Патриотизмът продава най-добре, или как се набира капитал за исторически "Дисниленд"

Гигантската статуя на тракийски стрелец пред репликата на Бабините Видини кули на входа на "Исторически парк"

© Спас Спасов

Гигантската статуя на тракийски стрелец пред репликата на Бабините Видини кули на входа на "Исторически парк"Само на сто – двеста метра след отбивката на Автомагистрала "Хемус" паркираните коли плътно са очертали пътя на километър – два. Опънат е като тетивата на огромния бронзов стрелец с лък, който няма как да убегне от погледа. Зад него се вдига каменна крепост с познат силует. Прилича на Бабините Видини кули. А по-нататък са нивите, превърнати в строителна площадка. Изглежда мащабно!


Пред постамента, на който се издига статуята на стрелеца, мъже позират с национални знамена. После се сменят с двамата, които току-що са ги снимали. С шаечните си носии и астраганени калпаци изглеждат геройски – само десетина минути по-рано термометърът в колата сочеше 30 градуса. Уж е рано, а вече се диша трудно. Пред сцената край големия недовършен паркинг се трупат хора. А слънцето пече ли, пече.


Двадесетина минути след предварително обявения час на сцената се качват младеж и девойка в странни носии. Тя - в бяла кенарена рокля с червен дантелен колан и пендари, той - с червена шапка с дълги наушници, като будьоновка.
"Да живее България!",


изревават в нестроен хор мъжете от фотосесията с националните знамена.
"Здравейте, горди българи!", отвръща им водещият.


Водещите на шоуто

© Спас Спасов

Водещите на шоуто


Това, което предстоеше да се случи на 22 юни, бе откриване на 50 дка развлекателен "Исторически парк" с реплики на сгради от различни епохи – от тракийски, през римски до Второто и Третото български царства, с езеро за разходки с лодки, с ателиета за демонстрации на древни занаяти, с хотели и ресторанти. Ще има и конна база за езда. Нещо като тематичен "Дисниленд". Но шоуто внезапно еволюира до публична екзалтация на демонстративен патриотизъм в най-чистата му традиция.


От уводния текст, който четат конферансиетата, публиката научава че само на няколко километра оттук през 1972 г. е открит Варненският халколитен некропол, датиран към 4100 година пр.Хр.


"Откритието доказва категорично: Нашите прадеди и техните селища са били една от най-влиятелните култури по целия познат древен свят", извисява глас младежът.


"Да живее България!", додават нетърпеливо мъжете с трикольорите, въпреки че става въпрос за тракийска култура, изпреварила с около 5 хил. години създаването на българската държава. Но избързват. В тази уводна част от конферанса


акцентът тепърва предстои.


Сцената за откриването на "Исторически парк"

© Спас Спасов

Сцената за откриването на "Исторически парк"


"А знаете ли всъщност какво още по-важно нещо откриват археолозите преди 47 годни?, пита водещият. За периода от 6500 г. пр. Хр. до 3000 г. пр. Хр. липсват следи от враждуващи племена и обществени борби за власт. Липсват доказателства за войнствени настроения и междуличностни конфликти. Липсват доказателства за разделение, неприязън и идеологически спорове, гласи патетичния отговор, който младежът дава сам. Откритите артефакти във Врненският халколитен некропол говорят за мирно и хармонично съжителство на човеци, познаващи себе си, своята култура и история, решени да развиват своите занаяти не единствено за лично благоденствие, но за доброто и просперитета на бъдните поколения", завършва той.


От гледна точка на историческата достоверност това си е


100% фалшива новина.


Реплика на Бабините Видинин кули, където се намира посетителският център на бъдещия атракцион

© Спас Спасов

Реплика на Бабините Видинин кули, където се намира посетителският център на бъдещия атракцион


Според научните публикации, направени след откриването на Варненския некропол, той доказва "ясно изразена социална диференциация". Част от гробовете са на очевидно богати хора, а други – на твърде бедни. В много от тях са намерени фрагменти от оръжия – брадви, ножове и дори златен бумеранг. А че всичко това не е използвано само за лов на сърни и диви свине, говорят празните гробове на незнайни войни, в които символично са погребани само керамични маски.


"Ние сме тук днес, не само да поставим началото на най-големия исторически парк в света, гласи по-нататък текстът на водещия. (...) Нека 22 юни 2019 г. бъде датата, от която започва


едно ново въздигане на българите


– смело, осъзнато, с вяра в себе си и в доброто. Нека отворим нова страница за българския народ, да открием "Исторически парк", този, който ще ни обедини и ще ни направи по-силни! Да пребъде България!".


Този път агитката със знамената отвръща с "Ура!".


Статист в дрехи на късноримски войн

© Спас Спасов

Статист в дрехи на късноримски войн


Минути по-късно, след водосвета на отец Георги от църквата в Провадия шоуто навлиза в кулминацията си. На сцената излизат Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк", и членът на борда на директорите му Николай Нинов.


Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк" (в дясно) и членът на Борда на директорите му Николай Нинов

Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк" (в дясно) и членът на Борда на директорите му Николай Нинов


За тях в сценарните реплики на водещия е записано следното: "Двама българи, обеднени в идеята за въздигането на нашия горд народ, забравил напоследък своите ценности и история. При това те го правят, разчитайки единствено на своите възможности и средства. Естествено, разчитайки на подкрепата и солидарността на всеки родолюбец. Това са двама българи, носещи такава вдъхновяваща енергия, способна да пренапише историята и на земята, по която стъпваме и днес!".


Публичната информация за финансирането на проекта обаче сочи и друго освен чист алтруизъм и родолюбивата солидарност. Според публикация на "Капитал" от 17 юни т.г. "Исторически парк" е емитирал първоначално 50 хил., а след това 1 млн. акции с номинал 1 лв. Всички те са изкупени, а от документите от последното събрание на акционерите личи, че 838 200 акции от всички са собственост на четирима души – Николай Нинов, Силвия Попова, Николай Хитов и адв. Анатоли Савов. От протоколите на общите събрания и присъствалите на тях обаче не става ясно


как са разпределени тези акции


и в кого са останалите.


Така пъсрещна първите си посетители атракционът "Исторически парк"

© Спас Спасов

Така пъсрещна първите си посетители атракционът "Исторически парк"


"Аз съм дете на разведени родители от 5-годишна възраст, започва словото си изпълнителният директор на "Исторически парк". (...) Това, което най-вече са се мъчили хората около мен да ми направят, е да ми вземат човешкото в мен."


Следва поантата:


"Аз съм вече на 42.През всичките тези години каквото и да ми се случва, колкото и тежко да падна, аз знам – мога да стана, защото съм българин. Мога да преобърна света,


мога да се справя със Съединените американски щати


в момента, само и единствено защото съм българин." Следват овации и къси викове "Браво!".


"Знам, че много от вас са разочаровани от живота, изобщо от нещата, които са се случили до момента (...), продължава Михайлов. Помислете си – ако ние българите вървим заедно, ние ще бъдем една сила, която никой никога няма да може да спре. И най-хубавото е, че когато всеки от нас се огледа около себе си, ще види много хубави хора, ще види хора, които са готови да живеят и умрат заедно с него.


Това е смисълът на живота, не парите",


завършва тезата си Михайлов.


После разказва, че идеята за парка му е хрумнала преди девет години, "за да могат и децата и възрастните в България отново да повярват, че ние сме велики хора, че сме хора, които заслужаваме да живеем добре".


"Искам вашата оценка, за вас си, дали сте доволни или сте нодоволни да я дадете, след като огледате нещата, които днес ще гледате, казва Михайлов. Защото ще видите, че има неща, които са невиждани в света дори във вида, в който е днес паркът."


Края на словото, произнесено от Ивелин Михайлов, ражда легенда:


"Това е енергийният извор за България


и за всеки българин, разкрива той. След годините в учебниците по история ще пише за този момент и вие ще сте хората, които сте присъствали, които сте го подкрепили, които сте причината всичко това да се случи."


Фотогалерия: Откриването на "Исторически парк" край Варна >


Клиповете в youtube, публикувани от Михайлов, сочат друг извор на енергия. Там, в канала на компанията си "Тогедър", той вече няколко години публикува видеосесии, в които описва "Исторически парк" като възможност за добра и чиста инвестиция, която след като паркът заработи с пълния си капацитет трябвало да започне да носи пасивен доход от 5 хил. лв. на година, при минимален пакет от 200 акции. Но едва след 2022 г.


В публикацията на "Капитал" от началото на юни т.г. е цитиран и бизнес план от 2017 г., според който, за да стане възможна споменатата доходност, паркът трябва да приема по 300 хил. туристи през първата пълна година след откриването си и 600 хил. през четвъртата. А това означава първоначално по 800, а след това


по 1600 души всеки ден от годината.


Електронният магазин за билети в сайта на "Исторически парк" и в момента предлага стандартен входен билет за 30 лв., детски – за 15 лв. и семейни по 70 лв. Има и карти от 20 лв. и 50 лв. за участие в програмата за лоялност, която е приключила на 23 юни – т. е. ден след шоуто по откриването на все още строящия се парк. Колко карти и билети са продадени до тогава не е ясно.


Както не е ясно и точно кога ще бъде готов паркът.


По-късно, в посетителския център, декориран с картини на историческа тематика и стелажи с реплики на антики, Михайлов се снима с фенове и приема поздравления за родолюбивото си дело. За този ритуал е облякъл сувенирна тениска на "Исторически парк", а на гърба й пише:


"Спасителят на Европа".


Ивелин Михайлов (с тениската "Спасителят на Европа")приема поздравления за идеята си

© Спас Спасов

Ивелин Михайлов (с тениската "Спасителят на Европа")приема поздравления за идеята си


Наоколо има и други мъже с подобни тениски и различни надписи: "Народът, който се изправи срещу боговете", "Могъщество без граници" или "Построеното ще остане след теб".


С историческо послание на гърба се разхожда и 7-8 годишно момче. На неговата тениска пише: "Като не щеш мира – на ти секира!".


Зад Бабините Видини кули в деня на откриването тежката техника е строена в права редица. От посетителите ги дели изкуственото езеро, а колички – едноколки почиват облегнати върху купчини павета и чакъл. Има празни макари от кабели, строителни материали, алеи с току-що наченат паваж, кофражни платна, тръби, останки от дървени палети. Навсякъде


прах, пръст и бурени.


Разходка из строежа на "най-големия исторически парк в света"

© Спас Спасов

Разходка из строежа на "най-големия исторически парк в света"


А сред всичко това – няколко кирпичени колиби - "халколитни и неолитни къщи", "тракийски дворец", украсен семпло с лошо копие на бронзовата глава на Севт III, открита в гробницата "Голямата косматка" край Казанлък и по-сполучлива восъчна фигура на владетеля. Зад още чакъл, кабели и скелета има реплики на тракийски гробници.


Под островърхите бели шатри високо над парка в събота и неделя имаше пазар. А програмата с народни танци, музика, възстановки на занаяти, ритуали, обичаи и бойни демонстрации продължи и в неделя. В разпространения по-късно пресрилийз е записано, че "заради метеорологичните условия и някои довършителни дейности, които трябва да се извършат от екипа на "Исторически парк", той ще отвори врати за посетители най-рано на 15 юли" и то с вход – свободен.


Но за откриването на парка в пълния му блясък върху повече от 700 дка (пак според официалното прессъобщение след откриването) очевидно ще са нужни още много пари, много нови акционери и авансово продадени билети. Откъде ще дойдат ли? В България декоративният патриотизъм продава най-добре.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Леле... леле...
  Цирк!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Щото патриотизмът продава най-добре - правиш вече пет репортажа - т.е. пет хонорара с едни и същи снимки и с един същи текст, БРАВО !!!

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Каква ненавист към българското блика от вас, към национализма.
  Какви българи сте бре?

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  По-хубав ли е циркът с Мики Маус ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Завист, пуста българска завист :)

  [email protected]
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да може да го оплюва по-цветисто после, защо.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Поне е по на ниво.
  Но този определено е по смешен :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Абе те не могат да си почистят околоблоковите пространства, пък тръгнали да преборват САЩ...

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Силно се съмнявам шаячните патриотарстващи да са готови да се бръкнат с по 50-100 лв.за вход. По-вероятно е да са се прицелили в някоя ОП за развитие на буренясали райони, ама *къщи за тъщи* май им подляха вода.
  Което е добре, даже патриотично.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  туй за жденците по морето бе. Само бира край басейна омръзва. Добре е един ден малко култура и бира на тиферич да се отчете.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 574 Весело

  Каква ненавист към българското блика от вас, към национализма.Какви българи сте бре?
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Не са българи!

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#4] от "aleks ivan":


  Шаранчетата кълват на патрЕотичната кукичка 👏😎
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  Тези патриоти ако бяха шарани щяха на бастун да ги ловят.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Жалко , ако не си разбрал разликата между патриотизъм и патриотарство. Патриотарството се продава, патриотизмът води до страдания и жертви.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на kao52614349
  kao52614349
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  По-скоро ненавист към фалшифицирането на историята с цел създаване на фалшиво самочувствие. Не сме създали Япония или европейската култура и цивилизация, както твърдят някои псевдоисторици. Имаме древноримски, древногръцки, тракийски и др. гени, но не сме наследник на нито една от тези култури. Добрия българин не оставя псевдоисторическия патриотизъм да замъгли разсъдъка му, а гледа напред и се стреми да се развива, така е полезен на себе си и на държават.

 20. 20 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 297 Весело

  Тоз народ не се научи да не се качва на пирамиди. Това. Не е Исторически парк, а забавлителен парк. Исторически парк е - Царевец, който е възстановен и сегашният му вид няма много общо с това как е намерен. Няма да коментирам - зажаднялата за патриотизъм тълпа в комбинация за бързи пари. И къде по- дявилите в тези строежи видяхте събраните над 70 млн. лв???

 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Весело

  И къде по- дявилите в тези строежи видяхте събраните над 70 млн. лв???
  —цитат от коментар 20 на димитър димитров


  Такива въпроси може да задава само някой хейтър-соросоид.

  Както и защо по дяволите откриват нещо, което и на 20% не е готово от планираното?

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Македония може да се учи от нас как се твори "история" и как се осребрява...

  Остана ли нещо, което "патриотичните" мутри да не омърсиха, с което да не се погавриха, използвайки го за сдобиване с власт и пари и мачкане на другите?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Аз пожелавам обикновените хора, които са инвестирали в това, да не се набутат... А иначе за мен всичко е ясно и не е с положителен знак. Имаме доста да растем като общество.

 24. 24 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 297 Весело

  До коментар [#21] от "kapitan_laino":

  Аз съм прабългарски инвеститор , с геном от Персия и искам да видя финикийският отчет за изхарчените златни монети на Севт lll

 25. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ти с колко десетки хиляди лева участваш?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  До коментар [#5] от "НеКой":

  От такива "българи" с тениските и с татуировките за мен патриотизмът действително стана мръсна дума.

  100% комплексарщина. Хора, които не могат да се реализират в живота, защото са неграмотни и глупави, които се къпят веднъж седмично, но пък се обезкосмяват през ден, тръгнали да се бият в гърдите, че са патриоти. Това, че имаш татуировка на Левски на слабините, определено не те прави патриот.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  мога да се справя със Съединените американски щати

  в момента, само и единствено защото съм българин.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------

  ОВПУТЯВАНЕТО вече е на МАХ

  Само и защото ОВПУТЕНИЯТ екземпляр бил "българин",

  щял бил да препаше ятаганЯ и да се "СПРАВИ СЪС США"....

  пардон със САЩ ?!?!?!

  Ха-хаааааааааа

 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#15] от "theduloclan":

  Вие като сте истинска българка, с колко десетки хиляди лева ще подкрепите този родолюбив проект?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  Свидетели сме как се прахосват пари за глупости. Някой може да ме репликира , че това са частни пари , не държавни. В днешна мутринска България частните пари на мутрите се ограбените от народа и държавата пари. Нямам нищо против да са техни , но да ги харчат разумно, да ги инвестират в рентабилни производства , които да създават работна ръка от което ще печелят те , но ще печели и държавата.
  Вместо това създават бутафорен кич с надеждата патриотарството им да се продава доходно. В България има много автентични добре запазени крепости от средновековието и античността , ранно християнски църкви и останки от римски градове , с които всяка страна би се гордеела и би ги превърнала в туристически дестинации с международна известност. Вместо това те са обрасли с гори, скрити, недостъпни и абсолютно неизвестни за хората. Вместо тези обекти да се разкрият , да се построят пътища до тях, както и съответната туристическа инфраструктура, за да станат достъпни за посетители и туристи, строим бутафории.

 30. 30 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  туй за жденците по морето бе. Само бира край басейна омръзва. Добре е един ден малко култура и бира на тиферич да се отчете.
  —цитат от коментар 13 на blondofil

  Дали е направил тоалетните с клекала? След бирата на тиферич, да усетят и културата ни санким.


 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  ПИРАМИДИ.....ФАРАОНИ.....

  И после - КОЙ НИ ГЕПИ ПАРИТЕ, вместо

  да ни пълни джобовете с пачки от стотачки.....

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Весело

  От нуждата история не става. Бутафория....става !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  Какви българи сте бре?
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Вместо показно да се вайкаш

  извади там едно барем 50 бона

  и ПАТРИОТИЧНО се набутай в проекта.

  Тази кукичка е точно за ПАТРЕОТЕТЕ

  Да живей !!!!

 34. 34 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Цялата тази "патриотична" история направо плаче за НАП и ДАНС...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 35. 35 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво значение има за данъкоплатеца, че строителните дейности на парка са се забавили или кой колко акции е изкупил, за да финансира парка?
  Нали говорим за частен проект, или аз нещо не схващам идеята на Дневник в отразяването на парка? Иначе не се колебаете да повтаряте мантрите на Прокопиев за успех в частния сектор... Незнам дали е редакционна политика или солова акция на ваши репортери, но определено паднахте на нивото на БЛИЦ...

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Свидетели сме как се прахосват пари за глупости. Някой може да ме репликира , че това са частни пари , не държавни. В днешна мутринска България частните пари на мутрите се ограбените от народа и държавата пари. Нямам нищо против да са техни , но да ги харчат разумно, да ги инвестират в рентабилни производства , които да създават работна ръка от което ще печелят те , но ще печели и държавата. Вместо това създават бутафорен кич с надеждата патриотарството им да се продава доходно. В България има много автентични добре запазени крепости от средновековието и античността , ранно християнски църкви и останки от римски градове , с които всяка страна би се гордеела и би ги превърнала в туристически дестинации с международна известност. Вместо това те са обрасли с гори, скрити, недостъпни и абсолютно неизвестни за хората. Вместо тези обекти да се разкрият , да се построят пътища до тях, както и съответната туристическа инфраструктура, за да станат достъпни за посетители и туристи, строим бутафории.
  —цитат от коментар 29 на tacheaux


  Как точно си представяш възстановяване на разрушени замъци,манастири, църкви?Какво ще им е автентичното?Не стават толкова лесно нещата.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Нещо не мога да разбера Икономедия, в частност Спас, какво се пенявят срещу този атракцион? Онази статия в Капитал, добре, бива, ама след това? Дошло е време за война Прокопи vs Ивелин Михайлов? Последния не е ли много ниска топка за г-н Прокопиев, че да се занимава с него медийната империя?

  Бог да благослови Америка за България!
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  В момента аз, ако искам да си купя акции, ще ги закупя от физическо лице?

  - От физическо лице.

  Това не крие ли опасности за инвеститора? Каква е гаранцията, че парите ще достигнат до парка?

  - Когато един човек навлезе в света на бизнеса, е добре да излезе от шаблоните, които му преподават в университета.............................
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Повече четете тук

  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/06/15/3915768_ivelin_mihailov_spirame_da_predlagame_akcii_sled/

  Ха-хааааааааааааа

  Другарки и другари,

  Забравете университетите и преподаваното там !!!!!

  Вервайте ми и ми давайте пари !

  Ха-хаааааааа

 40. 40 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Въпросът е много дискусионен... Вземи например Варшава, където Старият град е възстановен от основи след войната, или Берлин, където възстановяват Кралския дворец, на чието място стоеше социалистическият Дворец на републиката, или Frauenkirche в Дрезден, от която до 1989 г. също бяха останали само руини.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 41. 41 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#35] от "deasly":

  Дневник и Капитал поставят много резонни въпроси във връзка с финансирането, бизнес плана. Ако това нещо ще се превръща в енергиен център, в ново българско възраждане и чрез него ще ставаме непобедими, темата си е точно журналистическа. Какво очакваш, всички безмозъчно да ръкопляскат? По всички правила на журналистиката си действат и Дневник и Капитал. Има и интервю с Ивелин.

  Защо ако не да?!
 42. 42 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като ще обясняваме за историческитре факти, може би да споменем, че Варненският некропол няма нищо общо с траките. Той е от горе-долу 2 хилядолетия преди траките.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":
  "Как точно си представяш възстановяване на разрушени замъци,манастири, църкви?Какво ще им е автентичното?Не стават толкова лесно нещата."

  Няма нужда да се възстановяват, защото са добре запазени и абсолютно автентични. Не за това пиша , а за построяване на пътища и туристическа инфраструктура , за да станат достъпни за туристи и посетители. Нищо повече не трябва да се прави освен терените около тях да се разчистят , защото сега са обрасли с дървета и храсталаци. Това ще изисква много по-малко средства , отколкото да се строят бутафории.

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Любопитно

  - Цялото завършване на проекта ще струва около 250 млн. лв.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хаааааааа

  Тези вече избиха рибата !

  Сигурно вътре ще сглобяват хибриди на Тесла ?!?!?!

  Само за сведение,

  ПРОСЛОВУТИЯТ ЗАВОД НА ФОЛКСВАГЕН в Източна Европа,

  за който се бори и България е на стойност 1,3 милиарда лева !!!!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Патреот е
  душа дава

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Каква ненавист към българското блика от вас, към национализма.Какви българи сте бре?
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Бегай си купи акции. Залагай панелката!

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#12] от "Лелка":

  Е,той входа не е 50-100 лева,де.Ама си пиши.Аз ще отида с децата,когато съм в района.Пък нека Газетата си драска.Напусто.Поне идете в Музейко,който взима пак такса вход,макар и за много малко атракции.Ама поне е от правилните спонсори.

 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#45] от "yanne":

  А още по-нагло е, че организаторът носи фланелка с Хан Тервел - вместо с някой от БХК - например с Кънев !

  [email protected]
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Патриотизмът водил до страдания и жертви?!Да не сте мазохист?!Аз гледам да си възпитам децата в родолюбие,да познават семейна и национална история,винаги търся българска стока и гледам дс покажа България и историческите забележителности.Вие си плюйте.Не пречите.

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Любопитно

  До коментар [#19] от "kao52614349":

  Фалшифициране викаш?! Значи в Торино плащеницата наистина е поктивала тялато на Христос,а Акрополът е оригинален над Атина?!

 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Е,Дневник имаше нещо против прокета от самотл начало.Тази не е първата атака срещу него.И няма да е последната.Пък и е свързан с българската история,а Сорос такива неща не харесва.Виж,ако беше джендър-музей,ехей....
  —цитат от коментар 45 на yanne


  Приятелю,
  Вместо да споменаваш без нужда Сорос,

  КУПИ СИ АКЦИИ !!!!

  САМО 50 БОНА трябва да се изръсиш !!!!

  Ни повече ни по-малко

  Интересен е начинът, по който се продават акциите и съответно цената им. От емитирани 1 млн. акции целта на мениджмънта е да се продадат 350 хил. от тях, като даден инвеститор трябва да си купи поне 200 бр. акции. В началото цената на един такъв пакет е 36 хил. лв. След това тя става 42 хил. лв., а днес вече е 50 хил. лв., или 250 лв. за акция.

  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/06/15/3915771_hanove_i_piramidi/

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Любопитно

  До коментар [#35] от "deasly":

  Имат проблем с всяко начинание на българска тематика.Само се чудя още защо няма статия от Дичев.Той е спец по плюене на български обичаи.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  Не е лесно да си истински патриот в България , защото патриотичните дела у нас винаги се наказват от "патриоти" като теб.

 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#51] от "yanne":

  Миналия октомври с очите си видях как караха парчета мрамор към Акропола, за да могат туристите и през това лято да си гепнат ''оригинални'' сувенири - ама това е Гърция, не е някаква си България !

  [email protected]
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  До коментар [#12] от "Лелка":Е,той входа не е 50-100 лева,де.
  —цитат от коментар 48 на yanne


  по 1600 души всеки ден от годината.

  Електронният магазин за билети в сайта на "Исторически парк" и в момента предлага стандартен входен билет за 30 лв., детски – за 15 лв. и семейни по 70 лв. Има и карти от 20 лв. и 50 лв. за участие в програмата за лоялност, която е приключила на 23 юни – т. е. ден след шоуто по откриването на все още строящия се парк. Колко карти и билети са продадени до тогава не е ясно.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Айде бегай с жената, децата, тъщата и тъста......

  Сичките билети си купете,

  на ПАТРИОТИЗМА помогнете.....

  Ха-хаааааааа

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Любопитно

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  В България всичко е бутафория ,с малки изключения.Защото е разрушено от Турците.Царевец е възстановка,например,или 40 Мъченици до него?Е и?!Като нямаме оцелели паметници от това време ,да не си изучавсме историята ли?!По-малка бутафория ли е Акропола,който още в римско време е "възстановяван" ?! Няма да спрете да плюете по българското,бре!

 58. 58 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#35] от "deasly":Дневник и Капитал поставят много резонни въпроси във връзка с финансирането, бизнес плана. Ако това нещо ще се превръща в енергиен център, в ново българско възраждане и чрез него ще ставаме непобедими, темата си е точно журналистическа. Какво очакваш, всички безмозъчно да ръкопляскат? По всички правила на журналистиката си действат и Дневник и Капитал. Има и интервю с Ивелин.
  —цитат от коментар 41 на ages


  Това са глупости, има си акционери и те трябва да държат сметка къде им отиват парите, не е ли така? Ако акционерите са ок с този резултат, то какъв е проблемът за данъкоплатците? Ако не са, да се съберат и да променят нещо.

  Какво значение има, че строителството не е завършено в срок, та фотографа във всяка снимка се опитва да ни покаже, че има по някоя стърчаща лопата, количка или локва?

 59. 59 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Нека си стои като паметник на глупостта на патреотете. Пък и намерил си е как да дои такива глупендери човека, какво лошо има.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 60. 60 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#58:"deasly"][/quote]

  Кой ти говори за данъкоплатци. Създателите на чудото имат претенцията, че е от съдбовно значение за цялата нация, а и за целия свят. Сега пък излиза, че не трябва да е от обществено значим интерес, а само акционерите имат право да мислят и коментират.
  Ами аз ако реша да си купя акции, само от Ивелин ли да се информирам за риска?
  Между другото суперлативи в другите медии има колкото искаш за ИП. Единствено Дневник и Капитал си правят труда да се поразровят в бизнес плана, акциите, финансирането. И са обругани като безродници.

  Защо ако не да?!
 61. 61 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Във Варненският халколитен некропол беше открито най-старото технологично обработено злато В СВЕТА, докато не се намери ОЩЕ ПО-СТАРО, в Градът на птиците, край Пазарджик. ''..."Археолози край Пазарджик сътвориха огромна научна сензация - откриха злато, изработено преди това във Варненския халколитен некропол. Това означава, че златното мънисто, открито в "Града на птиците" до с. Юнаците, става най-старото злато в света. "С абсолютна сигурност е по-ранно от Варненския некропол. Поне 200-300 години", обясни Явор Бояджиев, ръководителят на археологическите разкопки. "То е едно съвсем мъничко златно мънисто. Но стига, за да влезе в историята и да предизвика вниманието на учените не само в България", допълни той.
  Хоризонтът, в който е намерено, се отнася може би към средния халколит, каза още Бояджиев. Хората, живели в "Града на птиците" преди 8000 години, са били носители на висока култура и добре развита цивилизация, предаде БНТ. Откритието ще промени рамката на четене на историята по нашите земи. Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смяташе се, че находката от "Варненското злато" е най-старото технологично обработено злато в света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.). Намереното във Варна е археологическа сензация - златни украшения и предмети с общо тегло около 6,5 кг. Обработеното злато е отпреди 7000 - 8000 години. "Дотогава се е смятало, че първият метал, обработен от човек, е мед", заяви уредничката във Варненския музей Олга Пелевина...''
  https://www.kmeta.bg/gradut-na-pticite-kraj-pazardjik-krie-naj-staroto-obraboteno-zlato-v-sveta

 62. 62 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Каква ненавист към българското блика от вас, към национализма.Какви българи сте бре?
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Ти не си ли и руснак по душа, доколкото помня...

 63. 63 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Весело

  "Мога да преобърна света, мога да се справя със Съединените американски щати "

  А с Расийката може ли да се справи...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 64. 64 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1405 Весело

  ..." В България декоративният патриотизъм продава най-добре."
  Трябва да се признае, че ментиликът " Исторически парк" успя да постигне нещо непостигнато досега" : Обременените патреоти от всички краища на БГ и неуморните братя роми от околните села , бяха едновременно и съвкупно ощастливени от поредната мушингия .
  Едните, че ще имат сборен пункт , където редовно да проветряват шаячните си елечета и потури, като истерясват на макс и се зъбят на душманите / най- вече на САЩ/.
  А другите , че поне още една петилетка ще опустошават провадийска околия, за да берат камъни от селските къщи и други "артефакти на стотици" години, които могат да откраднат без бой.....

 65. 65 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#12] от "Лелка":Е,той входа не е 50-100 лева,де.Ама си пиши.Аз ще отида с децата,когато съм в района.Пък нека Газетата си драска.Напусто.Поне идете в Музейко,който взима пак такса вход,макар и за много малко атракции.Ама поне е от правилните спонсори.
  —цитат от коментар 48 на yanne


  Твоите деца толкова ли елементарно ще ги учиш да мислят? Дали ще ида в "Музейко", НИМ, Съдебна палата, ЦУМ, Исторически музей - Варна си е моя работа и въпрос на финансова преценка. Единствените пари, които ми искат са за билет, а не да правят музея след като вляза.

 66. 66 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":Патриотизмът водил до страдания и жертви?!Да не сте мазохист?!Аз гледам да си възпитам децата в родолюбие,да познават семейна и национална история,винаги търся българска стока и гледам дс покажа България и историческите забележителности.Вие си плюйте.Не пречите.
  —цитат от коментар 50 на yanne


  Мм като търсиш винаги българската стока да питам имаш ли представа къде в България се произвежда ... м.....амониев нитрат даречем?

 67. 67 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  Според датиране с въглерод 14 не е, обаче се смята, че може да е копие на таква, която е. Във всеки с лучай има няколко стотин години историческа давност.

 68. 68 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#24] от "димитър димитров":
  +++:))):)))))):)))))):)))))))))

 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#58] от "deasly":

  Думата "измама" знаеш ли какво означава?

 70. 70 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#58] от "deasly":

  Дневник не е "Държавен вестник", че да се пише само за неща, които пряко засягат всички данъкоплатци. В случая имаме (потенциална) финансова измама, при това доста крупна. Редно е хората да знаят какво се случва, било то и да не са пряко засегнати. Щото утре може да са те.

 71. 71 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Oleg Shishmanov и kapitan_laino съгласен съм с вас, че е редно да се говори публично за измамите, за да не бъдат засегнати и други.
  И щом 4-мата инвеститори, които са измамени с 800 хил. акции, не се чувстват измамени, какъв е проблема? Ако на мен ме измамят с няколко стотин хиляди лв., веднага ще подам сигнал, предполагам и вие също. От вашите обяснения излиза, че тези 4 човека са някакви супер малоумни парчета, които дори на кварталния си не могат да се оплачат...

 72. 72 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По-добре това да има, отколкото паметник на американските убийци на невинни българи по времето на Втората световна война.
  Впрочем - авторе, какво ти е мнението за този паметник ? Или за него няма да смееш да гъкнеш ?

 73. 73 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  И все пак нещо е направено. Остава да видим следващите етапи, мисля, че не са спирали да строят. Ако има ухапани, те няма да са много дребни риби, защото миналата година минималната инвестиция беше около 40 хил. лв., тази година не знам колко ще е. Такива пари не се очаква да се върнат за по-малко от 20 години, освен в мутренски начинания.

 74. 74 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#71] от "deasly":

  Явно не си запознат със схемата. 4та собственици на 800 хил акции не са си ги купили. Те са емитирали милион, задържали са тези 800 хил за себе си, останалите са ги продавали в "пакети" като една акция ти е 250лв. Доколкото знам пакетите са били по 30к, 50к и повече. Това са хората, които ще пият студена вода (ако Ивелин наистина не е гениален инвеститор-патриот-меценат), а не тези четиримата.

  Това е интервюто с Ивелин: https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/06/15/3915768_ivelin_mihailov_spirame_da_predlagame_akcii_sled/

  Има няколко интересни момента в него, като момента в който го питат как ще увеличи капитала, а той казва "тайна" или когато го питат какви са гаранциите, а той казва "аз съм гаранцията". Мирише на професионализъм та дрънка.

 75. 75 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "kao52614349":

  Най добрият коментар до момента

 76. 76 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Кичопатриотизъм безкрай!

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Ние сме най-комплексираната нация. И това е така, защото няма кой да ни напише историята, истинската, не изопачената.

 78. 78 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Да ме извинява авторЪТ, но когато започне да пише грамотно, тогава да се изявява като журналист.

 79. 79 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#42] от "Албатросов":
  Е траките да не са паднали от Марс? Местното население по нашите земи си стои от хилядолетия. Идвали са и са си отивали мнозина, сменяли са наименованията ни като племе и народ, но все сме си същите. И генът ни е същия, доказано с ДНК анализи.

 80. 80 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Хора всякакви. Ние нямаме нужда от подобни исторически паркове. Но на доста би им било интересно там. Еле пък с всичките занимавки дето УЖ щяло да ги има.
  Проблемът е, че всичко покрай този проект изглежда много мазно и нечистоплътно. Както и самият ивелин с дебилните му клипчета в нета, на които впрочем доста хора се връзват и в които се изявява като някакъв гуро. И с цялата патетика и просташки патреотизъм, да ти е обидно да си даваш парите на такива хора.
  Иначе, нищо не пречи да има подобни обекти, които не претендират за историчност, велик патриотизъм и най-вече не разсипват съществуващи останки. Тъй нареченият Цари мали град е пример. Построили са нещо от нулата. Не са достроявали бутафорно истински руини. Хората отиват уж за историята, но си оставят парите за съпътстващите забавления. Пък децат виждат крепост -нищо, че не е автентична-и им се разплава въображението.

 81. 81 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Ха, нема да чета толкова дълга статия за да установя, че тоя пич дето е писал статията има некъв проблем с патриотизма.

  Още от заглавието е ясно.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 82. 82 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#42] от "Албатросов":Е траките да не са паднали от Марс? Местното население по нашите земи си стои от хилядолетия. Идвали са и са си отивали мнозина, сменяли са наименованията ни като племе и народ, но все сме си същите. И генът ни е същия, доказано с ДНК анализи.
  —цитат от коментар 79 на Мавродинов


  Еха, все сме си същите. Всъщност никой не пада от Марс. Идва обикновенно от север. В общи линии процесът е следният. Тук живее някакво уседнало население. В някакъв момент се появяват нови диви войнствени племена, в зените на своята пасионарност, които унищожават местните. Разбирай, избиват мъжете, взимат жените и децата.Предното население изчезва като име, спомен, език, религия, обичаи. Ако предните са имали някаква развита материална култура следва период на хиатус. Всъщност точно такъв период на празнина следва и цивилизацията обитавала северното ни черноморско крайбрежие и оставила ни варненския некропол. Просто изчезва. Като има различни хипотези какво се случва с това население. От природни катаклизми до нашествия, а напълно е възможно и двете в комбинация.

 83. 83 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хем съмнение, че паркът ще носи печалба, хем гнусливо високомерие, че декоративният патриотизъм продавал най- добре?!

  Като че ли Спасов бе дал парите от джоба си!

  Само не разбрах кое е лошото, ако патриотизмът печели?

  Ако питаме Спасов, само либерастията трябва да печели!

  Да, ама- не!

 84. 84 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Дневник, ще се пръснете от яд... вече по нищо не се различавате от поредния парцал...

 85. 85 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Какво сте го подяли тоя "парк", та всеки ден ни давате изчерпателна информация? Мисля, че нещо пак целите негативно...

 86. 86 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Какъвто манталитет - такъв патриотизъм. Един прави патриотичен луна парк, друг си купува българско. За всекиго има място. Докато е истинско, няма лошо.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 87. 87 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Паркът за мен е крайно лоша инвестиция от гледна точка на видяното, декларираното и отчетите на АД в Търговссия регистър Иначе като идея за атракцион е ок, но мястото не е подходящо. Аз да питам, ако имат по 2000 ч. на ден и на някойму стане лошо, какво правят?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 88. 88 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  аз пък в червената редакция си мислят че най -голям капитал има в комсомолскити якички ХАХАХАХАХАХА

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Ами какво да кажа, гот е да застанеш с пуканките някъде между нациналистическия кич и радикалния хипстърски куул, гарниран с фейк модернизъм.

  Ако в историческия парк има крафт бира, кой знае - може и хипстърите да го налазят, пък и ако правят фестове...

  Впрочем посещавала съм подобна вулгарна реновация на естонски замък. Еми гот е, какво - хората си водят децата. Простотийка, ама весело. И всички туристически капани в Талин са яко косплей.

  Та така, стиснете си ръцете за крафт бира и ГоТ косплей и ще е гот и за патриотари, и за лефтоидни хипстъри.

 91. 91 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Между другото, да напомня за модата от 18-ти век благородници да си строят фалшиви руини и инстантни порутени дворове в именията.

  Та така, миналия уикенд имаше косплей средновековен фестивал във Филибето, но то може, нали, щото е от хипстърските паважно-капански събития. Това тука обаче нали...лъха на Български Хроники. Обаче крафт бирата би изгладила всички различия и всичко ще си е точно.

 92. 92 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Паркът за мен е крайно лоша инвестиция от гледна точка на видяното, декларираното и отчетите на АД в Търговссия регистър Иначе като идея за атракцион е ок, но мястото не е подходящо. Аз да питам, ако имат по 2000 ч. на ден и на някойму стане лошо, какво правят?
  —цитат от коментар 87 на Darcas


  Нали сега е открито това ? Защо правиш такива изводи ? И за кои отчети точно става въпрос ?

 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Откъде толкова хора за посещение? Откъде толкова пари у хората? Да напомним, че те трябва да са готови също така да отделят по 300 лева на семейство - билети, храна, път.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Ами готини са!
  Колко вода трябва да изтече, докато свикнем че всяко нещо има място под Слънцето и това е най-хубавото от живота.
  Кеф ти ЛГБТ прайд, кеф ти турбо патреотизъм, кеф ти Кристо или фалшив Сирак Скитник.
  Нали за това скачахме по площадите!
  На мен ми харесва тая шарения, а който се дразни от нея е за съжаление.
  Тъжен, тъжен и мизерен е живота на тия дето шаренията ги дразни.

 95. 95 Профил на Pavel Makedonski
  Pavel Makedonski
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "димитър димитров":

  Г-н Димитров, къде сте видели автентични подобни паркове в света? Какъв ви е проблема с този? Пишете за Царевец, а хубаво ви ли е да гледате руините там? Нали е почти адаш на Нотр Дам? Е, катедралата ще я възстановят, очевадно не автентична. И? Не заслужава ли Царевец да лъсне с пълния си блясък? Или да си гледкаме либерасткия Запад? Какво против има Прокопиев и Капитал срещу това - какво им пречи? Има си закони, има си служби - да ги сезират, ако има нещо нередено. Вие над законите ли сте? На какви се правите всички тука либерастаджии - миниатюрно минималцинство в обществото? Или и на мен ще ми припишете "трол", "платен", "русофил"? Много сте объркани в омразата и антибългарщината си - като не сте дали и 1 лев по темата, и няма да дадете, не плюйте! Спрете се с тъпото си крякане - никой освен вас и кръговете около вас няма да се впечатли! А Дневник заедно с Капитал станаха не кафяви, а лайняни медии! Жалка работа, жалка!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#90] от "lil_alex":
  Може и домашно вино, разредено 50/50 с вода, изстудено - да е по-тракийско.
  Комшиите в Сърбия техния "шприцер" (вино с газирана вода) вече го продават в суперите в кутийки.
  А "шварците" (това си е спържа или пръжки от прасето) са няколко вида дори в Лидл и в най-звездните им ресторанти като част от закуската.
  Дядо ми дето живя до 88г чиста вода почти не кусваше. Правеше доста мискет и си го пиеше 50/50 с лимонада. Дори и през лятото, когато мискета в последната бъчва вече накисляваше с тогавашната лимонада (направена със захар, разбира се) пак си беше приятна напитка.

 98. 98 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darcas":

  ами погребват ви в близкото средновековно гробище и не личи въобще соц-милиционерският Ви размахващ се пръст :))))))

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 99. 99 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#96] от "Pavel Makedonski":
  Ами и ти се дразниш и пенявиш щото някой писал нещо.
  Ами ще пише, що да не пише?
  Така мисли човека, така си пише.
  Кво лошо има в това? Аз откъде ще разбера, че има такова "чудо" до Варна?
  Не че ще се завтека, още по-малко пари да им дам. Други може да им дадат и дори с кеф.
  И това е нормално.
  Шарен свят, шарени хора.
  И това е добро, много добро.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK