Депутати от Венецуела посетили България през април, за да разкажат за корупцията

Депутати от Венецуела посетили България през април, за да разкажат за корупцията

© Красимир ЮскеселиевДвама високопоставени депутати от Венецуела са били на посещение в България на 12 април тази година по повод разследването за "установени корупционни практики от страна на чуждестранни компании, опериращи във Венецуела, които накърняват интересите на венецуелското население", съобщава "Клуб З", като цитира писмен отговор на министъра на външните работи Екатерина Захариева на въпрос на депутата от БСП Александър Паунов по време на парламентарния контрол.


През февруари стана известно, че парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela са били получавани от български банкови сметки, като част от парите след това са били превеждани в други страни. След среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин тогава бяха задействани ДАНС, МВР и българската прокуратура. А служители на ДАНС влязоха в Инвестбанк заради съмнения, че през банката са направени преводите за десетки милиони петродолари от компании, които са под контрола на венецуелския президент Николас Мадуро. От банката отрекоха обвиненията.


Срещата между Конрадо Перес – зам.-председател на Постоянната комисия по финансов контрол на Националната асамблея на Венецуела, и Луис Пара, председател на специалната подкомисия по финансов контрол в Националната асамблея, с Емилия Стефанова, старши дипломатически служител в отдел "Латинска Америка", е била проведена по искане на Венецуела, се казва в отговора на Захариева. По думите на венецуелските депутати, цитирани от външното министерство, посещението им в България е част от обиколката им в Европа. Преди това са имали срещи във Франция и Лихтенщайн, а след 12 април им предстояли разговори в Испания и Португалия.
Двамата венецуелски депутати са "информирали, че продължават борбата за свобода и възстановяване на демократичния ред, предприети са и и активни действия за справяне с корупцията и са изразили желание да установят механизъм за сътрудничество в борбата с корупцията".


Депутатите уведомили още, че венецуелският парламент е създал и специална подкомисия по финансов контрол и в момента разследват т.нар. фирми фантоми, чрез които би трябвало да се разпределя част от хуманитарната помощ и контролираният пазар на хранителни стоки във Венецуела. Поради корупционните схеми обаче на практика те никога не достигали до населението. Конрадо Перес е заявил, че е изпратил на Народното събрание документи, отнасящи се до темата, се казва в отговора на Захариева.


Според двамата депутати във Венецуела вече не съществува правова държава, страната е в пълен колапс. А поради "държавния тероризъм на режима" въпреки богатствата на природни ресурси и първостепенна енергийна сила Венецуела е доведена до глад, мизерия и крайна бедност".


От българска страна отново са припомнили, че правителството е изразило подкрепа за временния президент Хуан Гуайдо. В отговора вицепремиерът Екатерина Захариева посочва, че срещата с двамата депутати на Венецуела е осъществена в "пълно съответствие с дипломатическите и административните изисквания".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK