Пазарът на изкуство в България: все повече фалшификати, все по-добри фалшификатори

Една от картините, която се оказа фалшификат - представена като "Без заглавие" на Мирчо Качулев.

© Анелия Николова

Една от картините, която се оказа фалшификат - представена като "Без заглавие" на Мирчо Качулев.Между 20 и 30 на сто от пазара на съвременно изкуство в България е от фалшификати.
В изработването на "произведения на изкуството" участват всякакви хора – роми, сериозни специалисти, експерти, художници.
Издаването на сертификат за автентичност е изключително улеснено. Дори изкуствоведи, работещи в големи галерии, издават документи с невярно съдържание и без никаква юридическа стойност.


Това каза в интервю за "Дневник" началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Ангел Папалезов. (четете интервюто тук).


"До момента не сме забелязали организиран характер на фалшификаторите или на производството на фалшификати. В тази сфера функционират всякакви, включително хората, които се занимават съвсем легално с изкуство - художници, реставратори, гравьори, леяри, търговци", обясни Папалезов.
По думите му


фалшификаторите стават все по-добри


- обикалят битаци и антиквариати да си купуват стари картини, платна, хартия, стари бои. В същото време някои пък не се стараят изобщо, защото "толкова лесно им се получават нещата на фалшификаторите и на търговците, толкова е разбита защитата на колекционерите и изкуствоведите, че много лесно им минава номерът", коментира той. "И ако едно произведение не мине при един-двама души, ще го скриеш за шест месеца и след това ще мине. И не си правят труда да се стараят", допълни Папалезов.


Така възможността да се появят фалшификати на изложби, особено на съвременно изкуство, е доста голяма, отбеляза още той. В средите на галеристи и колекционери се говорело, че и на големи изложби, като например на Съюза на колекционерите, на тематични изложби има фалшификати на почти на всеки автор.


"Всъщност стигнахме дотам, че заради големия риск вече по-сериозните продавачи, организатори на аукциони, големите държавни и частни галерии предприемат следния подход - събират изкуствоведи, които са откровени конкуренти помежду си - като мнения, подход, стил, знания. Всеки да оцени картините. Минава първият - сваля една част от картините, които не му се виждат автентични. Следващият сваля още няколко, третият доизчиства. Така възможността да се сбърка остава до една-две картини. Това се прави, защото вече всички знаят, че на пазара в България,


особено пък в частните колекции, има много фалшификати


И за да се застраховат, правят такъв сериозен подбор", разказва още спецполицаят.


На въпрос доколко сертификати от изкуствоведи дават гаранция за автентичност на произведението инспекторът отговори: "Какво точно е сертифицирането - това не съществува в правния мир, няма никаква юридическа стойност... Документи, които претендират, че са сертификати за автентичност, които обикалят в търговската мрежа, ги няма никъде в правния мир. Няма институция, която ги издава или която да ги провери".


"Всякакви специалисти - реставратори, изкуствоведи и какви ли не още експерти, издават някакви сертификати за автентичност, подписват се. Правят го срещу заплащане, като частни лица. Някои дори не са виждали произведението, мятат им една снимка на електронната поща и те се подписват. Но какво носи един такъв документ?", допълни Папалезов.


По думите му в полицията са работили и по случаи със сертификати с невярно съдържание, издадени от специалисти, работещи "в една софийска и една варненска галерия".


Досега обаче работата на полицията по пресичане на цялата тази дейност е била затруднена, тъй като


до януари 2019 г. в законодателството изобщо няма описано престъпление фалшифициране


и продажба на фалшификат. Правенето на нерегламентирано копие подлежеше на административно наказание, за което се налагаше до 2000 лв. глоба.


"Правил съм си труда да проверя - за 2017 г. Министерството на културата има само три наказателни постановления за нерегламентирани копия. Само три! При положение че, както казах, пазарът на фалшификати е значително по-голям", отбеляза инспекторът.


До миналата година единственият начин полицията да разследва фалшификациите и фалшификаторите е бил по жалба на пострадалия, най-вече на колекционера. "За осем години сме имали само три или четири досъдебни производства, образувани по жалба на някой, че е измамен с фалшификати", отбеляза още Папалезов.


Четете интервюто с Ангел Папалезов - тук

На 17 юни организаторите на изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", която бе открита на 30 май в галерия "Структура" в София, потвърдиха, че някои работи, включени в експозицията, наистина са фалшиви.<br /><br />В момента в изложбата те са представени със снимки.

© Анелия Николова

На 17 юни организаторите на изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", която бе открита на 30 май в галерия "Структура" в София, потвърдиха, че някои работи, включени в експозицията, наистина са фалшиви.


В момента в изложбата те са представени със снимки.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  "В изработването на "произведения на изкуството" участват всякакви хора – роми, сериозни специалисти, експерти, художници...."

  Без роми и полицаи няма как да стане далаверата.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3406 Весело

  Добрият фалшификатор си е рядък и ценен кадър !

  Какво знаете за усвояването на този майсторлък , колко време и усилия костват !?

  Ако този труд беше вложен във науката напр. щяхме да имаме маса Нобелови лауреати !!!

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 319 Неутрално

  не виждам проблем тук

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  - Какво точно е сертифицирането - това не съществува в правния мир, няма никаква юридическа стойност.....
  ...в полицията са работили и по случаи със сертификати с невярно съдържание.....
  ...до януари 2019 г. в законодателството изобщо няма описано престъпление фалшифициране и продажба на фалшификат. Правенето на нерегламентирано копие подлежеше на административно наказание, за което се налагаше до 2000 лв. глоба.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Чекайте ся...
  Как така, хем нещо не съществува в правния мир и няма никаква юридическа стойност,
  хем същото това нещо било с невярно съдържание ?!?!?!?!
  Ако аз на пет ракии се изтропам, че Лили Иванова има синя коса,
  и на тоалетна хартия го напиша като "сертификат",
  кой и на какво основание ще изследва вярно или невярно е съдържанието
  на изцепката ми ?!?!?!?!

  Има нещо изначално сбъркано в правната уредба на сертифицирането
  и наказателното преследване на фалшифицирането на предмети на изкуството, уникати и прочее такива.

  Вижте как този въпрос е уреден в САЩ, направете същото и престанете
  да се вайката, че нещо недомислено не давало било резултати.
  Ами няма да дава, разбира се !

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Неутрално

  И какво? От едно интервю - два материала, като вторият е преразказ на първия? Какъв е смисълът? Повече импресии?

  И впрочем за картината на първата снимка още не е доказано, че е фалшификат. Може би е, но не заради естонската художничка както си мисли Комарницки, а заради една друга световноизвестна творба. Но Качулев е съвременник на автора, така че не е изключено да е взаимствал позата. Прави впечатление, че докато другите фалшификати включват пълно копие на оригиналите, тази - не.

 6. 6 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И кво значение има кой го е нарисувал или направил ? Като ти харесва нещо купуваш си го , окачваш си го във хола и му се кефиш. Останалото е снобария. Нещо като да носиш маркови дрешки.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  И все повече корумпирани експерти, легализиращи като оригинални тези фалшификати.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ... Чекайте ся...Как така, хем нещо не съществува в правния мир и няма никаква юридическа стойност,хем същото това нещо било с невярно съдържание ?!?!?!?!
  —цитат от коментар 4 на Hawaii


  Фалшифицирането и сертификатите може, и да са отскоро, но измамата много отдавна е в Наказателния кодекс. И дефиницията е достатъчно обща за да обхваща, както устна, така и документна измама.

 9. 9 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Не е толкова болка за умиране. Те и самите колекционери от новоизлюпения "елит" са същите фалшификати.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Поредно потвърждение на факта, че за съжаление сме добри предимно в шмекериите!!!

 11. 11 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като не искате да купувате фалшиви стари майстори , има живи автори!Те не са по малко майстори от предните, въпросът е да го видите с очи и сърце! След 30-50 години те ще са също стари майстори... и който сега е купил ще има капитал, духовен капитал! Ако толкова държите да имате стари творби от миналият век, се разходете до Мюнхен примерно...пълно е с такива картини,които изобщо не са скъпи а са по на сто и повече години, направени с голяма вещина. За цени от 600-1000€ можете да имате прекрасни творби. Нашите тарикати тук купуват от там и тук ги продават по 80-90000 лева .

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5775 Неутрално

  Имам ли пазар, има фалшификатори. Затова трябва да има и съответно закондателство и съответен контрол. Сега цените тук са ниски и не си струва контрола, но те ще растат. Да се направи законодателството по-съвършено е първата необходима стъпка.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 852 Весело

  Егото на новобогаташите трябва да се чеши!

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3577 Весело

  Ауууу, ма т'ва ли е ся хартийката за забръсванье. че фалшификаторите били мно'о добри?

  Ма мола ви са - Малика Фавр като Сирак Скитник - т'ва к'ъф фалшификат може да йе?

  И въобще к'ъф е смисълът от кампанията по изпиране на имиджа на нЕкои 'ора в очите на мат'ряла, който въобще не се интересува?
  Който се интересува е достатъчно наясно, а хората от бранша - хептен!

 15. 15 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Всъщност, макар и в статията да се говори за пазара на съвременно изкуство , става дума всъщност не за съвременно изкуство.

  Предполагам, че е сложно да се разбере и да се прави разлика, но това, което се фалшифицира не е съвременно изкуство.

  Кристо прави съвременно изкуство. Правдолюб Иванов прави съвремненно изкуство. Аделина Попнеделева прави съвременно изкуство.

  Това, за което става дума в статията е по-скоро така нареченето модерно изкуство. (строго погледнато като период)

  Иначе, браво за това, че тази статия е на челно място в тази медия. Има нужда от още такива статии.

  Но, както и по-горе пиша, фалшификати на съвременно изкуство в България по-скоро няма.

  Защо това е така.
  Просто е като отговор.

  И разбира се, това е някакво условно разделение, но все пак.

  Съвременното изкуство се купува основно от един тип хора. Хората, които го правят са в голямата си част живи, можеш да видиш какво правят, и се знае кой продава и какво продава. А и заради спецификата на съвремнонто изкуство, то много трудно би могло да бъде фалшифицирано.

  Модерното или да кажем, старите български майстори се купува основно от друг тип хора.

  Защо тези, които търсят, събират и купуват сатарите български майстори, купуват толкова много фалшификати...може би повечето тук хора биха могли сами да си отговорят на този, не чак толкова сложен въпрос.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Изкуството е буржоазна отживелица. Комуистическото общество няма нужда от изкуство, освен ако не е идейно насочено в посока социалистичесkи реализъм.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#15] от "rwn":

  Кристо много ми хареса като каза в едно интервю "напуснах скапаната България". Човека за какво да лъже? Казва си направо. Не стават българите и това си е. И тези тук и тези в чужбина. Защото Бай Ганьо като отиде в чужбина и като се върне е още по-лошо. Да не говорим, че тези в чужбина си викат чалгаджии да им ходят да им слушат чалгата. Менте държава с менте хора.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 18. 18 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Всичко супер, само да питам-като не е имало закон и едва три наказания за миналата година, този господин началник на какво е?!?

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ами художествената академия бълва по 80 "художника " годишно. Т.е. за последните 30 години 2400. Какво да правят тези хора?! Едно време бяха по 20, а и имаше реализация! Рисуваха Тодор Живков как се запознава с партизаните, как се слива с трудовите маси ....
  Сега Боку си прави селфита.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Не е толкова болка за умиране. Те и самите колекционери от новоизлюпения "елит" са същите фалшификати.
  —цитат от коментар 9 на disclosure


  Именно. Мошеници купуват творбите на други мошеници. Какъв е проблема?

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  А вие какво очаквате? След като българинът има таланта да е сред първите по думкане на банкомати и кредитни карти, кражбите на коли и обирите на апартаменти защо да няма таланта и за фалшификати на изкуството.

  Е, да си изградим живот като напреднал европейски народ не ни бива, ама за друго талант никога не ни е липсвал. Андрешковщината ни е в кръвта,

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3577 Весело

  Ами художествената академия бълва по 80 "художника " годишно. Т.е. за последните 30 години 2400. Какво да правят тези хора?! Едно време бяха по 20, а и имаше реализация! Рисуваха Тодор Живков как се запознава с партизаните, как се слива с трудовите маси ....Сега Боку си прави селфита.
  —цитат от коментар 19 на tribiri

  Мдам. Криза в жанра ...
  Ми като сме го закъсале с модернизма - тъй ша йе тя!

  Къде са творбите като "Бате Бойко в жипа по магистралата", а? Изпълнена с едри наброски овес, като за мат'ряла?
  Или "Бате Бойко с ножица"? От зелена тревица?
  Или "Кака Данче и Графа нощем"? От леща, например?

  Та после да гледаш откупки и чудо!
  Ма - нье! Модернизмът ни е никакъв!

 23. 23 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 644 Неутрално

  дневник, още комсомолски оправдания, затова че лансираната номенклатурка и галерист се оказа амбулантен аматьор?
  Някъде съвсем в сянка някой ги плаща всичките тези ваши вестници, галерии, да-българии пълни с неграмотни партийци, за да може българската култура да е на този хал и синове и дъщери да не са излишни елементи, ами напротив, да са заслужили граждани, нещо повече от другите както е било и преди в ткзс-то. Това сте и затова е тази статия!
  Да се сбърка Сирак Скитник с това можете само вие с червеното ДНК - защото идете от полето, където никога не сте работили!

  Хора разберете най-накрая за каква смешна манупулация става дума!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Произведеиятана изкуството се фалшифицират от памти века. Или се копират. Въпрос на парадигма. В Стария Египет, в Индия или Китай например най-добър художник се е смятал този, който е могъл най-точно да възпроизведе "праобраза" (прототипа). Така е и във Византия. Нововъведенията не са особено ценени.
  В древна Гърция, през Ренесанса, барока, романтизма и ар нуво или в съвременността се цени особено авторската индивидуалност. Копията или имитациите се смятат за "второ качество".

  И като си знаем елитите и държавната "уредба" (някак да нарека хаоса)- търсенето ражда предлагане. По Света си има закони за това, няма нужда да се изобретява колелото или да се открива топлата вода.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":

  Ако Баце позволи да го рисуват държавата ще се напълни с кубисти!

  Ще има и творба Баце вкарва дузпа с кожен куб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Като не искате да купувате фалшиви стари майстори , има живи автори!
  —цитат от коментар 11 на vtv64


  Неделчев оня ден каза в интервю, че е колекционер на съвременно изкуство. Отказал се от старите майстори заради фалшификати, а това тук било случайно изключение.

  Всичко супер, само да питам-като не е имало закон и едва три наказания за миналата година, този господин началник на какво е?!?
  —цитат от коментар 18 на jamaisvu


  Престъпленията при културните ценности не са само фалшифициране. Има кражби, има иманяри, нелегален пазар и изнасяне на антики, и т.н.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3577 Весело

  До коментар [#22] от "xm...":Ако Баце позволи да го рисуват държавата ще се напълни с кубисти!Ще има и творба Баце вкарва дузпа с кожен куб.
  —цитат от коментар 25 на tribiri

  Я кубисти, я дадаисти!

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Ауууу, ма т'ва ли е ся хартийката за забръсванье. че фалшификаторите били мно'о добри?Ма мола ви са - Малика Фавр като Сирак Скитник - т'ва к'ъф фалшификат може да йе?И въобще к'ъф е смисълът от кампанията по изпиране на имиджа на нЕкои 'ора в очите на мат'ряла, който въобще не се интересува?Който се интересува е достатъчно наясно, а хората от бранша - хептен!
  —цитат от коментар 14 на xm...


  И аз това щях да кажа. Културтрегерките в първия момент писнаха, че имало кампания да ги дискредитират. Щото "майсторските фалшификации" не могат да заблудят и един ученик. И е много симпатично как скандалът показа що за стока са и експонатите, и експертите, и колекционерите: не все по-добри фалшификати, а все по-голяма измет.

  И е прав другият колега за колекционирането на съвременни художници. Колекционер -- в историята това са хората, купували от Матис и Пикасо, когато никой не ги е признавал. А не да дадеш 3000 евро за цигански ментета и после да си показваш новия гел за коса сред софийския "елит".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Ако Баце позволи да го рисуват държавата ще се напълни с кубисти!

  Хахахаха, готин лаф.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Ми на, таквиз кадърни, толкоз талантливи са фалшификаторите, пък що не вземат да правят оригинали? Сигурно щото народот прозд и не разбира от изкуство. Него рекламата го води за носа. Кофти сфера за бизнес. По-лесно е да дялкаш дървени лъжици.

 32. 32 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Експонатите не само фалшиви, но и откровено грозни. Кой би могъл да повярва, че ще се сдобие с безценна колекция за 3500 лева?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK