Безработицата се свива и през май

Безработицата се свива и през май

© Цветелина Белутова, КапиталПрез май регистрираната безработица достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта - януари 2002 г. Отчетената стойност от 5.3% бележи свиване на месечна и на годишна база съответно с 0.3 и 0.8 процентни пункта, съобщава ведомството.


В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като снижението спрямо април е с 9 027 души. Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко.


Новорегистрираните безработни лица през месеца са 18 897, като от тях 1464 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 6 843 души чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.
Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 608 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа, посочва ведомството.


20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в реалната икономика. Други 459 души от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.


На субсидирани работни места през месеца са устроени 1362 души: 413 – по програми и мерки за обучение и заетост и 949 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


През май в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати общо нови 2405 безработни. Завършилите обучения през месеца са общо 3311 безработни.


Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните дейности (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.


Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, осигуряващ защита и сигурност и други.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 656 Неутрално

  В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души
  —цитат от коментар 00 на Статията


  Електоратът на ДеБъ, воглаве с "лидерството пред скоби" (по Ръдан премудрий)...

 2. 2 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Африканските заплати в България карат 2-2,5 милиона българи да търсят препитани в чужбина. Това кара крадливите управляващи да се радват че няма безработица след акто прогониха милионаи бъгари. прсототията у нас пък се прави че им верва за да си запази държавните работни места.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#2] от "jobssboj":

  Не, безработица си има. Просто не се отчита, както трябва. Иди по малките общини из дълбоката провинция да видиш, няма ли безработица. Има и сигурно гони 50 процента. Но повечето знаят, че няма смисъл да се регистрират. Намаляването, което се отчита си е нормално. Има чисто сезонен характер, заради персонала по морето...
  Иначе и тази година, още 40-50 хиляди българи ще заминат към Европа и няма да се върнат.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Заглавието трябва да е "Броят на регистрираните безработни се свива". По-адеквано ще бъдат преброени действително безработните като се тръгне по кафенетата, особено в селата.

  And all that jazz!
 5. 5 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Всичко е стъкмистика, за да отчитат управляващите позитивен тренд преди местните избори и да оправдаят големите си заплати.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3136 Весело

  Работа бол !

  Ама изискваща работа за малко пари !!!

  Такава която трайно безработните искат, дето почти нищо да не правиш за чувал мъни нема ...

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Съсипаха я тая държава!

 8. 8 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Че то половината трудоспособно население избега в чужбина, каква безработица да има?

 9. 9 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Безработицата намалява не заради друго, а защото вече никой не ходи да се регистрира в Бюрото по труда, тъй като това е най-неадекватната службичка и няма никакъв смисъл човек да се регистрира там.

  TanitaS
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5385 Неутрално

  А колко е "работицата"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 290 Весело

  А Боко викаше че повече от това не можело да се свие безработицата..

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#6] от "SS":

  Сладките служби са за партийците от гроб и патреотарето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Вече официално, повече българи работят извън България...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Нормално. Петима мои познати заминаха в чужбина на работа. Двама във Франция и по един в Англия, Германия и Испания. И това - в началото на май. Още двама, се канят за Испания.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Това е една от най-фалшивите статистики. Срам и за НСИ и за правителството. Това много прилича като отчитането на чистотата на въздуха с монтирани станции по паркове и планински върхове.
  ГЕРБ надминаха по лъжи и манипулации и слугите на Т.Ж.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Ами всъщност за тези, на които му се седи в БГ има и един куп високоплатени вакантни работни места - в IT, съпорт и финанси, но за това трябва човек да се понапъне да понаучи я някоя нова технология, я някой чужд език, я някаква икономика.

  Но нагласата имам вишО по културология и магистратура по социална педагогика и искам да си бачкам по специалността за много пари е любима на доста хора.

  Иначе естествено в чужбина е най-добрият вариант, но и за това си трябва да понаучиш езика, да се поустроиш там, да минеш през разни отегчителни бюрократични процедури...

  Идеята е, че ако имаш някакъв акъл и не си мързелив навсякъде ще се оправиш.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  [quote#1:"Reporter US"][/quote]

  БЕЗРАБОТНИ или ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ ! Или просто - само неграмотни !

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6955 Неутрално

  На социалните им намират работа по улиците, а младите отиват на морето за обслужващ персонал по хотели и ресторанти.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  Интересно, откъде "Фолксваген" ще наемат работници, ако решат да построят завод в България?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK