удобно парламентарно мнозинство. Но въпреки това Горанов има наглостта да изрича подобни нелепости? Да беше направил предложение за промяна в закона, преди Слави Трифонов да направи съобщението.
  За болни и нуждаещи се хора няма законово несъвършенство в тяхна полза, може само за парламентарно представените партии.
  Това, ако не е пример за злоупотреба с власт, какво друго да е?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  В случая е нанесена вреда/щета на държавния бюджет " в особено голему размери" според НК. Така че Цацаров не да пише писма и да предупреждава, а да разследва и обвинява - май за това му плащаме последните 6-7 години и нека се опита да покрие малка част от загубите ( на нашите пари).

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  "нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии (ЗПП)."

  Кой отговаря за това министерство, дето раздава парите. Иначе постоянно се хвалят, колко повече данъци събрали, а когато раздават под масата, мълчат.

 24. 24 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 566 Неутрално

  За 4 години - кражби като за един самолет Ф16...

 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 842 Весело

  Цацаров да бъде така добър, да поиска да върнат парите не от последните 3 години, а от всички 18 от когато се е случвало.
  Казаха, че от 2000 година така са си правили любимите ни партии в парламента.
  НДСВ,ДПС, БСП и компания да платят 19 години назад , ако обичат

 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 842 Весело

  До коментар [#7] от "thenomad":Не са длъжни да ги върнат. А Горанов следва да отговаря.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Този гаф не е от времето на Горанов, а от 2000 година, когато Горанов не си е мечтаел за финансов министър

 27. 27 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Събирайте братя българи капачки, за да има за партиите капачки.
  Оставката и разпускането на парламента трябваше да бъде вчера, а днес Влади Горанов трябваше да бъде с пранги и конвоиран в следствения арест!

 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 991 Любопитно
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Тая история ми напомня стар виц. Кеонерът прави сметка:
  - Салата 6 лева, ракия 5 лева, супа 2 лева, пържола 20 лева и (тихо) 5 лева ако мине!
  Клуентът:
  - Иакво!Какво!?
  Келнерът драска поскеьния ред:
  - Не минаваааа!

  Та и Форестов така - ако мине!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Цацатурата за пореден път е след събитията, реагира напълно неадекватно, бавно и неефективно.
  Кога ще се реформира тази институция?

 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5695 Неутрално

  "...а сега да се разследва извършено ли е престъпление от служители на Министерството на финансите"

  Какви служители, има си министър на МФ който си е сложил подписа.

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#25] от "001":

  Т.е. искаш да кажеш, че тaзи порочна практика я е въвел финансистът със сметалото Муравей Радев! Много е възможно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Ако не беше поставен въпроса в предаването на Слави, което никога не гледам, тия щяха да си приберат сумите и никой нищо нямаше и да забележи ! Тия са всички партии от статуквото и говорим за надвнесени милиони, което показва, че сме просто една олигархична държава, където се разпределят едни порции на едни и същи играчи !

 34. 34 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Този гаф не е от времето на Горанов, а от 2000 година, когато Горанов не си е мечтаел за финансов министър
  —цитат от коментар 26 на 001


  Така е, но всяка година се приема нов закон за държавния бюджет, така че всяка година поотделно законът е бил нарушаван.

 35. 35 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 613 Весело

  Е това 11 лв. е било без ДДС с ДДС точно толкова излиза. От друга страна, то при партиите може да не е ДДС е само ДС. Та те си удържат ДС то, което е 20% и готово.

 36. 36 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Какво още трябва да се случи, та тоя заспал народ да се събуди...

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  До коментар [#25] от "001":

  Това оневинява ли го ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 188 Неутрално

  И какво като ги е потвърдила, сега да вземе да се задейства, да не стане само много шум за нищо!!!

  Marinov
 39. 39 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 842 Весело

  До коментар [#25] от "001":Това оневинява ли го ?
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  Да съм казал такова нещо ...
  Казах , че ако се търси справедливост трябва да се разследва кога е започнало всичко това и от тогава да се търси отговорност до днес.
  БКП за 19 години трябва да върне доста пара, ДПС също, а ГЕРБ понеже са създадени преди 10 ще минат по тънко

 40. 40 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Прокуратурата следва да повдигне обвинение срещу Горанов за извършено престъпление в особено големи размери без значение дали той лично се е облагодетелствувал от това.

 41. 41 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Скалъпен цирк за наивници на мижавата цена на няколко уволнени от министерство на финансите. Понеже не разследват реално КТБ и не текат едни много по-силно корупционни сделки за АЕЦ "Белене" и Ф-16. Всичко това, за да лансира безобразно мижавия образ на един псевдо шоумен и един отиващ си избирателно неефективен главен прокурор.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016-2018 г."

  А преди 2016 няма проблем, нали така?

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3560 Весело

  Само не виждам как ще се връщат пари със задна дата, това не е ли противозаконно?
  А иначе - и това, разбира се, не е повод за каквито и да било оставки, откъде накъде.
  Пълен резил и макар да не гледам Шоуто на Слави поне от 10 г. - браво.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Любопитно

  За кражба на повече от 15 милиона лева - указания?
  Ами да тръгнем да крадем и ние. Ще преживеем едни "указания" тип "не кради, ако не си уверен, че ще те спипат"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Ами да ги върнат в двоен размер че и троен, колко са за тези олигарси.

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Ами да ги върнат в двоен размер че и троен, колко са за тези олигарси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK