1000 лв. глоба за агресивни кучета, разхождани без каишка и намордник, иска ГЕРБ

1000 лв. глоба за агресивни кучета, разхождани без каишка и намордник, иска ГЕРБ

© АрхивОт 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник. С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци. А 300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.


Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от депутати от ГЕРБ днес. Досега всички санкции за подобно поведение бяха 100 лв.


Повод за иницииране на промяната става трагичният случай край село Владо Тричков в Искърското дефиле, където агресивни кучета нахапаха и убиха млад мъж.
За да се обхване и този казус, депутатите от мнозинството предлагат и промяна във формулировката на текстовете. Вече ще се санкционират и хората, които свободно пускат домашните си любимци. Вносителите посочват, че при събитията във Владо Тричков собственикът всъщност не е извел животните си без каишка, а ги е пуснал свободно и не е осигурил гаранции, че те няма да напуснат собствеността му.


Домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.


Вносителите отбелязват, че "агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно". За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK