Един машинен глас на изборите струвал 59 лв., отчете ЦИК

В 149 секции, в които е имало машини, няма нито един избирател, който да е предпочел този начин да упражни правото си на вот

© Надежда Чипева, Капитал

В 149 секции, в които е имало машини, няма нито един избирател, който да е предпочел този начин да упражни правото си на вотОколо 59 лв. струва един глас, подаден с машинно гласуване, на последните избори за евродепутати, а вотът с хартиена бюлетина за един избирател струва 0.77 лв.


Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси при представянето на анализа на ЦИК за резултатите от последните избори.


Цялостната оценка на ЦИК е, че изборите са минали честно, спокойно и успешно. Проблеми е имало и те са свързани основно с машинното гласуване.
"Цената на един глас с машинно гласуване с оглед броя на избирателите и разходите за наемане на машините, за сертифицирането им, за провеждане на пазарно проучване, за организиране на обществената поръчка, за допълнителното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии с машинно гласуване възлиза на около 59 лв.", посочи обясни Стоева и направи сравнение с цената на хартиената бюлетина, която струва около 0.77 лв.


Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лв. Въпреки трудностите, всички машини са били доставени в общо 3000 секции в цялата страна, каза Стоева. Тя отчете, че в 149 секции, в които е имало машини, няма нито един избирател, който да е предпочел този начин да упражни правото си на вот.


Общо 158 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели. В секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% са предпочели да гласуват с по традиционния начин – с хартиена бюлетина.


Според анализа на ЦИК увеличаването на секциите с машинно гласуване на местния вот вероятно ще доведе до повишаване на грешките в протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) и може да повлияе на резултата. Изводът се налага, тъй като в 77 секции на последните избори на 26 май са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа по разпределение на гласовете по кандидатски листи.


"В 1139 секции са установени несъответствия между данните от машинно гласуване и попълнените в протокола числа относно разпределение на предпочитанията за кандидатите в кандидатските листи на партии и коалиции", каза Стоева. Според нея слабият интерес към машинното гласуване прави цената му неоправдано висока.


"Тези избори бяха сравнително лесни. Предстоят по-трудните за местна власт. Ако машините се увеличат, е много вероятно цената да е още по-висока, защото законодателят предвижда да се гласува машинно в 6000 секции", обясни Стоева. Според нея има възможност да се увеличи и рискът от грешки, тъй като протоколите се попълват от хора в СИК и няма как да се елиминира човешкият фактор.


"Близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки при отчитане на действителните гласове или на преференциите, но важното е, че тези несъответствия в тези избори категорично не водят до промяна на резултатите", подчерта председателят на ЦИК.


Проблем на предстоящите избори може да се окаже и че на места ще има 3 или 4 вида избор, а софтуерът на машините трябва да се настрои. Стоева прогнозира, че може да се очакват сериозни затруднения и проблеми на първия тур при преброяване на преференциите за общинските съветници.


При обсъждането се чуха няколко предложения, сред които да се създаде координационен механизъм за електронното гласуване, да се увеличи времето между първи и втори тур от 7 дни на две седмици, машините да бъдат разположени предимно в София, както и изцяло да отпадне машинното гласуване.


Членовете на правната комисия се обединиха около идеята да поканят отново представителите на ЦИК, но в работна група, за да бъдат обсъдени точка по точка изводите от анализа, както и да се направят предложения за законодателни промени преди лятната ваканция на парламента.


Ниска (средно около 25 на сто) "използваемост" на машините за гласуване на европейските избори, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции дори след повторното въвеждане на данните в ЦИК и извършените от нея хиляди корекции, отчетоха в анализа и от Обществения съвет към ЦИК.


Съветът е на мнение, че подготовката за машинното гласуване на местните избори през есента трябва да започне отсега. Причините, които се изтъкват, са недостатъчната разяснителна кампания преди гласуването на 26 май, късното приемане на методическите указания, неудачният образец на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции и слабото обучение и мотивация на СИК.


"Местните избори са точно след 5 месеца. Има неща, които трябва да бъдат решени бързо, защото, ако не ги решите, направо ще катастрофираме. Това, което се случи в "Арена Армеец" ще ви се стори като детска игра в сравнение с това, което може да се случи. Трябва да се оформят три пункта – в НДК, "Арена Армеец" и зала "Универсиада", предложи проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  А ако ги бяха закупили, за следващите избори нямаше да е необходимо наемане на машините, сертифицирането им, провеждане на пазарно проучване и организиране на обществената поръчка и така цената на глас щеше да е под стотинка (щото все пак машините харчат някакъв ток).

  Когато една банда престъпници е решила да не спази закона, няма кой да я спре. Единствено могат да бъдат наказани постфактум.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това беше най-големата простотия която успяха да измъдрят за последните едно 10-20 години. Нема такова чудо по белите страни наречено "машинно гласуване", нито електронно и т.н. С какви глупости се занимават не е истина, а държавата затъва все повече.

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Гневно

  Това беше най-големата простотия която успяха да измъдрят за последните едно 10-20 години. Нема такова чудо по белите страни наречено "машинно гласуване", нито електронно и т.н. С какви глупости се занимават не е истина, а държавата затъва все повече.
  —цитат от коментар 2 на izt21595181


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++......!!!!.....да ги БЕХА дали като БОНУС на ПЕНСИОНЕРИТЕ ТИЯ ПАРИ......!!!!......ама нали тряба да се "УСФОЯВА".........!!!!!........на моменти се ОТВРАЩАВАМ от ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА......!!!!......Нищо ЧОВЕШКО не е ОСТАНАЛО в ТИЯ.......!!!!!.....Къде ше ги НОСЯТ тия парииии........????!!!!!????........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Това беше най-големата простотия която успяха да измъдрят за последните едно 10-20 години. Нема такова чудо по белите страни наречено "машинно гласуване", нито електронно и т.н. С какви глупости се занимават не е истина, а държавата затъва все повече.
  —цитат от коментар 2 на izt21595181


  Трябва да се уточнява КОЙ я измъдри и КОЙ нямаше да признае изборите за" честни " ако няма машини ! Нищо , че ще плащаме вместо по 6 по 60 лв. за глас - можеше да бъде и ПО ЗЛЕ ! Важното е , че това е един ЧЕСТЕН НАРОДЕН ГЛАС ! Странно ми е само КАК пРезидента спечели почти / или съвсем / БЕЗ МАШИНИ и ДРУГАРИТЕ не се "запънаха " , че изборите са МАНИПУЛИРАНИ !

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Браво Мартин Димитров и останалите умнокрасавци и Курвелия са доволни. Те оквичаха ефира за машинно гласуване. Наесен по 109 лева на глас да излезе. Лошо няма.

 6. 6 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Келеш, я почети малко икономически новини!
  Държавата изобщо не затъва, пари има и ще има повече.
  Я се махай в Русия ;)

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Може и да заприличам на параноик, но ми се струва, че умишлено се саботира машинното гласуване.

 8. 8 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Явно управляващите са направили всичко възможно да докажат, че машините не са добро решение. Друго си е хартийката, дето може да се подмени когато си поискаш и "нашите хора" да станат депутати служебно. Как само в България неща, които са практика от десетилетия не могат да работят? Май проблема не е в машините, а в лицата които ги уреждат, серитфицират и т.нат. безсмислени процедури за "усвояване на обществен ресурс". В Естония гласуват онлайн поне от 20 години и няма как това да е по-скъпо от гласуване по места с хартиени бюлетини.

 9. 9 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  За машинно гласуване настояваха Радев и БСП!
  И заради тях се изхарчиха тия пари, мскар че Радев го избраха и без машини, нали ?!
  Бойко много пъти ги предупреди че другите страни са се отказали от машините !

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  Да ги приспаднат от бюджета на Омбантустана !

  Даже да помолят Манолова да си дари заплатите ...

 11. 11 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#7] от "karatista":

  Стига с тъпите конспирации бе ;)
  Бойко ви бие без значение дали има машини или с хартийките ... и така 10 години!

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Здраво "доят" държавата с наема на машини за гласуване

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Скъпо евтино няма значка.
  Най любопитна е друга статистика:
  1 Колко недействителни гласове са дадени за коя партия?
  Да не се окаже че само определени избиратели на определени партйи са неграмотни.
  А баш без тях нито ДПС нито БСП нито патриоти ще видят парламент.
  2 Колко ще струва следващото гласуване ако има машини навсякъде те бяха платени и вече не трябва да се печатът милиони ненужни хартиени бюлетини от който се използват една пета?
  Тука е заровено кучето.
  Затова по добре под опащката на коня умен и красив отколкото в катуна грозен и тъп.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Заради засиленото външно търсене на българските продукти второто тримесечие икономиката на България се засилва още повече и реалният растеж достига 4,8% при очакваният 3,2% Затова стига вече с това "бедната държава"

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Демокрацията е скъпо удоволствие :)

  С всичките комисии, министерства и пр. :)

 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 415 Весело

  абе стига с това машинно гласуване,
  Няма машинно гласуване в 27 страни в ЕС , ама в България трябвало да има, защото така се гарантират честни избори, а сигурно в останалите страни от ЕС искат нечестни избори

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Много манипулативно изказване на председателя на ЦИК.
  Не може да сравняваш пълната стойност на машинното гласуване с единичната цена на 1 бр. хартиена бюлетина.
  Да не говорим, че високото ниво на корупция предполага огромно завишаване на разходите, особено когато нещо се прави в последния момент.
  Машинното гласуване е по-добро не заради по-ниската цена, а заради по-малката възможност за манипулации. В момента е ужас, преди време познат, който се беше кандидатирал за районен кмет, разправяше "...айде, жена ми лъже, че е гласувала за мен, ама аз съм сигурен, за кого пуснах бюлетина, как така има НУЛА подадени гласа за моята кандидатура". Виждат се разлики навсякъде, където е ползван новия начин на гласуване, ама това, кой знае защо, не вълнува мат'ряла, дори уж умнокрасивата му част, която пише тук.

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  Един машинен глас на изборите струвал 59 лв., отчете ЦИК
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Карайте бре!
  Важното е далаверата да върви!

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Весело

  "вотът с хартиена бюлетина за един избирател струва 0.77 лв." - е, това пък е много сравнено с електронно гласуване, но КОЙ в ХХI век гласува от телефон, лаптоп, РС!? Явно е, че едно елементарно гласуване в България се превръща в супер голям проблем и то не заради мат`риала, а заради ОПравните ни властници, които се чудят какви врътки и далавери да измудрят, само и само да са на власт. В ХХI за част от българите е чудно защо едно електронно банкиране не го "машинизират"?! Зер банките такива такси наслагват, че 0.77 лв е супер еФтиния!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Богата държава, еееей! Колко би струвал един глас подаден по пощата? Цената на хартиения плюс пощенската марка! Ама пусти страх от независими избиратели!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално
 22. 22 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#6] от "mop36557620":

  Набих ли ти го в устенцето тролско, а боклук гербаджийски? Така те искам, да квичиш и да синееш от истерия, пукни мамтидеба тролска ...

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Засилва се само гербаджийската ви простотия. Ето ти го смешното Габрово с 800 лв. средна заплата БРУТО за 2017-та, по-зле и от пропадналия Благоевград, дето всичко живо избега и нема никакво производство: https://www.regionalprofiles.bg/bg/news/the-municipality-with-the-highest-wages-in-bulgaria/

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Весело

  абе стига с това машинно гласуване, Няма машинно гласуване в 27 страни в ЕС , ама в България трябвало да има, защото така се гарантират честни избори, а сигурно в останалите страни от ЕС искат нечестни избори
  —цитат от коментар 16 на 001


  Да де, ама в онези 27 страни, като превишиш скоростта и те глобяват и няма спасение, а у българско напротив. По същата причина там не им трябва машинно гласуване, докато при нас би било нещо като "лекарство", въпреки цената. Отделно, че ако гласуват повече хора, цената на един глас пада драстично, ама българина си обича хартията, и тежкия печат да тупне, и да му засуче един подпис...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Весело

  Това беше най-големата простотия която успяха да измъдрят за последните едно 10-20 години. Нема такова чудо по белите страни наречено "машинно гласуване", нито електронно и т.н. С какви глупости се занимават не е истина, а държавата затъва все повече.
  —цитат от коментар 2 на izt21595181

  По белите страни има всякакво гласуване.С хартиени бюлетини - машинно - дистанционно - по пощата,можеш да гласуваш в магазин,в транспорта,на улицата.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Грешен ход, гарантиран от ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Ако с тези разходи поне убедим хората, че гласуванета с машини по секциите е глупост, то цената си струва.

  подпис
 28. 28 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#25] от "chicago514":

  Приблизително в колко процента от т.нар. "развити страни" е въведено машинно гласуване? 1%, 10%, 50%?

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Гневно

  Какво би казал пРезидента радев, като искаше и настояваше за тези машини, а отиде и гладува с хартиена бюлетина.

 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#7] от "karatista":

  Ми ако "хартирния" глас е поскъпнал този сезон то ще е заради "машинното".

 31. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  ЕМЕС

  Все за бедна държава се обевява,
  но голями разходи си позволява.

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "вотът с хартиена бюлетина за един избирател струва 0.77 лв." - е, това пък е много сравнено с електронно гласуване, но КОЙ в ХХI век гласува от телефон, лаптоп, РС!?
  —цитат от коментар 19 на 3аНиЗа


  Ами НИКОЙ не гласува от телефон или таблет , щото СЕ НЕ ЗНАЕ ТОЙ сам и доброволно ли гласува.. или е принуден ..

  Но НОВОТО ИДЕ . ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!

  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот ..
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..


  Ще има, в местата затворени с мрежа - млади момчета и момичета - въвеждачи.. наети, да речем, от Пеевски ..

  Роми, ще се точат в нишка .. а те ще въвеждат, въвеждат ..

  НЯМА ДА ИМА неадекватен вот!

  Ще е ликвидиран на 100% !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK