Антикорупционният фонд вижда политическа зависимост в решението за апартаментите

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

© Георги Кожухаров

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.Налице е "устойчива" практика на формални и незадълбочени проверки, които отново засилват подозренията в политическа зависимост на антикорупционната комисия. Това се казва в позиция на фондация "Антикорупционен фонд" по повод решението на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да прекрати производствата за конфликт покрай апартаментните сделки на хора във властта.


От АКФ посочват, че техните експерти са установили редица пропуски, формалистичен подход, липса на цялостен поглед към фактите и търсене на взаимовръзка между тях, както и никакво внимание към произходът на средствата за сделките.


"Напомняме и че доскоро намиращият се в отпуск председател на КПКОНПИ зависи изцяло от същото парламентарно мнозинство за своето оставане на поста, поради което за нас остава сериозно съмнение за взаимни услуги между тези институции, в ущърб на идеята за независимост, справедливост и успешна борба с корупционните практики по върховете на властта", се казва още в позицията.
От фонда уточняват, че очакват становището на Националната агенция по приходите по повод съмненията за укриване на доходи и данъци, за което са образувани проверки.


Ето и пълния текст на позицията:


Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) днес реши да прекрати производствата за конфликт на интереси по сигнали на медии и неправителствени организации (включително АКФ). Проверката завърши с липса на установяване на конфликти на интереси.


Налице е "устойчива" практика на формални и незадълбочени проверки, които в случая отново засилват подозренията в политическа зависимост на този независим, но избиран от парламента (тоест от управляващото мнозинство) антикорупционен орган.


След анализ на решенията, правният екип на АКФ установи редица пропуски, а именно:


- При извършената проверка изцяло липсва проверка на хипотезата за облагодетелстване, т.е. няма експертиза на пазарните цени на заменените или придобити имоти. Припомняме, че в различните казуси бяха установени разминавания между цените на придобиване и пазарните цени (цитирани от самия търговски отдел на фирмата-продавач) в рамките на 300 - 350%


- КПКОНПИ обследва Цветан Цветанов единствено във функцията му на народен представител, но не и на председател на парламентарна група и заместник-председател на политическа партия с управленски мандат. Това показва или формалистичен подход, или сериозен пропуск в съответните закони.


- Прави впечатление подходът на КПКОНПИ към публикуваните факти – комисията не ги разглежда в тяхната цялост и взаимовръзка, а поотделно, така че да обоснове липсата на свързаност и липсата на частен интерес. Комисията започва "от частното към общото", като разглежда случая със строителството на небостъргача "Златен век" като единствената хипотеза, която би могла да обоснове свързаност, зависимост и частен интерес на заемащите публична длъжност лица. А в действителност тази хипотеза е само една от възможните причини лицата, заемащи висши публични длъжности, да са получили толкова преференциални цени. Тоест комисията е следвало да тръгне от условията по сделките, които предпоставят зависимости и обслужване на частни интереси и които биха могли да се реализират по различни начини.


- Във всички решения комисията е установила "липса на частен интерес", като най-подробно това е направено в решението, касаещо Цветан Цветанов. Комисията заключава, че не е налице свързаност по смисъла на ЗПКОНПИ между г-н Цветанов и "Артекс Инженеринг", както и между Цветанов и физическите лица – съдружници в "Артекс". Липсата на свързаност според КПКОНПИ означава и липса на частен интерес, който следва да е налице, за да съществува конфликт на интереси. Според КПКОНПИ няма и влияние на Цветанов върху други органи и лица, защото няма установени отношения на субординация и йерархична подчиненост. Тези изводи на КПКОНПИ са странни предвид легалната дефиниция на една от хипотезите на свързаност – свързани лица са: физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност (пар. 1 т. 15 от ДР на ЗПКОНПИ). Очевидно КПКОНПИ не счита, че заплащането на цени на недвижими имоти в размер няколко пъти под пазарните е обстоятелство, което поставя купувача по такава сделка в такава зависимост, пораждаща основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.


- Във всичките решения не е коментиран произходът на средствата на лицата, като за да за установи този произход, комисията се е позовала единствено на обяснения на самите лица, заемащи висши публични длъжности. От решенията не се установява КПКОНПИ да е верифицирала източниците на доходи за покупка на имотите.


- В повечето от решенията изобщо не е коментирана цената по сделките, която е значително под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и начинът на заплащане на цената по сделките и не е проверено дали и как е заплатена цената. Единственият случай, в който КПКОНПИ все пак коментира цена, е случаят на Цецка Цачева. В решението е цитиран представен пред КПКОНПИ предварителен договор, според който продажбата била "на зелено" и до "груб строеж", което според КПКОНПИ обосновавало по-ниската цена. От цитираните извадки от този договор обаче става ясно, че посочената в нотариалния акт цена от 600 евро/кв.м. не е до "груб строеж" – Акт 14, а е до Акт 15, т.е. до завършване на строителството, като допълнителна цена е предвидена за довършителни работи след съставяне на Акт 15. С Акт 15 се установява годността за приемане на строежа от Приемателна комисия към ДНСК. След проверка на място и проверка на документацията се издава Разрешение за ползване или Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Строителни работи, отнасящи се до годността за приемане на строежа след Акт 15, няма.


- На практика комисията фактологически установява, че има поправка в ЗУТ с благоприятни клаузи в полза на фирмата строител (т.нар. поправка "Артекс"), но не намира проблем в това, че народен представител е гласувал положително по нея, тъй като според КПКОНПИ липсва "частен интерес", който пък се определя от липсата на свързаност между обследваните лицата, от една страна, и собствеността и управлението на фирмата продавач, от друга.


Напомняме и че доскоро намиращият се в отпуск председател на КПКОНПИ зависи изцяло от същото парламентарно мнозинство за своето оставане на поста, поради което за нас остава сериозно съмнение за взаимни услуги между тези институции, в ущърб на идеята за независимост, справедливост и успешна борба с корупционните практики по върховете на властта.


Оставаме в очакване на становището на Националната агенция по приходите относно съмненията за укриване на доходи и данъци, за което сме я сезирали и за което са образувани проверки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално


  Оставаме в очакване на становището на Националната агенция по приходите относно съмненията за укриване на доходи и данъци, за което сме я сезирали и за което са образувани проверки.
  ___________
  Баба ми казваше ,че гарван на гарван око не вади!
  КПКОНПИ са маскари НАП и те!
  Цв.Цв е бистра вода ненапита събира апартаменти като пчеличките прашец... камо ли някой ще се намери да ги да ги пита абе какво стане през тези години с десетките милиарди от фонд земеделие? Иначе всеки знае колко са няколко апартамента! А до 50млрд. кой може да смята?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Политическата зависимост е в "Антикорупционен фонд"!

  Няма осъдителни нарушения на закона. Може да се говори само за не особоно морални действия. В това число големите неустойки, предвидени както от Биволите, така и от Бети.

  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“
  Из „Методи Андреев: Цветанов действаше ясно евроатлантически, антируското му говорене не остана незабелязано“ във Фактор.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  "Антикорупционен фонд вижда политическа зависимост в решението на КПКОНПИ за апартаментите"

  Всички го виждаме

 5. 5 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Очаквам ортаците на ГЕРБ от Реф. Блок – всичкото ДСБ и СДС –
  да скочи в защита на КПКОНПИ !

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3333 Гневно
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Е как сгафилитте да не изперат всички, включително и себе си:
  https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev.html
  ШЕФЪТ НА КПКОНПИ НЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ 249 292 ЛВ ПЛАТЕНИ ЗА ИМОТИ

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ИМА ДАННИ ЗА ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА
  https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev-2.html

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":
  Явно цереуто са натиснали Цв.Цв да си свърши работата а после да го извадят сух от тази работа! Всичко му се подрежда, пара, апартаменти,щерката на работа в Световната Банка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  ЗАМ-ШЕФ НА КПКОНПИ СЪЩО НЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ ПЪЛНАТА ЦЕНА НА АПАРТАМЕНТ И ТЕРАСА ОТ 244 КВ.М.
  https://bivol.bg/anton-slavchev-terasa.html

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  ТЕРАСАТА НА АНТОН СЛАВЧЕВ – УЖИЛВАНЕ С 300 000 ЛВ. НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА?
  https://bivol.bg/anton-slavchev-terasa-2.html

 12. 12 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Очаквам ортаците на ГЕРБ от Реф. Блок – всичкото ДСБ и СДС – да скочи в защита на КПКОНПИ !
  —цитат от коментар 5 на trj09592697


  Не вярвам някой от „Да, България“ да защитава КПКОНПИ,
  защото главният им спонсор е следствен !

 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  #Апартаментгейт - всички сделки в търсачката на Биволъ:
  https://apgate.bivol.bg/

 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Плами Карлсонов завърна ли се от творческия отпуск 🤔
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Той се върнал ,но явно резидента не е ....
  Щото още не е започнал "независим" вой...

 15. 15 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Извинявам се имах в предвид президента...........

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мислете за заемите на Артекс – 1.2 милиона долара от Теодор Захов /Капитал/ и 16 милиона лева от Булбанк…
  „И дали прокламираната политика в продължение на години в изданията на двамата в подкрепа на "зелени" каузи не е всъщност параван за прикриване на странни бизнес практики.“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/7415184

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  11.06 Труд: „„Биволъ“ си е напазарувал евтини имоти по същата схема като „Апартаментгейт“ (ДОКУМЕНТИ)“
  https://trud.bg/биволъ-си-е-напазарувал-евтини-имо/

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Любопитно

  Трябва да се направи списък на изпраните от КОНПИра . Начело естествено е Шиши , после Бисеров, Тетка Цачева ,Цветанът на мисълта и още знайни и незнайни тикви...

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Крадеца вика дръжте крадеца ,цинизъм ,поне да не се изказва тоя .

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Филип Гунев и Николай Стайков, свързани с разследването "Апартаментгейт" се оказват собственици на скъпи имоти в топ-центъра на София. Бившият заместник-министър на вътрешните работи при Румяна Бъчварова – Филип Гунев, и бившият служител на Иво Прокопиев – Николай Стайков, притежават мезонети за повече от 600 000 лв., пише в. "Труд" в свое разследване. ..."
  https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/dvamata-avtori-na-apartamentgeyt-s-mezoneti-za-poveche-ot-600-000-lv-v-sofiya

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Антикорупционен фонд вижда политическа зависимост в решението на КПКОНПИ за апартаментите"Всички го виждаме
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  А аз виждам още една ПОРЪЧКОВА ПУБЛИКАЦИЯ ако става дума за "Антикорупционен фонд " с председател Бойко Станкушев и заместник - Филип Гунев ??? Ако са същите бих попитал последния как за "нищо " пари се сдоби със суперлукс - апартамент в кв "Докторски паметник " , който преди това е принадлежал на МИРОСЛАВ БОРШОШ ???? Знаково име ! Клиент на прокуратурата !

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Е има списък, даже със снимки, виж линка в [#13]
  https://apgate.bivol.bg/

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#22] от "Наблюдател":

  Мерси ! Юнак до юнака и тиква до тиквата

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Е има списък, даже със снимки, виж линка в [#13] https://apgate.bivol.bg/
  —цитат от коментар 22 на Наблюдател


  Ей, все хубавци беее, млади успели българи ...

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Самото заглавие говори предостатъчно!

 26. 26 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1465 Весело

  Този 'антикорупционен' фонд защо се посочва като някаква легитимна институция при положение че е умнокрасив политкръжок на служба при господари с пари?

  Facing Worlds
 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Лицемерие и гьонсуратлък

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Тия хора във властта със държавни заплати 1-2 хиляди лева за нищо ги нямат тия имоти за стотици хиляди евро ?!?

  Аз гледам голям 2-стаен апартамент на Артекс, 80 квадрата, северен, питам колко струва, казват ми 150 хиляди евро преди ДДС.

  Малии, викам си, аз за толкоз къща с 2 спални и градинка в Англия можех да си взема.

  После гледам Цецо 250 квадрата от тези взел, че и със собствен асансьор, но заменил 2 стари много харни апартамента та евтинко му излязло,
  на друг пък майка му от Хасково му купила пак 200 квадрата (явно много добре върви икономиката в Хаскюу),
  на трети кръстника му го оставил да си живее, тоз кръстник златен човек,
  четвърти и пети проявили изключителен инвеститорски нюх и купили на на първа копка, точно багера натиснал полянката за първа кофа и те хвърлили парите към Артекс, после на 2 кофа цената скочила и те вече били направили луда сделка,
  и т.н.

 29. 29 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  [quote#14:"Nikolay Savov"][/quote]

  Не се ядосвайте върна се и почна......................

 30. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Този 'антикорупционен' фонд защо се посочва като някаква легитимна институция при положение че е умнокрасив политкръжок на служба при господари с пари?
  —цитат от коментар 26 на Saint of Me


  Умнокрасивец ли нарече Сенсей Ориндж?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  "Антикорупционният фонд вижда политическа зависимост"
  Не само, всички го виждат, а те станаха толкова нагли, че даже не се крият.

 32. 32 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#30] от "bobyb":

  Айде по-сериозно, 'американското' лоби в България не мое да диша Сенсей Доналд и си бъца с демократичните щатски комунисти, да не говорим че дори демс едва ли са наясно че с американски пари се финансират операции обслужващи кремъл като тия през 'българската' секция на 'свободна' европа

  Facing Worlds
 33. 33 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#30] от "bobyb":Айде по-сериозно, 'американското' лоби в България не мое да диша Сенсей Доналд и си бъца с демократичните щатски комунисти, да не говорим че дори демс едва ли са наясно че с американски пари се финансират операции обслужващи кремъл като тия през 'българската' секция на 'свободна' европа
  —цитат от коментар 32 на Saint of Me


  Е така е, добрият цар и лошите царедворци...

 34. 34 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  А как е узаконена евтината вила на Цацаров?
  https://bivol.bg/cacarov-vila-2.html

 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Сега да ги карат да ЧЕТАТ закони ?:) Това са АНТИ ДЕМОКРАТИ ...И ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ПУТИН.

 36. 36 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#33] от "bobyb":

  Не бре, просто това перо от което хлебят българските умнокрасивци е с много нисък приоритет в голямата щатска картинка и реално там никой не го интересува как се разходват тия пари. Той Сенсей Доналд хубаво се сеща че има такива дупки през които изтичат щатски мангизи дето в един момент се оказва че се ползват в ущърб на Щатите ама не може да ги запуши всичките па и тая е много малка и безинтересна за тях

  Facing Worlds
 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Мониторингът от Запада тук трябва да го свалят ,чак когато останат само 2 души в това комунистическо гето и ги преджобят ,скенират с гама лъчи и им вземат и брачните халки със сигурност придобити в резултат на потомствена партийна корупция.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 38. 38 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Лозан Панов няма ли да защити кумовете си Артекс?Глей кви подаръци му правят, а той неблагодарника мълчи.

 39. 39 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nikolay Savov":

  Ilian Vassilev @idvassilev 2 hours ago

  Забележете колко медии, ще отразят убийствената позиция на Анти-Корупционния фонд, която разбива на пух и прах КПКОПНИ. Нова ТВ и БНТ пасуваха, основните сайтове на...

 40. 40 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 676 Весело

  Явно и на КПКОНПИ са им преобърнати файловете...
  Затова нищо не е такова, каквото е.
  https://www.facebook.com/as.asov/videos/10205607088372833/UzpfSTEwMTk5NDIyMjk6MTAyMTg1MTQ2NDY5NTAzMjc/
  Дани Лоботома е типичен пример за герберския слугинаж-невменяема, бавноразвиваща се и некомпетентна малформация от микроцефали...

 41. 41 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  преобърнати файловете
  —цитат от коментар 40 на SaveBG  за кво иде реч, щото аз отатък питах, ма ме домързя да прегледам всичко

  61 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 100
  21:15, 24 юни 19
  Неутрално


  https://web6.ciela.net/Document/LinkToDocumentReference?fromDocumentId=2137563701&dbId=9&refId=34993255

  https://web6.ciela.net/Document/LinkToDocumentReference?fromDocumentId=2137563701&dbId=9&refId=34993254

  тоест, кви са тези Сиелски документи с док/реф-айдита 2137563701, 34993254, 34993255

  —цитат от коментар 53 на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ


  и защо аджеба изобщо присъстват в документи от КОМПИР?

  57 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 100
  21:04, 24 юни 19
  Неутрално

  В word файловете има

  —цитат от коментар 53 на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ


  също кои са тези Zlatka Dimitrova и Boriana Yotova? някой да има повече информация за тези слуги на Мафията в българия?

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 646 Неутрално

  11.06 Труд: „„Биволъ“ си е напазарувал евтини имоти по същата схема като „Апартаментгейт“ (ДОКУМЕНТИ)“ https://trud.bg/биволъ-си-е-напазарувал-евтини-имо/
  —цитат от коментар 17 на plebs


  - - - - - - - - - - - - - - - -
  Всичките ти постинги са толкова гнусни че и хиляда минуси няма да ти стигнат

 43. 43 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  Виж видеото с Дани Лоботома. И аз не мога да разбера какво говори, но е уникален дебил...
  https://www.facebook.com/as.asov/videos/10205607088372833/UzpfSTEwMTk5NDIyMjk6MTAyMTg1MTQ2NDY5NTAzMjc/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK