Константин Каменаров за милионите дългове: Видимо добре са похарчените парите от бюджета на БНТ

Константин Каменаров

© Цветелина Белутова, Капитал

Константин Каменаров"Факт е, че през последните две години рейтингът на БНТ се удвои. Видимо са добре похарчени парите", казва бившият главен директор на БНТ Константин Каменаров в интервю за в. "24 часа", ден след като бяха изнесени данни за дългове на телевизията в размери на десетки милиони.


Вчера временно изпълняващия длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи пред СЕМ, че обществената телевизия е в практически фалит, че ситуацията е критична и обяви, че задълженията, които трябва спешно да бъдат изплатени, са в размер на 27 млн. лв. Извън това текат лихви за просрочени задължения по договори с частната компания НУРТС, която е отговорна за разпространението на телевизията. Според изнесените данни дефицитът към януари 2019 г. е в размер на 7 млн. лв. и се очаква до края на годината да достигне 44 млн. лв.


В интервюто обаче Каменаров казва: "Нормално е дефицитът да е по-голям. Бюджетът на БНТ днес е по-малък, отколкото преди 10 години."
На въпрос защо Емил Кошлуков качва, че БНТ 3 е най-скъпият спортен канал, Каменаров отговаря, че за правата за олимпиадите, които вървят в комплект - зимна и лятна, още преди той да отиде в телевизията са се плащали 830 хил. евро. При неговото управление правата вече са били в ръцете на групата "Дискавъри", която поискала 4,3 млн. евро. "Започнахме пазарлък и крайната цена за нас стана 1,5 млн. евро", допълва той.


Относно правата за предаването "Стани богат" и другите спортни мероприятия, които телевизията излъчва, той коментира общо, без да споменава конкретни цифри, и говори за текста от Закона за радиото и телевизията за финансиране чрез такси, които обаче никога не са били събирани.


По думите му липсата на възвръщаемост на високите такси за права идва отчасти от недопускането на продуктово позициониране за БНТ, а "реклама няма не защото има ограничение от 15 минути на ден по закон, а защото години телевизията не е била атрактивна".


Бившият генерален директор описва ситуацията с бюджета на телевизията като "предизвестен фатализъм". Визирайки позицията генерален директор на БНТ, допълва: "Няма никакво значение как се казва човекът в онзи кабинет на онзи етаж. Мандатът му е предизвестен."


"Няма да кажа лоша дума нито за Емил Кошлуков, нито за Вяра Анкова, защото не е бон тон. Каквото и да се каже за мен, това няма да оправи нещата. Защото разговорът за БНТ е друг. Той трябва да отговори на въпроси има ли смисъл от тази телевизия. За мен категорично има, защото тя е различна", гласи още изказването му.


Накрая той коментира и необходимостта от БНТ. "Не казвам, че държавата трябва да е неин собственик и стопанин, а че обществото трябва да реши има ли нужда от обществени медии. Има и още нещо - хората трябва да бъдат ограмотени защо тези медии са им нужни", завършва Каменаров.


Вчера пред Съвета за електронни медии временно изпълняващият длъжността генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков представи отчета за програмната дейност и финансовото състояние на БНТ за периода март - май 2019 г., докато телевизията още беше под ръководството на Константин Каменаров, и се разграничи от предишното управление, при което той заемаше поста програмен директор.


Кошлуков пое длъжността генерален директор, когато Каменаров подаде оставка в края на април, след като няколко дни преди той това получи условна присъда заради шофиране след употреба на алкохол. Повече по темата четете тук.


Членовете на СЕМ отбелязаха, че задълженията на БНТ са главно към доставчици, и обявиха, че финансовият отчет ще бъде публикуван както на страницата в интернет на обществената телевизия, така и на тази на медийния регулатор. Така всички кандидати за поста генерален директор на БНТ ще могат да се запознаят с положението.


Емил Кошлуков е един от кандидатите за поста генерален директор на БНТ. За мястото се борят още Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов и Радостслав Главчев. Преди ден бе обявено, че Кръстю (Къци) Вапцаров няма да бъде допуснат до изслушване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK