Делото ЕВН: Едно нищо, затрупано с килограми документи и десетки свидетели

Делото ЕВН: Едно нищо, затрупано с килограми документи и десетки свидетели

© ДневникАко сме мислели, в резултат на житейски опит, че и най-ценната, и най-лошата стока може да бъде продадена само на онази цена, която някой е готов да плати за нея, сме се лъгали. Така излиза след осем заседания в Специализирания наказателен съд по т.нар. дело "ЕВН" (EVN), или за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество. Ако съдим по формулираните обвинения и по въпросите на прокурорите в съдебната зала, то понятията борсова продажба и пазар се разминават тотално със съдържанието им не само с езика на специалистите, а дори и с Българския тълковен речник.


Започналият в началото на март съдебен процес придоби по-широка известност като "делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков" (трима от шестима обвиняеми). Пакетирането му по този начин беше сред първите сигнали, че това не е типично разследване, а процес за медийна употреба, за тормоз и назидание.


Имената на тези трима обвиняеми, от които единият (Иво Прокопиев) е и съиздател на "Дневник" и "Капитал", в които журналистите пишем критично за всички управления и всички главни прокурори, са достатъчна причина за засилен медиен интерес, тв камери и първи страници. Детайлите за това как обвинението се разпада в съдебна зала нямат значение, важно е да остане внушението, че нещо лошо се е случило при продажбата на миноритарния държавен дял в дружеството "ЕВН -Електроразпределение България" АД през декември 2011г. Какъвто и да е изходът от делото.
Съдебните заседания досега - общо осем - последното на 22 май, на които бяха разпитани към 30 свидетели (предстоят още 16, а прокуратурата беше посочила 66), оставят впечатление за продължително въртене на съдебната машина за доказване на обвинения, които можеха да бъдат доказани (или отхвърлени) от съда чрез наличните документи. И най-много с няколко свидетели.


Какво е обвинението ?


Обвинението е, че с продажбата на държавния дял от 33 % от ЕВН са нанесени щети на държавата в огромни размери като в обвинителния акт са посочени различни числа в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност. Другите трима са изпълнителният директор на дружеството "Булброкърс" ЕАД , което е инвестиционен посредник за продажбата на миноритарния дял на ЕВН - Радослав Рачев, и експертите Любомир Евстатиев и Петър Василев.


Най-голяма щета е посочена в обвинението на Трайчо Трайков (тогава министър на икономиката), макар че той е последен в списъка на обвиняемите, за това, че не е положил достатъчно грижи в стопанисването на повереното му имущество като принципал на държавните дялове във фирмите (чл. 219 от Наказателния Кодекс (НК). При Трайков странно впечатление прави как е пресметната щетата: приета е разликата между цената, на която е бил продаден мажоритарният дял през 2004 г. при средна цена за една акция от 2 295, 67 лв., и постигнатата цена при продажбата на миноритарния дял през декември 2011 г. - 1 682,64 лв. за една акция. Ако се спираме най-напред на Трайков, то е, защото озадачава подходът на прокуратурата за пресмятане на щети. Подход, който не отчита, че който купува мажоритарния дял през 2004 г. си купува правото да взема решения, следователно e нормално и цената, която плаща, да е по-висока. За пазарните промени и ситуацията на глобална финансова криза 7 години по-късно няма нужда от коментар.


Списъкът на обвиняемите започва с изпълнителния директор на дружеството "Булброкърс" ЕАД, избрано за инвестиционен посредник при продажбата на миноритарния дял - Радослав Рачев, и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев, обвинени, че са предложили на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) доклад с минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил цената на акциите и от това последвали невъзстановими щети за държавата в лицето на АПСК в размер на 20 829 200 лв. (чл. 217, ал.4 от НК).


Следват Иво Прокопиев и Симеон Дянков (тогава финансов министър), обвинени в престъпление по служба (чл. 283-а от НК). Макар че неясно (или ясно) защо прокурорът Емил Петров започна представянето на обвинителния акт в съдебната зала с техните имена. Най-напред, разбира се - Прокопиев.


А може би прокурорът да е несъзнателно прав в такава подредба. Защото наистина


най-"оригинално" и безпрецедентно е обвинението към Иво Прокопиев: за изказване на заседание на Тристранния съвет


Той е обвинен за това, че "в съучастие като помагач със Симеон Дянков (финансов министър и извършител), на проведените консултации през март-април 2010 г. на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с цел да набави облага за другиго (за "Булброкърс" ЕАД, част от групата на "Алфа финанс холдинг" с представляващ Прокопиев), е заявил (подчертаното е по обвинителния акт- бел.авт.), че в срок до септември 2010 г. следва да се извърши приватизация на остатъчните държавни дялове в електроразпределителните дружества чрез Българска фондова борса, като приходите от продажбата постъпят в републиканския бюджет чрез "Държавна консолидационна компания" ЕАД.


С това Прокопиев "умишлено улеснил Дянков да превиши властта си, като разпореди на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвянето на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял на инвестиционния посредник "Булброкърс"ЕАД, вместо на лицензиран оценител. (Бел. авт.: В хода на процеса стана ясно, че оценката не е "оценка", а анализ на стойността, и е извършена от лицензирания оценител "Инженеринг сервиз", на когото инвестиционният посредник е възложил да я направи.)


Преведено, обвинението иска да каже, че: Прокопиев (който не заема държавна длъжност), е повлиял на Дянков. Дянков, който е министър, е повлиял на шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който в случая е продавачът на миноритарния държавен дял, да избере инвестиционния посредник, който е предложил занижената според прокуратурата минимална цена на акциите.


Но дори и в тази логическа линия, минималната цена не е цената, на която са продадени акциите, а е началната цена на борсовия търг. В крайна сметка акциите на ЕВН са продадени с около 20% над началната минимална цена. Защо не е 10% или 30%, ще попита някой? Защото там са се срещнали търсенето и предлагането на борсата. Пазарът е определил продажната цена, а не консултант или оценител. Концепцията, че пазарът определя стойността на акциите на борсата обаче никак не е удобна на прокуратурата.


Обвинение за продажба, в което липсва продавачът


Забелязвате, че в обвинителната конструкция липсва продавачът Агенцията за приватизация, нали? Да се съгради дело за лоша продажба на каквото и да било, и в делото продавачът да го няма, а да е свидетел, се иска не въображение, а просто премълчаване на фактите: че преди да бъде осъществена сделката за остатъчния държавен дял, тя е минала на проверка през всички финансови регулатори и дори през ДАНС, тъй като енергетиката засяга националната сигурност, и е получила от всички зелена улица. И още куп документирани факти е трябвало да бъдат премълчани, за да се направи такова обвинение, както ще си види по-надолу.


Да бъде изправен който и да било на съд заради изразяване на мнение на публично заседание на трипартитна институция е нужно специфично въображение или... "народен съд", който съди за изявления.


Именно обвинението към Иво Прокопиев най-силно компрометира това дело, защото той няма никакви властнически правомощия да влияе за вземане на решения. Показателно е, че на първите шест съдебни заседания нито веднъж в съдебната зала не се чу от прокурора неговото име. И към нито един от разпитаните до онзи момент свидетели не бе отправен въпрос, свързан с него.


(Впрочем сбърках, веднъж прокурорът изрече името му - ядосан след пререкание със защитата по процесуален въпрос. Тогава прокурор Емил Петров внезапно се обърна към съда с думите: "И моля да кажете на г-н Прокопиев да спре да се разхожда из залата." От продължителното седене на едно място - заседанията продължават между 4 и 7 часа - подсъдимите от време на време стават и правят по няколко крачки.)


Едва на предпоследното заседание - при разпит на Мирослав Найденов, който като министър на земеделието инцидентно е присъствал на онова заседание на Тристранния съвет (енергетиката е извън ресора му), прокурор Петров изрече най-сетне името на Прокопиев във връзка с обвинението: "Кой предложи да бъде продаден миноритарният дял?", запита прокурорът. "Г-н Прокопиев", отвърна свидетелят. "С какъв мотив?", продължи прокурорът. "Че държавата е недобър стопанин и за подкрепа на фиска", отвърна свидетелят.


Да припомним: Тристранният съвет е само консултативен орган на правителството, в който участват представители на работодателски съюзи, на синдикати, експерти. Съветът е място за обсъждане, тоест за говорене, в което надделяват различни позиции, с които се дава или не се дава подкрепа за конкретна политика на правителството, но не се вземат решения за изпълнение. След избухването на световната финансова криза в края на 2008г., и последвалата дългова криза в Гърция, на следващите няколко заседания Тристранката обсъжда пакет антикризисни мерки, предложени от правителството за избягване на наказателна процедура по свръхдефицит от Европейската комисия. Заради кризата, приходите в бюджета са спаднали рязко и дилемата е увеличаване на данъците или продажба на несъществените държавни участия. Между другото, никъде в обсъжданията не се говори за конкретни дружества, а само за миноритарни пакети, по които държавата няма права в управлението и не взема дивидент.


Прокопиев се изказва на това заседание на Тристранния съвет в качеството си на представляващ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и изразява мнението, че държавните дялове трябва да се продадат, като приходите влязат директно в бюджета, за да се намали бюджетният дефицит. Неговото становище е било споделено и от мнозинството участници в заседанието.


Ако, примерно, държавните дялове не бяха продадени, а в някой ден прокуратурата я осени идеята, че това е спънало антикризисните мерки на правителството в годините на най-изострената финансова криза, тя сигурно ще привлече под отговорност някой от опонентите на продажбата - за това, че е заявил нещо, с което е повлиял на финансовия министър, а той на правителството, да не продават. Когато какъвто обвиняем е необходим...


Прокуратурата игнорира и друг съществен момент: може би най-важното, което изчерпва споровете дали и по какъв начин е трябвало да бъде продаден държавният дял, е фактът, че


има решение на правителството за продажбата


и то две решения - едно от април 2011г., последвано от друго - от юни 2011г.. Решението на Министерския съвет съдържа 66 антикризисни мерки,сред които фигурира и продажбата на държавния дял и в трите електроразпределителни дружества. Мерките бяха пропагандирани като навременни и крайно необходими в разгара на световната финансова криза, за да бъде подкрепен фискът и да се избегне наказателната процедура от Европейската комисия. Всички институции по-нататък действат в изпълнение на решението на правителството.


Фактите според свидетелите: всички решения са минали за одобрение през Надзорния съвет на Агенция за приватизация


След всички разпитани до този момент свидетели: като се започне от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация в онзи период Емил Караниколов (сега министър на икономиката, разпитван пет часа), през заместник-директорите и шефове на дирекции "Правна" и "Сделки" в АП, през членовете на Надзорния съвет, представляващи цветовете на целия политически спектър, през отговорни длъжностни лица от Министерството на финансите, на икономиката, на Държавната консолидационна компания, на Българската фондова борса...


нито един не каза пред съда, нито намекна, че е имало натиск отнякъде да се вземе едно или друго решение


включително и за избора на инвестиционния посредник.


А от разпита на представителя на Първа финансово-брокерска къща Георги Койнов (фирмата, спечелила конкурса за инвестиционен посредник за продажбата на остатъчния дял на другото дружество - ЕОН), угасна повтаряният често въпрос на прокуратурата: защо финансовият министър Дянков толкова много е настоявал да се бърза до края на 2011 г. да се извърши продажбата. Логичното обяснение, че целта е била да влязат парите в бюджета през 2012г., за което е нужно продажбата да стане до края на 2011г., явно не удовлетворяваше обвинението.


Та самият Дянков поиска разрешение да зададе два въпроса на свидетеля брокер: Знаете ли през кой месец на годината дневната ликвидност на Българската фондова борса е най-висока? През декември, отвърна еднозначно свидетелят. А знаете ли в кое тримесечие на годината се наблюдават най-много сливания и придобивания на корпоративния пазар? Четвъртото тримесечие, каза без колебание свидетелят.


Анализът на стойността на акциите е изготвен от лицензиран оценител


- "Инженеринг сервиз" - по методика, за която е преценил, че е адекватна на пазара, но според прокуратурата стойността е занижена. Оценителят обаче също липсва в обвинителната конструкция, а е свидетел, като продавача - АП. И няма как да присъства в дело, в което обвинението се произнася за цени, които зависят от конкретния ден и конкретното състояние на борсовия пазар, казват специалистите. Щом ще се продава на фондовата борса, оценителят прави анализ на стойността, за да изчисли само препоръчителна начална цена, от която започва наддаването.


Зам.-директорът на оценителската фирма Бойка Бончева беше буквално разпъната на кръст от прокурорския разпит да изяснява тясно-експертни въпроси, като например защо е избран за оценяване "методът на пазарните множители и методът на дисконтираните парични потоци в съотношение 60 на 40", което занижило началната цена на една акция. Това вероятно е твърдение или въпрос от експертизите, поръчани от прокуратурата. Като дойде ред на експертния спор между двете страни, тогава ще се види дали избраната методика е адекватната и дали е можела да повлияе на пазара.


Репортерската практика е установявала многократно, че в хода на наказателните дела се случва прокурорът да компенсира слабостта на обвинителната конструкция с многократно задаване на един и същи въпрос на свидетелите под различна форма. Но този път - поне на досегашните съдебни заседания, бе постигнат рекорд.


Задаването на един и същи въпрос под различна форма


водеше до многократни възражения и пререкания със защитата, посрещани с нескрита нервност от прокурора Петров. Беше изпусната и рязка реплика от втория прокурор Наталия Стойчева по повод реакцията на защитата към обвинителите ("Докога ще задавате един и същи въпрос") :"Ще задаваме въпросите докато получим ...". Оставаше да чуем от прокурора "... докато получим необходимите отговори"...


На всяко заседание защитата многократно възразяваше на прокурорските въпроси с аргумента, че


се иска от свидетелите недопустимото от закона - да правят оценки и да изразяват хипотези, вместо да говорят за факти, които лично са възприели


На предпоследното заседание адвокат Ина Лулчева направи рязко и запомнящо се възражение по повод разпита на представителя на Държавната консолидационна компания, обръщайки се към съда: "Щом е така, моля да призовете правителството начело с министър-председателя, а не да бъде питан свидетелят какво щяло да стане, ако не била изпълнена антикризисната програма на правителството." (В антикризисната програма на МС е включена и продажбата на държавните дялове на търговски дружества.)


Повечето възражения на защитата съдията Вилислава Ангелова отхвърли, но и няколко уважи.


Да се четат пред съда протоколите от разследването за повечето свидетели


бе другото искане на прокурорите. Проблемът възниква от това, че по време на разследването въпросите са задавани въз основа на документи - стенограми от заседания, протоколи. А пред съда се иска свидетелят да изложи в свободен разказ какво знае. Естествено е да има разлика, въпросът е дали разликата е в смисъла, но независимо от това прокурорите поискаха да се четат показанията от досъдебното производство на повечето свидетели. Това е отново губене на процесуално време. Но съдията ще реши, ако наистина установи разлики, кои показания да кредитира - дали онези от протоколите на следствието, или тези дадени пред съда.


Връщам се на въпроса: Можеше ли да приключи делото за няколко заседания? Да, защото


дали една сделка е необходима, успешна и печеливша, най-ясно говорят документите


Държавата не е получавала на практика дивидент от трите ЕРП-та от 2004 до 2011 г., с изключение на две плащания, въпреки своя дял в тях, това беше заявено пред съда и от свидетелите, които бяха попитани, а е и документирано. А продажбите на фондовата борса са по принцип най-прозрачните. И най-важното - защото цената, която е получена на борсата за миноритарния дял на ЕВН, надвишава планираната от Агенцията за приватизация.


Това, третото, го каза в отговор на въпрос и свидетелят на последното заседание на 22 май Драгомир Желязков, юрист, член на политическия кабинет на Симеон Дянков като вицепремиер. Той не посочи точни числа, но те фигурират в документи, които би трябвало да са включени в делото.


Тези документи са достъпни и "Дневник" се запозна с тях.


Остатъчните акции на ЕВН са продадени на цена, надхвърляща прогнозната


Това е видно от писмо на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол до
Министерството на финансите от 19 октомври 2011 г. с актуализирана прогноза за приходите на АПСК за текущата 2011. (виж снимката)


От тази прогноза се вижда, че агенцията е заложила очаквани приходи от продажбата на остатъчните пакети на ЕВН-Електроразпределение и ЕВН -Електроснабдяване в общ размер от 50 млн. лв. В анализа на стойността на дружествата на ЕВН, от оценителя е посочена начална стойност за продажба на борсата 78 млн. лв., и тази сума е одобрена от Агенцията за приватизация.


И накрая: На 27 декември 2011г. - на смесения закрит аукцион на Българската фондова борса полученият приход от продажбата на двата пакета е 94 млн. лв.


Реакцията на участниците на капиталовия пазар тогава е, че продажбата е минала неочаквано добре, на фона на кризата.


Миноритарните дялове са продадени "изключително скъпо" от гледна точка на последвалите събития, заяви енергийният експерт Иванка Диловска в съдебната зала. Само година по-късно, държавата започна процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП, което би направило тези дялове напълно непродаваеми.


В отчета за изпълнение на годишния план на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол през 2011г. приватизацията чрез публично предлагани пакети акции от ЕВН е отчетена като "успешна".


След продажбата е обявен и конкурс за банка, спечелен от Пощенска банка, в която да се вложат парите, за да се осигури най-голяма доходност, разказа свидетелят - представител на Държавна консолидационна компания. Коя банка и как я избрахте - в този смисъл прокурорът попита няколко пъти, макар че беше обяснено за конкурса. "Е, не е КТБ, затова сме тук" - чу се глас и прокурор Петров избухна. И настоя да бъде записано в протокола, че "г-н Прокопиев се обажда от залата".


Трябваше да минат няколко години, за да открие изведнъж прокуратурата, че антикризисната програма на правителството уж е нанесла щета. И да изгради дело, в което поне едно от обвиненията - безпрецедентното и очевидно най-важното за държавното обвинение - това срещу "медийния олигарх", при когото работят критичните журналисти, е много вероятно да им събори градежа.


Делото продължава на 21 юни. Прокурорите ще продължат да питат свидетелите за неща, които фигурират в документи, ще задават едни и същи въпроси под различна форма за срещи и събития, в които изкушеният във формалната логика слушател трудно долавя причинно-следствена връзка дори с обвинителната им теза;


съдебната машина ще продължи да се върти безметежно на празни обороти без ефект


и, както се очертава - още дълго ще се върти. Ще продължи и харченето на пари - до внасянето на делото в съда разноските са 28 279 лв. Само за експертизите.


Но обвиненията вече свършиха работата си: послужиха на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) шумно да наложи запори на имущество на Прокопиев, Трайков и Дянков, по което след това не са предприети никакви съдебни действия.


Делото "ЕВН" е едно от назидателните дела за политическа саморазправа с инакомислещите след парламентарните избори през 2017. За кратко време, освен Дянков, Прокопиев и Трайков, обвинения получиха редица млади, активни и про-западни министри и обществени фигури - екс-външния министър Даниел Митов, и заместникът му Христо Ангеличин, военния министър Николай Ненчев, здравния Петър Москов, енергийният експерт на ГЕРБ Делян Добрев, Гроздан Караджов и др.


С делото "ЕВН" прокуратурата си помогна и да игнорира критичните публикации на "Дневник" и "Капитал" по различни теми. Вместо да опровергава изнасяните факти, държавното обвинение излиза с "аргумента", че пишем така, понеже издателят ни е обвиняем. А много добре си знае, че издателят е обвиняем, защото ние пишем "така".


Да му мисли съдията. В тровената години наред с пропаганда публична среда в България и сред откровено изразявания по телевизията натиск от страна на прокуратурата над съда, че тя е правата - безпристрастността е като саможертвен подвиг.

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/03/2893311_sled_traikov_prokuraturata_se_priceli_v_diankov/

  Цитат на коментар 11 от “jordani”:

  "Холандският аукцион е публичен, докато БФБ използват смесен закрит аукцион. Имат общо само донякъде. Автора да вземе да го прочете - все пак име основателни претенции, че е добър журналист. Статията е прибързана и самоотвержена, все едно един Матросов я писал.
  Още повече, че методологията на смесеният закрит аукцион е подробно описана на сайта на БФБ - забележете, с документ датиран от 08.12.2011.
  http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/Mixed_Auction_Description.pdf

  Инак в проспекта на борсовият посредник е написано, че методологията "смесен закрит" е вече одобрена от БФБ, а проспекта е датиран 27.11.2011, горе-долу две седмици преди датирането на документа с описанието на методологията.
  http://bulbrokers.com/media/uploads/prospect_evn_bulgaria_elektrosnabdyavane_ad.pdf

  'Ма много сетени тези от Булброкърс бе, какви топли връзки с БФБ - сякаш знаят каква методология е одобрена, преди да е публикувана.
  Въобще, цялата сделка протича изключително скоростно - явно Дянков е имал спешна нужда от тези пари. Или борсовият посредник е имал нужда. Или всички са били в нужда. Като се случи нещо свързано с пари у нас за по-малко от една година - не питайте дали има корупция, а кой е взел парите. "

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В Проспекта било уточнено, че публичното предлагане на акциите на „ЕВН България Електроразпределение” АД ще се извърши на приватизационен пазар на Българска фондова борса чрез организиран „Смесен закрит аукцион” за продажба. Въпреки, че през 2008 г. БФБ преминава на платформа за търговия Ксетра /Дойче Бьорзе/, към 2011 г. е взето решение приватизационните сделки да продължат да се извършват чрез смесен закрит аукцион на платформа РТС /руска търговска система/. Тази платформа за търговия допуска манипулация, тъй като сървърът за провеждането й се намира в сградата на БФБ и достъп до поръчките в реално време е възможен от служители на борсата. Това е установено в хода на разследването от назначените съдебно-технически /компютърни/ експертизи.

  От назначената по делото борсова експертиза се установява, че методът „смесен закрит аукцион“ противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и подлежи на контрол от регулатора Комисията за финансов надзор.

  Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия...."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sofijska-gradska-prokuratura-obvini-bivshiya-minis

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Обвинението към Прокопиев е "пришито" към делото с друга цел. Ясно е, че в случая той ще бъде оправдан, но междувременно може да бъде обект на разследване от КПКОНПИ. Това е истинската цел, а не присъда точно в това дело.
  Е, разбира се има и косвени ползи. През това време ПИКливите медии ще "въртят" в оборот "подсъдимия олигарх" и др.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  " ..., а процес за медийна употреба, тормоз и назидание . "


  КПКОНПИ и народния съд, пардон, специализирания съд бяха създадени ИМЕННО за тормоз и назидание на неудобните за властта .
  Достатъчно е само да припомня за Иванчева и Петрова . Тук обаче полето за изява е доста по-голямо - Прокопиев трябва да бъде ударен заради " Капитал " и " Дневник ", които не са в унисон с Пеевските парцали и другите четкащи властта и лично МУТРАТА, а Трайчо си позволява да повдига завесата за тоталните кражби и данък русия .

  PS Неграмотен съм и пиша " русия " с малка буква .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Предполагам, че за съжаление дори Горна волта има по-добро правосъдие.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Ами то въобще не е нищо, но като е затрупано с килограми и неграмотност, какво да се случи?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 846 Весело

  Бравопетя! Изфабрикувала си едно нищо, затрупано с килограми сервилност!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  Хех, как са подредили на амбразурата да бранят с гърди "нашите кучи синове" - платен защитник, безплатен защитник, платен защитник, безплатен защитник.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Борисов1 беше най-некадърното управление след 1997 година. Според мене благодарение на Дянков. В резултат населението бе доведено до глад и до бунтове. Нормалният бизнес беше подложен на милиционерска репресия. Дянков не приложи никаква Кейнсиански мярка срещу кризата. При Борисов 2 някой умен човек пошушна на Борисов да остави бизнесът на мира и в резултат от 3015 година до днес имаме ръст на БВП с 33 милиарда лева. Трайчо не мога да го коментирам, а Прокопиев е бизнесмен работата му е да прави печалби.

 11. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ккаво казава Прокопа:

  Разследвайте Доган, разследвайте Пеевски, разследвайте Домусчиев .... т.н. - те са лошите.
  А нас - дето сме на гранти от Лондон и Ню Йорк - нас не ни разследвайте, ние сме добрите.

  Двоен стандарт откъдето и да го погледнеш.
  Няма никакви принципи и винаги е било така, има само едно - борба за доминация.
  Всеки играч се опитва да вземе властта, а оттам и парите.
  И когато някои друг вземе надмощие загунилите почват да квичат, че това е незаконно и тези на върха са мошеници.
  Ако те бяха на върха, същите неща за които искат разследвания за тях щяха да са върха на законността.

  това е целия вой на Прокопа - реве само когато нещо не му изняся.

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Рано или късно, прасетата ще изквичат за последно във властта. Тогава, пожелавам им, да ги обвинят по същите методи.
  Искам да видя пот и лой, да се леят в съда.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Да оставим Трайчо и Прокопиев. Интересно ми е почему умнокрасивите бранят Дянков, който се оказа руски человек. Нали сте нах-върлуте русофоби бе лилави товарищи.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Какво ли правят хора, срещу които се водят съдебни дела, а те си нямат вестник?
  И съответно не могат да обявят точещо се от месеци и години дело за "новина на деня"?
  И да отправят завоалирана заплаха към съдията в последния абзац?

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Нали на всички разумни хора е ясно, че изначално това "дело" няма нищо общо с усилието да се установи Истината, Справедливостта и Законността, а едни доста по-различни неща?!

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  ехх, ако нямаше нет ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  За пазарните промени и ситуацията на глобална финансова криза 7 години по-късно няма нужда от коментар.
  ===============================================================

  Е, като е такава неблагоприятна пзарната конщнктура, принципала ( Тр.Трайков) защо е допуснал въобще продажба?
  И защо не се отчита реално факта, че след тези 7 години ( след приватизацията) в преприятиято са направени масивни инвестиции и е нормално да е станало по-конкурентноспособно, което води и до повишаване на цената му. За същия период цените на повечето актииви в България се удвоиха. Ама за далаверата такива правила не важат.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Ама защо умнокрасивите не вярвате в съда. Нали сте демократи. А и трябва да сте му благодарни. Отдавна трябваше да е натикал 5120 РМД приватизатори плюс МС на Костов в тюрмата ама се размина. Само Прокопиев и Каолин не ги хвана давността. И поне изводът е следният. Никола повече умнокрасуви болшевики на власт.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " На всяко заседание защитата многократно възразяваше на прокурорските въпроси с аргумента, че се
  иска от свидетелите недопустимото от закона - да правят оценки и да изразяват хипотези, вместо да говорят за факти, които лично са възприели


  На предпоследното заседание адвокат Ина Лулчева направи рязко и запомнящо се възражение по повод разпита на представителя на Държавната консолидационна компания, обръщайки се към съда: "Щом е така, моля да призовете правителството начело с министър-председателя, а не да бъде питан свидетелят какво щяло да стане, ако не била изпълнена антикризисната програма на правителството." (В антикризисната програма на МС е включена и продажбата на държавните дялове на търговски дружества.)
  Повечето възражения на защитата съдията Вилислава Ангелова отхвърли, но и няколко уважи."

  Този министър председател има много, много други неща, за които да бъде призовава в съда и да дава обяснения, не само по поредната съшита с бели конци история, която лъха на поръчковост и задкулистност ! Трайò - най - големият престъпник в държавата на успелия млад мъж........

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Не се ли събраха много случайности?От НОВА се гонят журналисти. Интрига около "Боец" който уж подал сигнал срещу "Бивол". Атака срещу "Капитал" като се повдига обвинение на журналист и течащо от години дела. Как мислите БУДАли , дали не идват избори?

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2018 Весело

  Сега всички нафталини на "Дневник" ще започнат да пълнят сайта с теми, които или не интересуват никого, или засягат крайно ограниччен кръг лично заинтересовани. Целта е една- максимално да се плюе по България, особено в частта "правосъдие". В интерес на истината, много хора в България са недоволни от правосъдието, но за разлика от гореспоменатите, при това визират основно съдийско - адвокатската мафия и по-малко прокуратурата.
  Да напомня- това незначително противопоставяне получи мощен тласък, когато съветниците на Първанов бях осъдени в Германия и оправдани в България.
  При едни и същи доказателства!
  А сега започнете плюенето. По мен, разбира се!

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  разбира се, че няма. просто държавата търси вратичка да си върне ограбеното под формата на приватизационни подаръци. ползвайте пак любим цитат дето Капоне бил осъден за друго. успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Имам чувството, че работодателите на Петя Владимирова са и поизвили ръцете да напише нещо, в което тя лично не вярва....

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":Ама защо умнокрасивите не вярвате в съда. Нали сте демократи. А и трябва да сте му благодарни. Отдавна трябваше да е натикал 5120 РМД приватизатори плюс МС на Костов в тюрмата ама се размина. Само Прокопиев и Каолин не ги хвана давността. И поне изводът е следният. Никола повече умнокрасуви болшевики на власт.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Дали ? Съда съди според това което е предоставило обвинението. В този случай желанието на трисвиниума.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#17] от "Росен съм аз и голем капут":

  и всичко това след приета от НС стратегия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Прокуратурата/КОНПИ/"медии" мна Пеевски извършват координирана атака с няколко цели:
  - черен ПР срещу инакомислещи
  - атака на независим бизнес с цел изземване(кражба), фалиране
  - "обучение" на потенциалните несъгласни с модела "Пеевски"
  Жалко за държавата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  "Преведено обвинението иска да каже, че: Прокопиев (който не заема държавна длъжност), е повлиял на Дянков. Дянков, който е министър, е повлиял на шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който в случая е продавачът на миноритарния държавен дял, да избере инвестиционния посредник, който е предложил занижената според прокуратурата минимална цена на акциите. Дори и в тази логическа линия, минималната цена не е цената, на която са продадени акциите, а началната цена на борсовия търг. Акциите на ЕВН са продадени с около 20% над началната минимална цена. Защо не е 10% или 30%, ще попита някой? Защото там са се срещнали търсенето и предлагането на борсата. Пазарът е определил продажната цена, а не консултант или оценител. Концепцията, че пазарът определя стойността на акциите на борсата обаче никак не е удобна на прокуратурата."

  Цитирах горното, за да докажа, че държавата ни зад привидното използване на институции и повърхностно скалъпени обвинения, всъщност е параван, използван от приятелите на министър - председателя за саморазправа с неудобните за олигархията и успелите млади хора опоненти !

  Ясно е, че всичко това ще се сгромоляса - то просто няма какво друго да му се случи ! Въпросът е, че държавата се употребява като маша и парцал в ръцете на хора, които отдавна трябваше да бъдат обвиняеми по дела, търсещи отговора на въпросите къде потънаха десетките милиарди от т. нар . престъпен преход у нас и какви са схемите на задкулисието и как точно е действало то у нас - чрез какви хора, държавни институции, приьоми.....!

 28. 28
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  цяла армия юристи и айляци трябва да има работа или ако няма да си създава някаква заетост и да пречи на някого .

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Новият петилетен пла е спуснат отдавна. Всички инакомислещи трябва да се отстранят. Вярно сега се ползват методите на 21 век, но много малко пречи да се върнем и във времената на тоталитарната държава от мокрите сънища на ватниците.

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Гъзоглавите ГЕРБеРЕБЯТА и тук-там някоя спарена ушанка за разкош, се метнаха в боя, извинете, в калта, за да овалят всички в калта.
  —цитат от коментар 28 на Николай Колев


  Така е. Даже некъв цървул спомена и Костов за авторитет.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#24] от "KA2":

  Брей, никога още не съм чул правоверен син болшевик като тебе поне един път да каже сгрешихме. Когато Прокуратурата обвини някой РМД крадец веднага се почва, че разбира се Доган го е поръчал. Абе много могъщи тия Доган/Пеевски. А знаеш ли въобще какво казва 85% от обикновените хора за Костов - "трябва да се обеси пред Народното събрание". Ей това е истинската народна присъда.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  " Забелязвате, че в обвинителната конструкция липсва продавачът Агенцията за приватизация, нали? Да се съгради дело за лоша продажба на каквото и да било, и в делото продавачът да го няма, а да е свидетел, се иска не въображение, а просто премълчаване на фактите: че преди да бъде осъществена сделката за остатъчния държавен дял тя е минала на проверка през всички финансови регулатори и дори през ДАНС, тъй като енергетиката засяга националната сигурност, и е получила от всички зелена улица. И още куп документирани факти е трябвало да бъдат премълчани, за да се направи такова обвинение, както ще си види по-надолу."

  Покрай последните събития имаше една светла личност, която оставаше бяла и неопетнена от всички скандали в тая държава, която не е видяла и разбрала за къщите за гости, която не знае, че министрите му източват милиони, че ТЕЦ Варна е продаден на почетния именно за да стане със съдействието на държавата студен резерв и да пълни джобовете на ДПС кръговете !
  Тази личност продължава да живее в превзетата държава, но въпреки това ни убеждава, че ние имаме европейски ценности, че заслужаваме да влезем в Шенген, че правосъдието ни е безукорно, а всички корумпирани са отдавна ометени от постовете им...
  Колко варианта за подобна личност съществуват изобщо у нас ?

 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Любопитно

  трябва да си бил доста лекомислен за да разчиташ на честността и доблестта на едни мутри ,понякога цената на "наивността" е твърде висока

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#24] от "KA2":Брей, никога още не съм чул правоверен син болшевик като тебе поне един път да каже сгрешихме. Когато Прокуратурата обвини някой РМД крадец веднага се почва, че разбира се Доган го е поръчал. Абе много могъщи тия Доган/Пеевски. А знаеш ли въобще какво казва 85% от обикновените хора за Костов - "трябва да се обеси пред Народното събрание". Ей това е истинската народна присъда.
  —цитат от коментар 32 на Да вярваме на истината

  Добре бе БУДАла , сгреших , че не те нахраних както трябва. Насъбрал си накуп имена и факти произволно с цел да покажеш колко много знаеш.Това са ти възможностите , това правиш.Давай все така

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  На една стъпка си да ревнеш с пълен глас: "Да върнем Народния съд". Голяма част от овченародието мисли по същия начин и за любимия ти лидер.

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#1] от "plebs":

  Сделката е скоростна, защото са им били нужни парите до края на бюджетната 2011-та година мило ("Мерките бяха пропагандирани като навременни и крайно необходими в разгара на световната финансова криза, за да бъде подкрепен фискът и да се избегне наказателната процедура по свръхдефицит от Европейската комисия....") , ама това теб не те интересува.
  Изобщо разсъждаваш и пишеш досущ като прокурорът подготвил това дело. Прескачаш в галоп през купчина документи и се хващаш само за хартийките, които ти изнася.
  Също както вторият прокурор Наталия Стойчева едва не се е изпуснала да каже ""Ще задаваме въпросите докато получим ...". Оставаше да чуем от прокурора "... докато получим необходимите отговори""

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Другарката Петя требе да е некакаф юридически корифей,щом твърди, че всичкото е едно нищо!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Напротив, болшееико вие сте за "народният съд" на който да посочвате кой е виновен и кой не.

 41. 41 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Предполагам, че за съжаление дори Горна волта има по-добро правосъдие.
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Спокойно ве другарю,обвинението ке падне!
  Действието се развива в дръжавата България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#35] от "KA2":

  Благодаря никога държавата не ме е хранила. Слава богу. Няма и да вземете заграбеното от РМД-ата със себе си естествено. А заграбеното тогава вече е или изоапкано или не е в дневният ред на обществото. В момента обществото произвежда стойността на заграбеното от вас за 3 месеца.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  ...разбира се, че няма. просто държавата търси вратичка да си върне ограбеното под формата на приватизационни подаръци. ползвайте пак любим цитат дето Капоне бил осъден за друго. успех
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  Добра логика!
  Така само демонстрираш по какъв разбойнически метод действа държавата....
  (Ако изобщо това е причината де, защото това е твоята изсмукана из пръстите логика).

  "Делото "ЕВН" е едно от назидателните дела за политическа саморазправа с инакомислещите след парламентарните избори през 2017. За кратко време, освен Дянков, Прокопиев и Трайков, обвинения получиха редица млади, активни и про-западни министри и обществени фигури - екс-външния министър Даниел Митов, и заместникът му Христо Ангеличин, военния министър Николай Ненчев, здравния Петър Москов, енергийният експерт на ГЕРБ Делян Добрев, Гроздан Караджов и др.

  С делото "ЕВН" прокуратурата си помогна и да игнорира критичните публикации на "Дневник" и "Капитал" по различни теми. Вместо да опровергава изнасяните факти, тя излиза с "аргумента", че пишем така, понеже издателят ни е обвиняем. А много добре си знае, че издателят е обвиняем, защото ние пишем "така".

  Да му мисли съдията. В тровената години наред с пропаганда публична среда в България и сред откровено изразявания по телевизията натиск от страна на прокуратурата над съда, че тя е правата - безпристрастността е като саможертвен подвиг..."

  п.п. Извинявам се пред широката публика, че цитирам част от статията, но явно очеизвАдните факти трябва да се навират под носа на някои по-нагли и по-слепи коментатори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#35] от "KA2":Благодаря никога държавата не ме е хранила. Слава богу. Няма и да вземете заграбеното от РМД-ата със себе си естествено. А заграбеното тогава вече е или изоапкано или не е в дневният ред на обществото. В момента обществото произвежда стойността на заграбеното от вас за 3 месеца.
  —цитат от коментар 42 на Да вярваме на истината


  Да ти кажа мен пък държавата ми донесе небивало благоденствие. Наистина! Върна ми имотите на дядо. За РМДтата се консултирай с Виденов. Вие там сте си близки по партийна линия.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#4] от "niksan1":

  "PS Неграмотен съм и пиша " русия " с малка буква ."

  Добро оправдание! Щото би трябвало да я пишеш с "Р" с орнаменти- не сме забравили, че един от тримата беше в ръководството на ВТБ ( външнополитическия икономически инструмент на Путин). Но когато въпросният се е къпел в далаверите, той си е нямал понятие, че изневиделица ще му предложат такъв висок пост, нали?

  Нормален човек трудно ще повярва! Но щом си неграмотен, нямам какво да кажа...

 46. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обвинението към Прокопиев ми е най-смешно 😂 Всеки нормален адвокат ще го смачка в съда това скалъпено и необосновано обвинение

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#44] от "KA2":

  Със Виденов по партийна линия очевидно сте блузки Вие. Защото вие заграбихте държавното богатство. И това, че за РМД приватизацията е виновен Виденов не върви. Масовите приватизатори на Виденов - Гечев сега ги гледам по арестите. Само, че РМД кражбата е далече по-голяма и по-директна. Направо с Постановления на МС.

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дон Кихот":

  а тримата по думите на Борисов са му натрапени от Прокопиев , а едното от тях случайно се срещна във Виена с шефовете на ЕВН преди да се разбързат с продажбата. продажба също по идея на Прокопиев

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  ...Въпросът е, че държавата се употребява като маша и парцал в ръцете на хора, които отдавна трябваше да бъдат обвиняеми по дела, търсещи отговора на въпросите къде потънаха десетките милиарди от т. нар . престъпен преход у нас и какви са схемите на задкулисието и как точно е действало то у нас - чрез какви хора, държавни институции, приьоми.....!!
  —цитат от коментар 27 на samoedin


  В тази връзка нека припомним на тази сляпа и целенасочено некадърна прокуратура за един скромен и много трудолюбив човечец, който в рамките на две десетилетия успя така да забогатее, се си купи ТЕЦ за студен резерв и пристанище към него.
  Хайде Пеевски го изкараха чист и бял като новородено, ами какво дреме прокуратурата та не покаже колко е бял Доган пресветлий?
  Пък после ние ще решим кой от двамцата споменати по-горе (ма много умни и честни в това ДПС бе!) е по-бял и по-чист!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  Отиват в Страсбург и печелят , а ние плащаме за изг@зиците на неграмотни и наведени прокурори

 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#43] от "Храбър":

  еххх, ако нямаше нет

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#44] от "KA2":Със Виденов по партийна линия очевидно сте блузки Вие. Защото вие заграбихте държавното богатство. И това, че за РМД приватизацията е виновен Виденов не върви. Масовите приватизатори на Виденов - Гечев сега ги гледам по арестите. Само, че РМД кражбата е далече по-голяма и по-директна. Направо с Постановления на МС.
  —цитат от коментар 47 на Да вярваме на истината


  Добре бе! Ето признавам .Аз съм най-големия крадец.Щом това те прави щастлив.Виждаш съгласявам се с опита ти за фоново внушение.

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Обвинението към Прокопиев ми е най-смешно 😂 Всеки нормален адвокат ще го смачка в съда това скалъпено и необосновано обвинение
  —цитат от коментар 46 на arcanum


  Е да ама от Цацаратурата са се потрудили предварително да затрупат делото с колкото се може повече бумажтина, щото нормален адвокат да не успее веднага да изплува от морето бумажтина с необосноваността в уста!
  После, виж как се води делото.
  Нищо че Прокопиев е обвиняем, до сега в процеса на делото му се било чуло името само един (1) път и то във връзка с нещо не пряко свързано със самото дело.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Забавно е как едни и същи форумци, които обичайно играят "аФтентично десни", "принципна опозиция на Мутрата" и "върли русофоби", сега пламенно защитават бивш вицепремиер на Борисов, в момента работещ за Русия, бивш министър на Борисов, изритан от правителството заради некадърност, и забогатял с полузаконни и незаконни приватизационни врътки представител на виден комунистически род.

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Да, Горна Волта има по-добро правосъдие. Обаче онази с ракетите.

 57. 57 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#53] от "Храбър":

  Пише се "бумаЩина", не "бумаЖТина", колега.
  Русизъм, между другото.....
  Вие, "русофобите", много обичате да използвате русизми, чудя се защо ли......

  Знанието е сила, информацията - власт
 58. 58 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност, тия тримцата защо още не са в затвора ?

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#52] от "KA2":

  ако ти беше най-големия крадец , сега ти щеше да имаш медии със заплашено слово и да даваш "интервюта" по телевизии. уви , ти просто пишеш във форума.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "pag":

  Как защо ? Защото мислят на руски.

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Забавно е как едни и същи форумци, които обичайно играят "аФтентично десни", "принципна опозиция на Мутрата" и "върли русофоби", сега пламенно защитават бивш вицепремиер на Борисов, в момента работещ за Русия, бивш министър на Борисов, изритан от правителството заради некадърност, и забогатял с полузаконни и незаконни приватизационни врътки представител на виден комунистически род.
  —цитат от коментар 54 на pag


  Забавно е как някои форумци успяват да видят всичко през политическите си очила с доста големи диоптри, като в същото време съвсем забравят защо очите на Темида са превързани!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#53] от "Храбър":Пише се "бумаЩина", не "бумаЖТина", колега.Русизъм, между другото.....Вие, "русофобите", много обичате да използвате русизми, чудя се защо ли......
  —цитат от коментар 57 на pag


  За това ли успя да се хванеш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#59] от "дерибеев":

  Нали!Но трябва да му дам възможност да се успокои.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Така ли ! Я кажи нещо конкретно.

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2018 Весело

  Сега да напомня и един епизод от процеса срещу Ал Капоне, който според мен обяснява, защо лилавите в очите на средностатистическия "дебил" са представени в истинския си облик и нищо не им помага да го променят.
  На процеса защитата на Ал Капоне изглежда стабилна и несъкрушима, докато съдията не се разпорежда да бъде доведен нов състав съдебни заседатели. При което защитата мигновено вдига бяло знаме и признава Капоне за виновен!
  Много поучително, нали! Прокуратурата към този момент не е променила нито едно доказателство!
  Да виждаме някои нюанси, които могат да внесат ясност?
  И още нещо, може би също ще помогне! По някакво странно стечение на обстоятелствата, защитата на всички подследствени, които "Дневник" защитава със зъби и нокти, се поема от вече утвърдените дежурни адвокати на мафията. Дали и тук няма нюанс?
  ПС Тръгвам да купувам бъчва! Очевидно, наличните кофи и легени няма да стигнат за помията, с която ще ме полеят!

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#53] от "Храбър"...Вие, "русофобите", много обичате да използвате русизми, чудя се защо ли......
  —цитат от коментар 57 на pag


  За сметка на това вие "русофилите" знаете точно как се пишат русизмите....Трябва да е от прекалена употреба на руския!
  Защо ли...?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#55] от "Храбър":


  "ИДЕЯ глупако!"

  Нямам нищо против идеи, но защо ги приписваш на мен? Ако ти се привиждам зад всеки текст, написан във форума, ще те успокоя, че за това нямам нито време, нито възможности, нито желание.
  Така, че ако явлението продължава, не е зле да се освидетелстваш в някое престижно заведение.

 68. 68 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  не че нещо ама сделка без далавера с държавни активи в новата ни история няма,но да не се плашат прокопиев и компания,няма ги осъдят:)))

 69. 69 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 301 Неутрално
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Такова смешно и неграмотно правосъдие едва ли има по света. То може да бъде сравнено само с Народния съд, където полуграмотни са раздавали присъди. А Данаил Кирилов още дълго ще чака да свалят мониторинга от Европа.

 71. 71 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И богатите също плачат!

  Пореден епизод...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 72. 72 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#46] от "arcanum":


  Защо е тогава цялата атака срещу прокуратурата?

  Или викаш страха е голямо шубе...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 73. 73 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":


  Разумните хора вярваме на властта,а не на анонимни селяндури...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  30 годиони все "нищо". И накрая ще изхвърлим системата, воглаве с прокурорите и главните действащи лица! Щото за това "нищо" няКОЙ е взел торби с пари под масата. Качеството на услугите е същото, източени са СТОТИЦИмилиони и милиарди! А цените- ЗНАЧИТЕЛНО по-високи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  От всичкото става ясно, че държавенцето е прецакано, т. е. ощетено в особено големи размери. Горкичкото! Кой ощетява нашето мило държавенце бе? Да се обеси! Е кой друг може да е - държавният чиновник, другояче казано бюрократът. А кой му позволи? Гражданинът- електорат! Окрали миномитарния дял на ЕВН! Хи, хи, хи! Та те окрадоха собственост и имущество за стотици милиарди. И превърнаха народа в просяк. В крайна сметка виновен си е гласоподавателя. Затова че е избрал и назначил крими персони да го управляват. Крайно време е да се разбере, че няма комунисти и антикомунисти. Има почтени и мошеници. Изборът е между тях. Мошениците всички ги знаят. Малка държава сме, няма как и къде мръсникът да се скрие. Почтените кои са? Ето това е въпроса. Къде се скрихте бе хора, покажете се да ви видим. А прокуратурата търси под вола теле и ще го намери, щото такава и е работата.

 76. 76 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  и тримата на горните снимки са мошеници !При това закоравяли мошеници.
  —цитат от коментар 6 на WWW


  правилно
  па на Трайчо зам министъра Чохаджиев къде беше отстранен само след 45 дена даже и у Днефник е у първите милионери с влогове у КТБ

  http://kanal3.bg/news/25441-REKORDYOR %3A-Zamestnik-na-Traycho-Traykov-s-8-miliona-na-vlog-v-KTB

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#52] от "KA2":ако ти беше най-големия крадец , сега ти щеше да имаш медии със заплашено слово и да даваш "интервюта" по телевизии. уви , ти просто пишеш във форума.
  —цитат от коментар 59 на дерибеев


  "За крадец не ставаш сине, ти си будала"!
  Спомням си, отдавна през време на най-мащабното крадене /по времето на другаря Костов/ интервюират по телевизията един тип и той казва: Обвиняват ме, че много съм откраднал. Ами вярно е! Ама мое си е, аз съм си го откраднал. Откраднете си и вие. Прав си, че във форума пишем предимно такива дето не сме крали. Или такива дето не можем да крадем. Тогава защо се караме? Защо не се разбираме? Какво делим и не можем да го разделим? Тези дето пишат срещу заплащане ги разбирам, те се трудят, изкарват доход, издържат семейство, хранят и учат деца. То и едно време си беше така. Ама другите не ги разбирам. Ей богу, хич не ги разбирам! Да не би да съм глупав бе!?

 78. 78 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1209 Неутрално
 79. 79 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  "Е, не е КТБ, затова сме тук" - чу се глас от залата
  Велико!
  Trolling Level: червенобуза костенурка. 😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 80. 80 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Какво ли правят хора, срещу които се водят съдебни дела, а те си нямат вестник?И съответно не могат да обявят точещо се от месеци и години дело за "новина на деня"?И да отправят завоалирана заплаха към съдията в последния абзац?
  —цитат от коментар 14 на АзКлавдия

  По-сериозният въпрос е какво правят хора, които каквито и далавери да направят, не им се повдигат обвинения, защото...си имат прокуратура. Ами крадат - с милиарди...
  И ни обясняват колко страшни и силни са Прокопиев, Донев и прочие "олигарси". Щото си имат и медии и тролове.

 81. 81 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ккаво казава Прокопа:Разследвайте Доган, разследвайте Пеевски, разследвайте Домусчиев .... т.н. - те са лошите.А нас - дето сме на гранти от Лондон и Ню Йорк - нас не ни разследвайте, ние сме добрите.Двоен стандарт откъдето и да го погледнеш.Няма никакви принципи и винаги е било така, има само едно - борба за доминация.Всеки играч се опитва да вземе властта, а оттам и парите.И когато някои друг вземе надмощие загунилите почват да квичат, че това е незаконно и тези на върха са мошеници.Ако те бяха на върха, същите неща за които искат разследвания за тях щяха да са върха на законността.това е целия вой на Прокопа - реве само когато нещо не му изняся.
  —цитат от коментар 11 на WWW

  Абе друго казва той, че с тази обладана Прокуратура няма нужда от държавна диктатура.


 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално


  Предполагам, че за съжаление дори Горна волта има по-добро правосъдие.
  —цитат от коментар 5 на selqnin

  Спокойно ве другарю,обвинението ке падне!
  —цитат от коментар 41 на Милост за живите


  Въпросът е защо се водят такива дела като се знае предварително , че обвинението ще падне, защото е изкуствено изфабрикувано. Петя Владимирова отговаря на този въпрос с дълга публикация , а можеше по-кратко с две думи да каже , че такъв род дела са не стопански , а политически. Целта е медийно омаскаряване на набедените подсъдими и прокурорски тормоз над тях.
  Предстои друго обвинение , обаче , които няма да отпадне, обвинението на оправданите подсъдими за нанесени морални щети върху тях. Държавата ще бъде осъдена да плаща обезщетения. За съжаление тези обезщетения няма да се плащат от виновните прокурори , а от данъкоплатците на България.

 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  "Бате к*ре, еса ч'ти каем къе объркАхме раотите! Ън нашите им каам ънвреето, Гуревцки чуеса прай, дза руцнаците ъ не гуориме! Ако ци харецат негкой, брой го у дзатворо? Шо? Шоттт е соцдадена доура органидзация! Тука нишо не прайме! Ън Дидо Дебелио му каам, проурорите ги ънглАцихме, Пацо, Гешев, Франтишек, ноу точни момчета ми подаде Дебелио, веднага ги харесАх! Но у цъдО кфо прайме? Некккффф Калоян Топалоф, некккъфф Лодзан Ънов? Кфо цтаа тука, бе, алоуууу? Ние влацта ли дЪрджиме ли цме лукови глАви, бе , еееейй? пИши ца, кфо треъ ъ це прай, шоттт тфа го гуориме вече 5 гоини! Треъ ъ ънере най-големите идзроди, ама кат ти каам бате идзроди, иъм предвид верно идзроди! Ъ гепи, ъ це друса, ъ бушонира джена си цека вечер! Ей ткиа ни треът! Дидо Дебелио че им урЕди диплои от Югодзападнио и почвае ъ фкарвае млада цмена цъдии - наши ора, гербаджии!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 84. 84 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Лично мнение: намирисва на поръчков процес (без да се навлиза в съответната правна материя, която е за съответните специалисти в областта, разира се), не е за сефте на тази територия такива неща да се случват, определини лица са неудобни, или са станали такива (за кого обаче?, за "суверена"?) и се прилагат различни правни хватки от страна на обвинението - изглежда че демократичния процес в БГ наистина "вие на празни обороти".

 85. 85 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Тези , които ограбиха и обрулиха държавата, съдят хората станали неудобни по някакви причини на властващата мафия. Като не могат да ги обвинят в кражба , обвиняват ги , че са "ощетявали" държавата с неизгодни сделки. Човек ,който е бил на висок ръководен пост винаги може да бъде обвинен в това. И почва прокурорския и медиен тормоз. Разпити, свидетели, арести, медийни публикации , които те изкарват най-големия крадец и мошеник. Това продължава с години. Накрая ти казват "Следствието е приключило , забравете" както беше озаглавен един италиански филм навремето , който показваше мафиотските изпълнения на италианската мафия, проникнала във властта на държавата.

 86. 86 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  Такова смешно и неграмотно правосъдие едва ли има по света. То може да бъде сравнено само с Народния съд, където полуграмотни са раздавали присъди. А Данаил Кирилов още дълго ще чака да свалят мониторинга от Европа.
  —цитат от коментар 70 на Роси


  Teка е Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 87. 87 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  А, защото Баце е голямата работа...и се бори срещу олигарси и мошеници...е създал едни добре работещи институции...и те сега са се заели с тези мошеници.

  А...да не забравя...и тези от снимката са комунисти...срещу които ГЕРБ и лично Бай Х се борят.

 88. 88 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Такова смешно и неграмотно правосъдие едва ли има по света. То може да бъде сравнено само с Народния съд, където полуграмотни са раздавали присъди. А Данаил Кирилов още дълго ще чака да свалят мониторинга от Европа.
  —цитат от коментар 70 на Роси


  Роси, ти кога взе юридическа диплома, та започна да даваш оценки на съда и прокуратурата?
  Неслучайно правото е материя, която изисква доста усилия и отдаване, за неюристите един обвинителен акт, написан със съответната терминология, звучи на чист мандарин.
  Всеки има право да критикува, разбира се, но да е поне бегло запознат с материята, която коментира.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 89. 89 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#11] от "WWW":

  Какъв си гнусен лъжец и манипулатор :)
  Моля обясни в какво се състои престъплението?

 90. 90 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  Влизат в затвора невинни. Като Иванчева

  Крадците не ги съдят. Крадците са прокурорите и тези над тях.

 91. 91 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Умните и красивите никога не са били на власт в България досега.
  Само тъпите, грозните и корумпираните.

  Затова и резултата е такъв

 92. 92 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#27] от "samoedin":

  Когато откраднат бизнеса на Прокопиев и го вкарат в затвора, ще започнат да отнемат все по малки и по малки бизнеси, докато стигнат до всеки Българин.

  Тогава ги чака кървава революция. Мисля че Свинята, Тиквата и Сопола ще увиснат обесени на някой уличен фенер в София.
  Ако не успеят да избягат в Русия, разбира се

 93. 93 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Това, че "спец" прокуратурата си няма хал хабер от смесени закрити аукциони, дисконтиране на парични потоци и разликите между ксетрата и ртс е ясно. Ясно е и че цялата работа с това обвинение, точно срещу тези тримата е приемер за черен ПР и нищо няма да излезе от цялата работа, само нерви за обвиняемите и материали за прас медиите.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 94. 94 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ДЯНКОВ ОКРАДЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗАТОВА МОЖЕ ДА Е ПОДСЪДЕН ,ДИГНА ПЕНСИОТННАТА ВЪЗРАСТ ДО НЕПОНОСИМОСТ , ТОВА ДЕТО ГО ПРИШИВАТ КЪМ ПРОКОПИЕВ СЕГА И КЪМ ТРАЙКОВ СИ Е ЖИВ ТЕРОР

 95. 95 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  само по снимка тези тримата далавераджии заслужават минимум по 5 години

 96. 96 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":

  Да бе! Стиснаха го за м..ете, навряха му химикалката в ръка и му заповядаха "ПОДПИШИ"
  Баси и министър председастеля, дето му НАТРАПВАТ най-ключовите министри!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 97. 97 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дон Кихот":

  Моля не лъжете.
  Съдията НЕ приема сделката с прокурора

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 98. 98 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тези тримата на снимката, всичките са за затвора. Докато не ги сложат зад решетките няма да видим Шенген

  Бог да благослови Америка за България!
 99. 99 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#95] от "САЩ се управлява от Риад":

  Ти приличаш на изрод на снимка.
  Хайде да те убием

 100. 100 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Разстроено

  До коментар [#98] от "Günther":

  Готов си за съдия от Народния Съд

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK