Данаил Кирилов не изключи "изкривяване" при избора на главен прокурор

Данаил Кирилов

© Велко Ангелов

Данаил КириловМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов потвърди в интервю за Би Ти ви, че няма да предлага кандидат за главен прокурор, но направи уговорката, че си запазва вратата отворена, ако процедурата започне да се изкривява.


Той каза, че ако предложи има, веднага неговата кандидатура ще бъде атакувана, че е кандидатура на управляващото мнозинство. "Погледнете всички публични подбори назад във времето, такава процедура винаги отваря проявлението на множество страсти, част от които са извън логиката морала и правото", каза министърът. Той добави, че за да успокои вътрешните си опоненти, си е запазил правото и държи вратата отворена съобразно закона, ако процедурата започне да се изкривява по някакъв начин.


Не искам да ме цитират и интерпретират неправилно, казал съм, че министърът няма място в процедурата, която си следва закона , подчерта той. "Върнете лентата назад, вижте колко пъти е избиран главен инспектор! Това са трудни процедури, не бива да ги неглижираме", каза Кирилов и добави, че "не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус и адресат".
Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината, а датата за избор на нов е 24 октомври.


Кандидати за главен прокурор могат да издигнат освен правосъдния министър и трима членове на Прокурорската колегия.


Началото на процедурата е на 15 юли. След това по закон трябва на четири последователни заседания да се издигат кандидатурите - датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът кандидатите да представят концепциите си е 12 август. Етичната комисия на ВСС и Комисията по атестирането трябва да изготвят становищата си до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят становищата си е 16 октомври.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK