Холандия няма да подкрепи България за Шенген, докато не се справи с корупцията

Холандия няма да подкрепи България за Шенген, докато не се справи с корупцията


България трябва да се справи с корупцията и с проблемите в правосъдната система, за да получи подкрепа от Холандия за членство в Шенген. Това каза днес външният министър на страната Стеф Блок на пресконференция, след като се срещна с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера Екатерина Захариева, предаде БНР.


Той допълни, че темите за опазването на външните граници на Европейския съюз и сигурността са ключови за Холандия. Стеф Блок посочи, че е впечатлен от постигнатия напредък по охраната на границите на страната.


Холандия няма да подкрепи България за Шенген, докато не се справи с корупцията
"Има обаче още един аспект при опазването на границата – това е корупцията, която е съпътстващ фактор при трафика на хора, и доколко правосъдната система е способна да се справи. Ние трябва да бъдем много честни и стриктни в оценката си. Мисля, че все още има място за прогрес по отношение на корупцията и подсилването на съдебната система. Това са основните предизвикателства", добави Стеф Блок.


България от своя страна подкрепя реформите в Шенген и иска да участва в зоната като пълноправен член по въздух и вода, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.


Премиерът Борисов неведнъж изразява позиция, че не е справедливо България, която се справя така добре с охраната на границите си, да не е в Шенген.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK