Съдът прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров

Христо Бисеров беше оправдан по обвинение за укриване на данъци, необявени сметки в чужди банки и недекларирани сделки с валутни ценности.

© Юлия Лазарова

Христо Бисеров беше оправдан по обвинение за укриване на данъци, необявени сметки в чужди банки и недекларирани сделки с валутни ценности.Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и семейството му, след като прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС). Информацията съобщи "Капитал".


Председателят на САС Даниела Дончева е председател на състава и докладчик по делото. Процесът бе заведен срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков. В определението си САС се позовава на това, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.


Според промените в закона няма пречка за производство по конфискация на имущество без значение дали подсъдимият е оправдан за престъпление, или делото срещу него е прекратено.
Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че "конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление".


Христо Бисеров беше оправдан през декември 2016 година на три инстанции за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.


В определението на САС се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.


Освен това апелативният съд осъжда антикорупционната комисия да плати на Бисерови и разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.


До спешните промени в закона за конфискация се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което магистратите приеха, че конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство. И в мнозинството си също се позоваха на Директива 2014/42/ЕС.


След тълкувателното решение на ВКС Софийският градски съд (СГС) се съобрази с него и прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лева срещу Бисерови. За да не бъдат прекратени още около 20 такива дела, депутатите спешно промениха закона, но според тълкуването на апелативния съд по делото на Бисеров това няма никакво значение.


Тълкувателното решение на ВКС бе критикувано и от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който по това време бе председател на правната комисия в парламента. При обсъждането на доклада за дейността на ВКС през 2018 г. както пред Висшия съдебен съвет, така и в правната комисия Кирилов отново възрази срещу тълкувателното решение, припомнено в доклада на Лозан Панов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK