Десет организации видяха смразяващ ефект в поправките за "тримата големи"

Министър Данаил Кирилов представи предложенията за промени на кръгла маса в края на миналата седмица,

© Велко Ангелов

Министър Данаил Кирилов представи предложенията за промени на кръгла маса в края на миналата седмица,Десет неправителствени организации обединиха позицията си в писмо, с което изразяват притесненията си от предложените миналата седмица промени в Наказателно-процесуалния кодекс. (Пълния текст на писмото - тук).


Предложенията за законодателни промени и нуждата от тях бяха обсъждани и очаквани през последните няколко месеца. Те бяха представени миналата седмица от министъра на правосъдието Данаил Кирилов на кръгла маса.


С промените се въвежда процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт – председателите на Върховния касационен съд и Върховен административен съд (ВАС) и главния прокурор.
При представянето на законопроекта в Министерството на правосъдието се оказа, че много от присъстващите изобщо не са запознати с предложенията и настояха за още едно обсъждане – на 24 юни. Предложенията за промени срещнаха критика още по време на кръглата маса, макар и "на пръв прочит".


Писмото е адресирано до Комитета на министрите към Съвета на Европа, Венецианската комисия за демокрация чрез право и Европейската комисия.


В писмото неправителствените организации пишат, че законопроектът в този му вид не осигурява независимо разследване на главния прокурор, където е истинският проблем, но пък поставя под риск независимостта на съдилищата и дава опции за натиск върху председателите на върховните съдилища.


Юристите посочват, че в края на 2015 г. необходимата конституционна реформа е била сведена до частични положителни промени, които не са осигурили действителна независимост на съда и реална отчетност на прокуратурата.


"Изразеното насърчение за продължаване на реформата не беше последвано от съответни мерки. Напротив, през последните години бяха приети законодателни решения за дисциплинарна и наказателна отговорност и отстраняване на съдии от длъжност по предложение на прокуратурата с безпроблемното одобрение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), които нескривано целят смразяващ ефект и поставят съдиите в допълнителна зависимост от прокуратуратa", твърдят неправителствените организации в писмото.


Освен това посочват, че необходимостта от въвеждане на независим механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност в случай на престъпление, извършено от главния прокурор, е задължителна генерална мярка в изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" от 2009 г. Основната констатация на решението е, че в България липсват гаранции за ефективно разследване на престъпление, извършено от главния прокурор.


В писмото се припомня и че в последния доклад на Комитета на министрите от март 2019 г. се отбелязва, че въпреки засиленото наблюдение на изпълнението на това решение, българското правителство вече десет години не е предложило конкретни мерки.


"От няколко месеца ставаме свидетели на лансиране на идеята за въвеждане на допълнителен механизъм за продължително отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища по предложение на прокурор или на министър", допълват организациите в писмото и правят подробен анализ на предложенията за промени на министър Кирилов.


По-рано миналата седмица Данаил Кирилов заяви, че ще подаде оставка от поста, аĸo eвpoнaблюдeниeтo въpxy пpaвocъдиeтo и вътpeшния ред нe oтпaднe дo ĸpaя нa мaндaтa нa ĸoмиcиятa "Юнĸep".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK