Втора инстанция оправда Христо Ангеличин за поръчката за самолетни билети

Даниел Митов (вляво) и Христо Ангеличин (вдясно) в залата на съда.

© Анелия Николова

Даниел Митов (вляво) и Христо Ангеличин (вдясно) в залата на съда.Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин по обвинение, че са ощетили ведомството след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания - за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки. Това научи "Дневник" от съда и от защитата на двамата.


Предишната инстанция оправда Митов, но осъди Ангеличин на 4 години затвор и глоба от 4000 лв. Специализираният наказателен съд прие, че той е ощетил външното министерство с близо половин милион лева.


Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от т.нар. гражданска квота. Беше му повдигнато обвинение през май 2017 г. На разпоредителното заседание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма претенции по това дело.
Според първоначалното обвинение на прокуратурата Митов и Ангеличин са нарушили Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки. Те бяха сключили договор с Министерството на земеделието, избрана от него фирма да купува билети, да прави хотелски резервации и да застрахова командированите служители на външното министерство. Причина беше това, че заради обжалвания на обществената поръчка със същия предмет на самото МВнР дипломатите нямаха възможност да пътуват.


Срещу Ангеличин в спецсъда се води и друг процес - за безстопанственост. Първата инстанция му наложи наказание 2 години "лишаване от свобода" и глоба за безстопанственост при покупката на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната. И по това дело втората инстанция го оправда.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Нищо, спец прокуратурата има резервен вариант. Злоупотреба със санитарни материали в министерството. Нема да се измъкнат тия двамцата.

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  АСпНС не оправда поръчката на спец. цацаратурата. Това е недопустимо, ще се наказваме, май!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Няма никой да осъдят.
  Мафия.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От къде идва сигналът за „нарушение“ на законите ?
  От герберите Тома Биков и Ант. Тодоров ли ?

 5. 5 Профил на Magare
  Magare
  Рейтинг: 229 Весело

  Познавам Христо Ангеличин от много години и смея да твърдя, че е изключително принципен човек и не би имал интерес да ощетява държавата по какъвто и да било начин. Имал е тази възможност множество пъти преди да стане заместник-министър, но никога това не го е блазнело.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Гневно

  Или как Цацаратурата отчита бройката пред Европейския съвет, чрез скоростно подвеждане под отговорност на НЕгерберски министри от втория кабинет на Борисов!
  ....
  Интересно къде отиде Цацаратурата, когато сума гербери бяха хванати до кръста в кацата с държавен (или по-ското европейски) мед?
  То не бяха къщи за тъщи, не бяха суджуци, не бяха роднински назначения, не бяха асансьори, не бяха тераси....не беше чудо.!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  “Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от т.нар. гражданска квота. ”

  Даниел Митов беше външен министър в служебното правителство на Близнашки, назначено от президента Плевналиев. Както впрочем и Христо Иванов - служебен министър на Близнашки, след изборите и двамата бяха назначени в правителството Борисов 2. Той беше член на ДСБ, изгонен от Костов през 2012 заедно с Ангеличин, за несъгласие с правата линия на партията.
  Най-вероятно Митов и Ангеличин са били на клеветени от БСП и другарчетата им от ДСБ.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Ха!!!! Дали има някакво нова животно? Български политик или чиновник който да се е наредил на софрата, и да няма намерение да крадне?

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  До коментар [#7] от "aralambi":

  Митов напусна ДСБ, защото реши, че при Кунева му е по-удобно драги!
  Никой не го е гонил!

  Няма ли да престанете да си измисляте и да лъжете толкова долно!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  “Митов напусна ДСБ, защото реши, че при Кунева му е по-удобно драги!”

  Драги, имам приятели, които напуснаха ДСБ тогава, та не ми обяснявай къде им е било удобно. Костов и женерала Атанасов ги изгониха, защото бяха опасност за Командира. Освен тези двамата бяха изгонени още доста млади и способни хора. После имаше още чистки в ДСБ, и сега членовете им са не повече от 10 000.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  Прокуратурата изпълнява заръката на Решетников да се преследват всички министри и политици убедени евроатлантици. На почти всички министри от Реформаторския блок бяха фабрикувани прокурорски обвинения, които естествено не издържаха пред съда , но в това се състои прокурорския тормоз. Обвиненията бяха медийно разгласявани, напълно невинни хора станаха подсъдими за стопански престъпления , които не са извършвали. Лепнато им е петно на "оправдани престъпници" подобно на тези представители на мафията, истинските престъпници, оправдавани поради некачествени прокурорски обвинения.
  Целта е ясна. Сплашване на всички , които са на високи постове , че ще бъдат подлагани на прокурорски тормоз, ако водят политика изгодна на Москва.
  Няма значение , че прокурорският произвол ще бъде заплащан от българските данъкоплатци във вид на обезщетения за нанесени морални щети.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Целта е ясна. Сплашване на всички , които са на високи постове , че ще бъдат подлагани на прокурорски тормоз, ако НЕ водят политика, изгодна на Москва.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":
  "Интересно къде отиде Цацаратурата, когато сума гербери бяха хванати до кръста в кацата с държавен (или по-ското европейски) мед?
  То не бяха къщи за тъщи, не бяха суджуци, не бяха роднински назначения, не бяха асансьори, не бяха тераси....не беше чудо.!"

  Цацаратурата се е превърнала в репресивен политически орган , който преследва неудобни политици и защитава кражбите и престъпленията на политическото представителство на мафията в лицето на ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС.

 14. 14 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Няма правосъдие в България. Дори и долнопробните крадци, които не са на власт се измъкват...

 15. 15 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Прокуратурата изпълнява заръката на Решетников да се преследват всички министри и политици убедени евроатлантици.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  Мунчо, ако само знаеш и на теб, убедения "евро-атлант" какво ти готви Решетников, веднага ще си купиш "пояс на целомъдрието", като онези,.. железните, от средните векове, дето се заключват с катинар.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 16. 16 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  "Според първоначалното обвинение на прокуратурата Митов и Ангеличин са нарушили Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки. Те бяха сключили договор с Министерството на земеделието, избрана от него фирма да купува билети, да прави хотелски резервации и да застрахова командированите служители на външното министерство. Причина беше това, че заради обжалвания на обществената поръчка със същия предмет на самото МВнР дипломатите нямаха възможност да пътуват."

  Да подредим няколко прости факта:
  1. МВнР обявява обществена поръчка, резултът от която е обжалван, т.е. със спечелилия - който и да е той - МВнР не може да сключи договор.
  2. Щом няма договор - дипломатите на България да си стоят в БГ - няма да летят, или
  3. Сключваме договор МЗХ да натовари фирма, която да купува билети на дипломатите.

  Ако приемем, че т. 3 е престъпление, или дипломатическият ни корпус е трябвало да остане в т. 2 (да не лети със самолети от БГ), или да направи нещо друго. Интересно ми е прокурорът, повдигнал обвинението и обвинителния акт, дали се е замислил, дали някъде го е казал: какво е следвало да бъде направено - кое е това нещо, което все пак би дало възможност на дипломатите ни да летят от БГ, при факта на обжалваната поръчка...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Българските прокурори, най-неграмотните прокурори в света.

 18. Гарван гарвану око не вади!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK