Кратки новини: Българин почина след нападение във Великобритания

Кратки новини: Българин почина след нападение във Великобритания

© Община ЦеновоКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Българин почина след нападение във Великобритания,


двама заподозрени са били арестувани, съобщи министерството на външните работи. Той е починал на 4 юни, след като на 1 юни е бил открит в безсъзнание на улицата. Според полицията в Саутпорт, мъжът и двамата му синове са били нападнати от група мъже. Британските власти отправят молба към всеки с повече информация да се свърже с полицията на Мърсисайд чрез Twitter @MerPolCC, Фейсбук Merseyside Police CC или по телефона на номер 101, като се посочи случай № 19100282822.


Кабинетът одобри 6.1 млн. лв за социални осигуровки на инвеститори


Средствата са за периода 2019- 2021 г. и се отпуска за няколко проекта, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. Парите са за разширяване на дейността на съществуващи предприятия и за създаване на нови в района на столицата, Пловдив, Костинброд и Индустриална зона Божурище. Планира се разкриването на 1 791 нови работни места и извършването на инвестиции в размер на 93.33 млн. лв. Проектите се осъществяват основно във високотехнологични дейности от сектора на услугите и от производствения сектор. С договора, инвеститорите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези проекти за срок от най-малко три или пет години, в зависимост от категорията на предприятието. Те са на дружествата "Мултивак България Продакшън" ЕООД, "Булпрос Консултинг" АД, "Ролпласт Груп" АД, "Интрама Протек" ЕООД, "Кока Кола Юрпиън Партнърс Сървисис България" ЕООД, "Каргил България" ЕАД, "Ъпнетикс" ЕАД, "Експириън България" ЕАД, "Кока Кола Хеленик Ай Ти Сървисиз" ЕООД и "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД.


Ще бъдат отпуснати 6 млн. лв за противоградови ракети
Допълнителните средства ще бъдат разплатени доставени противоградови ракети, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. Те ще бъдат по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Преди откриването на активния сезон по градозащита, Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) разполагаше с 4 870 ракети. Поради необходимост от обезпечаване на ракетните площадки в страната ще бъдат заявени и доставени 8 326 броя ракети, които ще бъдат разплатени с отпуснатите средства. Тази година бяха открити два нови командни пункта в град Хасково и село Тъжа.Така броят им на територията на страната става 11. Към момента те разполагат с 256 ракетни площадки, като предстои пускането на още нови 5 към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.


Променя се таксата за аеронавигационно обслужване


Правителството промени таксата за аеронавигационно обслужване. До момента таксата за прелитане през въздушното пространство на България беше 26.7 евро, като за тази година тя се увеличава на 31.4 евро, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. Промени има и при лихвения процент за закъснели плащания, който от 9.74 % се намалява на 9.68 %. За 2019 г. е в сила и нова по-ниска осреднена таксова единица за зоните и районите на летище София, в размер на 264.16 лв. като досегашната беше 324.36 лв. Няма промяна в осреднената таксова единица за останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.


Социалната пенсия за старост се увеличава със 7 лв.


Кабинетът реши тя да се увеличи от 125.5 лв. на 132,7 лв. от 1 юли, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. Промяната засяга 136. 5 хил. души. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.


Кабинетът дава 500 хил. лв. за ремонт на кораба "Радецки"


Кабинетът отпусна близо 500 хил. лв. по бюджета на Министерството на културата, с които да се ремонтира корабът "Радецки". Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието. "Всички се прекланяме пред подвига на Ботев. Всички свързваме името му с кораба "Радецки". Не случайно, че в най-хубавите патриотични песни е споменаван и той", посочи той. "Навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че всъщност не може да бъде проведен ремонтът в България, трябва да отиде ремонтът в Румъния", коментира той. "За целта близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме незабавно да се отремонтира корабът, така че да могат учениците, децата и който иска да се вози на него и да пресъздаде подвига за героизма на Ботев", заяви той.


Река Студена наводни обширен район около село Караманци


Под вода са стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни, съобщават от община Ценово. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. По мнението на специалисти придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. Няма пострадали хора и удавени животни. Причина за наводнението са обилните валежи и затлаченото корито на реката, обявява Снежинка Монева, главен специалист "Гражданска защита" в общинската администрация в Ценово.


Отменено е бедственото положение в Провадия


Обявеното частично бедствено положение в Провадия е отменено, съобщи "Нова телевизия". То беше обявено вчера заради преливане на язовир "Тутраканци". Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб в общината. Тази нощ язовирът беше източен до ниво от 50 см. Според решението на Кризисния щаб обаче той ще бъде източен напълно и ще бъде проверено състоянието на стената му. Евакуираните хора и животни от застрашените 12 сгради в село Тутраканци ще могат да се върнат по домовете си.


Учени астрономи с лекция за популярни теми за Вселената


Това ще се случи по време на конференция по астрономия - четиринадесетата ежегодна среща между Субрегионалния европейски астрономически комитет (СРЕАК) и Съюза на астрономите в България (САБ), на която Българската академия на науките (БАН) е домакин. Презентацията ще е на 8 юни, акценти ще са магнитните полета на звездите; затъмнението от 29 май 1919 г.; жените астрономи от древността до наши дни, както и техните най-важни научни постижения и открития. Събитието се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и 100-годишнината от основаването Международния астрономически съюз – две бележити събития, свързани с развитието на българската и световната наука.


Прокуратурата предаде на съд обвинен в тероризъм швейцарец


Той е бил задържан с с боен арсенал на път за сирийския град Идлиб на 11 септември, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Кевин Бахли е обвинен в тероризъм, за това, че като чужд гражданин, с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението на чужда държава, е влязъл територията на България, незаконно пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните действия в Сирия. В него са били открити и иззети и други оръжия и боеприпаси. През нощта на 10 срещу 11 септември 2018 г. Бахли отсяда в хотел "Хемус" в София, а по-късно пристига на ГКПП "Капитан Андреево". Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото на 6 юни 2019 г.


Опасните язовири са над 500


Опасните са над 400, които се нуждаят от за спешен ремонт. Това съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски в ефира на Би Ти Ви. В момента агенцията наблюдава 10 язовира, някои от които преливат. Той добави, че за две години са издадени две предписания за язовира в Тутраканци, който преля. Горновски заяви, че кметовете трябва да внимават какви договори подписват с концесионерите.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  10 години стабилно безхаберие и безстопанственост. Гарантирано от ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  А какво стана с мега агенцията която бай муй създаде миналата година за управление и поддръжка на безстопанствените язовири и захранена с 500 милиона като за начало? Областния управител на гр.София е от атака т.е. от управляващата сбирщина, та какво стана язовир Бели искар, който е в аварийно състояние?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Весело

  По-опасни язовири - повече либерализъм за водите и аквакултурите дето лапат евро пара!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Дори и да не се докаже тероризъм, незаконното притежаване на оръжие се наказва с лишаване от свобода до 6 години - ако ги получи пак е добре!

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  А за това, че Домусите унищожиха Русенския корабостроителен/ремонтен, нещо не обявиха ли от "Кабинета"?

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Дневник, залятото от р. Студена село не се ли казва Караманово, а не Караманица?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Ако нямате снимка на ''Радецки'', мога да предоставя !?

  [email protected]
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Предозиране. Да ги дадът патриотите от волни пожертвования.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Седем лв за хората със социална пенсия, твърде малко са. За здрави и не работили добре, но ако са имали здравословни проблеми не позволявали им да работят, тъжна работа.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Седем лв за хората със социална пенсия, твърде малко са. За здрави и не работили добре, но ако са имали здравословни проблеми не позволявали им да работят, тъжна работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK