Държавата проверява как лични данни за ученика от Пловдив са стигнали до медиите

Според разследващите ученикът е бил радикализиран от терористична организация, с която контактувал в интернет.

© Пресцентър на МВР

Според разследващите ученикът е бил радикализиран от терористична организация, с която контактувал в интернет.Агенцията за закрила на детето се самосезира по медийна публикация на агенция, в която са изнесени в публичното пространство личните данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация.


Експертите проверяват дали е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето. Те са поискали незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.


Отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството, които в конкретния случай не са спазени. Пловдивски журналисти вече излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика. Бяха разпространени данни както за него, така и за семейството му.
Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България също реагира срещу публикациите и обяви, че ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на момчето.


Според АЕЖ ученикът от Пловдие е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.


"За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти", подчертават от АЕЖ.


Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, една агенция разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях.


"Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ - България, ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени", посочват от организацията.


Те са внесли сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и ДАНС.
"Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители", подчертават от АЕЖ.


Оттам допълват, че ще отправят въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив.


"Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа", пишат в позицията си от АЕЖ.


Ще се настоява и за санкции срещу агенцията, публикувала личните данни на 16-годишния ученик в разрез със закона. Според асоциацията Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето. Още в понеделник от държавната агенция са се опитали да предупредят медията, че нарушава закона.


Отговорност за действията на медията, публикувала личните данни на детето, може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.


"Не на последно място, АЕЖ - България, би искала да благодари на представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Колеги от Пловдив излязоха с протестна декларация по повод случилото се, то предизвика възмущение на много журналисти от цялата страна", пишат в позицията от АЕЖ.


"Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия. Най-ефективният начин да се противопоставим е чрез обединяването в общност и вратите на АЕЖ винаги ще са отворени за журналисти, отстояващи професионалните стандарти. А заедно с УНИЦЕФ и други организации ще продължим да работим за етичното отразяване на децата в медиите", се казва в позицията.


Ученикът е при семейството си в Пловдив и с него вече работят психолози. Вчера пред журналисти и вътрешният министър Младен Маринов заяви, че по-добре би било самоличността на момчето да не се превръща във фокус на обществено внимание.


"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", каза вчера министърът.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Да почне с некадърната прокуратура, която работи само за рейтинга си.

 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  ПИК е на Деянчо
  Прокуратурата е на ДПС

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 758 Весело

  Охо, сега е редното държавата да отнесе една глоба по GDPR. Как беше, Х процента от оборота на групата свързани лица (т.е. бюджета + оборота на обръчите от фирми)! Найс, а?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на darth_bane
  darth_bane
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това вече не е некадърност на прокуратурата, това е съзнателно потъпкване на всякакви човешки норми в името на евтин ПР.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Ха, вие и биволите малко ровите в личните данни.
  Сега заради този разбойник се възмутихте чак.
  Шса разплача...

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 758 Весело

  Да почне с некадърната прокуратура, която работи само за рейтинга си.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  То па работи... Рейтингът й пак е под 20%.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Този е бил готов да избие съучениците си, а те реват, че го показаха.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 8. 8 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мизийски":

  "Този е бил готов да избие съучениците си, а те реват, че го показаха."

  Правата на ислямистите трябва да се спазват стриктно.

 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Ха, вие и биволите малко ровите в личните данни.Сега заради този разбойник се възмутихте чак.Шса разплача...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Правите разлика между младеж на 16 години, чийто родители са се обърнали за помощ от държавата и между разследавнията на бивол за ИЗВЪРШЕНИ УМОШЛЕНИ ЗЛОУПОТРЕБИ.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  На 16 години в циганските махали имат по 2 деца, стига оправдания.

 11. 11 Профил на darth_bane
  darth_bane
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едно нещо стана безпределно ясно - никакво доверие към институциите на България не може да се има. Всеки чиновник в името на собствената си кариера, ще те употреби и захвърли без да му мигне окото.

 12. 12 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Този "разбойник" е защитен от закона!
  Закон който призваните да контролират спазването му го потъпкват!
  За тебе това е висша математика понеже си гербаджия много добре се разбираш само със себеподобните си!

  pastor
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#12] от "pastor":

  Как очакваш в град като Пловдив да не стигнат до името му???

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Прокурватурата ги е пуснала към медиите - целия цирк се вижда от Луната. Цацаров и компания имат зор да пишат точки пред ЕС, след като ги унищожиха след поредния негативен доклад. Но Европа не вярва на такива плоски пунта-мари.

 15. 15 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "pastor":

  В кой закон пише, че лицата срещу които се води разследване, трябва да са анонимни за обществеността ? В кой ? За оня Серафим, дето уби онази журналистка важи ли същото ? Той също не беше пълнолетен, но трите му имена, снимките му, тези на майка му и жена му, дома му цъфнаха веднага.
  А този, дето готвел бомби /ако се окаже истина де/ дайте да го крием за да не увредим нежната му детска душа. Отврат !

 16. 16 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Като стигнат, да не го публикуват.
  Когато медиите пишат/говорят, ги е страх да изрекат "Пеевски", но да втасат живота на един лапешник са първи.
  Смешници!

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 634 Гневно

  Не било тероризъм, най ми било метеоризъм - прокуратурата имала газове за изпускане и пуснала тая смрад в медиите. Жалък Гешев, още по-жалък Цацаров.
  Медиите - следете случая, бъдете критични да видите какви смешници са "обвинители" в тая скапана държава. Фишек.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4192 Неутрално

  Най - важното е, че се предотврати потенциален самоубийствен атентат, при който щеше да пострада или загине и самия ученик. Другото ще си дойде на мястото и ако е имало непрофесионални действия на изданията на успелия млад мъж - нека бъдат санкционирани !

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 944 Неутрално

  E kak - просто клюка. Ако не беше публикувана в ПИК, информацията щеше да си изтече по други канали.

  Интересно дали така щяха да го галят по главичката, ако беше се явил с тениска Пепе и намерение да взриви сладкарничката пред джамията в петък...

  Иначе ме съмнява някой чак толкова истински да се е радикализирал и да е приел исляма само по клипчета и чатове. Но имена се развяват и за по-малко. А на 16...не е точно детенце да не разбира.

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#16] от "bash":

  И тук се пишеше къде има опашки пред една банка преди един фалит.
  Ама това си беше "качествена" журналистика...

 21. 21 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Пълни глупости. Общественият интерес стои на първо място пред правото на анонимност на това келешче и на родителите му, които са го изпуснали.

 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Случаят не е трябвало да се разгласява, а младежът да се използва за мюре, за да се хване голямата щука, която го е подстрекавала. Нищо чудно щуката да е същата, която организира поразията в Сарафово! Искам я в Гуантанамо при алигаторите!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  поредното гнусно престъпление на агенция ПИК ,което ще остане без никакви последствия , все пак е агенцията на власта и разбира се е НАД ЗАКОНА

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  по интересно е ,как при над 100 милиона за СРС та и десет служби за контрол и проследяване ,никой не е засякъл действията и врътките на новобранеца , дето си е направил конткатк , направил си е чак и бомби и т на , това показва ,че дефакто всеки може да си направи със всеки терорист каквото си иска и както си иска ,докато сума ти и другари си лежат по на кафенце пред бюрата и се оплакват от ниските заплати и как държавата не ще да ги пенсионира на 35 години с максимални пенсии ,защото са се уморили от наблюдение и преливане о т пусто в празно .

 25. 25 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 331 Любопитно

  Ще следя с интерес на практика първото дело, свързано с нанесени вреди, произтичащи от правилата на GDPR срещу българска медия... :)

 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1724 Неутрално


  Пълни глупости. Общественият интерес стои на първо място пред правото на анонимност на това келешче и на родителите му, които са го изпуснали.
  —цитат от коментар 21 на TPOTOAP


  И властите разбраха именно благодарение на тези родители.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Дано държавата машина да се занимае сериозно с този казус, защото се създава много опасен прецедент!Явно идеята на терористичните организации по Света е да могат да манипулират децата, защото те са по-податливи!

 28. 28 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Пълни глупости. Общественият интерес стои на първо място пред правото на анонимност на това келешче и на родителите му, които са го изпуснали.
  —цитат от коментар 21 на TPOTOAP


  Общественият интерес е първо да се проведе разследването как и с кого е общувало момчето, какво са планирали, не да се разнася името му по жълти медии.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Какво проверяват? Ето я дрипата, която публикува данните!

  https://pik.bg/първо-в-пик-обвиненият-в-тероризъм-мартин---ученик-в-руската-гимназия-в-пловдив-баща-му-ел-news848012.html

  А кой ги е изнесъл? Ами към когото са се обърнали родителите! Какво проверявате? И на птичките е ясно!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  "...се самосезира по медийна публикация на агенция,..."
  ПИК - агенция?

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 31. 31 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 505 Неутрално

  голям пробив станал, че го показали, те щяха да го изпуснат и да направи каквото му кажат чалмосаните , те за данните му ревнали мижитурките от разни им там агенцийки, ама как иначе ще карат поршета и кайени разни лектори по т.н. защита на лични данни...

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  https://pik.bg/виц-на-деня-горанов-към-премиера-знаеш-ли-колко-лицеви-опори-може-да-направи-бойко-борисов-news848345.html

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  към №29
  Но сега трябва да си понесат последствията! Това пик на прас ли е? Защо не му потърсиха сметка, когато ля безнаказано кал серщу действаща банка, което си е наказуемо, откъдето и да го погледнеш? Защо не потърсиха сметка на прокуратурата, дето повдига безпочвени обвинения и ги оповестява публично на шеф на действаща системна банка? Защо праща силоваци да правят публични обиски в помещения в сградата на банката? Тогава съпричиниха огромни щети! Сега унищожават един младеж! Психолози се грижели за него! Какви психолози, когато всичките медии ДО ЕДНА истерясаха! И форума, вижте се и вие, когато тряскахте минусчетата си на призив "СПРЕТЕ СЕ"! Бясна съм!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Тоя юнак доста черни дни ще види, всички ще странят от него.
  Ще му трябват години, за да докаже, че това е било проста залитане в неправилната посока.
  Няма да може да излиза в чужбина, ще го наблюдават постоянно.
  Лошото е, че много тийнейджъри си живеят в някаква виртуална среда и си мислят, че и в истинската действителност има по няколко живота.
  Като в игрите...

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Дете- кандидат терорист? Полицаи-плямпала? Какво ли още ще излезе от тази история?

 36. 36 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "султана глаушева":

  Пий някакво апче и се успокой ! Проблемът не е в медиите. Тяхната работа е да информират обществото. В случая също. А на МВР, ДАНС и прокуратурата работата е да разследват престъпления, а не да рекламират в медиите разследване на престъпления.

 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  де я тая държава , МУТРИТЕ СА ИЗЦЯЛО ЗАЕЛИ ВСИЧКИ ВЪРХОВИ ПОСТОВЕ

 38. 38 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#28] от "newgenerations":

  Разследването няма да спре с публикацията в пик, но е много интересно какво прави още това пишлеме на свобода?

 39. 39 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 728 Неутрално
 40. 40 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#26] от "nessarox":

  И?

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  Руската гимназия => дългата ръка на Путя

 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  "Агенцията за защита на личните данни."- не е ли комисия?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#12] от "pastor":

  Как очакваш в град като Пловдив да не стигнат до името му???
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Да стигнат до името му не е незаконно.

  Незаконно е да го развяват из вестниците.

  Някой спомена- родителите са постъпили правилно, но много малко родители биха постъпили така.

  Сега на това семейство трябва да бъде осигурено спокойствие, достатъчно дертове имат. Не е нужно разни журналя да пърхат под прозорците им.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 44. 44 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Що па да не му знаеме личните данни на тоя на 16г. вече е голям нали има всички права значи и всички задължения.

 45. 45 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мизийски":


  До коментар [#8] от "moreee":

  Всеки е невинен до доказване на противното.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2554 Разстроено

  До коментар [#7] от "Мизийски":"Този е бил готов да избие съучениците си, а те реват, че го показаха."Правата на ислямистите трябва да се спазват стриктно.
  —цитат от коментар 8 на moreee


  Точно! Някой да е видял репортаж за жертвите от ислямските нападения някои от които остават инвалиди за цял живот? Не нали? Затова пък слушаме воплите на близките на извергите как ги били гледали на криво и как били нарушени правата им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Аз пък имам гениална идея. Да вербуват тийнове да се правят на радикализирани. И така да стигат до поръчките.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#36] от "birnic":
  И на двете! Медиите не могат да се превръщат в парцали без всякакъв морал! Не могат да изтряскат в клар текст име и адрес на малолетен, като само два реда преди това говорят за това, че психолози се занимават с него! И се отучете да давате съвети за хапчета, защото сте много смешни. Това го казва лекар, а лекар не дава дистанционни диагнози, ясно?

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2918 Гневно

  Ега ти крокодилските сълзи! Стига с тая криво разбрана Демократичност!
  Тоя УЧЕНИК, най-вероятно щеше да приложи бомбаджийските си умения в НЕГОВОТО УЧИЛИЩЕ! Спрете да роните сълзи, че е бил осветлен!
  Перкото си е сменил религията! Негово право е! Но нека си носи последствията съгласно новата му религия! А СПОРЕД НЕЯ, ТОЙ НОСИ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ И МОЖЕ ДА БЪДЕ НАКАЗВАН, ВКЛЮЧИТЕЛНО И СЪС СМЪРТ, СЛЕД НАВЪРШЕНИ 12 ГОДИНИ!

 50. 50 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#26] от "nessarox":И?
  —цитат от коментар 40 на TPOTOAP


  И ?

  Именно заради това разбрахме, че младежа има проблем.
  Къде бяха хилядите СРС-та, нали уж властите следят в виртуалното пространство?
  Ако не бяха родителите, можеше и да не разберем въобще.
  А сега, когато разбрахме- дайте да го изолираме детето..
  И другото, което е- сега е момента да се помогне, когато още нищо не е станало.Всичко е в зародиш и можеше само властите да знаят кой и какво. На кого беше нужна тази истерия. И като знаем името -какво?
  Мислите ли, че ако има друг такъв случай, родители ще се обърнат за помощ от държавата- ами най- вероятно НЕ.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 51. 51 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":


  Затова пък слушаме воплите на близките на извергите как ги били гледали на криво и как били нарушени правата им!
  —цитат от коментар 46 на Julian Mall


  До момента, ако въпросното "дете", беше напълнило с гвоздеи и гайки, неговото дете!

 52. 52 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#50] от "nessarox":


  Мислите ли, че ако има друг такъв случай, родители ще се обърнат за помощ от държавата- ами най- вероятно НЕ.
  —цитат от коментар 50 на nessarox


  Я, стига! А какъв е изхода за тях? Да го оставят да се гръмне, и да се гордеят, че синът им е станал "мъченик"?
  Я си задай въпроса по друг начин! ЗАЩО РОДИТЕЛИТЕ МУ СЕ ОБЪРНАХА КЪМ СЛУЖБИТЕ?
  Защото след продулжителните опити да се справят сами, са вдигнали ръце! Защото да го предадат на Службите е ПО-МАЛКОТО ЗЛО!

 53. 53 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  До коментар [#50] от "nessarox":
  —цитат от коментар 52 на gak37608125


  Няма проблем, че родителите са се обърнали за помощ.
  Проблема е в разгласяването имената на семейството.
  И не ,не са вдигнали ръце, ако го бяха направили- нямаше да разберем.
  Можеше без много приказки, да се разбере кой и кога е вербувал детето?
  И какво сега, когато знаем имената? Освен медиите под прозорците им, какво се промени?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 54. 54 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#53] от "nessarox":


  Проблема е в разгласяването имената на семейството.
  —цитат от коментар 53 на nessarox


  Нивото на службите не може да се различава от нивото на попюлейшъна!

  https://brainstats.com/average-iq-by-country.html

 55. 55 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Какви лични данни бе, изроди.... Ако беше взривил бомбите и би беше избил децата друга песен щяхте да пеете...

  Нищо другия път ще го направи, ако не изгние в затвора тоя боклук...

 56. 56 Профил на Любомир
  Любомир
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси": Ако не се лъжа прокуратурата и лично зам. гл. прокурор Гешев, когото явно гласят за нов главен прокурор даде пресконференция. Не мога да разбера защо всички се правят на слепи и не напишат очевидното.

 57. Имаме право да ЗНАЕМ!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 58. 58 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Терористите , кандидат-терористите , циганите и ЛГБТИ общността са нежни и нараними души. Те имат само права и всички трябва много да внимаваме, да не би да им създадем душевен дискомфорт. Защото иначе.../ фашисти , ксенофоби , глупаци...абе боклуци/!

 59. 59 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Освен майка му и баща му никой друг не е разбрал за заниманията му, не се е хвалил и не се е издавал.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  Може само МВР и прокуратурата да дадат данните. Самите те престъпници, те уж разследват престъпления.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така наречената "държава" вервам нема никво желание да провери покупките на гласове от Мафията ГЕРБ?

  Щото има ена вероятност да се окаже че 10% до над 20% от "гласовете" за Мафията ГЕРБ са купени.

  И Девата МУ Боряна незнайно как е успяла да ги преброи?

  Vernam Cipher
 62. 62 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Като изключим, че е искал да убива и осакатява невинни, мога да разбера ако кажат, че момчето е кривнало от правия път и осъзнава грешката си, обаче да го изкарват жертва, вече ми става твърде много.

 63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  На 16 години в циганските махали имат по 2 деца, стига оправдания.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Такива е трябвало да ги говориш преди приемането на закона за закрила на детето.

  Сега е безсмислено- законът е в сила, остава само да се прилага.

  А- и мен не ме кефи. Ма то и да спирам на червено не ме кефи...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 64. Какво е "лични данни"?
  Какво представлява тяхната "защита"?
  Всяка една банка, мобилен/медиен оператор, доставчик на комунални и битови услуги, интернет гиганти, та дори и обществените нужници са регистрирани като оператори на лични данни и ми знаят трите имена, ЕГН, номер на ЛК, адрес по ЛК, статус в ЦКР, кой номер обувки нося, каква музика слушам, какво порно гледам... Знаят дори, че като ям боб пия редуциращи стомашните газове таблетки, щото после чаршафите стават на конфети...


  К'ви лични данни, к'ва защита, к'ви 5 лева?!? В 21-ви век?


  Друг е въпроса, че държавната администрация все още разчита на бази данни, съдадени под ДОС 6.22...

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 65. 65 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Грешно заглавие "Дневник". Умишлено грешно заглавие!
  Не Държавата, а една безскрупулна нейна Агенция е тръгнала да си прави кариеристичен ПР!
  А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ БИ ТРЯБВАЛО ДА РОВИ ИЗТИЧАНЕТО НА ДАННИ ДЪРЖАВАТА!
  В ЛИЦЕТО НА ДАНС!!!
  Това обаче е частен случай. Дребен повод за една начинаеща журналистка да напише дитирамби за Агенцията със Стратегията за ДЕТЕТО или беше за някаква СТРАТЕГИЯ за педолюбов....
  СИСТЕМНИЯТ ПРОБЛЕМ е с ОГРОМНАТА БАЗА ДАННИ за ВСИЧКИ ДЕЦА в Министерство на образованието и забележете (!) в Асоциацията на Психолозите, която е НПО!
  Обаче БАЗАТА ДАННИ на образователното министерство също е в РЪЦЕТЕ НА НПО!!! Точно така - нищо държавно!
  БАЗАТА ДАННИ за ДЕЦАТА в България Е В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ - НПО!
  С любезното съгласие на държавните министри и РОДИТЕЛИТЕ. Нали всички искахте електронни дневници за учениците. Е, имате ги още от детските градини. Но знаеуте ли какви данни се събират там, КОЕТО ВИЕ не само не виждате, но и няма да видите. Започва се с картиниките на децата ВИ от първа група на детската градина... психически характеристики не само на детето... и се стига до семейното ВИ положение, отношения и финасово състояние.
  А ТАЗИ БАЗА ДАННИ дори физически не е в България. И е НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ на истинските собственици на местните МРЕЖИ от НПО!
  Така че Държавата БИ ТРЯБВАЛО да се ЗАИНЕТЕРЕСУВА, от тази БАЗА ДАННИ, на кого е била предоставена. Да не мислити, че този младеж случайно е бил прихванат от рекрутърите. Имали са ИНФОРМАЦИЯТА за него и семейството му. Както имат и за всички други. БАЗАТА ДАННИ!
  Като казвам държавата не мисля за нефелната Агенция за закрила на детето, А ЗА ДАНС! ДАНС да РАЗДРУСА ЗДРАВО НПО-тата. Нали в ДАНС не се заблуждават, че в БАЗАТА ДАННИ на НПО са и техните деца и внуци?! Не би трябвало да се заблуждават.
  Електронни дневници ли...?!
  А журналистката Ина Друмева да си "напише домашното" и вместо да прави ПР на разни неомарксистки либерални "защитници" на детето да не си изпуска шанса да стане голям журналист със статии за БАЗАТА ДАННИ и НПО!

  !

 66. 66 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Не знам за коя държава става дума, тъй като в България такова нещо няма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Какво административно нарушение,тия идиоти трябва да го отнесат като Джесика(екс Брадли) Майнинг.И не става дума за хлапето,а за общата превенция и редуцирането до минимум на риска,накое такова наистина да извърпи атентат,
  Най-малкото,но не само,заради това ,че сред мотивите на бащата да съобщи на властите основен,вероятно водещ и може дори единствен мотив и при всички случаи основна,ако не и единствена цел е била да защити сина си и ако не се случи това,то следващите в аналогична ситуация или някои от тях няма да постъпят така,

 68. 68 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Една от сериите на ТВ сериала "Хавай 5-0 " разказваше историята на баща, който наема убийци да ликвидират сина му, защото разбрал, че е сериен убиец на деца от квартала. Дали публичността и журналистиката са проблем в случая, или фактът, че БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ ПО СИГУРНОСТТА СА ДОПУСНАЛИ ВЕРБУВАНЕ НА ТИНЕЙДЖЪР- ПОТЕНЦИАЛЕН УБИЕЦ от терористите на ислямската държава. Този начин на мислене до никъде няма да ни доведе. Вчера показаха по телевизора куче- убило човек, което в продължение на 1 година се отглежда в частен дом, вместо да бъде евтаназирано! Единствено в България може да се случи! Кучетата по- важни от хората; гражданските права на потенциални убийци и терористи, по- важни интересите на обществото!

 69. 69 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Виждайки тази новина и коментарите под нея, потвърждавам, че сме много, много зле като манталитет...

 70. 70 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Абе, хора, вие сериозно ли.
  Журналистите в Пловдив знаеха всичко още вечерта, без нищо да е изтичало.
  Само да се каже "от елитно училище", това веднага намалява периметъра до максимум десет училища.
  Учителите се познават.
  Директорите се познават.
  Журналистите познават и двете групи.
  Трийсет телефонни обаждания и имаш версия.
  Петдесет обаждания и вече знаеш.
  Хайде да не се втелясваме излишно.

  Доброто е заразно
 71. 71 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Как да се довери човек при това положение на правосъдие, правоохранителни органи и всичко свързано със защитата на личността и живота? Представям си моментално какво ме заплашва ако приема да стана "защитен" свидетел по тежко дело.

 72. 72 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 291 Гневно

  Много сълзливи коментари за детенцето! Ами преди няколко месеца едно друго дете уби жената в Русе. Цял месец го развяваха по медиите, преди изобщо да е арестуван! Едни дечица пък убиха дядо в друг град. Кой се грижи за моите права и спокойствие? Искам да знам кой около мен е убиец, изнасилвач или просто обича да прави бомби, пък аз сам ще си преценя какво да е моето отношение.

 73. 73 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#50:"nessarox"][/quote]

  Не само СРС ,Ако отвориш сайта на ДАНС за киберпрестъпления,ще видиш опции за сигнал
  Стъпка 1: Изберете тип на сигнала:

  Измами и заплахи в интернет ?
  Интелектуална собственост ?
  Незаконен хазарт ?
  Незаконно съдържание в интернет ?
  Обида или клевета онлайн


  като опцията Измами и заплахи в интернет е от скоро и няколко пъти им препратих мейли от ковчежника на х
  Ходорковски,банкерът на бабата без наследници от остров Ман,африканската принцеса в бежански лагер и НИЩО

 74. 74 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  След като прокуратурата е продала данните на ученика, кой ви гарантира че няма да продадат всяка информация до която се докопат, например "Ало Ваньо". А при тази комисия за контрол на СРС не се знае дали не се подслушват всички от първия ешалон.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 75. 75 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#26] от "nessarox": Да, ама се оказа,че НЕ

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK