Съдът прекрати дело на "Артекс" срещу протестиращ

Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец" организираха протести срещу строителството на небостъргача "Златен век".

© Юлия Лазарова

Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец" организираха протести срещу строителството на небостъргача "Златен век".Софийският градски съд (СГС) прекрати гражданско дело, което "Артекс" заведе срещу протестиращ срещу изграждането на небостъргача "Златен век". Причината за прекратяването е, че делото е заведено за неимуществени вреди - накърняване на доброто име и уронване на престижа.


Строителните компании "Артекс - Златен век" и "Артекс – инженеринг" заведоха две идентични граждански дела срещу инициатори на протеста срещу строителството на 34-етажната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Исковете бяха заведени в началото на месеца.


Ответници са Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец", който организираше протести срещу строителството.
Днес от Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че едно от делата – срещу Мариан Башур, е било прекратено, тъй като според съда компаниите не могат да претендират за обезщетение за неимуществени вреди. Това могат да направят само физически лица.


Компаниите поискаха по 100 000 лева от протестиращите за неимуществени вреди, защото са накърнили доброто им име в публичната сфера, но съдът обяснява, че фирмите са могли да претендират за имуществени вреди. В хода на делото имало възможност да бъде изследвано дали те са настъпили в резултат на накърненото им добро име.


Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.


Когато компанията заведе делото, в съобщение до медиите заяви, че е решила "да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения".


Според "Артекс" Башур и Вапцаров са "разпространители на неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии".


Инициативният комитет протестира срещу строителството на 120-метровата и необичайно висока за района сграда от миналата година без особен успех. Строителството беше спряно тази пролет след намеса на премиера Бойко Борисов едва след като се оказа, че от "Артекс" са купували изгодно луксозни имоти висши представители на властта, между които доскорошната дясна ръка на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Самият Цветанов преди година сключи сделка с "Артекс" за луксозно жилище по сложна схема дни след като получи сигнал от протестиращите в "Лозенец", писа "Биволъ".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Гражданското дело, което "Артекс" заведе срещу протестиращи във връзка с изграждането на небостъргача "Златен век, имаше за цел да сплашва, да предупреждава, да обезверява.
  Освен тривиална далавераджийка, тази строителна компания се явява и душителка на гражданското общество. Факт !

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 899 Неутрално

  А мен ме НАКАЗВАТ в "Дневник " когао изкажа мнение , което в никакъв случай не е свързано с ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ ! кой ли пък е този СЪД ????" Криво седи - право съди стар кадия ....." !Май сме тръгнали нататък ! Два века назад ! Или просто дядо Славейков е носител на вечните "балкански " ценности - "стани ти - да седна аз.....

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 175 Неутрално

  "Бате к*ре, неъ ъ це притецнеъш! Налисссешшш, че тва че го отрадзи цао Дневник и Биволъ. Дидо Дебелио, Петю Блъцков - ноу точни момчета, през тех че го пишеме, дека ца ги оцъдИли ън 5-та инцтанция!"

  Mутри, вън!
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Много ясно. Това го има само в западното законодателство- добро име на фирма. При нас се приема, че юридическото лице няма чест и достойнство и не може да се обиди или почуства оклеветено.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  " Днес от Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че едно от делата – срещу Мариан Башур, е било прекратено, тъй като според съда компаниите не могат да претендират за обезщетение за неимуществени вреди. Това могат да направят само физически лица."

  Междувпрочем това е константната съдебна практика - юридически лица не могат да претендират неимуществени вреди, защото няма как да ги понесат като една правна фикция ! Срещу нея се обявяват много преподаватели от унивеситета, част от доктрината, обосновавайки, че има смисъл да се търсят подобни вреди и от юридически лица ! Съдебната практика обаче е бетон и от Артекс би трябвало добре да го знаят това. От време на време обаче разни комунистически мастити бизнесмени размахват пръст предупредително - внимавайте в картинката, иначе....като тези от Лукойл, когато навремето имаше протести срещу цените на горивата, но е хубаво да се знае от гражданите, че това са кьорфишеци за сплашване !

 6. 6 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Потомственните комунисти в Лозенец се разправят със чужда собственост и съдят без съд, само защото някой новодошъл ще им вземе паркоместата. Факт е, че ДНСК (единствената институция освен съда, която има право да решава) се изказа че Артекс имт валидно разрешително за строеж. И мекотелото Бойко пак се направи на съдия и спря по съесем незаконен начин строителството. А протестърите освен лицемери са и тези които потъпкват закона и принципите на правовата държава най-много!

 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "tvr18355030":

  Специално тия двамата се разбра че нямат никаква собственост в Лозенец. Абе, мирише на поръчка от конкуренцията срещу Артекс отвсякъде.

  А изглежда и Боко има интерес в затриванетохна фирмата.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Много ясно. Това го има само в западното законодателство- добро име на фирма. При нас се приема, че юридическото лице няма чест и достойнство и не може да се обиди или почуства оклеветено.
  —цитат от коментар 4 на grayeagle


  Ами - не! Няма го и на запад! Вярно е, че името на юридическо лице може да бъде опетнено и то да понесе загуби в следствие на това, но делототрябва да се води за тези загуби, а не за опетненото име!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Е как? Увреждането на доброто име е вреда.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Юридическите лица НЯМАТ чувства !!! Запомни го !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 870 Весело

  Горките Артекс само дето си раздадоха апартаментите безплатно.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Искрено пожелавам на Артекс скорошен и гръмък фалит!

 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Три месеца от строителния сезон минаха в резултатът на парадоксалното решение да се спре строежа. Още не са се натрупали достатъчно имущественни вреди, който ще сполетят същите ответници в следвашия иск. Строежът е напълно законен тъй като има разрешение. И въпросния комитет е трябвало да насочи гнева си към архитектурния отдел на Общината, ако смята че има нередности, а не към Артекс. Нямам нищо общо с Артекс, но знам какво е спиране на строителство, защото навреме и с нашата ЖСК имаше някакви проблеми.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Парадоксален е законът. За банка ако кажеш нещо лоша и това доведе до паника - има състав в Наказателния кодекс по който да те съдят. За другите щридически лица - оклеветявай ги на воля.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Много интересно! Фирмата няма смелост и доблест да съди истинските виновници за претърпени щети, а съди някакви общественици от които нищо не зависи. Ако съдът можеше да мисли, разсъждава и да се изразява, щеше да им каже, че са дребни долни подложки.

 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Да поясня на Артекс ако не са разбрали досега, доброто им име го развали ЦЦ с асансьора, не някакви протестиращи.

 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "Бате к*ре, неъ ъ це притецнеъш! Налисссешшш, че тва че го отрадзи цао Дневник и Биволъ. Дидо Дебелио, Петю Блъцков - ноу точни момчета, през тех че го пишеме, дека ца ги оцъдИли ън 5-та инцтанция!"
  —цитат от коментар 3 на cinik


  Ор.

  Йортуш да тознеш ивелерантно , но се губи зъввивността. За да се ропуцизира тенесалното порамение- трябва форстералното корентрало да се генепрофира.
  __________

  Дневник- и двамата пишем на български, ако ще пляскате- да няма двойни стандарти, нали?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Артекс като се заигра с Цветанов медиите им направиха доброто име строител който за 5-600евро кв/м прави добро строителство! Урони им се доброто име като се разбра ,че друг не може да купи на такава цена!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Сега пак ще започне плюене по “корумпирания” съд...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Каквото търсиха, намериха.

 21. 21 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Искрено пожелавам на Артекс скорошен и гръмък фалит!
  —цитат от коментар 12 на lechevalier


  90% от читателите на тая "медия" са скапани комунисти които обичат да съдят без съд и да се разпореждат със чужда собственост. Е да знаете, че живота ви е скапан не заради "мафията" а зареди селския ви манталитет!

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Не е бетон съдебната практика. Имаше наскоро решение в обратен смисъл ама айде няма да подсказваме на артекс. Интересно ми е какво ще реши апелативния като обжалват. Аз също съм съгласен обаче, че фирма не може да претендира неимуществени вреди. Ако успее да ги докаже по размер - може би, но не виждам как се доказва пряка и непосредствена връзка между деянието и неимуществената вреда при юридическо лице. Каква експертиза го доказва по размер?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Междувпрочем, съвсем не е константна....... http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/vCourtActsByCase/E9CC17F02B3BE031C22583C0004A7438 прясно, прясно!

 24. 24 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Сектанти с/у Протестъри 0-1
  Отивам за нова порция пуканки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK