Българите вярват най-много на обществените телевизия и радио

Българите вярват най-много на обществените телевизия и радио

© Георги КожухаровОбществените медии се ползват с най-високо доверие сред българите - това показва годишният доклад на Института за журналистика на "Ройтерс", анализирал тенденциите през 2018 г. за онлайн медиите. Той се основава в значителна степен на онлайн проучване на близо 75 000 потребители от 38 държави.


Обществените телевизия и радио се ползват с най-високо доверие, следват ги новините на "Нова телевизия" и Би Ти Ви, вестниците "24 часа" и "Труд", сайтът "Дневник", "Биволъ", вестник "Сега", "Офнюз", "Блиц" и "Пик".
"Нова", Би Ти Ви и БНТ са най-разпространените сред традиционните медии; следват ги "24 часа", "България он еър" и телевизия "Европа".


Двете частни телевизии са съответно втора и трета и сред най-потребяваните онлайн медии. На първо място са ABV News online. Следват ги novini.bg, онлайн изданието на "24 часа", dir.bg, сайтът на БНТ, "Блиц", "Дневник", petel.bg и "Биволъ".
Според доклада 66% от 7-милионното население на страната има достъп до интернет. 88% разчитат на онлайн медиите, за да се информират за текущите събития, 83% - на телевизиите и 71% на социалните мрежи. Основните употребявани устройства за компютрите (74%) и смартфоните (72%), докато таблетите са далеч назад с 19%.


Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините като цяло, а 43% - конкретно на избраните от себе си източници. 31% вярват на новините в социалните мрежи.


Проучването е проведено от YouGov по поръчка на института "Ройтерс" и се базира на представителна извадка. От него обаче са изключени респондентите, заявили, че в последния месец не са потребявали новини и авторите изрично предупреждават изводите от текста да се мислят като присъщи за хората, които четат новини поне веднъж месечно. Също така не бива да се правят преки сравнения между различните държави заради различния дял хора, които използват интернет активно. Такава е България със своите 66% население, до които мрежата достига. По-нисък процент е регистриран само в Южна Африка.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK