Прокурорска проверка срещу създателите на "БиволЪ" по сигнал, приписан на БОЕЦ

Журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов (Архив)

© Юлия Лазарова

Журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов (Архив)Върховната касационна прокуратура проверява имотното състояние на двама журналисти и създатели на сайта "БиволЪ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Проверката е по сигнал, за който от полицията казват, че е получен от БОЕЦ, но от сдружението отричат да са го подавали.


Въпреки опитите на сочените за податели на сигнала да уведомят разследващите, че не са сезирали прокуратурата, както и въпреки изричното изискване на наказателно-процесуалния кодекс да не се разглеждат анонимни сигнали, досъдебното производство срещу двамата журналисти продължава и те са викани на разпит. За това сигнализираха Йорданов и Чобанов, които в последните няколко месеца са особено активни в изнасянето на информации около имотното състояние на хора във властта, включително на главния прокурор Сотир Цацаров.


Досега множеството опити да бъде открит за коментар говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова остават без резултат. Тя не отговори и на въпроси на "Дневник", а в ранния следобед изключи и мобилния си телефон.
Вчера във връзка с досъдебното производство Асен Йорданов прекара около три часа на разпит в главната дирекция "Национална полиция". Пред "Дневник" той каза, че и тогава, и до момента няма официална информация изобщо за това каква проверка тече, има ли проверка, няма ли. В полицията не са му казали на какво основание и защо го разпитват. "Не ми показаха нищо, отказаха да дадат номер на преписката, не ми показаха и сигнала. Единственото, което разбрах, е, че става въпрос за досъдебно производство, образувано от Върховната касационна прокуратура. Не знам кой е наблюдаващият прокурор", допълни Йорданов.


На Йорданов казали, че е извикан на разпит във връзка с подаден сигнал от Гражданското движение БОЕЦ срещу журналистите от "БиволЪ" във връзка с публикация на вестник "Труд" от 2 юни, озаглавена "Ефектът на бумеранга застигна сайта "БиволЪ". В нея се твърди, че Йорданов и Чобанов са придобили имоти на занижени цени.


За сигнала до прокуратурата председателят на БОЕЦ Георги Георгиев научава в понеделник от телефонно обаждане на разследващ полицай, който го призовава да посети полицията, да се запознае със сигнала и преписката, разказа в сайта на сдружението Георгиев. Полицаят поискал от него: "Да се запознаеш със сигнала, да драснеш пет реда и да го приключвам това", написа председателят на сдружението, което от доста време работи често съвместно с двамата журналисти от "БиволЪ".


Подозирайки, че става дума за фалшив сигнал, и твърдейки, че никой от движението не е подавал нищо срещу Йорданов и Чобанов, Георгиев веднага пожелал да уточни това с официален документ до разследващия полицай. Преди деня, в който е бил официално призован, той се опитал чрез свой адвокат да внесе директно към преписката декларация, че сигналът не е от БОЕЦ. Полицаят отказал да приеме декларацията и ги насочил към деловодството, където те подали документи и получили входящ номер. И до днес обаче производството продължава да се води по сигнал на БОЕЦ, а подадените от официалните представители на движението документи не са прикрепени към останалата преписка срещу "БиволЪ", каза Асен Йорданов пред "Дневник", цитирайки полицаи.


"Те нарочно не дават номера на преписката срещу нас, за да не може заявлението на БОЕЦ, че нямат нищо общо със сигнала срещу нас, да отиде в документите по досъдебното производство", коментира Асен Йорданов пред "Дневник". По думите му това се прави с цел сигналът да продължи да има ясен автор и източник и да може да продължи да се работи по преписката, да има разпити. В момента, в който декларацията на БОЕЦ се прикачи към преписката, тя трябва автоматично да бъде прекратена, защото по Наказателно-процесуалния кодекс не се допуска разглеждането на сигнал, който се счита за анонимен, отбеляза още Йорданов.


В същото време хората от БОЕЦ не могат да отидат и да кажат - прикачете по тази преписка нашето становище и декларация, защото не знаят номера на преписката. Въпреки че бил призован да се запознае със сигнала, председателят на БОЕЦ така и не получил повече информация, дори не могъл да види сигнала и не дал показания, разказа Георгиев на сайта на сдружението.


"Всичко тече непрозрачно, не се дава никаква възможност за защита. Как да се защитиш срещу прокуратура, която действа като организирана престъпна група. Самата прокуратура погазва законите, както и правата на засегнатата страна, а и собствените си правила, в които ясно е казано, че не се разглеждат сигнали без ясно обозначен подател", коментира Асен Йорданов. "Оказва се, че ако човек е неудобен на Цацаров, на Делян Пеевски, този анонимен сигнал активира цялата държавна машина", допълни той.


Йорданов обмисля да заведе дело и срещу в. "Труд", по повод чиято публикация тече разследване на имотното му състояние, тъй като по думите му неподписаният материал съдържа "манипулативни, клеветнически и неверни писания".


В случая става въпрос за чиста репресия срещу нас и показва, че България е класически пример на диктатура и на режим, заяви още Асен Йорданов. По думите му прокуратурата си служи със сталински методи, където не обвинението трябва да доказва твоята вина, а репресираният човек трябва да се изправи срещу цялата машина и да доказва, че е невинен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK