От 1 юли покупателната способност на пенсионерите щяла да се увеличи

Бисер Петков

© Юлия Лазарова

Бисер ПетковОт 1 юли покупателната способност на пенсионерите ще се увеличи заради осъвременяването на пенсиите с рекордните 5.7%. Това пресметна пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.


През миналата година увеличението беше с 3.8%, а през тази е значително по-високо, каза министърът като припомни, че увеличението се определя по формула, която включва половината от прогнозната инфлация за годината и половината от повишението на осигурителния доход. През тази година очакваната инфлация е 3%, което означава, че повишението компенсира напълно изгубената покупателна способност и реално додава, коментира той с уговорката, че в абсолютни стойности повишението може да изглежда недостатъчно.


Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207.6 лв. на 219.43 лв., а средната, която е 360 лв., ще се увеличи с 23-24 лв.


От 1 юли 41 хил. души, досега ограничавани от тавана, ще получат пенсиите си в реалния им размер, каза Петков. Причината е, че таванът на пенсиите се вдига от 910 лв. на 1200 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Някой вярва ли му на изречените НЕистини !?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 732 Неутрално

  А с колко ще се увеличат електричеството, парното и останалите стоки?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Инфлацията (РЕАЛНАТА) и увеличените цени на стоки и услуги отдавна изядоха това "увеличение" .
  ГЕРБ систематично провеждат политики на геноцид спрямо пенсионерите в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikar_01":

  Само заради това интервю въпросният трябва да си ходи ! ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така е... резко забогатях...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikar_01":

  Именно затова се увеличава покупателната способност, за да може да си купят по-скъпото електричество и останалите поскъпващи стоки.
  На хартия - увиличена покупателна способност. На практика - пак същото, че даже и по-зле, че годинките текат и коленете треперят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Само заради това интервю въпросният трябва да си ходи ! ОСТАВКА !!!"


  Аде бе! И защо да си ходи? Както е тръгнало ще ти направи пенЦията по-голяма от кутевските ти хонорари.Те пък са и в рубли...

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Капка в морето - пенсионерите ще останат пак бедни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  На Малдивите ще стане тясно от българските пенсионери...
  Никак не е хубава да се подиграва министъра или който и да е с изстрадалите възрастни хора, най-малко защото това ни чака....

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Виждам , че кметът е много активен. Аз пък ще постна един "закон " , който , мисля обяснява на четящите , можещите и помнещите поне "КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО " !ЗАКОНОДАТЕЛНО УДЪРЖАВЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ДАРИТЕЛСКИТЕ ФОНДОВЕ1948 г.УКАЗ No 41Президиумът на Великото народно събрание обявява, че Великото народно събрание в 140 заседание, държано на 12 януари 1948 година, гласува и прие следния ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТАНА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯЗА 1948 ГОДИНА1Чл. 1. Одобрява се бюджетътна Народната република България за 1948 година, съгласно приложените таблици, както следва:Приходи: 70500000000 лв.Разходи: 70500000000 лв[...]Чл. 6. Включват се в бюджета на държавата следните фондове и учреждения:1.Фонд „Пенсии за изслужено време”.2.Фонд „Земеделски пенсии”.3.Фонд „Здравна застраховка на служителите, пенсионерите и членовете на техните семейства.4.Фонд „Българска държавна лотария”.5.Фонд „Противопожарна защита”6.Фондове „Завещатели и дарители” при Министерствата на народната просвета, народното здраве и индустрията и занаятите.7.Централен съвет за обществени грижи и възпитание на детето.8.Фонд „Български библиографски институт”.9.Фонд „Димитър А. Ценов”.10.Държавно висше училище за финансови и административни науки.11.Фонд „Училищни такси за вечерните гимназии”.12.Фонд „Училищни такси при учителските институти”.13.Народни театри и Държавна театрална школа.14.Фонд „Издаване и субсидиране на учебници и помагала при Държавното 1Публикуватсесамо тези постановки назакона, с които се одържавяват средствата на дарителските фондове при министерства и фондът на Д. А. Ценов.
  средно техническо училище”–София.15.Дирекция за водоснабдяването на безводния Делиорман.16.Фонд „Българо-италианскиинститут”.17.Държавно-технически стопански контрол върху частните каменовъглени мини.Чл. 7. Върховната стопанска камара, Институтът за стопанска рационализация, областните стопански камари и Камарата за народна култура се закриват, като начинът за тяхното и на фондовете им ликвидиране, поемане на активите и пасивите им, както и органите, на които ще бъдат възложени функциите им, се определят с наредби, одобрени от Министерския съвет.Чл. 8. Отчисленията от данъка върху общиядоход и приход върху данъците по Наредбата-закон за приходите за фонда „Кооперативен строеж на читалища” се внасят изцяло в полза на държавата, като се предвиждат помощи в съответния размер за строеж на читалища.Чл. 9 Приходите от акцизи, бандероли и мурурие2, купони за игра за развлечение, патенти за правопроизводство и правотъргуване, такси по Закона за засилване на държавните приходи и общински налогсе внасят по приходен § 8–данък върху оборот.Чл. 10. Приходите на включените в бюджета на държавата фондове и на закритите учреждения, съгласно чл. чл. 6 и 7, се събират в полза на държавното съкровище по реда и размерите, установени в съответните устройствени и други закони.Извършването на разходите за сметка на тези фондове става също по реда, установен в същите закони.[...]Настоящият указ да се облече в държавния печат, да се обнародва в „Държавен вестник” и да се тури в действие.Изпълнението на настоящия указ се възлага на Министъра на финансите.Гр. София, 10 януари 1947 година.Председател на Президиума на Великото народно събрание:Д-р М. НейчевСекретар на Президиума на Великото народно събрание.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Няма лошо. Това е една от причините хората родени преди 1985 да се замислят дали да продължават да държат част от парите си в задължителните пенсионни фондове.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Цитатът Ви е много добър, проблемът с комуноидите и рубладжиите е, че те са напуснали Разума много отдавна и изобщо не се интересуват от фактите и истината, а само от онова, което казват кремъл, джуджето, гундяев и пасоля /липсата на главни букви не е правописна грешка/.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Повишаване на покупателната способност? На българските пенсионери? Хм-м-м-м-м...!
  От 1-ви юли се повишава и цената на ел.енергията. Отделно се обсъжда и повишаване цената на водата. Да не говорим за храните, които отидоха доста нагоре.
  По-скоро, става въпрос за частично компенсиране размера на пенсиите, заради инфлацията. Нищо повече.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  "От 1 юли покупателната способност на пенсионерите ще се увеличи заради осъвременяването на пенсиите с рекордните 5.7%. Това пресметна пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков."

  Ако министърът има предвид само управлението на ГЕРБ, тези 5.7% увеличение на пенсиите може да са рекордни. Ако се върнем по-назад във времето трябва да си припомним, че правителството на Костов всяка година увеличаваше пенсиите два пъти по 10%. Всяка година за Коледа пенсионерите получаваха тринадесета пенсия в пълен размер. Костов въведе надбавки към пенсиите на всеки пенсионер с починал съпруг или съпруга , така наречените "вдовишки" надбавки, които се равняват на 25% от пенсията на починалия съпруг. Така на стотици хиляди пенсионери доходите им се увеличиха.
  Сега да се твърди , че покупателната способност щяла да се увеличи от това мизерно увеличение на пенсиите е подигравка към пенсионерите.

 15. 15 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Добре е , че таванът на пенсиите се увеличава.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Ако вземаш 200 лв. пенсия (масово е пълно с такива пенсии) и ще взимаш сега 211 лв. 11 лв. са си 11 лв., но как се живее с такива пари - 211 лв.? За кое по-напред?

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Имам една позната пенсионерка с 207 лв. пенсия, цял живот е работила и казва,ч е това, което се прави е геноцид. Защото с тези паи няма как да се живее. Тя и деца няма.
  Пенсии от 100 евро... Това е подигравка с хората.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 294 Весело

  Пенсионерите ще се видят в чудо с това 5.7% осъвременяване

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Това, беше идиотизмът на годината. Ама човеко, толкова си може.

 20. 20 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ++++++++++++++

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  След като всичко поскъпна и инфлацията вече изяде това увеличение е наглост да се твърди подобно нещо.

 22. 22 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Всичко е добре, но защо ме отпращате по време, когато дори не съм била родена. Помислете за сегашното ни време.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  На 300 лв пенсия 18 лв. Те ще преядат и ще се чудят дали да си купят пет кутии цигари или 2 кг месо . Ако ядат само хляб и кисело мляко може да изкарат 2-3 дена

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  Инфлацията/реалната/ от началото на годината ги е "глътнала" тези 5.7% увеличение многократно

 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Тойзи мандрахулник изобщо ходи ли на пазар
  или поне жена му , та да има информация ,
  че по случай Новата 2019- имаше повишение на цените ,
  което повишение и до ден днешен не е спряло !
  И повишението не е 5.7 % ,
  а е с близо 20 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#25] от "Чардо":

  Ако сметне всички увеличения през едногодишния период и натрупването по веригата, да не се окаже, че е минала 20%?

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#25] от "Чардо":Ако сметне всички увеличения през едногодишния период и натрупването по веригата, да не се окаже, че е минала 20%?
  —цитат от коментар 26 на Vlado Nikolov


  Напълно е реално !
  Като гледам нашата кухня в Дома за стари хора Сливен, че и те са се нагъзили и не вярвам да е безкористно на доставчика( договора му с общината е от 2016-та! ), че и той не е очаквал такива скокове и ни хранят все с едни и същи манджи колкото може по-малко зеленчук .
  На него най-му скочи цената !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":Всичко е добре, но защо ме отпращате по време, когато дори не съм била родена. Помислете за сегашното ни време.
  —цитат от коментар 22 на ikar_01


  Когато и да сте родена, е добре да знаете кога и какво се е случило, за да се дестабилизира страната чрез тази мащабна кражба от една действително уредена държава. До този момент всички знаехме за кражбата на ПЕНСИОННИЯ ФОНД, но се оказва, че много други зони са били подкрепени с парични фондове от дарения и доброволни вноски.
  Комунистите всичко са прибрали по съветски модел и заповед.
  Инерцията продължава, тъй като същите тези комунисти "са убили дядо му" на ББ и той станал "антикомунист". Който е на шест години, да му вярва! Борисов си пази партийния билет. Поради това напусна работа, защото трябваше да се деполитизира.
  Десет години манипулира обществото и пИчели избори!!!
  Резултатът "грее" – пенсиите главоломно растат с по 6, 12, а някои и с по 18 лева! Да се чуди родният пенсионер към кой курорт да хване!

 29. 29 Профил на Valo Tervel
  Valo Tervel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А какво става с пенсиите на военноинвалидоите

 30. 30 Профил на Valo Tervel
  Valo Tervel
  Рейтинг: 8 Неутрално
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  С тия 5,7% няма да си покрием истинската инфлация то се знае, като да запретнем ръкави и сами да си помогнем.

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Пенсията ми ще се увеличи с 16 лева, които ще вдигнат покупателната ми способност на голяма висота. Жалки нищожества, които се чудят как да ни убедят в насъществуващо нарастване на доходите ни и илюзорно благоденствие.

 33. 33 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Увеличението ще де за ток, парно и вода и даже няма да стигне. Благодаря на Баце😌

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK