Държавата проверява как лични данни за ученика от Пловдив са стигнали до медиите

Според разследващите ученикът е бил радикализиран от терористична организация, с която контактувал в интернет.

© Пресцентър на МВР

Според разследващите ученикът е бил радикализиран от терористична организация, с която контактувал в интернет.Агенцията за закрила на детето се самосезира по медийна публикация на агенция, в която са изнесени в публичното пространство личните данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация.


Експертите проверяват дали е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето. Те са поискали незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.


Отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството, които в конкретния случай не са спазени. Пловдивски журналисти вече излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика. Бяха разпространени данни както за него, така и за семейството му.
Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България също реагира срещу публикациите и обяви, че ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на момчето.


Според АЕЖ ученикът от Пловдие е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.


"За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти", подчертават от АЕЖ.


Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, една агенция разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях.


"Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ - България, ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени", посочват от организацията.


Те са внесли сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и ДАНС.
"Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители", подчертават от АЕЖ.


Оттам допълват, че ще отправят въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив.


"Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа", пишат в позицията си от АЕЖ.


Ще се настоява и за санкции срещу агенцията, публикувала личните данни на 16-годишния ученик в разрез със закона. Според асоциацията Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето. Още в понеделник от държавната агенция са се опитали да предупредят медията, че нарушава закона.


Отговорност за действията на медията, публикувала личните данни на детето, може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.


"Не на последно място, АЕЖ - България, би искала да благодари на представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Колеги от Пловдив излязоха с протестна декларация по повод случилото се, то предизвика възмущение на много журналисти от цялата страна", пишат в позицията от АЕЖ.


"Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия. Най-ефективният начин да се противопоставим е чрез обединяването в общност и вратите на АЕЖ винаги ще са отворени за журналисти, отстояващи професионалните стандарти. А заедно с УНИЦЕФ и други организации ще продължим да работим за етичното отразяване на децата в медиите", се казва в позицията.


Ученикът е при семейството си в Пловдив и с него вече работят психолози. Вчера пред журналисти и вътрешният министър Младен Маринов заяви, че по-добре би било самоличността на момчето да не се превръща във фокус на обществено внимание.


"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", каза вчера министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK