Един от кандидатите за шеф на държавното радио отпадна от надпреварата

Един от кандидатите за шеф на държавното радио отпадна от надпреварата

© Надежда Чипева, КапиталКандидатите за директор на българското национално радио (БНР) останаха петима, след като днес Съветът за електронни медии реши от надпреварата да отпадне Анета Милкова.


От съобщението, публикувано на сайта на регулатора след днешното му заседание, става известно, че според вътрешната техническа комисия, която е преценявала документите, тя не отговаря на условията да се кандидатира. По информация на БНР причината е липсата на изисквания най-малко петгодишен трудов стаж в медията и затова членовете на СЕМ са гласували единодушно Анета Милкова, която в момента е директор на Специализираната администрация в СЕМ, да не продължи нататък в конкурса.


Анета Милкова Снимка: "Капитал"

© Капитал

Анета Милкова Снимка: "Капитал"


"Г-жа Милкова излага мнение, че притежава общо 8 години и три месеца трудов и осигурителен стаж, който се формира от стажа ѝ в Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ - предшественик на СЕМ - бел. ред.), в "Дарик радио", в "Ретро радио" и три години стаж като член на управителния съвет на БНР", обяснява пред БНР Бетина Жотева, член на СЕМ. По думите й Милкова е приложила и правно мнение на специалиста по трудово право проф. Васил Мръчков за трудовия стаж, а освен това припомня, че в процедурата за избор на генерален директор на БНР 2010 г. е допусната за участие при същите писмени доказателства.
Регулаторът обаче не е приел за достатъчен трудовия стаж, тъй като не може да признае за такъв времето й в НСРТ, както и трите години член на управителния съвет на БНР. "Това са несъвършенствата на закона. Излиза, че чистачката в БНР може да участва в конкурса, но Анета Милкова не може, защото управленският опит не се приема за трудов стаж", каза Бетина Жотева, цитирана от "Капитал".


В надпреварата за директор на държавното радио остават настоящият генерален директор Александър Велев, който се кандидатира за нов мандат, Светослав Костов - в момента начело на радио "София", предшественикът му Митко Димитров, бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров (с два последователни мандата от 2007 до 2013 г.) и Даниела Манолова - отговорен редактор в програма "Хр. Ботев".


Публичните изслушвания на кандидатите ще са на 26 и 27 юни, а изборът - на 28 юни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK