САЩ и България увеличават финансирането за образователен обмен "Фулбрайт"

САЩ и България увеличават финансирането за образователен обмен "Фулбрайт"

© Stephane Mahe, ReutersПравителствата на България и САЩ решиха да увеличат финансирането за Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт", съобщиха от американското посолство. Увеличената финансова подкрепа ще разшири възможностите на българите и американците да участват в академични програми за обмен, включително в науката.


Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.


Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на комисията "Фулбрайт" през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители. Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма "Фулбрайт" в България, от които 165 000 долара покриват административни разходи по програмата.
Допълнително финансиране за дейността на Българската комисия "Фулбрайт" постъпва от американски и български университети, училища, фирми и неправителствени организации, включително фондация "Америка за България", която покрива стипендиите за 30 помощник-учители по английски език по програма "Фулбрайт".


Комисията "Фулбрайт" финансира повече от 60 стипендианти годишно. Това включва около 40 американци, които идват в България: петима учени, петима студенти, трима експерти и общо 33 помощник-учители по английски език. В това число се включват и между 15 и 20 българи, пътуващи в САЩ: петима учени, между 5 и 9 студенти и стипендианти по програми за изследване на гражданското общество и стипендианти по програмата "Хюбърт Хъмфри".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK