Кои са супергероите доброволци на годината

Награди за доброволчество TimeHeroes

© Анелия Николова

Награди за доброволчество TimeHeroesВъзможно ли е хора в инвалидни колички да бъдат издигнати на 40 метра височина, за да разгледат по-добре водопад? Четенето да се превърне в онлайн игра, в която децата да печелят точки, да минават различни нива и така да си говорят за книги? Група второкласници да четат приказки по телефона на непознати самотни хора? Над 120 студенти да открият, че общуването с болни от деменция хора не само не е страшно, но може да бъде приятно и веднъж седмично да посещават човек с деменция?


Отговорът на тези въпроси е: "Да!" А това са само част от историите, появили се на годишните награди ГЕРОИТЕ на най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes. В тяхното трето издание бяха отличени доброволци, организации, екипи и компании за неуморната им работа в гражданския сектор и приноса им към обществото. Като средство, чрез което подвизите на ентусиастите достигат до публиката, не беше пропусната и журналистиката. Тази година журито е имало нелеката задача да реши при кого отиват 13-те награди от общо 132 номинации.


Съоснователят и изпълнителен директор на TimeHeroes Павел Кунчев каза, че през последните две години България вече не е на последно място по хора, които някога са били доброволци в Европейския съюз. Днес повече от 55 хил. души използват платформата и намират каузи, в които да вложат енергията си. Той подчерта и някои негативни тенденции в страната. "Гражданските организации, които се грижат за свободата и демокрацията, са все повече под натиск, нападани са. Но организациите, които ще видим тази вечер, са пример за това, че трябва да се борим за солидарността и демокрацията всеки ден. Да защитаваме това, в което вярваме", каза той.
Ивана Кънчева

© Анелия Николова

Ивана Кънчева


Първата награда бе за всеотдайност и отиде при Ивана Кънчева за работата й в гражданското движение "Алцхаймер България". Чрез редица обучения тя е мотивирала 120 доброволци да прилагат нов метод за грижа и цялостно отношение към болните от деменция хора. Така тя също успява да покаже и че контактът с възрастните хора с деменция не е нещо страшно, а е напълно нормален. Тъй като Кънчева е учила психология в Шотландия, при получаването на отличието тя не пропусна да отбележи, че знанията и уменията на завършилите в чужбина могат да бъдат инвестирани в много смислени каузи. Яна Бюрер Тавание, която връчи наградата, вметна в позитивното си изказване, че "живеем в тъмни времена за НПО сектора".


Призът за целеустременост получи Павел Сидеров. Запленен от местността Алабак в Родопите, той мечтае да се пребори с лошата инфраструктура за туристи. За три години с помощта на група приятели, а по-късно и с по-мащабни доброволчески акции, той успява да възстанови 150 километра туристически пътеки. Повече информация за тях може да бъде намерена на специално създадена платформа, която служи като пътеводител.


Представителите на доброволческия клуб "Съединени" към ОУ "Иван Селимински" в Сливен

© Анелия Николова

Представителите на доброволческия клуб "Съединени" към ОУ "Иван Селимински" в Сливен


Второкласниците от доброволческия клуб "Съединени" към ОУ "Иван Селимински" в Сливен взеха отличието за млади доброволци. Само за изминалата учебна година децата са осъществили цели 21 доброволчески акции и няма и седмица, в която да не са извършили добро дело. Второкласниците са чели приказки на непознати самотни хора, облагородили са двора на училището си, организирали са създаването на Къщичка за книги. Попитани какво още биха искали да свършат, двете ученички, които дойдоха на церемонията, не се поколебаха и за миг. "Да почистим плажа, защото е той е мръсен всяка година."


Наградата за вдъхновение грабна Димитър Балджиев, който от пет години е личният супергерой на група деца от най-изолираните общности, живеещи в Божурище. Без да се притеснява, че няма абсолютно никакъв опит като социален работник, той се впуска в тази мисия. А по пътя винаги намира време да поправи счупени шкафчета, да научи някого да си връзва обувките или да организира излет в планината.


Димитър Балджиев

© Анелия Николова

Димитър Балджиев


Рада и Неда Пандеви всяка събота стават в 7.00 сутринта и пътуват от Стамболийски до Пловдив, за да са в 9.30 в Дома за стари хора "Св. Василий Велики". Там изкарват два весели часа с бабите от дома, преди да продължат към "Музейко", където също доброволстват. С това те заслужиха отличието за инициативност.


Рада и Неда Пандев

© Анелия Николова

Рада и Неда Пандев


Приз за смел подход получи фондация "Ела и ти" заедно с "Пещерно спасяване" и "Планинско спасяване - Пазарджик". Те са се заели с осъществяването на мечти, които на пръв поглед изглеждат невъзможни и водят по пещери хора в инвалидни колички и с други увреждания. Най-впечатляващото им постижение става факт на 21 април тази година, когато 11 смелчаци политат по "тролей" над Фотинските водопади. Височината е цели 40 метра. "Всяка инициатива да направим нещо не би била възможна, ако нямахме подкрепата на други хора", изтъкнаха наградените.


Представителите на фондация "Ела и ти", "Пещерно спасяване" и "Планинско спасяване - Пазарджик"

© Анелия Николова

Представителите на фондация "Ела и ти", "Пещерно спасяване" и "Планинско спасяване - Пазарджик"


Построяването на сферичен купол в Шумен с височина 9 метра в диаметър, под който има сцена, улична библиотека и пиано, донесе на Общинския младежки съвет в Шумен отличието за вдъхновяваща практика.


Фондация "Дивите животни", която се грижи за пострадалите диви животни благодарение на верига от доброволци, взе наградата за ефективна намеса. "Работата с дивите животни е трудна, миришеща, така че искаме да благодарим на всички, които застават зад нас, когато трябва да се преборим с някоя институция, за да помогнем", каза представителят на фондацията.


Представител на "Дивите животни"

© Анелия Николова

Представител на "Дивите животни"


Призът за оригинален подход отиде при фондация "Гутенберт 3.0". Основният проект на фондацията е платформата "Книговище", която превръща четенето в игра и мотивира младите хора да обсъждат книги. Всеки сам може да напише въпроси за играта, независимо от възрастта си и от географското си местоположение. Само за 6 месеца идеята са подкрепили над 150 доброволци.


Манол Пейков връчва наградата за оригинален подход на Яна Генова от фондация "Гутенберг 3.0"

© Анелия Николова

Манол Пейков връчва наградата за оригинален подход на Яна Генова от фондация "Гутенберг 3.0"


Наградата за младежки политики взе българският екип на Международната награда на херцога на Единбург, която насърчава доброволчеството. За да заслужиш златото в тяхната програма за личностно развитие, трябва да посветиш минимум една година като активен доброволец в каузи, в които се припознаваш. Компанията VMware беше отличена за цялостна доброволческа практика. Нейните служители могат да използват по 40 часа годишно, за да участват в доброволчески каузи. На пръв поглед това може да изглежда малко, но в компанията работят почти 1000 души.


Представители на "БГАсист"

© Анелия Николова

Представители на "БГАсист"


Наградата за приобщаваш подход грабна социалното предприятие за хора със зрителни увреждания "БГАсист". Неговата работа е създаването на софтуерни и хардуерни продукти, които да улеснят ежедневието на незрящите хора. Но освен това служителите даряват по 20 процента от работното си време, за да помагат безвъзмездно на хора, които нямат възможност да си позволят техните услуги и продукти. Усилията на компанията са подобрили положението на над 200 души.


Журналистката Оля Стоянова от програма "Хоризонт" на БНР получи отличието за медийно отразяване.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за тези хора!
  Работил съм с "Тайм хироус" много са готини!!!
  За съжаление, преобладаващо културата ни / а и в целият Средиземноморски регион/ смята доброволчеството за проява на откровена, жалка наивност или чиста проба глупост, което е много тъжно!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK