Законопроект предвижда брокерите да докладват за пране на пари при продажба на имот

Законопроект предвижда брокерите да докладват за пране на пари при продажба на имот

© Associated PressБрокерите на недвижими имоти ще трябва да правят проверка на клиентите си не само при покупко-продажби, но и когато отдават скъпи имоти с месечен наем, надвишаващ 10 хил. евро. Това предвиждат нови промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство, съобщава "Сега". Информацията ще бъде предоставена на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).


Освен това се предвижда търговци на произведения на изкуството също да идентифицират клиентите си, както и да правят оценка на риска и да обменят информация с държавните органи при съмнителни сделки. Това ще се случва при сделки за над 10 хил. евро или равностойна на това валута.


В законопроекта са допълнени новите институции и професии, които са задължени да противодействат на прането на пари. В него се включват още търговците на виртуални валути, както и тези, които предоставят портфейли за попечителски услуги. Като причина за изменението в закона се посочва, че България все още не е въвела всички изисквания на европейското законодателство в тази област, което от своя страна би се отразило негативно на присъединяването на страната към Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.
Да докладват за съмнения за пране на пари се задължават не само професионалните счетоводни и данъчни консултанти, но и тези, които непряко, чрез свързани лица, предоставят подобни съвети. Друга новост е, че фирмите ще бъдат задължени да докладват на Агенцията по вписванията, ако действителните им собственици откажат да им предоставят необходимата информация, че точно те са такива. При установяване на подобно нарушение глобата е от 1000 до 10 хил. лв., а при повторно нарушение - до 20 000 лв. за всеки месец до предоставянето на необходимата информация пред Агенцията по вписванията.


До 31 май всички фирми, притежавани от чуждестранни компании, трябваше да обявят реалните си собственици. Според предлаганите поправки, когато ДАНС, МВР, приходната агенция и Агенцията по вписванията установят, че има несъответствие на информацията за действителен собственик на една фирма с това, което е вписано в БУЛСТАТ, те са длъжни да уведомят прокурор и да му предоставят всички материали, пише още в законопроекта.


Въвежда се изискване ДАНС да предостави на Европейската комисия списък с висшите държавни длъжности. Според сега действащия Закон за мерките срещу прането на пари институциите и професиите, които са задължени да следят за съмнителни сделки, трябва да правят разширена комплексна проверка на всички свои клиенти, които са "видни политически личности" или са свързани с тях. Според закона това са президентът, премиерът, министрите и техните заместници, депутатите и членовете на конституционни и върховни съдилища или на други висши органи на съдебната власт, членове на Сметната палата, ръководството на БНБ, посланици, висши офицери от въоръжените сили, кметове и заместник-кметове, членове на управителните органи на политически партии и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Това няма да стане. Никой брокер няма да докладва за пране на пари, дори да е задължен по закон, защото ще загуби клиенти и най-важното - няма как да знае какъв е произходът на парите. Може да се окаже че е наклеветил клиент, за което се носи наказателна отговорност.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  А ще им плаща ли държавата или ще й работят даром!? Или може би клиентите ще плащат на доносниците!?

 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Боже, най-големите измамници трябва да докладват за други измамници. Това е абсурдно. Вместо да пишат абсурдни предложения да вземат да се разровят малко в дейността на тези т.нар. ,,брокери'' в БГ, които прибират огромни пари и не декларират никаква печалба.

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Как точно брокерът на НИ ще ми провери парите? Какви правомощия ще му дадат? Как ще се следи за злоупотреби с тези правомощия?

 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да бе точно брокерите, често хора със съмнителен морал и готови на всичко за процента си. Точно такива хора не бих искал да имат каквато и да е информация за финансите ми.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2411 Гневно

  Оруел, 1984, е забавачка в сравнение с готвеното тотално следене

 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... и най-важното - няма как да знае какъв е произходът на парите.
  —цитат от коментар 1 на Voiko


  Няма нужда да знае какъв е произходът на парите - като види, че имот с пазарна стойност един милион се продава за два, лампичката трябва да му светне. Допълнителният милион е препран в процеса на сделката.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  "Законопроект предвижда брокерите да докладват за пране на пари при продажба на имот"

  Могат ли брокерите на недвижими имоти да разследват всеки евентуален купувач за произхода на парите му. Пак не им се работи на държавните институции и си търсят "доносници"

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":

  Важното е законите така да си противоречат, че всеки един човек винаги да е виновен. За да може да бастисаме когото трябва съвсем законно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK