Държавата ще финансира превода на чужди учебници за професионалното образование

Държавата ще финансира превода на чужди учебници за професионалното образование

© Георги КожухаровНова национална програма ще насърчава и финансира превода на чужди учебници и учебни помагала за нуждите на професионалното образование. Предвижда се програмата да стартира следващата година. Това се разбра от думите на образователния министър Красимир Вълчев в Народното събрание днес по време на изслушване за изпълнението на националните програми за развитието на образованието, финансирането по които т.г. е в размер на 76 млн. лв.


И в момента има отделени около 100 хил. лв. за тази дейност, за които екипи между учители, университетски преподаватели и бизнес организации могат да участват за финансиране на проекти. Целта на просветното министерство е да упражни функциите на издателствата и да стимулира формирането на екипите и превода на образователните ресурси. По думите на министър Вълчев повечето помагала трябва да се адаптират за българските условия.


При предходни дебати за професионалното и дуалното образование стана известно, че бизнесът смята програмите и ресурсите за прекалено остарели. Министерството прокара законови поправки в парламента, които регламентират актуализацията им на всеки пет години.
Заради очаквания недостиг след десетина години и необходимостта от постоянни иновации образователното министерство планира да разшири програмите за квалификация на учители, като финансира и обмен на практики между училищата. Една от дейностите, която се очаква да бъде заложена в новите програми, е когато ученическите екскурзии се правят в учебен ден, задължително да се посещава училище в съответното населено място, обясни Вълчев в отговор на въпроси на "Дневник".


По време на изслушването в парламента се разбра, че въпреки финансовия стимул от 300 лв. няма кандидати за учители в училищата в ромски квартали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK