Главният прокурор написа до КС, че не е необходим специален закон за царските имоти

Изглед от парка-музей "Врана", дарен на Столичната община

© Анелия Николова

Изглед от парка-музей "Врана", дарен на Столичната общинаНе е необходим специален закон след отмяната от Конституционния съд на Закона за одържавяване на имотите на царете Фердинанд и Борис III и техните наследници от 1947 г., за да бъде решен въпросът за собствеността на имотите. Решението на КС възстановява правото на собственост във вида, който е бил факт преди одържавяването.
Такова - накратко - становище до КС е изразил главният прокурор Сотир Цацаров, за което пръв съобщи сайтът news.lex.bg.


Конституционния съд беше сезиран преди месец от състав та Върховния касационен съд, до който беше стигнало още едно дело за царските имоти, решено на първите две инстанции в полза на държавата - това за "Царска Бистрица". Върховният съдебен състав обаче този път спря делото и поиска от КС тълкуване какви са правните последици от отмяната на закони с еднократно действие и конкретно на решението на КС от 1998 г., с което бе отменен Законът за одържавяване на царското имущество от 1947 г.


До този момент съдилищата, разглеждайки делата на държавата срещу реституцията на имотите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, се опираха на становището от 2012 г. на ВКС по делото за чифлика "Кричим", че решението на КС от 1998 няма реститутивен ефект, тъй като отменя закон с изчерпано еднократно действие и поради това последиците от решението трябва да се уредят със закон. И тъй като закон не е приет, реституцията е неправомерна.
Преди месец КС - изненадващо според едни юристи и логично според други - допусна искането на съдебния състав за тълкуване. И конституира като заинтересовани страни Министерския съвет, Народното събрание, президента, Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор, от които поиска да изразят становища.


Същевременно КС покани и 12 учени специалисти да дадат частно мнение, сред тях професорите Васил Мръчков, Димитър Радев, Емилия Друмева, Снежана Начева, Георги Близнашки, Даниел Вълчев, Янаки Стоилов.


Досега от конституираните страни са изпратили становищата си Министерският съвет и главният прокурор. А от поканените за частно мнение изявени представители на правната наука са се отзовали до момента проф. Васил Мръчков и проф. Димитър Радев.


Изразените позиции са различни.


Главният прокурор: Решението на КС от 1998 г. има възстановително действие


тоест правото на собственост се възстановява, както е съществувало преди одържавяването на царските имоти през 1947 г.


Министерският съвет: Без закон не може реституция


Такова становище е изразило правителството. Позицията на МС поражда въпроса защо, щом смята за задължително законодателно уреждане, правителството, което има парламентарно мнозинство да приеме закон, какъвто намери за добре, не го е сторило досега, нито дава знак, че има такова намерение.


Проф. Васил Мръчков: Не е достатъчен актът на КС, необходим е закон за царските имоти


В своето обширно и позоваващо се на много правни източници становище проф. Васил Мръчков прави извод, че обявяването на закон за противоконституционен от КС все още не означава, че законът е отменен, а означава само, че не се прилага занапред. Така е възникнал проблемът със законите с еднократно действие, какъвто е конкретният за одържавяването на имотите от 1947 г., който е произвел действието си тогава и вече не действа, оттук и въпросът какво означава обявяването му за протовоконституционен днес - дали означава възстановяване на предишното правно положение отпреди 1947 (в конкретния случай), или е задължително закон да уреди последиците.


Проф. Димитър Радев: Решението на КС празна декларация ли е?


Ако приемем, че без последващ специален закон не настъпват последици от отмяната от КС на закон с еднократно действие, то тогава възниква въпросът за смисъла въобще от решенията на КС в тези случаи. Доколкото приемането на закон е функция на политическа воля, означава ли това, че решението на КС си остава само декларация или правила за добро поведение, ако такава воля не настъпи.


Този е смисълът на позицията на проф. Димитър Радев.


Той по принцип отхвърля като недопустимо съществуването на закони с еднократно действие. "Закон за един случай, за едно лице, за едно право или задължение или правоотношение, не би трябвало да съществува. Законът съдържа генерални, тоест общи правни норми, а не индивидуални норми." Така зададен, въпросът означава, че законът от 1947 г. е порочен в самия си генезис, "защото урежда един индивидуален случай, а това в правовата държава е недопустимо. Това, че той е породил фактически действия, не би го санирало, нито би го трансформирал като валиден от гледна точка на действащия правен ред", пише проф. Радев.


Тепърва ще изпращат становищата си останалите конституирани страни и професори.


Според информация на "Дневник" КС ще решава делото по същество след лятната ваканция.


Остава валиден въпросът защо едва сега върховните съдии се сетиха или решиха да поискат тълкуване от КС на собственото му решение за отмяната на одържавяването, след като окончателно бяха решени три дела в полза на държавата - за имота в Кричим, хижата "Саръгьол" в Рила, къщата в Ситняково на Боровец.


В неделя Симеон Сакскобургготски каза в интервю за предаването "120 минути" по Би Ти Ви, че държавата не е влязла във владение на имотите "Саръгьол" и "Ситняково" въпреки спечелените дела, и той се опасява, че съдбата им ще бъде като тази на царските конюшни. Туристи, които си минавали оттам, казаха още миналата година пред "Дневник", че хижата е разрушена от пожар, а къщата в Ситняково е полуразграбена и в начална разруха.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Весело

  "Закон за един случай, за едно лице, за едно право или задължение или правоотношение, не би трябвало да съществува. Законът съдържа генерални, т. е- общи правни норми, а не индивидуални норми. Така зададен въпросът, означава, че този закон от 1947 г. е порочен в самия си генезис "защото урежда един индивидуален случай, а това в правовата държава е недопустимо. Това, че той е породил фактически действия, не би го санирал, нито би го трансформирал като валиден от гледна точка на действащия правен ред", пише проф. Радев."

  Леле-мале що сме се омотале...

 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Всички имоти на Царя и семейството му, одържавени 1947 г. трябва да се върнат. Иначе от юридическа гледна точка - одържявени държавни имоти (?!?) 1847г. се "даряват" на Царя и му се отнемат впоследствие?

 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Да верваме ли, че мадридският гастрольор не знаеше, че хората които го поканиха в България са именно представители на онези сили, които унищожиха баща му и завзеха България през 1944-а година ? И техните наследници днес продължават да го смятат за чуждо тяло и ненавиждат както него, така и баща му и дядо му. Симеон предаде паметта на близките си хора и сключи сделка с палачите им за пари и за имоти - това е истината! Нека остане с пръст в уста - това заслужава...

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  По принцип си прав. Остава само царя (наследниците де) да докажат кой точно имот е бил частна собственост на царя. Защото основната част е била собственост на институцията, т.е. на държавата.
  Иначе комунистите не са се вълнували особено от правото. Използвали са силата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Оставал въпроса що днешния ВКС решил да пита, а не следвал решението на предния. Ми питайте любимия си лозанчо. В днешния ВКС вече е насадено пълно раболепие и подчинение на неговата воля. За разлика от предишните. Това джендърите ни представят за полезен пример за риформа. Толерастко-джендърска. Подкрепяна всецяло от газетката.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Не съм ЦАР , а простосмъртен гражданин и също искам да се върнат имотите на предците ми , но на тяхно място са изградени ПАМЕТНИЦИ на ОСВОБОДИТЕЛИ от фашизма , ПАРТИЙНИ ДОМОВЕ , превърнати в Общини и какво ли още не ! Е , получих няколко" книжки4/демек компнсаторки / , но не ми стигнаха на ПРИВАТИЗИРАМ поне един "Техноимпекс "!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  " До този момент съдилищата, разглеждайки делата на държавата срещу реституцията на имотите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, се опираха на становището от 2012 г. на ВКС по делото за чифлика "Кричим", че решението на КС от 1998 няма реститутивен ефект, тъй като отменя закон с изчерпано еднократно действие и поради това последиците от решението трябва да се уредят със закон. И тъй като закон не е приет, реституцията е неправомерна."

  Това е юридически издържаната теза, макар и да не е в полза на Кобургготски ! КС не може да възстановява пряко с реституционно действие имоти на когото и да било !

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Всички имоти на Царя и семейството му, одържавени 1947 г. трябва да се върнат. Иначе от юридическа гледна точка - одържявени държавни имоти (?!?) 1847г. се "даряват" на Царя и му се отнемат впоследствие?
  —цитат от коментар 2 на charlesdegaulle  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Този "Цар" слиза на нашата земя и първата му работа е да отвори кутия за дарения, баш като един просяк. За Фердинанд става въпрос. След това на Борис много хора даряват земи ... щото чакат да получат от "Царя" железница... Въпросът е на "Цар" или на държава даряват хората земите си.

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  КС за какво ни е, ако Цацаров може да прави каквото си иска.
  Искам специално да благодаря на царчето, че легитимира ДПС. Вкара турци във властта на България

 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#10] от "arcanum":

  Кой от векове азиатски прилага на Балканите принципа "Разделяй и владей" ?
  Кой подбуди българските комунисти и подкрепи живковия режим за позорния "Възродителен процес" ?
  Кой заложи междуетнически вражди - мини със закъснител в бивши страни на СССР и "Социалистическия" лагер ?
  Кой дърпа конците на Доган и кликата му ?
  Кой се опитва чрез подкупни журналисти, тролове и патреоти
  да отклони вниманието на обществеността от подривната, прокремълска дейност на депесарите, като йезуитски се фокусира върху етническата принадлежност на Доган ?
  Всички знаем кой!

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 716 Неутрално


  Ако приемем, че без последващ специален закон не настъпват последици от отмяната от КС на закон с еднократно действие, то тогава възниква въпросът за смисъла въобще от решенията на КС в тези случаи. Доколкото приемането на закон е функция на политическа воля, означава ли това, че решението на КС си остава само декларация или правила за добро поведение, ако такава воля не настъпи

  Точно това означава - че КС никой не го бръсне и за слива . Спомнете си , че решението на КС за оставането на Хасковската Отварачка Делян Добрев в състава на НС е - НЕПРИЕМАНЕТО НА ОСТАВКАТА МУ КАТО ДЕПУТАТ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЕЦИОННО. Е , и ? Простия и простите превърнаха тълкуването в тоалетна хартия и го използваха за целта . А при спазване на Закона , това означава , че всички решения на НС , ВЗЕТИ СЛЕД ТАЗИ КОНСТАТАЦИЯТА с участието в гласуванията на Добрев са НЕЗАКОННИ и без правни последици . Та напълно прав е Проф Радев да задава подобен въпрос .

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Основният въпрос е през 1947 година чии са били тези имоти? На царя? Или на интенданството? Ако са били на царското семейство (ако са придобити / построени с лични на семейството пари), то нека се реституират. Но ако са на интендантството, те са на държавата. Бъкингамският дворец НЕ Е лична собственост на британската кралица!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":

  Съдът (за разлика от прокупатурата) НЕ Е с йерархична структура. Съдиите във ВКС не са длъжни да се съобразяват с мнението на председателя на ВКС ("Лозанчо"), когато вземат решение!

 15. 15 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Кво се пиня симеончо, като че ли ще ги носи тию имоти на оня свят. Имотите са били на интендантството, а то е държавна институция. Комунистите нациопализират държавна собственост, защото са неграмотни дебили, които и до днес управляват.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darcas":

  Така е, колега, царските имоти са купувани и строени с парите на данъкоплатеца, а титуляр на правото на собственост е държавното учреждение Интендантство на Цивилната листа на Царя. Премахнато е действието на един специален закон, който е поначало грешен като правно средство, защото и тогава имотите не са били на царската фамилия. Правното действие на "наредбата-закон" от 47-а е по същество актуването им като държавна собственост. Червените неграмотници във всички епохи са си били такива!

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално


  Като влезе в политиката и като стана министър-председател Симеон Сакскобургготски де юре и де факто ликвидира монархията в България. Лицето Сакскобургготски Симеон Борисов не е българският цар Симеон Втори. Монархията е мъртва. Той сам се отказа от престола. С което се отказа и от всякаква възможност да има имуществени претенции. Точка по въпроса. Какво толкова не е ясно?

 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  За царските хубаво, ама за неговите имоти КОЙ нарушава съществуващият закон?
  "Как само за няколко дни сграда, която по документи е 60 кв. м. порасна до 140 кв. м., преди да бъде продадена на главния прокурор Сотир Цацаров? Община Пещера отхвърли с мълчалив отказ запитването по ЗДОИ, заведено от Биволъ"
  https://bivol.bg/cacarov-vila.html

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  ВЛАСТТА КРИЕ КАК Е УЗАКОНЕНА ЕВТИНАТА ВИЛА НА ЦАЦАРОВ
  https://bivol.bg/cacarov-vila-2.html

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#19] от "Наблюдател":

  от преди месец на майтап, то взе че ще излезе истина:
  https://www.dnevnik.bg/comix/248906/

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Да верваме ли, че мадридският гастрольор не знаеше, че хората които го поканиха в България са именно представители на онези сили, които унищожиха баща му и завзеха България през 1944-а година ? И техните наследници днес продължават да го смятат за чуждо тяло и ненавиждат както него, така и баща му и дядо му. Симеон предаде паметта на близките си хора и сключи сделка с палачите им за пари и за имоти - това е истината! Нека остане с пръст в уста - това заслужава...
  —цитат от коментар 4 на Practic


  Симеон го употребиха и вече не им е нужен. Обещавали са му имоти , които е притежавало семейството му и такива , които не са притежавали , само и само да се съгласи да стане премиер на държавата с жестоко измамения народ. Дори си мисля , че кукловодите му едва ли са го молили , а направо са му разпоредили. Той е прекалено зависим от тях. Спомням си с какъв уплашен поглед на уловено диво животно гледаше в първите дни след победата на ДС на изборите , когато стана ясно , че ще става премиер.

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  "Преди месец КС - изненадващо според едни юристи и логично според други - допусна искането на съдебния състав за тълкуване. И конституира като заинтересовани страни Министерския съвет, Народното събрание, президента, Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор, от които поиска да изразят становища."

  Предвид препоръката на Европейският съд за извънсъдебно споразумение никак не е изненадващо. Защото едно такова извънсъдебно споразумение ще струва скъпо на Андрешковците. Много скъпо...

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Закон за двама наследници - няма такава държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":По принцип си прав. Остава само царя (наследниците де) да докажат кой точно имот е бил частна собственост на царя. Защото основната част е била собственост на институцията, т.е. на държавата.Иначе комунистите не са се вълнували особено от правото. Използвали са силата.
  —цитат от коментар 5 на Цецо


  А монархията като институция по-държава ли е от републиката или пък обратното? И интедатството за кого се създава? Инструмент ли е интенданството и на колко династии служи то в царство България? Безочлив, невеж, завистлив и алчен пролетариат - интелектуален каймак на изчезващ народец. Язък за хубавата страна!

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Като влезе в политиката и като стана министър-председател Симеон Сакскобургготски де юре и де факто ликвидира монархията в България. Лицето Сакскобургготски Симеон Борисов не е българският цар Симеон Втори. Монархията е мъртва. Той сам се отказа от престола. С което се отказа и от всякаква възможност да има имуществени претенции. Точка по въпроса. Какво толкова не е ясно?
  —цитат от коментар 17 на Един препатил


  Научи как се прави отказ от наследство, пък после и останалото от правото.

 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Този закон от 1947,на коя конституция противоречи? На Търновската,на Димитровската или на новата от 1991г.? И този КС,има ли право да се произнася за противоконституционност на други конституции,освен тази от 1991?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  КС отменя наредба закон от 1947г. Тя е приета под натиска на победителите във ВСВ. Потвърдено чрез подписания мирен договор м/у България и победителите. Тоест, първо - приема се решение с обратна сила - правен абсурд, но реституцията облагодетелства наследниците на тези, които са придобили имоти, конфискувани по ЗЗД, а не наследниците на ограбените. Второ - КС атакува м/у народен договор и оспорва решения, наложени ни, като загубили ВСВ (България участва на страната на Германия, Япония, Италия). Тоест, ревизира решения, за които няма компетентност. Трето - имотите на Кобургите признати с нотариални актове (3 на брой), са върнати и никой не ги оспорва. Тук става въпрос за имоти, принадлежали на Интендантството, което е държавна институция. Все едно, Евгения Живкова да поиска резиденциите, ползвани от Тодор Живков и стопанисвани от УБО (също държавна институция). Самото решение, си е живо слагачество пред една фигура, представител на отмрялото минало и най-вече, заради огромните далавери при реституцията.

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  "Този закон от 1947,на коя конституция противоречи?"
  До коментар [#26] от "Майндърбайндър":

  14. В началото на 1998 г. главният прокурор в съответствие с чл. 150, ал. 1 от Конституцията от 1991 г. (вж. параграф 117 по-долу) се обръща към Конституционния съд с искане да обяви Закона от 1947 г. за противоконституционен.

  15. В Решение № 12 от 4 юни 1998 на КС на РБ по к.д. № 13/1998 г., наричано по-нататък “решението на Конституционния съд от 1998 г.” (вж. параграфи 123-24 по-долу), Конституционният съд удовлетворява искането, като единодушно приема, че Законът от 1947 г. противоречи на някои разпоредби на Конституцията, а именно тези, които гарантират правото на собственост и забраняват дискриминацията.
  http://humanrights.bg/Contents/Item/Display/18375

 29. 29 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  КС отменя наредба закон от 1947г. Тя е приета под натиска на победителите във ВСВ. Потвърдено чрез подписания мирен договор м/у България и победителите. Тоест, първо - приема се решение с обратна сила - правен абсурд, но реституцията облагодетелства наследниците на тези, които са придобили имоти, конфискувани по ЗЗД, а не наследниците на ограбените. Второ - КС атакува м/у народен договор и оспорва решения, наложени ни, като загубили ВСВ (България участва на страната на Германия, Япония, Италия). Тоест, ревизира решения, за които няма компетентност. Трето - имотите на Кобургите признати с нотариални актове (3 на брой), са върнати и никой не ги оспорва. Тук става въпрос за имоти, принадлежали на Интендантството, което е държавна институция. Все едно, Евгения Живкова да поиска резиденциите, ползвани от Тодор Живков и стопанисвани от УБО (също държавна институция). Самото решение, си е живо слагачество пред една фигура, представител на отмрялото минало и най-вече, заради огромните далавери при реституцията.
  —цитат от коментар 27 на Vlado Nikolov


  Законът не е отменен от НС до 1998 година. Тоест е бил в сила и в действие (доколкото еднократен закон може да е в действие). И решението на КС от 1998 е да отмени закон в сила, който противоречи на конституцията.
  Истинският казус е, че когато КС отменя закон (заради противоконституционност), то отмяната е проспективна, тоест законът спира да се прилага след решението на КС.
  От формална гледна точка, законът не се е прилагал след решението на КС от 1998, но за да се върне положението преди закона (собствеността на имотите), трябва друго законодателно решение.
  И тук е парадоксът. Ако не се приеме нов закон, решението на КС от 1998 е безсмислено и без стойност. Което също е абсурдно.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Точно казуса с царските имоти показа кои са наистина СДС, ДСБ и ГЕРБ. Докато позицията на "исторически антимонархическата" партия БСП не беше изненада, то цялата история около имотите показа, че тези т.н. десни партии са комунистически отрочета, които окрадоха България след 1989, напълниха джибовете си чрез далавери, и които мразят до дъното на душата си демократичните принципи.. Фактът, че СДС, ДСБ и ГЕРБ са на едно мнение с гл. прокурор по време на режима на Т.Живков, В.Мръчков, показва истинските им лица. България дължи разрухата си в последните 30 години в еднаква степен на БСП, ДПС, ГЕРБ и СДС/ДСБ.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Позна.
  Роден си капут.

  Обяснения безкрай "за" капутин
  биха въздигнали те в уровен
  знающ капутин.
  Нищо повече.

  До коментар [#30] от "Росен съм аз и голем капут":

  Точно казуса с царските имоти показа кои са наистина СДС, ДСБ и ГЕРБ. Докато позицията на "исторически антимонархическата" партия БСП не беше изненада, то цялата история около имотите показа, че тези т.н. десни партии са комунистически отрочета, които окрадоха България след 1989, напълниха джибовете си чрез далавери, и които мразят до дъното на душата си демократичните принципи.. Фактът, че СДС, ДСБ и ГЕРБ са на едно мнение с гл. прокурор по време на режима на Т.Живков, В.Мръчков, показва истинските им лица. България дължи разрухата си в последните 30 години в еднаква степен на БСП, ДПС, ГЕРБ и СДС/ДСБ.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Прав Сте.

  Дебилии противоречат на Върховния Закон 1991 г
  с Непосредствено въздейстие (Чл. 5 на Закона).

  До коментар [#26] от "Майндърбайндър":

  Този закон от 1947,на коя конституция противоречи?
  На Търновската,на Димитровската или на новата от 1991г.?
  И този КС,има ли право да се произнася за противоконституционност на други конституции,освен тази от 1991?

 33. 33 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  царят има един единствен негов имот-къщата в с.Баня Карловско,която е купил.И сега си е негова.Всичко друго е било държавно.

 34. 34 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Определено трябва да има закон за царските имоти. В него трябва да пише че с оглед на огромните щети които причини на тази нещастна държавица на въпросния Симо трябва да му се отнеме българския паспорт и правото да притежава каквито и да било имоти на територията на страната, да му се ударят 10 тояги на голо и да се натири обратно откъдето е дошъл.

 35. 35 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":Основният въпрос е през 1947 година чии са били тези имоти? На царя? Или на интенданството?
  —цитат от коментар 13 на vassilun

  Всъщност при национализацията на царските имоти правителството на Отечествения фронт им прави много подробен опис и много прецизно посочва собствеността на всеки от тях:

  "В навечерието на обявяването на България за Народна република през септември 1946 г. съгласно Заповед № 56 от 3.VІІІ.1946 г. на министър-председателя Кимон Георгиев е направен цялостен опис на недвижимото и движимо царско имущество. В него имотите са разпределени в 4 групи: а) Държавни имоти; б) Смесени имоти; в) Лични имоти на царя, и г) Лични имоти на други членове на царското семейство.

  В първата група са включени изцяло държавни имоти (построени на държавно място и с държавни средство). Към тях спадат Софийският дворец и двореца в Евксиноград, автомобилният парк и конюшните, зоологическата и ботаническата градини, детска градина, електрическа централа и Естествено-историческия музей с Бурмовата къща. Общата им площ е 121 878 кв. м., а застроената площ – 29 963.3 кв. м.

  При втората група имоти сградите са строени с лични средства на царя, а земята е държавна или общинска. Тук са дворците в Кричим, Ситняково, Саръ-гьол и две ловни хижи в Овнарско и в Среден нос. Общата площ на постройките е 4661 кв. м.

  В третата група спадат изцяло лични имоти на царското семейство – дворците във Враня, Чамкория, Баня (Карловско), интендантството при Софийския дворец и две незастроени места в гр. Созопол и на остров “Св. Тома” срещу устието на река Ропотамо. Общата им площ е 14 697 898.6 кв. м, а застроената площ – 29 745.8 кв. м.

  В последната група е незастроено празно място в гр. Самоков – личен имот на царица Йоанна и къща в Слатинска община със застроена площ от 230 кв. м. и обща площ от 7000 кв. м."

 36. 36 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#16] от "Practic":

  До коментар [#15] от "Darcas":Така е, колега, царските имоти са купувани и строени с парите на данъкоплатеца, а титуляр на правото на собственост е държавното учреждение Интендантство на Цивилната листа на Царя.
  —цитат от коментар 16 на Practic

  С държавни пари са строени само само дворецът в София и резиденцията в Евксиноград и няколко по-малки части от имоти - затова и в описа тези имоти са определени като държавни. Тези имоти са изградени още по времето на Батенберг, който живее скромно и се задоволява само с това, което му предоставя държавата.

  Фердинанд иска да се изживява като голяма риба и равен на европейските монарси и смята, че монархът трябва да има минимум още една голяма резиденция с гора близо до столицата (Врана), за която взема огромен личен заем от руския цар (който така и не успява да върне,но Октомврийската революция му решава проблема) и още много заеми, като профуква и семейните пари на майка си за въпросните имоти.

 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Цар може и да сме имАле, докато той не продаде скиптъра за министър предедателстото място доброволно и с мерак.

  След това имаме само гражданина Готски.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#24] от "venelingeologia":

  Тъп та вдлъбнат. Собствеността на институцията е държавна собственост. Личната собственост на монарха е тази която трябва да се върне на наследниците му. Ако успеят да докажат, че е била такава. Или смяташ, че и двореца в центъра трябва да се върне?
  Когато Фердинанд е изгонен цялата собственост преминава към новия цар. Т.е. много преди комунистите е било прието че тя е на институцията. Интендантството се е занимавало само с държавната собственост предоставена на държавния глава. Не е имало право да се занимава с личните му финанси.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#29] от "intergalactic":

  Не е абсурдно. Позволява на наследниците да си възстановят имотите които са били собственост на царя. В качеството му на физическо лице. Не тези които са били собственост на институцията. Защото те винаги са били държавна собственост.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цецо":
  Интендантството не е най-добрият критерий, защото то няма самостоятелен публично-правен статут, а само управлява предоставените му средства от държавата и от монарха. Интендантството се е занимавало и с поддръжката на личните имоти на царя и именно този факт дава възможност за различни юридически тълкувания.

  Иначе разграничаването на имотите е направено отдавна от правителството на Кимон Георгиев и експертите тогава са създали много подробен опис, като имотите са разделени в 4 групи: а) Държавни имоти; б) Смесени имоти; в) Лични имоти на царя, и г) Лични имоти на други членове на царското семейство.
  По-горе съм го цитирал какво съдържа. Законът от 1947г. за одържавяване на имотите на царете е базиран именно на този опис.
  Държавните имоти са построени за нуждите на царската институция още по времет на Батенберг - дворецът в София и резиденцията в Евксиноград, както и няколко по-малки части от имоти.

 41. 41 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Горския цар на съд ! Олимпи Кътев в панделата!

 42. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Гневно

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Съжалявам! Помниш ли защо беше толкова важно комунистите да спечелят изборите 1990? И къде отиде идеята за "Равен старт"? Изработиха си доста оптекаема конституция, превзеха съда, прокуратурата... Иди сега че се конкурирай с тях!! При това повечето от парите на ЕС отиват при тях. Не са само "къщите за гости", нали.

 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Гневно

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Интендантсвото, по Търновската Конституция, не е юридическо лице. А платена от държавата помощна институция. Която да се грижи за финансите на Царя. Той е суверен и няма време за това. Разбира се, Царя ползва и доста държавни имоти - двореца в София, например. Но Симеон и сестра му нямат претенции за тях.

 44. 44 Профил на radev1959
  radev1959
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не сте разбрали смисъла на това, което е написал Радев. А то е, че актът на КС от 1998г. съдържа правна норма, която повелява да се върнат имотите, т. е . да се възстанови положението, съществувало преди приемането на противоконституционния закон от 1947г. В България се отдава примат на юридическия акт, а не на самата правна норма, която е една логическа конструкция, един извод, една заключение. И на Главния прокурор мнението е в този смисъл и е правилно. Така би трябвало да реши КС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK