Патриотизмът продава най-добре, или как се набира капитал за исторически "Дисниленд"

Гигантската статуя на тракийски стрелец пред репликата на Бабините Видини кули на входа на "Исторически парк"

© Спас Спасов

Гигантската статуя на тракийски стрелец пред репликата на Бабините Видини кули на входа на "Исторически парк"Само на сто – двеста метра след отбивката на Автомагистрала "Хемус" паркираните коли плътно са очертали пътя на километър – два. Опънат е като тетивата на огромния бронзов стрелец с лък, който няма как да убегне от погледа. Зад него се вдига каменна крепост с познат силует. Прилича на Бабините Видини кули. А по-нататък са нивите, превърнати в строителна площадка. Изглежда мащабно!


Пред постамента, на който се издига статуята на стрелеца, мъже позират с национални знамена. После се сменят с двамата, които току-що са ги снимали. С шаечните си носии и астраганени калпаци изглеждат геройски – само десетина минути по-рано термометърът в колата сочеше 30 градуса. Уж е рано, а вече се диша трудно. Пред сцената край големия недовършен паркинг се трупат хора. А слънцето пече ли, пече.


Двадесетина минути след предварително обявения час на сцената се качват младеж и девойка в странни носии. Тя - в бяла кенарена рокля с червен дантелен колан и пендари, той - с червена шапка с дълги наушници, като будьоновка.
"Да живее България!",


изревават в нестроен хор мъжете от фотосесията с националните знамена.
"Здравейте, горди българи!", отвръща им водещият.


Водещите на шоуто

© Спас Спасов

Водещите на шоуто


Това, което предстоеше да се случи на 22 юни, бе откриване на 50 дка развлекателен "Исторически парк" с реплики на сгради от различни епохи – от тракийски, през римски до Второто и Третото български царства, с езеро за разходки с лодки, с ателиета за демонстрации на древни занаяти, с хотели и ресторанти. Ще има и конна база за езда. Нещо като тематичен "Дисниленд". Но шоуто внезапно еволюира до публична екзалтация на демонстративен патриотизъм в най-чистата му традиция.


От уводния текст, който четат конферансиетата, публиката научава че само на няколко километра оттук през 1972 г. е открит Варненският халколитен некропол, датиран към 4100 година пр.Хр.


"Откритието доказва категорично: Нашите прадеди и техните селища са били една от най-влиятелните култури по целия познат древен свят", извисява глас младежът.


"Да живее България!", додават нетърпеливо мъжете с трикольорите, въпреки че става въпрос за тракийска култура, изпреварила с около 5 хил. години създаването на българската държава. Но избързват. В тази уводна част от конферанса


акцентът тепърва предстои.


Сцената за откриването на "Исторически парк"

© Спас Спасов

Сцената за откриването на "Исторически парк"


"А знаете ли всъщност какво още по-важно нещо откриват археолозите преди 47 годни?, пита водещият. За периода от 6500 г. пр. Хр. до 3000 г. пр. Хр. липсват следи от враждуващи племена и обществени борби за власт. Липсват доказателства за войнствени настроения и междуличностни конфликти. Липсват доказателства за разделение, неприязън и идеологически спорове, гласи патетичния отговор, който младежът дава сам. Откритите артефакти във Врненският халколитен некропол говорят за мирно и хармонично съжителство на човеци, познаващи себе си, своята култура и история, решени да развиват своите занаяти не единствено за лично благоденствие, но за доброто и просперитета на бъдните поколения", завършва той.


От гледна точка на историческата достоверност това си е


100% фалшива новина.


Реплика на Бабините Видинин кули, където се намира посетителският център на бъдещия атракцион

© Спас Спасов

Реплика на Бабините Видинин кули, където се намира посетителският център на бъдещия атракцион


Според научните публикации, направени след откриването на Варненския некропол, той доказва "ясно изразена социална диференциация". Част от гробовете са на очевидно богати хора, а други – на твърде бедни. В много от тях са намерени фрагменти от оръжия – брадви, ножове и дори златен бумеранг. А че всичко това не е използвано само за лов на сърни и диви свине, говорят празните гробове на незнайни войни, в които символично са погребани само керамични маски.


"Ние сме тук днес, не само да поставим началото на най-големия исторически парк в света, гласи по-нататък текстът на водещия. (...) Нека 22 юни 2019 г. бъде датата, от която започва


едно ново въздигане на българите


– смело, осъзнато, с вяра в себе си и в доброто. Нека отворим нова страница за българския народ, да открием "Исторически парк", този, който ще ни обедини и ще ни направи по-силни! Да пребъде България!".


Този път агитката със знамената отвръща с "Ура!".


Статист в дрехи на късноримски войн

© Спас Спасов

Статист в дрехи на късноримски войн


Минути по-късно, след водосвета на отец Георги от църквата в Провадия шоуто навлиза в кулминацията си. На сцената излизат Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк", и членът на борда на директорите му Николай Нинов.


Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк" (в дясно) и членът на Борда на директорите му Николай Нинов

Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк" (в дясно) и членът на Борда на директорите му Николай Нинов


За тях в сценарните реплики на водещия е записано следното: "Двама българи, обеднени в идеята за въздигането на нашия горд народ, забравил напоследък своите ценности и история. При това те го правят, разчитайки единствено на своите възможности и средства. Естествено, разчитайки на подкрепата и солидарността на всеки родолюбец. Това са двама българи, носещи такава вдъхновяваща енергия, способна да пренапише историята и на земята, по която стъпваме и днес!".


Публичната информация за финансирането на проекта обаче сочи и друго освен чист алтруизъм и родолюбивата солидарност. Според публикация на "Капитал" от 17 юни т.г. "Исторически парк" е емитирал първоначално 50 хил., а след това 1 млн. акции с номинал 1 лв. Всички те са изкупени, а от документите от последното събрание на акционерите личи, че 838 200 акции от всички са собственост на четирима души – Николай Нинов, Силвия Попова, Николай Хитов и адв. Анатоли Савов. От протоколите на общите събрания и присъствалите на тях обаче не става ясно


как са разпределени тези акции


и в кого са останалите.


Така пъсрещна първите си посетители атракционът "Исторически парк"

© Спас Спасов

Така пъсрещна първите си посетители атракционът "Исторически парк"


"Аз съм дете на разведени родители от 5-годишна възраст, започва словото си изпълнителният директор на "Исторически парк". (...) Това, което най-вече са се мъчили хората около мен да ми направят, е да ми вземат човешкото в мен."


Следва поантата:


"Аз съм вече на 42.През всичките тези години каквото и да ми се случва, колкото и тежко да падна, аз знам – мога да стана, защото съм българин. Мога да преобърна света,


мога да се справя със Съединените американски щати


в момента, само и единствено защото съм българин." Следват овации и къси викове "Браво!".


"Знам, че много от вас са разочаровани от живота, изобщо от нещата, които са се случили до момента (...), продължава Михайлов. Помислете си – ако ние българите вървим заедно, ние ще бъдем една сила, която никой никога няма да може да спре. И най-хубавото е, че когато всеки от нас се огледа около себе си, ще види много хубави хора, ще види хора, които са готови да живеят и умрат заедно с него.


Това е смисълът на живота, не парите",


завършва тезата си Михайлов.


После разказва, че идеята за парка му е хрумнала преди девет години, "за да могат и децата и възрастните в България отново да повярват, че ние сме велики хора, че сме хора, които заслужаваме да живеем добре".


"Искам вашата оценка, за вас си, дали сте доволни или сте нодоволни да я дадете, след като огледате нещата, които днес ще гледате, казва Михайлов. Защото ще видите, че има неща, които са невиждани в света дори във вида, в който е днес паркът."


Края на словото, произнесено от Ивелин Михайлов, ражда легенда:


"Това е енергийният извор за България


и за всеки българин, разкрива той. След годините в учебниците по история ще пише за този момент и вие ще сте хората, които сте присъствали, които сте го подкрепили, които сте причината всичко това да се случи."


Фотогалерия: Откриването на "Исторически парк" край Варна >


Клиповете в youtube, публикувани от Михайлов, сочат друг извор на енергия. Там, в канала на компанията си "Тогедър", той вече няколко години публикува видеосесии, в които описва "Исторически парк" като възможност за добра и чиста инвестиция, която след като паркът заработи с пълния си капацитет трябвало да започне да носи пасивен доход от 5 хил. лв. на година, при минимален пакет от 200 акции. Но едва след 2022 г.


В публикацията на "Капитал" от началото на юни т.г. е цитиран и бизнес план от 2017 г., според който, за да стане възможна споменатата доходност, паркът трябва да приема по 300 хил. туристи през първата пълна година след откриването си и 600 хил. през четвъртата. А това означава първоначално по 800, а след това


по 1600 души всеки ден от годината.


Електронният магазин за билети в сайта на "Исторически парк" и в момента предлага стандартен входен билет за 30 лв., детски – за 15 лв. и семейни по 70 лв. Има и карти от 20 лв. и 50 лв. за участие в програмата за лоялност, която е приключила на 23 юни – т. е. ден след шоуто по откриването на все още строящия се парк. Колко карти и билети са продадени до тогава не е ясно.


Както не е ясно и точно кога ще бъде готов паркът.


По-късно, в посетителския център, декориран с картини на историческа тематика и стелажи с реплики на антики, Михайлов се снима с фенове и приема поздравления за родолюбивото си дело. За този ритуал е облякъл сувенирна тениска на "Исторически парк", а на гърба й пише:


"Спасителят на Европа".


Ивелин Михайлов (с тениската "Спасителят на Европа")приема поздравления за идеята си

© Спас Спасов

Ивелин Михайлов (с тениската "Спасителят на Европа")приема поздравления за идеята си


Наоколо има и други мъже с подобни тениски и различни надписи: "Народът, който се изправи срещу боговете", "Могъщество без граници" или "Построеното ще остане след теб".


С историческо послание на гърба се разхожда и 7-8 годишно момче. На неговата тениска пише: "Като не щеш мира – на ти секира!".


Зад Бабините Видини кули в деня на откриването тежката техника е строена в права редица. От посетителите ги дели изкуственото езеро, а колички – едноколки почиват облегнати върху купчини павета и чакъл. Има празни макари от кабели, строителни материали, алеи с току-що наченат паваж, кофражни платна, тръби, останки от дървени палети. Навсякъде


прах, пръст и бурени.


Разходка из строежа на "най-големия исторически парк в света"

© Спас Спасов

Разходка из строежа на "най-големия исторически парк в света"


А сред всичко това – няколко кирпичени колиби - "халколитни и неолитни къщи", "тракийски дворец", украсен семпло с лошо копие на бронзовата глава на Севт III, открита в гробницата "Голямата косматка" край Казанлък и по-сполучлива восъчна фигура на владетеля. Зад още чакъл, кабели и скелета има реплики на тракийски гробници.


Под островърхите бели шатри високо над парка в събота и неделя имаше пазар. А програмата с народни танци, музика, възстановки на занаяти, ритуали, обичаи и бойни демонстрации продължи и в неделя. В разпространения по-късно пресрилийз е записано, че "заради метеорологичните условия и някои довършителни дейности, които трябва да се извършат от екипа на "Исторически парк", той ще отвори врати за посетители най-рано на 15 юли" и то с вход – свободен.


Но за откриването на парка в пълния му блясък върху повече от 700 дка (пак според официалното прессъобщение след откриването) очевидно ще са нужни още много пари, много нови акционери и авансово продадени билети. Откъде ще дойдат ли? В България декоративният патриотизъм продава най-добре.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK