Румен Радев: Управляващите се финансират от властта и нямат нужда от субсидии

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевВ България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият - този коментар направи пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев за получен действителен глас.


Вчера парламентът одобри законопроекта на първо четене.


Субсидиите засягат най-вече съществуването на опозицията, така че такова решение задушава опозицията точно преди местните избори, посочи той, цитиран от БТА.
Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, каза държавният глава. Но според Радев големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите при финансирането.


Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че президентът спира инфраструктурното развитие на страната. Повод за упреците към държавния глава стана наложеното от него вето върху промени в Закона за държавната собственост, които предвиждаха предварително отчуждаване на земи за нуждите на национални обекти. Според мотивите за ветото не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Депутатите отхвърлиха ветото, след което президентът сезира Конституционния съд.


"Това е крайно некоректно", посочи днес Радев и подчерта, че действията му не се отнасят до текстовете за автомагистрали, скоростни пътища, газопроводи, жп линии и т.н., т.е. за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK