Над 600 хил. лв. корекции са наложени на Смолян за опорочени търгове по европроекти

Пластиката "Орфей и Евридика" в центъра на Смолян

© Община Смолян

Пластиката "Орфей и Евридика" в центъра на СмолянФинансови корекции в размер на над 600 хил. лв. са наложени на община Смолян заради опорочени обществени поръчки по изпълнението на проекти, финансирани по оперативните програми "Региони в растеж" и "Добро управление". За това съобщава регионалното издание "Отзвук" като се позовава на девет съдебни решения по дела на местната администрация в Смолян срещу корекциите, наложени от управляващия орган по оперативните програми "Региони в растеж" и "Добро управление". Всички те са потвърдили констатациите за извършени нарушения и наложените за това санкции.


При извършените проверки е било установено прилагане на незаконосъобразни методики за оценка на участниците в търговете, показва информацията, отразена в решенията на административните съдилища в София-град и Пловдив. В резултат на това е бил извършен неправомерен избор на победителите в тях.


Голяма част от наложените корекции са за обществени поръчки "Ремонт и рехабилитация на улици, тротоари, надлези, пешеходни алеи и детски площадки за подобряване на градската среда на гр. Смолян". Заради допуснати нарушения в този случай разходите, направи от местната администрация, са били коригирани с над 266 хил. лв.
Проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж", е установила, че в обявленията и документацията за възлагане на обществената поръчка се съдържат


незаконосъобразни критерии за подбор.


Те са довели до необосновано ограничаване на участниците в процедурата и не са осигурили равни условия на всички.


В същото време с прилаганата методика за оценка по показателя "Организация за изпълнение на поръчката" е било допуснато субективно оценяване на участниците в търга.


Проверката е установила още, че някои от условията на процедурата са имали и "разубеждаващ ефект" върху потенциални кандидати за изпълнение на обществените поръчки.


Според управляващия орган по програма "Региони в растеж" изпълнителят на единия от обектите по проекта за ремонт на улици и детски площадки в Смолян е бил избран незаконосъобразно, а негов конкурент е бил третиран неравностойно.


Множество нарушения


са били открити и при избора на изпълнители по проект "Обновяване на енергийната ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян", който включва четири обособени позиции. Там финансовата корекция, наложена на общината, е близо 283 хил. лв.


Нарушенията в този случай са свързани предимно с ограничителни условия при организиране на търговете за възлагане на обществени поръчки и използване на неясни показатели за оценка на офертите.


Така например


мъглявият критерий "Организация за изпълнение на поръчката"


е имал 60% тежест за избор на победител в процедурата, което е в противоречие с Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки.


Заради нарушения в използваната методика за възлагане на обществени поръчки по други проекти за ремонт на улици, надлези и детски площадки в Смолян са наложени финансови корекции за още почти 48 хил. лв.


В мотивите към решението си за потвърждаване на наложените санкции пловдивският административен съд е отбелязал, че община Смолян е нанесла вреда за бюджета на ЕС, необосновано е ограничила конкуренцията и не е допуснала други фирми, които да предложат по-ниски цени в процедурите за възлагане на обществени поръчки. Така са били нарушени принципите, на които с основава Законът за обществените поръчки, разпоредбите на Закона за управление на средствата от Европейския съюз, както и регламентите му, е записано в съдебното решение.


Чрез механизма за налагане на


финансови корекции в резултат от установени нарушения


се цели да не се допусне извършването на разход, който е незаконосъобразен. Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се отстрани пропуск в бюджета, причинен от допусната грешка.


По повод на информацията за наложените финансови корекции по проекти с европейско финансиране в понеделник местната администрация публикува на сайта си становище, подписано от кмета на града Николай Мелемов. В него се твърди: "Всеки, който работи с европейски проекти, особено пък инфраструктурни, знае, че няма проект, при който да няма неверифицирани суми или финансови корекции." Освен това в становището се твърди също: "При съставяне на финални отчетни документи съобразно различните правила на всяка програма неминуемо се стига до разминаване в първоначалната сума на проекта, верифицирана сума, финансови корекции и т.н."


Кметът на Смолян информира също, че местната администрация е обжалвала финансовите корекции, потвърдени от административните съдилища в София град и Пловдив пред Върховния административен съд. В становището, подписано от него, обаче не е отразена информацията, че още в началото на април т.г. едно от заведените дела вече е завършило с потвърждение на решението, постановено от първата инстанция.


Кои са изпълнителите на обществените поръчки, заради които е санкционирана община Смолян?


Над 600 хил. лв. корекции са наложени на Смолян за опорочени търгове по европроекти

© В.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Щом сигналът излиза от регионално издание, значи нищо няма да стане. Виж ако беше тръгнало от „Св. Европа“ можеше да хване дикиш.

 2. 2 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Все си мисля, че където има мизерия, там управляват червени феодали от шуробаджанашки тип с апетит за еврофондове и без добра езикова грамотност. Смолян явно е крепост на комуноидите като Северозападна България.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Родопите са изпълнени с лични резиденции на лидери от ДПС, които били всъщност къщи за гости от европейски проекти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ...Смолян явно е крепост на комуноидите като Северозападна България.
  —цитат от коментар 2 на Сенчеста фигура


  Цяла България е крепост на комунистите.
  Антикомунистите имаха някакъв шанс, когато СДС събираше на митингите си
  по 100 000 души. Но след Костов те се радват,
  ако съберат от цяла България 100 000 гласа.
  Най-тъпото е, че антикомунистите продължават да славят Костов.

  До коментар [#2] от "Сенчеста фигура":

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  И тва е Смолян работил съм там хубави хора хубав град.
  Малко стръмен ми идваше.
  Ама това все пак е СМОЛЯН.
  Смятайте по големите села а най големото село????
  Лошото е че няма оправяне който и да е ако носи гордо българско име ще крадне от общото.
  Ако не иска ше го заставят родово общиният строй никога не ни е напускал.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на Кокошка
  Кокошка
  Рейтинг: 0 Неутрално
 7. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сенчеста фигура":

  Напълно сте прав. Там управлява Герб

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#2] от "Сенчеста фигура":

  ...роднина-милиционер-роднина-милиционер...

 9. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  ,,Голяма част от наложените корекции са за обществени поръчки "Ремонт и рехабилитация на улици, тротоари, надлези, пешеходни алеи и детски площадки за подобряване на градската среда на гр. Смолян". Заради допуснати нарушения в този случай разходите, направи от местната администрация, са били коригирани с над 266 хил. лв."

  А дайте да не говорим за смолянските надлези, че лошо ми става!
  Те са винаги в ремонт.
  Човек няма къде да пресече.
  Миналата година свекърва ми решила да пресече точно под надлеза (срещу болницата),за да отиде до джипито ,минава автомобил управляван от млад шифьор и така я удря че я качва на предния капак и тя чупи предното стъкло с главата.
  Получи белодробна емболия от травмите и.......почина!....
  Но докато беше в болница и във вестник ,,Отзвук" писаха за случая, три дни след това от общината отвориха надлеза за пешеходци...
  Това не е ли наглост?

 10. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#4] от "ebf52574941":

  Антикомунистите имаха някакъв шанс докато в СДС бяха Дертлиев, Савов. Мозер. След това движението беше превзето от кариеристи,мошенници и проститутки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  И такива на които мястото изобщо не им е в общинския съвет!

 12. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2819 Разстроено

  https://www.google.com/amp/www.otzvuk.bg/obshtina-smolyan-e-otgovorna-za-intsidenta-s-blasnatata-do-lidl-zhena/amp/
  Нека тази смърт да им тежи на съвестта докато са живи!
  Корумпирани мръсни същества!

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално

  Че само в Смолян ли? Където пипнеш в тези обществени поръчки, навсякъде вони.

 14. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Корупция? В помъклъка? Че то те са я измидлили корупцията бе другари! (И като казвам помъклъка в някакъв случай не обиждам българомохамеданите, имам приятели помаци, готини хора са!)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK