Терасата на Пламен Георгиев взе оставката на шефа на строителния надзор в София

Арх. Влади Калинов

© Цветелина Белутова, Капитал

Арх. Влади КалиновДва дни след като стана известно, че е прекратил процедурата за събаряне на незаконните навеси на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов напусна поста. За оставката му съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във фейсбук.


Фандъкова уточни, че е поискала и получила обяснения от Калинов за терасата, както и оставката му, която е приела. Калинов заема поста от 2006 г. досега.


През април строителният контрол на район "Слатина" установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина.
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) имаше срок до четири месеца да премахне изграденото сам, като в противен случай то щеше да бъде съборено от общината за негова сметка. Пламен Георгиев обжалва акта, от който следва, че изграденото на терасата му трябва да се премахне.


В крайна сметка заповед на Влади Калинов от 12 юни дава възможност постройките да останат с аргумента, че след пускането на сградата през 2007 г. нищо ново не е строено върху нея. "Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило", обясни в понеделник Калинов пред Би Ти Ви. Той призна, че за самия покрив не са намерени строителни книжа. Попитан може ли един покрив да е законен, като няма книжа за него, Калинов отговаря "възможно е, когато е допустимо" и уточнява, че извършеното там може се приеме за беседка, а подобни строежи са освободени от строителни книжа.


Ден по-късно в интервю за "Свободна Европа" Калинов уточнява, че според констатациите на район "Слатина" за всичко в сградата има книжа, само за покрива - не, и това "не звучи никак нормално". "Районът не се е разбрал сам със себе си. Или е сгрешил тогава, когато е издал удостоверението за въвеждане в експлоатация, с което е подвел всички хора оттук нататък, или греши в момента. Трябва да се разбере кога. Тъй като те казват, че тогава, когато сградата е въвеждана в експлоатация, е отговаряла на всички одобрени проекти", обясни Калинов.


В проекта на сградата няма покриви


В съобщението си във фейсбук Йорданка Фандъкова всъщност отрича твърденията на Калинов. "Връщам за ново разглеждане акта на район "Слатина", които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", написа Фандъкова.


По-рано днес Камарата на архитектите в България оспори решението на строителния контрол да прекрати процедурата по премахване на навесите. В интервю за БНР председателят на камарата арх. Борислав Игнатов настоя за пълна проверка на оглавяваната от Влади Калинов дирекция и за оставката му, ако бъдат установени нарушения.


Чия е терасата


Скрийншот от видеорепортаж на Би Ти Ви

Скрийншот от видеорепортаж на Би Ти Ви

Скандалът с терасата върху покрива на жилището на шефа на антикорупционната комисия започна с публикация на организацията "Антикорупционен фонд" , че Пламен Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа в кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ отрече и неколкократно поясни, че терасата е обща площ на сградата, макар че достъп до нея има само от неговото жилище, както и че постройките са били на покрива, когато той е купил жилището през 2017 г.Въпреки уверенията, че не е извършил нарушение, по съвет на премиера Пламен Георгиев излезе в отпуск, а след това го удължи. В момента данъчните инспектори в София и прокуратурата правят ревизия на имуществото и доходите - негови и на съпругата му, за периода 2013 – 2018 г. По-рано през седмицата антикорупционната комисия завърши проверките по скандала с апартаментите, купувани от хора във властта на цени под пазарните, като оповести, че не са открити нарушения.


Със заповедта за отмяна на процедурата по премахване на навесите Влади Калинов потвърди тезата, че терасата е собственост на Пламен Георгиев, а не обща собственост на живеещите в кооперацията. "Документите, които гледаме, говорят само за това. Терасата е към този апартамент и тази тераса очевидно не е обща част", казва пред "Свободна Европа" Калинов. Същата теза разви през април и районните кмет на "Слатина" Наталия Стоянова.

За несъответствието в данните за средствата на Георгиев четете тук.


Какви обяснения даде Георгиев за имотите си четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK