Павел Шопов към Панов: Шефовете на съдилища отговарят за сградите и чистачките

"Тримата големи", председателстващият ВСС Боян Магдалинчев и главният инспектор Теодора Точкова представят днес пред депутатите докладите за дейността през 2018 г.

© Велко Ангелов

"Тримата големи", председателстващият ВСС Боян Магдалинчев и главният инспектор Теодора Точкова представят днес пред депутатите докладите за дейността през 2018 г.Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) няма право на мнения, на интервюта, на коментари, няма право да организира и събира около себе си съдии, да си приписва правомощия, а още по-малко има право да изказва мнения и препоръки към депутатите в Народното събрание. Негова грижа са сградите, чистотата, чистачките.


Това заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов, след като изслуша доклада за дейността на съдилищата през 2018 г., представен в Народното събрание от председателя на ВКС Лозан Панов.


Шопов определи като "опит за малък държавен преврат" начина, по който Панов представил доклада си. Според депутата ролята на председателя на ВКС била да ръководи административно съда, да решава дела и нищо повече. А най-показателен според него бил броят на решените дела от председатели на съдилища.
Шопов бе единственият, който взе думата след представянето на доклада на Панов и започна изказването си с обяснението, че не желае дискусии, защото по този начин "някои хора си придават важност и значимост, която не им се полага". По думите му най-сетне нещата трябва да си дойдат на мястото и да се направят някои фини настройки, с които всеки да знае функцията, ролята и отговорностите си.


Докладът на Панов бе гласуван и приет единодушно със 122 гласа "за". Преди гласуването председателят на ВКС отговори на Шопов, че главният прокурор и председателите на върховни съдилища са публични личности и имат право да изразяват мнение, особено когато се отнася до независимостта на съдебната власт или когато се нападат съдии с агресивна реч.


Освен доклада на Панов единодушно бяха гласувани и приети и докладите за дейността през 2018 г. на Висшия съдебен съвет (ВСС), представен от представляващия съвета Боян Магдалинчев, на Върховния административен съд (ВАС), както и за дейността на Инспектората на ВСС, представен от главния инспектор Теодора Точкова.


Още при първото изслушване на доклада на Панов пред пленума на ВСС той бе предупреден от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че ако не редактира част от доклада си, може да очаква ожесточен дебат в парламента.


По-късно спорът между двамата бе пренесен и в парламентарната правна комисия. Днес Панов посочи пред народните представители, че за първи път се случва министър на правосъдието да предложи на заседание на пленума на ВСС да не се приема докладът.


Лозан Панов акцентира върху основните проблеми и коментира, че по отношение на законодателството по конкретни казуси има бърза реакция на парламента, което "най-малкото буди почуда". Коментарът бе по повод спешно гласуваните законодателни промени за гражданската конфискация, които бяха приети миналата година след тълкувателно решение на пленума на ВКС.


Панов каза и че не смята, че съдийската колегия трябва да подкрепи и да копира модела на прокуратурата за "окрупняване", което води до закриването на районни прокуратури и откриването на териториални отделения към тях. Той обясни, че ще предложи друг подход, но ще има нужда от подкрепата на народните представители.


Освен това изложи и тезата си, че може да останат само две военни съдилища – един съд за първа инстанция и апелативен, тъй като в България военнослужещите са малко, а делата не са с правна сложност.


Лозан Панов коментира натовареността, съдебната карта и реформата, като посочи, че има значителна неравномерност в разпределението на натовареността на съдилищата.


"Необходима е оптимизация с оглед на прекомерната продължителност на конкурсните процедури, което води до бавно попълване на щатните бройки и командироване на съдии", каза Панов. Той отново посочи, че трябва да бъдат изведени органи от съдебната палата в София заради тесните кабинети и недостига на зали. "Изчакването при ползването на съдебните зали води неминуемо и до забавяне на делата", коментира Панов.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Шопов се е изказал като истински апаратчик от времето на Червенков. Всъщност единствената разлика е, че се е родил 60 години по-късно.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Въпросният има хронична необходимост от специализирана медицинска помощ и това е "обществена тайна4 от десетилетия...!!!

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 1288 Неутрално
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#3] от "Минас Бахдасарян":

  ++++++++

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Това "Атака" само от дебили ли се състои.

 7. 7 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Обяснявайте ми после че Атака не работят за Пеевски и Доган.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Шопов научи ли се да си слага слушалките?

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Депотатите на Атака са като феновете си -неподострени!И полуинтелигентни.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 369 Гневно

  Шопов - на въжето!!

  www.commcrime.blogspot.com
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  От рублофили, предимно!!!

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Има ли някой, който да не е срещу Лозан Панов? Сговор на глупци би казал Джонатан Суифт, но и да се каже сговор на крадци, на лъжци, на подлеци... все става.

 13. 13 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Атака ще останат без пари за бело сега, като трябва да връщат "сопсидий". Кой е Павел Шопов, който протестира срещу доклад, приет единодушно със 122 гласа?

  О, и "да си преписва правомощия" != "да си приписва правомощия". Неграмотник.

 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 807 Любопитно

  Шопов излаял ли е нещо по Цацев,или не смее?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Въпросният има хронична необходимост от специализирана медицинска помощ и това е "обществена тайна4 от десетилетия...!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  +++
  И веднага да напусне парламента.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Павел Шопов си е парламентарния Мунчо. Не може да се очаква нещо кой знае какво от него, освен подобни простотии. Просто трябва да се игнорира, все пак си е избран за депутат, което значи, че има достатъчно Мунчовци сред електората, редно е да имат представител.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#15] от "PisnaMi":

  За съжаление този и неговите подобия ще са последните, които ще напуснат парламента!
  Той е единствената им "лична индустрия"!
  Той и копията му нямат нито лични, нито професионални качества да постигнат нещо и да управляват успешно живота си и заради това управляват....Отечеството!!!

 18. 18 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Значи по логиката на този виден капацитет главният прокурор би трябвало да отговаря за чистачките в прокуратурата? :))

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Весело

  " Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) няма право на мнения, на интервюта, на коментари, няма право да организира и събира около себе си съдии, да си приписва правомощия, а още по-малко има право да изказва мнения и препоръки към депутатите в Народното събрание. Негова грижа са сградите, чистотата, чистачките."

  Нещо за интервютата на главния прокурор ? За " Цумгейт" ? За раговора в Банкя " ти си го избра, не ми се смей...." ? Не, нищо ?
  Ами разбира се, задавам въпроси, които никога няма до получат ясен отговор ! Нали статуквото си обича и отглежда подобни екземпляри......

 20. 20 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#7] от "Strygalldwir":

  Това, че Атака обслужва Пеевски и Доган е ясно още от времето на златното пръстче. А в по-ново време има двама министри от квотата на атака - Караниколов и невестулката Нено Димов, и двамата са от свинския обслужващ персонал.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 21. 21 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Шппов не е луд.Другите около него са луди.

 22. 22 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Шопов и" Клета майка България".

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Всеки депутат в днешния парламент със своите си действия си е заслужил титлата "Роб на един дебел, грозен, на 20 години мултимилиардер".

  Името на Павел Шопов трябва да се изписва по следния начин:

  Павел Шопов, депутат от 44-то Народно събрание, роб на един дебел, грозен
  Волен Сидеров, депутат от 44-то Народно събрание, роб на един дебел, грозен
  Цвета Караянчева, Председател на 44-то Народно събрание, робиня на един дебел, грозен

  Разбираемо е роби да злобеят по един бунтар човек, гледайки го през решетките на партийната килия, в която са затворени.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Весело

  " Шопов определи като "опит за малък държавен преврат" начина, по който Панов представил доклада си. "

  И такъв бисер не бях чул още - хем държавен преврат, хем малък т.е мини !
  Толкова ли нямаме достойни хора да ни представляват в това народно събрание ? Толкова ли сме изпаднали да слушаме всички тия неудържими словоблудтсва ? Държава на абсурдите и на модела КОЙ !

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  Каква е разликата между простак и атакист?

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  Какви са тия депОтати?!

 27. 27 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Това, че Атака обслужва Пеевски е ясно. А ясно ли е къде може да се прочете този доклад?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 28. 28 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Има ли някой, който да не е срещу Лозан Панов? Сговор на глупци би казал Джонатан Суифт, но и да се каже сговор на крадци, на лъжци, на подлеци... все става.
  —цитат от коментар 12 на Fiji


  Абе Лозан Панов не го ли избра същия тоя корумпиран ВСС, който сега дружно плюем и казваме, че са слуги на Пеевски и Баце?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Само показваш политическата си неграмотност. Много ясно и правилно Шопов е показал на съдията къде му е мястото: в съдебната власт и че не му е работа да дава акъл на избраните народни представители, а да изпълнява буквата на закона. Ако законът не му харесва, тогава си подава оставката, прави си партия, влиза в парламента с мнозинство и променя лошия закон. Поради тази причина и действията на самозванеца са наречени "мини-преврат".

 30. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#28] от "Darcas":

  Същият ВСС, но го подцениха и той е еманципира. Всъщност, алтернативата бе Павлина Панова, съдия с международен авторитет. Агнешките главички и саморазвиващите се болтове щяха да отекнат в Европа, а ехото щеше да има разрушителен политически характер.

 31. 31 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#29] от "Oggie Petkov":

  Висшите магистрати не могат да си позволят да бъдат ветропоказатели, именно защото върху тях не тегне политическата обвързаност и дисциплина. Правото на мнение няма как да се отнеме, още повече от екземпляр като Павел Шопов.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darcas":Същият ВСС, но го подцениха и той е еманципира. Всъщност, алтернативата бе Павлина Панова, съдия с международен авторитет. Агнешките главички и саморазвиващите се болтове щяха да отекнат в Европа, а ехото щеше да има разрушителен политически характер.
  —цитат от коментар 30 на hammurabi


  Е как така хем един ВСС е корумпиран, хем избира някой, дето е чист като сълза? Някъде ми се губи логиката. Нали не мислите че и Панов и всеки един кандидат, който стигне до кандидатура за такъв пост е много детайлно проверен и препоръчван на много нива? Не мога да го разбера тоя овчи наивитет, който вирее навсякъде в "дясното" и после се чудят що имат 5-6% на избори.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 35. 35 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1529 Весело

  Пак да си припомним *явлението шопов*:
  - стар ергенин,но най-богатия стар ерген в този парламент;
  - болезнено стиснат,ходи облечен *ала 1956 година*;
  - вече е пенсинер и наистина мандалото му хлопа още като беше комсомолски секретар на гимназия *Г.Димитров*/!!!* в Пловдив.
  Това мисля че е достатъчно.

 36. 36 Профил на today
  today
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Сега разбирате ли защо неграмотните трябва да не гласуват?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 37. 37 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 329 Неутрално

  "Демократите" от радикалното БКП (ДСБ) - в защита на тяхната си "демокрация". Неизбирания от никого слуга на олигархията Панов с "тълкувателни" решения освободи крадците Масларова и Бисеров, погазвайки волята на върховния орган на страната - Народното събрание, а друзьята го аплодират. Явно и те разчитат да се уредят с лабараторийки, като Гуруто им Костов за Костинбродския преврат...

 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#26] от "yanne":

  Грешка признавам си...недоглеждане!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Този и такива като него, са срам за българския парламент. За съжаление, стават все повече.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Весело

  Павел Шопов да се разбере с Даниел Кирилов. Той твърди съвсем противоположно нещо. Истината разбира се е съвсем различна от профанското разбиране на двамата игноранти за ролята на шефа на ВКС. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2038 Весело

  До коментар [#28] от "Darcas":"Абе Лозан Панов не го ли избра същия тоя корумпиран ВСС, който сега дружно плюем и казваме, че са слуги на Пеевски и Баце?"

  Сигурно са си помислили че е "техен"! Човешко е да се греши!;)

 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darcas":

  Изборът бе между двамата. Лозан Панов изглеждаше по-несигурен и колеблив. След като го блъсна кола на пешеходна пътека, дори си отказа. Така изборът бе предопределен - Павлина Панова. Затова се наложи членове на ВСС да ходят лично в болницата да го убеждават. Какво са си говорили - те си знаят. Но Лозан Панов се оказа "непослушен" и вироглав. Нещо повече - атаката срещу него бе от всички страни и това го накара да ходи по ръба на бръснача. Да обобщя - имаше двама кандидати, единият от които (Павлина Панова), изначално фактически бе отхвърлена, защото се знаеше, че не може да й се влияе. Оказа се, че и вторият не е по-различен. Политическият ни модел не търпи неподчинение. И затова Лозан Панов си плаща, след като цялата пеевска медийна пропагандна машина се насочи срещу него, дори се стигна и до по-сериозни заплахи за живота и здравето му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK