Делото срещу двама квестори от КТБ започна в Софийския градски съд

Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г.Делото срещу квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от Корпоративна търговска банка (КТБ) започна в Софийския градски съд (СГС). Те са обвинени в безстопанственост в особено големи размери.


Според обвинението те са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете в банките с над 1 млн. лв. Престъпленията са извършени в периода от август 2014 г. до януари 2015 г. На 19 септември ще бъде първото заседание по същество, а процесът ще започне с разпит на свидетели.


Квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г., и останаха в КТБ до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици.
Според обвинението Лютов и Костадинчев умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегировани лихви и така сумите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете. От това според прокуратурата са настъпили и вредите за фонда, които са изчислени на 1 070 383.83 лева.


Прокуратурата твърди, че действията на квесторите са в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, според който не се изплащат гарантираните размери на влоговете на тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия.


По обвиненията за умишлена безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, могат да бъдат осъдени на 3 до 12 години затвор.


За започналото срещу тях разследване се разбра в средата на 2015 г. То започна няколко дни след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.


Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Мхмъ!Ше се точи няколко години, и накрая ше потъне в бюрократична мъгла.При парламентарната демокрация е тека, и всички са спокойни, защото другаря Сталин отдавна умре!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  А квесторо Елена Костадинчев, от какъв пол е?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Такова поведение на квестори не е нито изненадващо, нито първото. Стотици фалирали държавни предприятия бяха разпродадени на парче и за скраптори много под себетойността им, вместо да се издирят и възстановят активите им и се възродят, само че поради давност няма да им се потърси сметка.

 4. 4 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 217 Гневно

  След дъжд качулка. И след няколко години ще ги оправдаят, а те пък от своя страна ще осъдят държавата в Страсбург...

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дневник:
  Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

  Това изречение изплякано така е ни в клин ни в ръкав в статията, моля ви напишете още едно да стане ясно коя е Кордовска.

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Гневно

  Най-много да ги осъдят условно за 1 милион.
  А за милиардите кой е виновен?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Любопитно

  Хайде бе!? Само 3 до 12г? А са пострадали десетки хиляди вложители! И щети за над един милион лева!? А Иванчева, за 70000€ 20 години! Мамка му и кривосъдие и закони!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK