Спецпрокуратурата с медийна акция в офиса на "Алфа финанс" на Иво Прокопиев

Спецпрокуратурата с медийна акция в офиса на "Алфа финанс" на Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, КапиталСлужителите на Специализираната прокуратура влязоха в ранния следобед днес в офиса на "Алфа финанс" - компания, в която участие има съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. За акцията първо съобщи сайтът "Пик", който се включи със студио на живо и сензационни съобщения за обиски и претърсване. Свързваният с депутата от ДПС Делян Пеевски "Канал 3" направи живи включвания в новините си. До момента официално съобщение от спецпрокуратурата няма, а потърсени от "Дневник" за коментар оттам отказаха подробности с аргумента, че утре ще оповестят информацията пред всички медии.


Акция за медии


Последователността на събитията и кратките коментари на Димитър Франтишек Петров, временен началник на Специализираната прокуратура пред офиса на "Алфа финанс", оставят впечатлението, че това е по-скоро пиар акция на спецпрокурорите за употреба в медиите, тъй като става дума за старо разследване.
Претърсване и обиски не е имало, а на прокуратурата доброволно са били предадени документи, някои от които от 2000 г., казаха от "Алфа финанс" като потвърдиха информацията за акцията.


Димитър Франтишек Петров също е бил част от екипа на прокуратурата и на излизане той съобщи пред журналисти, че в края на миналата седмица Иво Прокопиев и няколко други лица са били привлечени като обвиняеми по водено от спецпрокуратурата дело. От изявлението стана известно, че става дума за делото за приватизацията на завода "Каолин", което е от 2018 г. (виж надолу).


Иво Прокопиев: Репресията срещу мен продължава


"Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче, ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии", коментира Прокопиев в изявление до медиите.


Той казва още, че репресията продължава вече с години и води дело срещу държавата в съда в Страсбург.


Различни прокурори - една и съща тема


"Капитал" съобщава, че става дума за разследване, което прокуратурата започва през 2012 г. Шест години след образуването му - през юли 2018 г. срещу Иво Прокопиев и още двама служители на неговите фирми е повдигнато обвинение за пране на пари. Тезата на държавното обвинение е, че с продажбата на "Каолин" на германската Quarzwerke е било извършено пране на пари, тъй като "Каолин" е бил приватизиран незаконно през 1999 г.


За това обвинение от Софийска градска прокуратура беше съобщено с няколко месеца закъснение, като публикуването на информацията съвпадна по време с поредица от критични за властта статии в "Капитал".


Пред "Дневник" днес прокурорът Петров отказа да уточни защо сега специализираната прокуратура е повдигнала обвинения и какви са те. Пред събралите се на входа на "Алфа финанс" журналисти той отказа да съобщи и кои са другите обвиняеми, но уточни, че е един от тях е в момента в офиса. До момента тезата на държавното обвинение е, че чрез продажбата на "Каолин" е извършено пране на пари.


По думите на прокурора спецсъдът е разрешил днес претърсване на "Алфа финанс", за да се търсят документи, "за покупко-продажбата и всякакви транзакции, свързани с "Каолин". Той подчерта изрично, че претърсването не касае по никакъв начин издателския бизнес на Иво Прокопиев.


В края на 2017 г. водената от Пламен Георгиев антикорупционна комисия (КПКОНПИ) обяви, че започва да разследва сделката за "Каолин" между "Алфа финанс" и германската компания "Кварцверке" през 2013 г., като смята, че парите, получени от продажбата, са незаконни, защото през 2000 г. "Каолин" бил приватизиран незаконно, а оттук - и всички последващи сделки с дружеството са незаконни също. С тази проверка беше обяснен наложеният малко преди това по искане на комисията запор на имуществото на Иво Прокопиев, който продължава и до момента, а бизнесменът съди държавата в Съда по правата на човека в Страсбург държавата за това, че повече от година не е започнало съдебно дело, в което да има възможност да се защити. Комисията се задейства, въпреки че приватизацията на "Каолин" е разследвана преди години, прокуратурата е предявила претенциите си, а съдът с влязло в сила решение се е произнесъл, че няма нарушение на закона.

Димитър Франтишек Петров пред медии пред офиса на "Алфа финанс"

© Дневник

Димитър Франтишек Петров пред медии пред офиса на "Алфа финанс"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK