Цацаров предложи на 14 ноември съдебният съвет да избере негов наследник

Сотир Цацаров предложи процедурата по избор да бъде открита възможно най-рано - на 15 юли.

© Цветелина Белутова, Капитал

Сотир Цацаров предложи процедурата по избор да бъде открита възможно най-рано - на 15 юли.Главният прокурор Сотир Цацаров предложи процедурата по избор на негов наследник да започне възможно най-рано - на 15 юли, а изслушването на кандидатите и гласуването да стане на 14 ноември на заседание на пленум на ВСС.


Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. и най-ранната възможна дата за откриване на процедурата по избор на нов главен прокурор е 10 юли, а най-късната - 10 септември.


"Моето предложение е да не се чака късната дата, а да започне възможно най-рано, за да има пълна възможност за осъществяването й, за да е нормална процедура. На практика част от съдебната прцедура съвпада и със съдебната ваканция", обясни Цацаров на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
10 от членовете гласуваха предложението единодушно и приеха официално пленумът на ВСС да обяви началото на поцедурата на 15 юли. По закон следват четири дати на последователни заседания, които ще се проведат до края на юли 2019 г. - на 18, 22, 25 и 29 юли, на които да бъдат обсъждани предложения за бъдещ главен прокурор.


На 29 юли ще бъде последното четвърто заседание, след което започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите ще е 12 август.


До 7 октомври трябва да бъде готов окончателният доклад на Комисиите по професионална етика и атестиране и конкурси.


На 30 октомври ще се проведе заседание на прокурорска колегия за обсъждане на тези доклади, а до 6 септември ще се приемат въпроси от университети и неправителствени организации към кандидатите.


Изслушването на кандидатите и гласуването по избора на нов главен прокурор да стане на 14 ноември 2019 г. в четвъртък на заседание на пленум на ВСС, предложи Цацаров.


След консултациите при президента Румен Радев, Цацаров заяви, че възможно най-скоро ще внесе проект на хронограмата за предстоящия избор в прокурорската колегия на ВСС. Сега предстои времевият график да бъде обсъден от Пленума на съвета.


Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат правомощия да предлагат кандидати за поста. Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор, а Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да прави предложение.


Номинираните кандидати трябва да изработят и представят концепция за работата си, а пленумът на ВСС ги изслушва. Изборът се прави с т.нар. квалифицирано мнозинство - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор.


Процедурата продължава с предложение, което ВСС изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако държавният глава се възползва от правомощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише указ. В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС.


Президентът Румен Радев вече започна консултации за изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор. След срещата си с държавния глава Сотир Цацаров коментира, че консултациите са прибързани.


Ден по-късно Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който каза, че изборът е предопределен. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде създаден независим орган, който да има правомощия да разследва главния прокурор.


Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев изрази от своя страна надежда следващият главен прокурор да бъде от системата.


Серията от срещи предизвика коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за намеса на Радев в съдебната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Дано да изберат някоя акула.

 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 556 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Да започнат по отрано, за да могат кандидатите да бъдат оплюти качествено и пълноценно.

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 654 Весело

  А посочил ли е самият наследник?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 969 Весело

  А посочил ли е самият наследник?
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Тц. Пеевски още не е решил.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Неутрално

  Очаква се най - яростен сблъсък на всички олигархични лобита именно за овакантяващото се място на политическата бухалка в държавата. А и схемите набъбнаха с големи порядъци, та трябва стабилност и предвидимост в следващия главен прокурор ! Точно както беше и досега у нас.....

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След местните избори, за да няма сътресения по трасето с купуване и продаване на гласове.

 8. 8 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Да сложат Кьовеши, ама я взеха вече дееа

  ALL IS WELL
 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Съберете се тримата шишковци, и посочете единствения, подходящ!
  Пък може Боко да предложи и за тоя пост Как'Цецка от Драгана!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  А казал ли е името му?
  Или Борисов още не го знае...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Чудо ще е, да е някой извън кончината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK