Глобата за шум от заведение в забранените часове ще стига до 12 хил. лева

Изключението за шума от храмовете беше вкарано в последния момент

© Николай Дойчинов

Изключението за шума от храмовете беше вкарано в последния моментСанкцията за вдигане на шум в забранените за това часове ще достига до 12 хиляди лева, решиха днес депутатите, като приеха на второ четене Законът за защита от шума в околната среда, предаде агенция "Фокус".


Текстовете бяха окончателно приети близо година след първото гласуване в пленарната зала. Новите глоби бяха инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.


Санкцията за физическите лица ще е между 500 и 1000 лв. при първо нарушение и между 2000 и 6000 лева при рецидив.
За юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция ще е от 3000 до 6000 лв. при първо нарушение и от 5000 лв. до 12 хил. лв. при повторно провинение. В тази категория ще попадат собствениците на барове, ресторанти, дискотеки, различни атракционни и т.н.


С приемането на второ четене на текстове от Закона за защита от шума в околната среда депутатите забраниха шума на открито между 14 и 16 часа и от 23 до 8 часа. Ограничението важи за открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение.


За същия период ще се забранява и шумът при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.


За зареждането на търговските обекти забраната за вдигане на шум е от 22 до 08 часа.


След като зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев даде идеята изключение да правят и религиозните храмове, лидерът на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова внесе предложение забраната да не важи и за територията на религиозни храмове. То беше прието със 103 гласа "за", 1 "против" и 35 "въздържали се".


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразно нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването.


Новото в закона е контролът върху спазване на т.н тихи часове да бъде възложен изцяло и единствено на МВР, както по отношение на обектите, създаващи шум, така и в случаите на външно озвучаване по повод на семейни, религиозни или други тържества. В случаите на нарушаване на закона органите на МВР издават писмено разпореждане за незабавно прекратяване на озвучаването от нарушителите.


При отказ за изпълнение на разпореждането -дейността на обекта се спира за срок от 3 дни, като това се обявява на видно място. Ако в рамките на една година бъде констатирано второ нарушение, принудителната административна мярка се налага за срок от 14 дни.


При отказ или по преценка на полицейските служители – те имат право на изземват и задържат веществени доказателства, свързани с озвучаването - включително озвучителната и музикална апаратура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK