От Русия президентът Радев поиска глобален консенсус срещу корупцията

В президентския панел на Международния икономически форум днес освен Румен Радев участваха Владимир Путин, китайският му колега Син Дзинпин, Румен Радев, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, премиерите на Словакия и Армения и др.

© Maxim Shemetov, Reuters

В президентския панел на Международния икономически форум днес освен Румен Радев участваха Владимир Путин, китайският му колега Син Дзинпин, Румен Радев, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, премиерите на Словакия и Армения и др.Избори 2022

На Петербургския международен икономически форум президентът Румен Радев призова за глобален консенсус срещу корупцията, която е придобила трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаване на офшорните зони. Той обяви, че тези проблеми са познати на всички политически лидери и призова за политическа воля.


Българският държавен глава се обърна и към представителите на бизнеса на форума и ги призова да дойдат да инвестират в България, като даде за пример добрите резултати от българо-германскато парньорство и добрите условия за развитие на стартиращ бизнес в София.


В президентския панел на Международния икономически форум днес участваха Владимир Путин, китайският му колега Син Дзинпин, Румен Радев, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, премиерите на Словакия и Армения и др. На него бе обсъдена изпълнението на програмата за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 г.
Путин и Дзинпин говориха преди Радев, но не обърнаха внимание на теми като корупция, пране на пари и офшорни зони. Руският президент се обяви за демилитализация на икономическата сфера и даде за пример стоките от първа необходимост. Той поиска нови договорености и засилване на икономическата роля на ООН.


Китайският лидер поиска благоприятна бизнес среда за честна конкуренция, толерантно общество и мерки срещу измененията на климата.


Владимир Путин каза, че присъствието на президентите да форума доказва взаимни интереси и доверие.


Румен Радев обяви, че от България Русия е получила своята писменост, от нашите страни дошла и христианската вяра. "От Русия България получи свободата си, за която дадоха живота си хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме", каза българският президент.


След като в речта си пред форума обяви, че планетата се задъхва от свръхексплоатацията на богатствата й, населението расте, а ресурсите не достигат, президентът Румен Радев каза, че за преодоляването на предизвикателствата е нужен нов, наднационален мироглед на граждани на планетата, който младите вече имат, а политиците още не могат да си позволят.


Той каза, че след като преди години с помощта на ООН е установен мир, днес е ред да се прояви мъдрост в името на оцеляването на планетата. От думите на Радев се разбра, че новата икономическа парадигма трябва да компенсира ограничеността на ресурсите с възможностите на човешкия гений, като включи "зелена" икономика, базирана на концепцията за "отворена наука", на ново потребителско съзнание и нова производствена етика.


Според българския президент устойчивото развитие изисква по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който не обуздава силовите действия, а залага на диалога и дипломацията. По думите му то предполага предотвратяването на финансови кризи и е невъзможно без сигурност, социален мир и доверие.


Според Румен Радев културните различия имат ефект върху сигурността, а липсата на комуникация води до възприемането на "другия" като противник. След като цитира маестро Валерий Гергиев, който му казал, че силата на музиката е важна, но хармонията и мелодията са още по-важни, българският държавен глава призова политиците да намалят децибелите. По думите му за да има устойчиво развитие, са нужни ясни правила за петолинието и нотите. Той призова политиците да пишат заедно музиката.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK