Делото срещу двама квестори от КТБ започна в Софийския градски съд

Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г.Делото срещу квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от Корпоративна търговска банка (КТБ) започна в Софийския градски съд (СГС). Те са обвинени в безстопанственост в особено големи размери.


Според обвинението те са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете в банките с над 1 млн. лв. Престъпленията са извършени в периода от август 2014 г. до януари 2015 г. На 19 септември ще бъде първото заседание по същество, а процесът ще започне с разпит на свидетели.


Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г., и останаха в КТБ до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици.
Според обвинението Лютов и Костадинчев умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегировани лихви и така сумите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете. От това според прокуратурата са настъпили и вредите за фонда, които са изчислени на 1 070 383.83 лева.


Прокуратурата твърди, че действията на квесторите са в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, според който не се изплащат гарантираните размери на влоговете на тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия.


По обвиненията за умишлена безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, могат да бъдат осъдени на 3 до 12 години затвор.


За започналото срещу тях разследване се разбра в средата на 2015 г. То започна няколко дни след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.


Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK