Антикорупционната комисия: Всичко с новите апартаменти на властта е наред

Цветан Цветанов притежава апартамент в новата кооперация "Летера", построена от "Артекс", на ул. "Латинка" 8

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан Цветанов притежава апартамент в новата кооперация "Летера", построена от "Артекс", на ул. "Латинка" 8Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта.


Скандалът с новите имоти на управляващите, купени на по-ниски цени от пазарните, избухна през месец март и доведе до серия от оставки на министри от ГЕРБ. Още тогава започнаха и проверки, извършвани от антикорупционната комисия, а паралелно с тях текат и тези на прокуратурата и Националната агенция по приходите.


На 19 юни комисията е приключила 11 производства, които бяха образувани след скандала. По 7 от тях комисията не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени. Така казусът с имотите е приключен за КПКОНПИ. Резултатите от проверката на прокуратурата все още се очакват.
На сайта на комисията са публикувани няколко решения, според които при покупката на имотите си не са направили нарушения бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия по медийни публикации от преди няколко месеца заради имоти, за които се твърдеше, че са купени на по-ниски цени от пазарните.


Отделно прокуратурата също започна проверки по публикациите за имотите, купени на по-ниски от пазарните цени. Сред проверяваните както от държавното обвинение, така и от данъчните е председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който излезе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов, а след това го удължи. Данъчните инспектори в София и прокуратурата правят ревизия на имуществото и доходите на Пламен Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г.


Единствено сигналът за апартамента на Лозан Панов, който бе проверяван от антикорупционната комисия в качеството му на председател на ВКС и председател на Административния съд в София-град в периода 2007 - 2012 г., ще бъде препратен към Инспектората на ВСС.


Според заключението на комисията в сигнала срещу него се съдържат твърдения за облагодетелстване на Панов, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.


Комисията е прекратила проверките по сигналите срещу депутатите Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков.


Имотният скандал започна на 19 март след публикация за сделка на Цветан Цветанов в "Свободна Европа" за новия му апартамент в луксозната кооперация "Летера", известна като "Къщата на буквите", на ул. "Латинка" в столичния кв. "Изток". В публикациите се твърдеше, че за да придобие имота, той прехвърля на строителя "Артекс" две други свои жилища (от общо 190 кв. метра), две паркоместа и доплаща 100 000 лева.


На 22 март Върховната касационна прокуратура възложи на антикорупционната комисия да започне проверка на сделката за апартамента Цветан Цветанов. Ревизията на неговите имоти бе по сигнал на гражданско сдружение "Боец".


Цецка Цачева първа подаде оставка на 23 март, след публикации, че е купила жилище също от "Артекс", също в кв. "Изток". Имотът е 198 кв. м и е придобит за 670 евро на кв.м. Тогава обясни, че избрала имота след като видяла изкоп в квартала и в началото даде неясни обяснения.


Проверка на имуществото и произхода на средства имаше и срещу Ваня Колева, която на 23 март подаде оставка като заместник-министър на спорта. Тя има жилище в луксозната сграда на фирма "Артекс" - "Летера".


Николина Ангелкова показа нотариален акт на журналистите, след като стана част от скандала с имотите на висши държавни чиновници, купувани на цени под пазарните. Тя също обясни, че в сделката й няма нищо нередно. Жилището е в кв. "Овча купел", 116 кв. м плюс мазе и гараж и е купено в груб строеж през 2008 г.


Ангелкова обясни, че е платила 75 хил. лв. лични средства на родителите й. Преди сделката тя поръчала независима пазарна оценка и тя е на същата сума, която в крайна сметка е била платена. Тя заяви и че данъците са платени върху тази сума, а не върху данъчната оценка. Но в имуществената й декларация през 2011 г. погрешно е записана данъчната оценка.


Отделно Антикорупционната комисия обяви, че проверява всички сделки на фирма "Артекс" от 2007 г. досега. От комисията все още не са обявили резултати от нея.


А президентът Румен Радев свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на 8 април заради имотните сделки или по темата с корупцията. На съвета нямаше представител на КПКОНПИ. Срещата при президента завърши без резултат и без подписана декларация, която бе подготвена от администрацията на Румен Радев.


Хронология на оставките в ГЕРБ - четете тук.
Коя е фирмата "Артекс" - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK