Фандъкова иска преработване и ново обсъждане на плана за Борисовата градина

Кметът на АСофия Йорданка Фандъкова

© Анелия Николова

Кметът на АСофия Йорданка ФандъковаКметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на Борисовата градина да се преработи и да се проведе процедура по ново обществено обсъждане. Това се случва на фона на многобройни възражения срещу представения проект за предвиждани в него застроявания.


Възраженията


На 19 юни приключи общественото обсъждане на плана, а Столичната община е насрочила заключителната дискусия за приключването му за 26 юни. На общественото обсъждане на плана на 5 юни бяха отправени редица възражения. В неделя инициативата "Зелени закони" на Сдружението за изследователски практики съобщи за редица проблеми в проекта за подробен устройствен план (ПУП) и призова гражданите да подават становища, предоставяйки образец с аргументи за слабостите на проекта.


Сдружението заяви, че е необходимо този ПУП да бъде върнат за основно преработване, а дискусията на 26 юни да не бъде "заключителна", а начална "за неслучилия се досега дебат за реалните цели на парк "Борисова градина" и нуждите на гражданите на столицата, а не на частните собственици, придобили имоти в и около парка". То посочи редица несъответствия на проекта спрямо изискванията на Столична община към него, включително ново застрояване и неглижиране на биоразнообразието в парка.
Подробни възражения срещу проекта публикуваха и кметът на район "Средец" Мария Ачкова (за частта на устройство, попадаща в територията на района) и Камарата на геодезистите, както и общинските съветници Марта Георгиева и Войслав Тодоров.


Днес за представители на фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина" служители на администрацията на район "Изгрев" са обяснили, че са получени 403 "жалби" против проекта. От район "Средец" са заявили за Сдружение за изследователски практики, че през първите 12 дни на процедурата са получени общо 20 становища, а 24 часа след призива на сдружението те са били близо 200.


Критиките на Фандъкова


В становището си кметът припомня, че през 2014 г. Столичният общински съвет е решил изработването на проекта за Подробния устройствен план да се възложи след провеждане на публичен конкурс. Сред определените от общинарите принципи са да не се допуска ново строителство в парка, намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности и да бъде решен проблемът със съществуващите обекти частна собственост в полза на общественото им ползване, се посочва в позицията. Според Фандъкова заданието на плана показвало "ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г.".


Фандъкова припомня още, че през 2017 г. по нейна заповед са проверени всички терени в парка, които се стопанисват от дружеството "Софийски имоти", и сключените договори за наем са прекратени.


По думите ѝ въз основа на анализ на собствеността се установяват неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. "Поради тази причина възлагам изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като "неустановена собственост" в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост", посочва кметът.


"Конкурсът за разработване на проекта за плана на Борисовата градина беше спечелен от дружеството "Ковачев архитекти", което предложи най-консервативния вариант за запазване на парка. Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г., а проектът е предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г.", пише още в становището.


"Дневник" публикува предложенията на Фандъкова по представения за обществено обсъждане проект, които тя настоява да бъдат включени в окончателния вариант на плана:


- Да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.


- Конната база и базата на "Спортна София" да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители.


- Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на "Музей за зелена памет" на мястото на автокъща "Капитолия". За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата.


- Да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона "Кривите огледала" в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща "Капитолия". Автокъща "Капитолия" да бъде премахната от Борисовата градина.


- Да не се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант "Тенекиите".


- Да не се допуска създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион "Юнак" към Розариума.


- В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ.


- Да се преосмисли подлезът при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия. Вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците.


- Да се подобри структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии. Политиката на Столичната община да поощрява велосипедното движение изисква да се отдели особено внимание на възможността за безпрепятствен и удобен велосипеден достъп от съседните територии, като се гарантира безопасността на пешеходците.


- Да се изследва възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се предвидят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали.


- Не подкрепям предложението в проекта за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия.


- Да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс "Дианабад".

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Фандъкова припомня още, че през 2017 г. по нейна заповед са проверени всички терени в парка, които се стопанисват от дружеството "Софийски имоти" и сключените договори за наем за прекратени.
  - И кво от това, заведенията са там и работят. Време е г-жа гербава лъжа да се маха, барабар с цялата си сбирщина крадливи некадърници.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  СУ ПЕР. Матряла плаща.

 3. 3 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Отново нито дума за къпалня Мария Луиза.
  Защо се правят нови водни паркове в София , а съществуващ седи затворен повече от 10 години и нищо не се прави по въпроса?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  терени в парка, които се стопанисват от дружеството "Софийски имоти"
  _______________
  Дружеството "Софийски имоти" смърди на корупция с над 20 годишна давност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Да се преработи, че се отворило място за нов мол на мястото на националния стадион, щото Крадлев неможе да се сдържа при мисълта да похарчи едни 100 милиона ...

 6. 6 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И как виждаш Братската могила в Княз Борисовата градина, Данче?

 7. 7 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ако трябва да угоди на всички страни и да преправи проекта десет пъти, накрая ще стане като Графа, тоест едно лайно.

  Много хитър
 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Аз искам оставката на паравана на всякакви схеми, г-жата по руски.

 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Пълна тишина за двата стадиона , неработрщият колодрум и басейна....
  Очаквам да се развихрят със строителство поне на две от четирите язви в парка... За дупката на юнак също се мълчи

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  И как виждаш Братската могила в Княз Борисовата градина, Данче?
  —цитат от коментар 6 на Ох леле


  Вместо да се предвиди премахване на паметника на комунистическите терористи , "антикомунистите" от ГЕРБ не само , че го запазват , но ще разрешат там да се издигне още един комунистически паметник, този на "убитите деца антифашисти", което ще бъде още една гавра с истината и с българската история.

 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Отново нито дума за къпалня Мария Луиза. Защо се правят нови водни паркове в София , а съществуващ седи затворен повече от 10 години и нищо не се прави по въпроса?
  —цитат от коментар 3 на Климент Горанов


  Доколкото зная, половината терен се води частен!Най-вероятно е придобит последните 20-тина години от някой запознат с тези неща властник, естествено - не на негово име - и се чака удобен момент за действие!
  Няма да остане все така - някой ще се облажи сериозно!За сметка на нас, разбира се!
  А колкото до поредната промяна в плана - за нас го правят, за наше добро!Така, както и ремонтите и строежите на небостъргачи!Нали?!

 12. 12 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 323 Весело

  Fun duck, а защо не бетонирате цялата Борисова? Прилича ми на дюна 🤪

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Умно решение .Да изчака изборите , защото достатъчно се н@ака.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  Съдят се. Примерно Капитолия има заповед за опразване на терена но обжалва с аргумент за възтановяване на разходи за инвестиции, досега е загубила на две инстанции но следва и трета т.е още поне година ще бъде там.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#7] от "Кум Лисан":

  А какво предлагате - да наложи план и после всеки да се оправдава с нея ?.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Паметниците са най-малкия проблем на Борисовата градина. Като стане кмет Бойкикиев, да ги махне.

 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Съгласен съм с предложенията. Има места обаче, за които се мълчи. Мария Лиза, София ленд и около него. Също така малко да регулират кой какво може да продава или предлага в Борисовата. Това до слончето прилича на селски събор-панаир.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  Само за перспектива, съдебните спорове за обезщетения за булевард Монтевидео продължиха 8 години.

 19. 19 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 729 Неутрално

  А конната база категорично трябва да се премести.. не може да мирише на фъшкии практически в центъра на софия. частта от градината - близо до реката си е градска част.
  Но още по-важно е ,че конната база прекъсва връзката с парка на централна градска част, на трамвая, автобусите, метрото! Заради десетина души - руски олигарси дето от снобизъм карат коне - да им е по близо, се пречи на десетки хиляди!!
  Още повече, че същото прави и мястото на бившето стадионче Юнак! Толкова години блокира пътя. като нямат друга идея - да го направят зелена паркова зона!
  ама фандъчкова даде заден за преместването на конната база - явно някой руски мафиот я натиснал!

 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Колкото и чужденци да са ми споделяли мнение за Борисовата, винаги са се удивлявали как е възможно да имаш толкова голям парк в толкова голям град. При това паркът свършва реално на Орлов мост, в самия център. Това си е цяло богатство.
  В Борисовата не бива да се строи. Алеи за разходка, велоалеи, тук-таме спортни съоръжения от типа на Спортна София, но нищо друго.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Фандъкова се държи като кмет последен мандат. Ударила го е през просито, 3аe6aла е всичко и крадне колко може

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Пак лъже Фандъкова. Нищо против няма да се унищожи Борисовата градина. Ама този път хората не и позволиха.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  " На общественото обсъждане на плана на 5 юни бяха отправени редица възражения. Инициативата на "Зелени закони" на Сдружението за изследователски практики съобщава за редица проблеми в проекта и заявява, че е необходимо проектът да бъде върнат за основно преработване, а дискусията на 26 юни да не бъде "заключителна", а начална "за неслучилия се досега дебат за реалните цели на парк "Борисова градина" и нуждите на гражданите на столицата, а не на частните собственици, придобили имоти в и около парка"."

  Много уместни забележки и възражения - акцента трябва да бъде върху парка , видян през призмата на софиянци и обществото, а не на частните интереси на няколко, безкрайноизвестни, имена, чакащи с багерите и строителната техника да започнат поредното изливане на бетон .....

 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Добре е, че обсъждането ще продължи. Моето мнение е, че конна база в центъра на София не трябва да има. С останалото съм съгласен.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#22] от "Gopeто":

  Хубаво е че можете да четете мисли та да знаете какво и е в главата. Ние обикновените избиратели съдим по делата.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Къде беше Фандъкова, когато го правиха за първи път този план.

 27. 27 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  КОГА ЩЕ ИМА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ФАНДЪКОВА??? Софиянци, всички трябва да се включите - за доброто на града.

 28. 28 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Градските паркове каот "Борисовата градина" в много европейски градове се посещават срещу входен билет и след 22 часа се заключват. Ама ние сме добри хора ще направим ремонтите и ще дадем възможност на п-мургавите ни братовчеди да го експропреират (окрадат). По този въпрос мисли ли се?

 29. 29 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не може ли да не я пипат Борисовата, като се сетя какво стана с графа и направо тръпки ме побиват

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Неутрално

  До коментар [#20] от "Killing Joke":

  Да. Наистина може само да се сравнява с Пратера във Виена, с Булонската гора в Париж и с Английската градина в Мюнхен.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#28] от "naskom44":

  Не са само мургавите за съжаление. Виж как занитените нови пейки по алеите се вадят за да може да се носят из тревата или да ги слагат една срещу друга.

 32. 32 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Аз не мога да повярвам колко лесни за манипулиране са зелените! Насъскват ги(знаем #КОЙ) срещу реконструкцията на стадион "Българска Армия" само за да им отлвекат вниманието от над 5 други изключително скандални райони на парка предвидени за застрояване.

  Уважаеми зелени! Стадион "Българска армия" ще бъде реконструиран, в сегашните му граници, което означава събаряне на старото и изграждане на ново съоръжение.

  Повярвайте ми, това ще стане, ако ще 100 000 аремйци ще дойдат от цялата страна и да блокират цяла София. Това ЩЕ СТАНЕ!

  Стадионът е там от 1922-ра, там и ще бъде и ще бъде реконструиран. Стадион "Българска армия" ще бъде част от парка, дори ако по някаква магическа причина футболът в България изчезне като игра. Защото когато този парцел е отреден за стадион, там НЕ Е БИЛО ПАРК! Няма как вие, зелените да се изживявате като нефтените компании, които прогонват индианците от всяко място, където уседнат. Говоря за "Параграф 22" ,ако въобще тази книга сте я чели.

  Моля, насочете енергията и силите си към истински проблемните точки от новият ПУП на "Княз Борисова градина".

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 33. 33 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Колкото и чужденци да са ми споделяли мнение за Борисовата, винаги са се удивлявали как е възможно да имаш толкова голям парк в толкова голям град. При това паркът свършва реално на Орлов мост, в самия център. Това си е цяло богатство.В Борисовата не бива да се строи. Алеи за разходка, велоалеи, тук-таме спортни съоръжения от типа на Спортна София, но нищо друго.
  —цитат от коментар 20 на Killing Joke


  Напълно възможно е, понеже когато Пратер Парк е изграждан във Виена, градът вече е с напълно развит център. Когато Княз Борисова градина започва да се изгражда, София е кално село населяване от по 1/3-та турци, еври и българи. Константин Иречек на моменти изпада в тих ужас, описва как си губел обувките в софийската кал.

  И, когато се решава, че това село ще става столица(що за скодоумие при условие, че имаш Пловдив, Русе, Търново, Варна...), паркът започва да се изгражда буквално в края на селото. В последстиве селото, понеже е столица и всички финансови ресурси текат към него, се разрастват до толкова, че паркът в края на селото става център на града.

  Елементарно е за обяснение, и аз го обяснявам на всеки колега, който дойде в командировка при нас.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":И ние съдим по делата и. Съсипани булеварди "Дондуков", "Граф Игнатиев", градинката пред "Кристал", Останките на "Сердика", купища стари къщи. Поетапно унищожаване на трамвайния транспорт, премахване на наземния транспорт по маршрута на метрото, унищожаване на градския транспорт, създаване на условия за повече автомобили в града, никакви мерки за справяне с мръсния въздух, война със софиянци, особено с тези, които искат нормален град и които са отговорни към другите жители, към околната среда, към красивия облик на града.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#32] от ".NET":

  Айде т.н. "армейци" вземете да се съберете на един мач повече от 1000 човека пък тогава плашете със стотици хиляди.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#29] от "Траян":

  М да, тежко е с нова канализация и водопровод и тих трамвай.

 37. 37 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#20] от "Killing Joke":Да. Наистина може само да се сравнява с Пратера във Виена, с Булонската гора в Париж и с Английската градина в Мюнхен.
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  А, в сърцето на Пратер парк, повтарям се, в сърцето на Виена, пак се повтарям в сърцето на Европа, се намира стадион "Ернст Хапел Щадион", чието първо име (1931-1992) е "Пратерщадион".

  И никой в сърцето на Европа не смее и да си помисли да го мести стадиона извън Парка!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#29] от "Траян":

  Но аз съм съгласен с вас - втръсна ми от ремонти в центъра. Влагат се маса пари а гадните хейтъри никога не са доволни. Много държа общината да ги остави да си гният в собствената омраза и да вложи парите и усилията в кварталите - има маса улици за асфалтиране, има поне 3 трамвайни линии да се строят, има хиляди декари тротоари.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#27] от "arcanum":

  Вече се пробвахте няколко пъти, събират се 10'тина хейтъра и Мая Манолова която си води агитка от статисти. За голямо събитие няма хора - целия електорат на ДБ е 60 хиляди човека от които 7 хиляди в чужбина.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#34] от "Gopeто":

  Верно е обаче че Графа е съсипан, това нова канализация и водопровод и тих трамвай си е наказание за софиянци. А Дондуков е направо унищожен, няма такава драма.

 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  До коментар [#34] от "Gopeто":Верно е обаче че Графа е съсипан, това нова канализация и водопровод и тих трамвай си е наказание за софиянци. А Дондуков е направо унищожен, няма такава драма.
  —цитат от коментар 40 на m17


  Като гледам некадърниците от ГеПи груп как са изср@ли настилката, си представям какъв леш са подземните комуникации. Ако живеещите в района изобщо имат вода, трябва да са щастливи. Или пък да се вдигнат и да наритат миризливия зад*ник - лъжкинята.

  Викаш трамваите били безшумни? А пита ли живеещите?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#41] от "Gopeто":

  Какво мислят живеещите там ще го видим най-добре на местните избори. А съдейки от европейските, където умнокрасивите хейтъри бяха на трето място в София, живеещите са доволни от ГЕРБ и Фандъкова.

 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":
  У-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  Хората, които не са гласували на изборите за Европейски парламент са доволни от лъжкинята, кУ**вата на Борисов?!?!?!?!?
  Тези, които ще гласуват за Фандъкова, си заслужават клоаката, в която живеят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK