Обсъждане при президента: Новият главен прокурор да бъде независим и от системата

На обсъждането преди избора на нов главен прокурор на кръгла маса при президента Румен Радев бяха поканени представители на неправителствения сектор и на професионалните организации на съдии, прокурори и следователи

© Георги Кожухаров

На обсъждането преди избора на нов главен прокурор на кръгла маса при президента Румен Радев бяха поканени представители на неправителствения сектор и на професионалните организации на съдии, прокурори и следователиНовият главен прокурор да бъде избран с ясни критерии и при прозрачна процедура, да познава достатъчно добре системата отвътре, да се ползва с широка подкрепа и да бъде политически независим. Около тази фигура за наследник на Сотир Цацаров се обединиха неправителствени и професионални организации, които бяха поканени от държавния глава Румен Радев на кръгла маса в президентството.


Срещата е част от поредицата разговори, започнати от Радев в началото на месец май по обсъждане и изготвяне на критериите за избор на нов главен прокурор.


В началото на дискусията президентът каза, че не смята, че е надхвърлил правомощията си със срещите, които проведе през последните месеци по своя инициатива във връзка с процедурата.
"Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Аз се водя единствено от принципа на разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение, тъй като аз съм накрая на процеса и подписвам указа", заяви Радев при откриването на кръгла маса в президентството, на която присъстваха представители на съсловните и професионалните организации, както и неправителствени организации.


На финала на дискусията, продължила близо два часа, той отново се върна към критиките и им отговори.


"Поех определен риск. Имаше обвинения към мен, че се намесвам в независимата съдебна власт", каза и на финала на дискусията държавният глава. Той обобщи, че очакванията на обществото са за независима, неполитизирана фигура за наследник на Цацаров, а рискът, който е поел с консултациите, смята за оправдан.


Държавният глава благодари на участниците в дискусията и обобщи, че България ще има просперитет едва тогава, когато има общи цели, а това става чрез гласност и дебат като този, проведен днес. По време на дискусията се чуха различни мнения.


На дискусията присъства само един прокурор


Владимир Николов, който е от Асоциацията на прокурорите в България, заяви, че главният прокурор трябва да има стратегически подход и да е визионер. Той трябва да работи и приоритетно за приключване на мониторинга за България по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК.


Николов посочи и че в прокуратурата предстои "болезнено преначертаване на съдебната карта", като обясни, че предстои някои от районните прокуратури в страната да бъдат закрити.
"В прокуратурата има достойни хора за следващ главен прокурор", подчерта Николов и посочи, че в системата работят достатъчно прокурори и следователи.


"Прокуратурата и главният прокурор трябва да създадат усещане, че щитът и мечът ще действат еднакво, без значение дали става дума за който и да е гражданин от махалата или за държавния глава Румен Радев", убеден е прокурор Николов. Според него наследникът на Сотир Цацаров трябва да притежава и доза идеализъм и харизма.


Според проучване 65% от българите искат независим главен прокурор


Биляна Гяурова от Българския институт за правна инициатива припомни, че през февруари е било проведено проучване сред 1100 души, които са били попитани какви качества трябва да притежава новият главен прокурор. Около 65% от тях са посочили на първо място да бъде независим, 58% са казали, че той трябва да не се поддава на натиск.


Едва на следващите трето и четвърто място хората са определили като важни качествата професионализъм и да бъде с авторитет.


"Тези отговори ясно показват какви са дефицитите сега", коментира представените резултати Гяурова. По думите й, важно е мнението на хората и за това коя е най-важната задача на главния прокурор.


А мнозинството от тях са посочили активната борба с престъпността по високите етажи на властта. На следващо място сред задачите според проучването е прокуратурата да не бъде използвана като "политическа бухалка". На трето място е борбата с битовата престъпност.


"Много голям процент, около 22 на сто от участвалите в проучването, са казали, че не очакват нищо различно да се случи с избора на нов главен прокурор", допълни Гяурова и се обърна към президента, като каза, че неговата инициатива за консултации може да доведе до промяна.


Съдиите предлагат издигане на прокурорска кандидатура в неформална процедура


Председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев направи няколко предложения, като едно от тях е асоциацията на прокурорите да организира неформална процедура, при която да издигне свои кандидат, който да бъде предложен и издигнат официално от поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както е по процедура. Калпакчиев подчерта, че по този начин кандидатът ще се ползва с широка легитимност.


Сред критериите, на които трябва да отговаря наследникът на Цацаров, е и този да може да отстоява независимостта. За да не бъде този критерий чисто декларативен, Калпакчиев предложи да се обърне внимание на това какви позиции са заемали кандидатите и как са ги отстоявали в конфликтни ситуации.


По думите му, когато се изготвят критерии за избор за постове като този на главен прокурор, би било добре да се изготви профил на длъжността. Това може да стане, ако прокурорската колегия на ВСС направи анализ на състоянието на прокуратурата в момента, какви са успехите и в кои сфери има дефицити. Този анализ би могъл да даде по-ясно виждане за това каква да бъде фигурата на бъдещия главен прокурор.


Владислав Славов от Съюза на юристите в България е на мнение, че прокуратурата и статусът на главния прокурор трябва да бъдат променени. "Прокуратурата е наричана "куче пазач", има правомощия по всички процеси, а по Великден следи за цената на козунаците. Трябва да се търси баланс между централизиран модел и автономност", обясни Славов.


Той предложи да бъде въведена възможност, при която, ако прокурорът откаже да повдигне обвинение, засегнатият гражданин да има това правомощие. Освен това според Владислав Славов може да се помисли за създаването на орган, в който да участват и други висши прокурори, а някои важни решения да не се вземат еднолично, а с гласуване и дебат.


Следователите искат главен прокурор, който познава системата отвътре


Мария Павлова от Камарата на следователите в България и бивш служебен правосъден министър заяви, че следващият главен прокурор трябва да познава системата отвътре, а "не 2 години да се чуди централизирана ли е или не".


Тя посочи и че не разбира защо министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира кандидат, след като освен прокурорската колегия на ВСС такова правомощие по закон има и той. До момента нито един правосъден министър не е упражнил това си правомощие преди избора на главен прокурор.


Изслушването на кандидатите и гласуването ще бъде на 14 ноември


Процедурата за избор на нов главен прокурор ще започне на 15 юли. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет. Последната дума по одобряването на избрания кандидат има президентът, който може да назначи с указ избрания кандидат или да откаже да подпише указа, а ВСС да започне нова процедура.


В началото на май президентът Румен Радев започна консултации за изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор. След срещата си с държавния глава Сотир Цацаров коментира, че консултациите са прибързани.


Ден по-късно Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който каза, че изборът е предопределен. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде създаден независим орган, който да има правомощия да разследва главния прокурор.


Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев изрази от своя страна надежда следващият главен прокурор да бъде от системата.


Серията от срещи предизвика коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за намеса на Радев в съдебната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 943 Неутрално

  И ако може да е също така мъжествен, синеок, прошарен, с очила и да се облича приятно!
  И да харесва тежък рок!

  Щом цяла кръгла маса бълвя щуротии, нека и аз, де.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Ако следващият гл. прокурор е от системата, по нищо няма да се различава от сегашния.
  Най-важното е да е независим и да не се поддава на натиск. Ако ще е ала Цацаров, нищо няма да се промени. Ще видим , кой кого предлага. Това ще ни покаже дали ще има промяна или не.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Вече му споменават името и да - зависим е !!! Е. Р.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  Смешни са тези дето си мислят че ще има "избор"....Нищо чудно вече сведението да е добедено "до знание"!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Напълно зависимият от Москва президент Радев поставя въпроса за "независимостта" на главния прокурор. Това е кодирано послание да бъде зависим само от прокурора Чайка, т.е. Москва.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие нали уж разпърдяхте партийни гърнета с Тревненската мадона бе, кмете.
  Що й се водите по акъла и й тиражирате глупостите?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Каскета напълно изумя...
  Шамарите в Санкт Петербург очевидно са му разбъркали айряна и съвсем се оплете, като пиле в кълчища!!!
  ГОЛЯМ СРАМ!!!

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Изборът на новия главен прокурор ще стане след предварително неформално съгласуване и с поемане на ясни ангажименти.
  Изборът ще бъде политически. Начинът на избор не предполага политическа независимост. Еманципирането е опасно не само за здравето, но и за живота му.

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Радев изземва правото на Тиквата и Свинята отново да си назначат главен прокурор. Умен ход на президента. Вероятно в Банкя и хотел Берлин сън не могат да спят.

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#6] от "авторът":

  "Напълно зависимият от Москва президент "

  Доказателства?

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":

  "ГОЛЯМ СРАМ!!!"

  Плевнелиев?

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#11] от "moreee":
  Радев дава тези доказателства всеки път, когато има възможност да защити руския интерес - спъване на купуването на Ф-16, сваляне на санкциите срещу Русия, неизбежността на АЕЦ Белене, приемане като естествен ход строежа на Турски поток през България, без да се интересува кой, кога и при какви условия го подписа... Все действия, които са напълно естесктвени за скромния му, ала Живков, интелектуален капацитет.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  В крайна сметка главния прокурор ще е независим - демек от него нищо няма да зависи. :)

  Въпросът е защо трябва да е независим? Нали трябва да се отчита някъде - пред някой избран на избори - парламента примерно.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Изгубих си времето да прочета материала докрай за да видя дали някой в дискусията е предложил смяна на съдебната система, изваждането на прокуратурата от нея, премахване на сталинската иерархия на пълна подчиненост на прокурорите на главния прокурор, премахване на прокурорския произвол чрез носене на лична отговорност на прокурорите за несправедливи , отпаднали в съда обвинения, търсене на отговорност и отчет за работата на главния прокурор и допускане на неговата смяна преди да изтече мандата му. За всичко това са нужни конституционни поправки. Това трябва да обсъжда президента , а не какъв да бъдел профила на бъдещия прокурор. При тази конституция , която осигурява на главния прокурор чувството за недосегаемост и мисъл , че над теб е само Господ , който и да застане на този пост , ще има поведението на предшествениците си.
  Льотчикът е провел празни, без всякакво съдържание дискусии. От него нищо повече не може да се очаква.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Ако е от системата няма как да е независим. Ако пък е някой независим, набързо ще го засмучат. и ще стане зависим.

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7049 Неутрално

  Това не се харесва на утрешния юбиляр

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 503 Весело
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Весело

  До коментар [#6] от "авторът":"Напълно зависимият от Москва президент "Доказателства?
  —цитат от коментар 11 на moreee


  Хе-хе!
  Чунким имаше някой друг президент от страна от ЕС на руската спявка!?
  Санким не му набива шушоните един руски контрабандист, маскиран на поп?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Неутрално

  До този момент у нас нито един главен прокурор не е бил независим ! Всички са били избирани с благословията на силните на деня, всички до един са свързани със схемите на статуквото, преследвали са дребните престъпления, а схемите на олигарсите набъбват с всеки изминал ден.....Ако дойде независим главен прок., то ГЕРБ, БСП и ДПС ще бъдат най - засегнатите като преките участници на всичко, станало у нас през последните 30 години...Само с Лукойл и неговия тотален монопол да се заеме наследника на Цацаров и това ще е достатъчно за тия, които играят белот с Вальо....

 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 604 Неутрално

  БАШ ОТ "СИСТЕМАТА" ТРЯБВА ДА БЪДЕ!
  И ПОНЕЖЕ "СИСТЕМАТА" Е ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА ТО И ПРОКУРОРЧЕТО ЩЕ БЪДЕ СЪОТВЕТСТВУВАЩО.
  А, ЧЕСТИТ "НОВ" ПРОКУРОР!

 22. 22 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  + 1
  Всичко друго е в стил - Другари, дайте да дадем.
  Радев си пъха гагата, къде не му е работа. Фуражка.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  Отличен коментар!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 604 Неутрално

  ЛУД УМОРА НЯМА. ХИЛЯДА ПЪТИ МУ КАЗАХА, ЧЕ ТАЯ РАБОТА НЕ МУ Е РАБОТА, МА ТОЙ СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРИВИКВА ТОЯ И ОНЯ ПО ТЕМАТА...

 25. 25 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Висшият съдебен съвет е този, който избира и то с квалифицирано мнозинство главния прокурор.
  Когото и да посочат, Радев няма да го одобри, за да се почувства силен, значим, потребен. Така по-продължително време ще пишат за него.
  Цирк!

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Обсъждане на бъдещият главен прокурор е необходима, на да не се ограничава до тесния кръг около президенството. Избралата го БСП е известна с мораториума върху политически престъпления.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Радев продължава нагло да не зачита разделението на властите , като се маскира с глупави популистки приказки. Той няма място в ПРОЦЕСА на избор на Главен прокурор , макар че много му се иска. Крайно време е да се пресекат антиконституционните му амбиции!

 28. 28 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 361 Неутрално

  В България – подобно на Русия – прокуратурата представлява йерархична институция.
  В ръцете на главния държавен обвинител е концентрирана огромна власт (лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и контролира работата на всички прокурори).
  Затова на този пост властимащите кукловоди инсталират зависима, безропотна, марионетка - удобен инструмент за разправа с неудобни на системата хора.
  Всъщност лъже-демократите управляващи рушат устоите на държавата и действат като смъртен враг на гражданското общество. Позиционират се като цинични отрицатели на европейските и общочовешки ценности. Саморазобличават се като като хладнокръвни джелати на основните права и свободи.
  А конкретното момче - повратливо ратайче - което ще надува важно бузи, но ще слушка, припка и папка, не е от съществено значение. Подходящи кандидати бол. Името им е легион.
  И да не забравяме: всеки народ си заслужава прокурорите!

 29. 29 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 492 Неутрално

  По делото за Чората са обвинени невинни полицаи. Имаше протести и в Благоевград, и пред Президенството. Главният прокурор каза, че има нередности и е прав. И какво направи ВКС (Лозан Панов нещо???/?....Внимавайте и слушайте - отхвърли предложението на Главния прокурор. Какъвто и да е той, в последната година и половина вършат страшно много работа, а Президентът се опитва да си прави някакви свои проекти и да си осигури спокойствие. Като това дето е лобирал за Грипен с опорни точки още по времето на Орешарски, а след това се опита да го пробута със служебния кабинет на Герджиков, защото едни пари, нали? Абсолютно нарушения на правата му. Направо не се трае вече.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Любопитно

  Ех, г-н Президент! Не е полит коректно! Как може, главния прокурор да е независим? Нали утре, като звънне борисовото внуче на име Боко, този прокурор, трябва да стои мирно и да козирува! И да отговаря "слушам гусин министър председател"! Не е хубаво това.

 31. 31 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Ех , г-н пРезидент! Колко хубаво би било , да можеш да назначаваш директно: Главен прокурор , Председател на ВКС , ВАС , Председател на НС , треньор на националния отбор по футбол , Главен национален санитарен инспектор ...но лошата система ти пречи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK