Съдия получи условна присъда 10 г. след престъплението

Съдия Веселин Пенгезов получи единственото наказание от всички подсъдими - 1 г. условна присъда с 3 г. изпитателен срок.

© Анелия Николова

Съдия Веселин Пенгезов получи единственото наказание от всички подсъдими - 1 г. условна присъда с 3 г. изпитателен срок.Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок бившия председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Веселин Пенгезов. 10 години след престъплението, присъдата бе прочетена на първа инстанция след привличане и отпадане на някои подсъдими. Днес Пегнезов е съдия в Софийския апелативен съд.


Наказанието е по едно от обвиненията – за длъжностно престъпление - че като председател на съда Пенгезов не е провел обществена поръчка по проект за изграждане на информационна система като проектът е финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Заради това са настъпили вредни последици – финансирането бе спряно. Вместо да обяви обществена поръчка, Пенгезов сключил граждански договори с изпълнители, а в последствие били изготвяни документи със задна дата, в които се твърди, че експерти по информационни технологии са били наети след провеждането на процедури.


Съдебният състав с председател Снежина Колева подчерта, че от престъплението не са настъпили щети за Военно-апелативния съд.
Сред подсъдимите първоначално беше и бившият началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски и бивш ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева. Делото срещу нея бе прекратено още преди да бъдат прочетени присъдите заради изтекла давност.


Обвинения бяха повдигнати и на друг бивш председател на Военно-апелативния съд в София - полк. Петко Петков, на неговия бивш заместник - полк. Владимир Димитров, както и на Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.


Разследването по случая се води от 2010 година, но то беше подновено, след като Пенгезов обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат, начело на апелативния съд.


В началото на май 2014 година май му бяха повдигнати четири обвинения. Прокуратурата твърди, че в периода от 28 октомври 2008 г. – 8 юли 2009 г. като председател на Военно-апелативния съд - София, не изпълнил задълженията си по служба и не провел процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за изпълнението на две дейности от финансираното по програмата ОПАК изграждане на Информационна система за прозрачност на военните съдилища с общ размер на сумата 402 560 лв.


Останалите три обвинения на Пенгезов са за съучастие в действия на Петър Петков, който през 2009 г. зае овакантения от Пенгезов председателски пост във Военно-апелативния съд.


Делото започна през 2015 г., но случаят е от 2008 г., когато Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативният съд сключват договор, с който съдът започва изпълнение на проект по ОПАК на стойност 733 456,56 лева. Проектът е "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", а парите трябвало да бъдат отпуснати на ВоАпС.


В договора било записано, че е предвидено авансово плащане от 20%, междинни плащания за разходи по проекта и окончателно плащане. По сметка на съда е било преведена само сумата, предвидена за авансово плащане, но повече пари съдът не получил, като първо обясненията за това били за допуснати нарушения, а след това и със започналото разследване.


Веселин Пенгезов, Петър Петков, Владимир Димитров, Атина Мавридис, Петя Гергова и изпълнителят по проекта Людмил Симеонов бяха признати за виновни само за това, че са предоставяли неверни сведения, за да получат пари от проекта. Въпреки че съдът ги призна за виновни, те няма да бъдат наказани, защото за това престъпление е изтекла давността.


Петков и Пенгезов бяха обвинени и за присвояване сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК, но по това обвинение и двамата бяха оправдани. По същата причина изцяло бе отхвърлен и гражданският иск на Военно-апелативния съд. Освен това въпросните щети вече бяха покрити напълно от правителството, след като Военно-апелативният съд постигна окончателна присъда да бъдат платени над 400 000 лева заради това, че проектът е бил прекратен.


Напълно оправдан заради липса на убедителни доказателства е другият изпълнител по проекта Крум Симеонов.
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Да перефразирам една песничка от преди години:

  "...пенгезоФ...пенгезоФ...

  WHO THE F*CK IS пенгезоФ...?

  ААа, сетих се! Един ЧЕСТЕН съдия с къща ПАЛАТ! И със щерка която била призната за "крайно нуждаеща се" преди няколко години. И като такава и дали за жълти с'тинки парцелче...парче земя край морето в едно градче там, и тя си спретнала китно хотелче, както всеки "крайно нуждаещ се" прави, иди знай с чии пари.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Един от големите парадокси в България. Действащ съдия от САС продължава да съди с наложена върху него вече присъда. Подобен феномен във белите страни няма как да се види. Осъден да съди другите. Такъв човек на запад щеше веднага да си подаде оставката и да напусне системата. За да не бъде опозорен още, не за друго.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок бившия председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Веселин Пенгезов. 10 години след престъплението, присъдата бе прочетена на първа инстанция след привличане и отпадане на някои подсъдими. Днес Пегнезов е съдия в Софийския апелативен съд

  Може ли човек с условна присъда да остане съдия?

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  "Въпреки че съдът ги призна за виновни, те няма да бъдат наказани, защото за това престъпление е изтекла давността."  Някаква отговорност за виновните, които с техните действия или бездействия, са допринесли за изтеклата давност за очевадни, лесно доказуеми престъпления?!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Любопитно

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Осъден престъпник е съдия! Дани Кирилов? Баце?

 6. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Е и какво? Искате да го уволнят ли? Ако си спомняте точно за желанието си Ристе като министър на правосъдието да уволнява и назначава прокурори наместо главния прокурор. СКазаха на Ристе, че това министърът на правосъдието да назначава и уволнява прокурори наместо главния прокурор е антиконституционно. Както и вашето, министърът на правосъдието да уволни съдия Пенгезов, това е антиконституционно

 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  До коментар [#1] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Помня го този случай с щерката на Пенгезов. Точно за този случай, май беше 2012 година на Баце тогавашното ДСБ и БСП му готвеха импийчмънт, ама Баце се усети и скоропостижно оттегли и обвинението и искането си Пенгезов да бъде уволнен и съден

 8. 8 Профил на yyz20376113
  yyz20376113
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Виж ни "елитните" магистрати и за другите не питай!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#6] от "сидер":

  Не намирате проблем в това престъпник да съди престъпници?! Ясно е!

 10. 10 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 452 Неутрално

  ЕМЕС

  Съдиите само условни присъди получават,
  нали са си колеги, трябва да се уважават.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5354 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Още не е осъден. Изчакай малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По времето на имотните истории в Приморско, беше се появил лафа: "един пенгез -- мярка за наглост".

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 452 Неутрално

  ЕМЕС

  Страната ограбиха,
  хич не се посвениха.
  Престъпления правят,
  от съда ги оправдават.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Те това е олигархия - пълно срастване на съдебна и заокнодателна и изпълнителна власт!
  Няма измъкване от блатото...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK