Съдът прекрати делото на търговци на "Граф Игнатиев" срещу Столичната община

Стойността на иска е за 387 хиляди лева, като основната сума е за пропуснати ползи, а 22 876 лева са за претърпени вреди

© Надежда Чипева, Капитал

Стойността на иска е за 387 хиляди лева, като основната сума е за пропуснати ползи, а 22 876 лева са за претърпени вредиСофийският градски съд прекрати делото по колективния иск срещу Столичната община, което собствениците на търговски обекти на ул. "Граф Игнатиев" заведоха заради пропуснати ползи от продължителния ремонт.


Основният мотив на магистратите е, че искът не отговоря на законовите условия за колективно дело, съобщиха от Софийския градски съд, а определението на магистратите ще бъде публикувано по-късно днес. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.


В началото на месец май търговци, работещи по столичната ул. "Граф Игнатиев", заведоха колективен иск срещу Столичната община за пропуснати ползи и вреди. Стойността на иска е за 387 хиляди лева, като основната сума е за пропуснати ползи, а 22 876 лева са за претърпени вреди.
Като вина на Столичната община в иска са изредени следните мотиви:


Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Столичната община не е отчела, че това е търговска улица, и не е поискала фирмата изпълнител да се съобрази с този факт.


"Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния му ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", се отбелязва в мотивите за колективния иск.


Процедурата при колективните искове е по-различна и изисква съдът първо да направи проучване на обстоятелствата и след това да прецени дали да започне съдебният процес, обясни още при завеждането на иска адвокатът на търговците Ивана Мурджева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK