В света насилието над деца е епидемия, в България - надеждни данни няма

В света насилието над деца е епидемия, в България - надеждни данни няма

© Юлия ЛазароваВ България няма надеждни и пълни данни за насилието над деца – информацията е разпокъсана между отделните отговорни институции, които я ползват само за собствената си дейност. Изобщо пък не се води статистика за световноизвестни последици от насилието над деца като бъдещите им трудности в образование, икономическа активност, здравни проблеми, по-честа злоупотреба с алкохол и наркотици, рисково сексуално поведение и много други. Разнородните цифри, вадени от време на време от институции и социолози, пък не се анализират, не се обобщават и са само "гарнитура на проблема", но не и база да се набележи самият проблем, размерите му, водените политики и какви промени са необходими.


Това бяха някои от проблемите, набелязани от експертите в областта на преодоляване на проблемите с насилието над деца на конференцията днес в София "Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца". Специалистите от България и още 10 страни, от световни организации и чуждестранни университети, се обединиха още около това, че вече все по-трудно достигат до обикновените хора, че има все по-малко доверие в научната общност, в експертните изследвания и проучвания. И че е необходим генерално нов подход и начин за комуникация, при която посланията да станат значително по-разбираеми, достъпни за хората.


Домашното насилие като епидемия


Участващите експерти от Световната здравна организация и от УНИЦЕФ отбелязаха, че насилието над деца в световен мащаб е стигнало до размерите на епидемия. В света близо 1 милиард непълнолетни на възраст между 2 и 17 години са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие според данни на Световната здравна организация от 2017 г. Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ - България, посочи, че в Европа има 27 млн. деца, обект на травми. Проучванията показват, че полаганите на насилие деца са изложени по-често на сексуални рискове, рискове от нарушения на психичното здраве, самонараняване, както и намалени способности за учене и развитие на потенциала им. На икономическо ниво последиците са, че 4 процента от брутния вътрешен продукт от европейските държави се губи в резултат от насилието, каза представителят на Световната здравна организация за България Скендер Сила.
Информация за тези икономически и социални последици изобщо липсва в България, отбеляза Георги Богданов – ръководител на "Националната мрежа за децата" и на обединение "Детство без насилие".


България не събира актуални обобщени данни


От думите на социалния министър Бисер Петков и на Адриана Тетевенска от Националния статистически институт пък се разбра, че и събираната информация изобщо за насилието над деца не е пълна и е разпокъсана. Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на насилие, само някои институции вече имат свои регистри. През 2018 г. например са постъпили 1106 сигнала за насилие над деца, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. От тях 347 са сигналите, по които е отворен случай, констатирано е, че има рискове, и са взети мерки за закрила на децата.


По данни на прокуратурата за 2018 г. пък 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления. Според данни на Министерството на образованието и науката за учебната 2017/2018 г. е имало 3616 случая на агресия (през учебната 2015/2016 г. те са били 3043).


Имаме нужда от обобщени интегрирани данни за мониторинг на политиките и набелязване на промени, да имаме данни за цялата картина, взаимодействие между институциите, а не статистиката да е само гарнитура към проблема, коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. А експертът от статистическия институт Адриана Тетевенска отбеляза, че в България има много информация за насилието над деца, но това е информация, събирана от отделните институции за тяхната конкретна дейност, но тя не влиза в статистиката. Една от причините за това била липсата на общ стандарт за събирането на тези данни.


По-коректна статистика - може би към 2022 г.


Както Тетевенска, така и други международни експерти посочиха, че има множество начини за събиране на по-цялостна и обобщена информация за насилието над деца. Някои от които дори и не толкова трудоемки и скъпи. Но засега никой от тези методи не се прилага в България. Тетевенска коментира, че през 2022 г., когато Евростат планира мащабно изследване с допитване до хората над 18-годишна възраст в ЕС за това дали са ставали обект на насилие в детството си, България ще е част от този проект и ще има по-ясни данни.


Специалистите посочиха, че основен метод за събиране на данни, използван в света, който е труден и скъп, ползва се при планиране на мащабни реформи, е т.нар. виктимизационно изследване с допитване до жертвите. Такива в момента не се правят от националната статистика, посочи Тетевенска. В законодателството също съществува пречка за подобни проучвания, тъй като допитването до деца под 14 години трябва да става само през родителите им, а до 17 години – с разрешение на родителите и в тяхно присъствие. При насилие в дома над детето няма как по този начин да се събере надеждна информация, отбеляза Тетевенска.


Международни експерти пък дадоха пример от Исландия, която допреди 20 години не е отчитала никакво насилие над деца, но изведнъж се сблъскала с вълна на сексуално насилие над подрастващи. За да се справи с явлението, което отчитала като епидемия, Исландия направила специални къщи, които по никакъв начин да не напомнят за сериозна държавна институция като полиция, социални, прокурори. Там пред специално обучени експерти детето само може да дойде в спокойна среда и да разкаже какво му се е случило. Да го разкаже само един-единствен път. И да не му се налага никога повече да го повтаря в хода на дела, разследвания и т.н.


Протести и механизми за манипулация


Докато в залата на парк-хотел "Москва" течеше конференцията, отвън се бяха събрали около 15 родители, протестиращи вече регулярно срещу различните стратегии и експертни планове за ненасилие над деца и срещу политиките на държавата по отношение на закрилата на детето. Ден по-рано организаторите на протеста разпространиха и съобщение защо ще протестират – не защото са против мерките за насилие над децата, а защото в документа, който ще се обсъжда на конференцията, насилието е определено твърде неясно и създава възможности за злоупотреби и необосновани санкции над родители. Цитираше се графика от доклада, направен от Световната здравна организация, която посочвала какво е насилие над детето. Такава графика действително фигурира в документа, но при по-внимателно вглеждане в нея обаче се оказа, че тя е за констатираните от експертите последствия сред деца, претърпели насилие.


Най-сериозният проблем е, че манипулацията работи с истински, реални страхове на хората, базисни страхове биват включени в пропагандата – това може да бъде забелязано и при кампаниите срещу ваксините, срещу мигрантите, коментира на конференцията социологът Антоний Гълъбов. Трябва да си дадем сметка, че вече между държавата и семействата в отделните общности в страната стоят различни организации – културни, етнически, религиозни, тези връзки и тяхното влияние върху хората остава встрани от фокуса ни, допълни той.


Пред "Дневник" Гълъбов отбеляза, че в България обществото става все по-фрагментирано не заради социални диспропорции, а заради дългогодишно нерешавани и потискани конфликти. Тези конфликти са довели до толкова силно разделение, толкова сериозно разцепление, че вече с единни подходи няма как да се стигне до голяма аудитория, смята социологът. Затова традиционните форми на комуникации, телевизионни участия, медийни изяви на високопоставени политици стигат до съвсем малка част от обществото. И медиите вече не са нужното средство за стигане до хората.


Силните местни лидери на мнение


На този фон различните фрагментирани общности са изградили и своите местни лидери на мнение, които са многократно по-влиятелни, отколкото политици и експерти на централно ниво. Затова усилията трябва да са съсредоточени в това да достигнем тези местни лидери на мнение из цялата страна, в противен случай комуникацията е обречена, смята Гълъбов. Както по думите му са направили множество религиозни и етнически организации, български и международни инфлуенсъри.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Те българите вече нямат деца за да не ги обвини някой в насилие над тях!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Направете проучвания за насилието над деца в циганската общност и тогава ще говорим.
  Не може да се прави уравниловка.
  Тези концепции са писани за ислямски общности, за цигански общности, там където няма добри закони.
  Моля ви се, не ни ги пробутвайте.
  Тук жените гласуват от 100 години, а българчета за осиновяване няма.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Това е пълен абсурд.
  От времето на Оливър Туист досега положението да се е влошило?!?
  Никой не може да ме убеди!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Светът е доста относително понятие. По един начин се отнасят с децата в гетото, по друг в централните квартали.
  А и насилието също е доста относително понятие, защото без насилие, няма възпитание.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  За съжаление у нас боят над деца се приема за "възпитание"!Разговорът става безмислен ...въпрос на манталитет!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Те българите вече нямат деца за да не ги обвини някой в насилие над тях!
  —цитат от коментар 1 на Dox


  Не особено интелигентен коментар , да ме прощаваш ! Бих попитал ако имахме такива данни какъв вид насилие щяха да включват - "интелектуално " насилие/включващо недостатъчно познаване на историята на собствената си страна в определен период от време ,характеризиращо се понякога с прояви на садизъм / , което сега върви с пълна сила , провокирано от разни "псевдообективни " историци с промити мозъци или "чисто физическо " , което включва: от дърпане на ухо до побой или например изнасилване , бременност на деца /което било просто характерно за даден етнос /, шамар по дупето или другаде , забележса с по-висок тон от някой учител ?Напоследък учителите са ни виновни за всичко / .......???? Та какво точно се има предвид ????

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Весело

  Светът е доста относително понятие. По един начин се отнасят с децата в гетото, по друг в централните квартали.А и насилието също е доста относително понятие, защото без насилие, няма възпитание.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  Прав си.
  Например Мама не ми купи близалка вероятно е тежко емоционално насилие.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Леко пресилих,но падането на раждаемостта и безбройните аборти водят до изчезване с бързи темпове на българския етнос.
  Скоро на български ще говорят предимно български цигани само...
  Правете деца,а не война...

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  За съжаление у нас боят над деца се приема за "възпитание"!Разговорът става безмислен ...въпрос на манталитет!
  —цитат от коментар 5 на Willy Messerschmitt


  Възпитание без насилие е невъзможно.
  Детето неизбежно ще те провокира, за да разбере докъде може стигне в удовлетворяването на желанията си.
  В един момент ще трябва да го спреш, а това не може да стане без насилие.

 10. 10 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено, че няма данни от България. В българия проблемът се отрича, църквата се застъпва за боя, Кубрат Пулев е национален герой щото целува жени насила, а защитатат от насилие е противоконституционна според българските... как да ги нарека... """съдии""".

 11. 11 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  Дядо ми имаше кротка магаричка ,която имаше магаренце.
  Когато то беше много непослушно майка му магаричката го сритваше.
  След това магаренцето беше послушно с часове и не правеше нищо друго ,освен да следва майка си като добро дете...

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 813 Любопитно

  В България педофилията в циганските гета не се преследва от закона. За какво повече говорим ?!?

 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#10] от "trashgirl":

  Много изопачени факти от твоя страна.
  1. Кубрат Пулев за никой не е национален герой, а целувката му беше осъдена и у нас, не само зад океана.
  2. Не защитата от насилие е противоконституционна. Едни други неща са, дето уж изобщо ги няма в ИК. И заради които разни фондации реват как неприемането на ИК е отслабило правата на гейове и лесбийки в България. Същата тази ИК, която нямаше уж нищо общо с гейове и лесбийки.
  Нека си говорим с факти, а не да ги изопачаваме.

 14. 14 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#11] от "Dox":

  Ти така ли правиш с твойто дете - когато е непослушно го сритваш? Общо взето това ви е нивото - нивото на магаре...

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Това е пълен абсурд.От времето на Оливър Туист досега положението да се е влошило?!? Никой не може да ме убеди!
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  Че защо ще те убеждават?
  Това е пропагандната "подложка", връз която стъпват, за да се докопат чрез децата до богата хранилка ПЛЮС ВЛАСТ.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Например Мама не ми купи близалка вероятно е тежко емоционално насилие.
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия

  Хич не е смешно даже!
  Горе-долу дотам изкилиферчват нещата ...

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  А бе засега е смешно, пък да видим...

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "trashgirl":

  Това беше лирично отстъпление!
  Но даже и животните имат методи за възпитание.

  Личният живот е тайна,но определено не използвам тези методи...

 19. 19 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Педофилията е ромска особеност,БХК не дава...

 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 274 Неутрално

  аха, за това нашите управници решиха че от 2020-та, че ще плащат на някакви частни НПО-та държавни пари, за да може тези НПО-тата да предлагат "социлани услуги". Красотичка! Те /частните НПО-та/ ще колят, те ще бесят и винаги имат изгода да има много случаи на "насилие", защото ще папат сладко за това от държавната софра. Истински потърпевши разбира се, ще са българските граждани, които ще плащат и ще бъдат подложени на "услугата"!!!

 21. 21 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До вчера Дневник упроито твърдеше, че 70% (седемдесет процента) от българските деца са подложени на насилие. Днес се оказва, че няма такива данни, няма никаква статистика и най-голямата цифра в статията е 3616 деца (на насилие в училище).
  Как така?
  Нали на база тези 70% изстрадали деца се пишеха доклади и стратегии, рояха се НПО-та, които да защитават децата ни от родителите им... А сега, "Ми то няма такова нещо, но ние все пак ще продължим делото си, и ако няма деца, жертва на насилие, сами ще си го измислим, че да отчетем дейност...".

  Нещо повече ще напишете ли за тези 70%? Как бяха изчислени?

 22. 22 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Направете проучвания за насилието над деца в циганската общност и тогава ще говорим.Не може да се прави уравниловка.Тези концепции са писани за ислямски общности, за цигански общности, там където няма добри закони.Моля ви се, не ни ги пробутвайте.Тук жените гласуват от 100 години, а българчета за осиновяване няма.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  За теб и други подобни извратеняци педофилията е любов, а не насилие. Затова ти се разминават критериите.

 23. 23 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 849 Неутрално

  българчета за осиновяване няма.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Сигурен ли си, ушанка? Направи ли проучване или ти си знаеш, щото всеки ден обикаляш институциите? Дай някакви факти, да се убедим и ние, че е така. А цигани и т.н. не са ли български граждани? Ти лично одобряваш ли шамарите? А жена ти (ако имаш) шибваш ли и по един шамар, когато се лигави?

  Според официалната статистика 11% от жените в БГ са били жертва на изнасилване. И това е официално, а много не съобщават в полицията. Реалния процент е по-голям.
  Автоматично може този същия процент да го смятаме и за деца, жертви на насилие, защото насилника не подбира жертвата си. И не става въпрос за цигани, българи, арменци и т.н. Насилието е в нашия манталитет, видно е навсякъде, примерно по сбиванията по улиците за отнето предимство или използван клаксон. За да бъде изкоренено, трябва да променено възпитанието на всеки един от най-ранна възраст. Рамката на кое е правилно и неправилно се задава точно тогава от обществото. Реалния пример са всички тролове, които плачат срещу замяната на думата "робство" с "владение", просто защото като малки са ги научили, че е робство.
  Същото нещо се забелязва при хитлеровата младеж - обучаваните деца в нацистка идеология си остават нацисти до края на живота си не могат да приемат, че това е било грешно. Както и много "комунисти" у нас. Та така, ще се борите със зъби и нокти да запазите "правилните" според матрицата в главите ви "ценности", но така или иначе, времето ви изтича и децата ви ще променят всичко, искате или не искате. Единственото нещо, което постигате с упорството си по запазване на "традиционните ценности" и "патриотизма" е, че България продължава да се развива със скоростта на охлюв, вместо да настига запада.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#9:"atmanpg"][/quote]
  Възпитание без насилие е невъзможно.
  Детето неизбежно ще те провокира, за да разбере докъде може стигне в удовлетворяването на желанията си.
  В един момент ще трябва да го спреш, а това не може да стане без насилие."

  Точно така, И когато твоето дете ме провокира на улицата, ще ти го пратя у вас подсинено, и ще очаквам благодарност, че ти помагам да го възпитаваш.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тия "експерти" дето се събират по хотелите да си плямпат глупости, да седнат да се срещнат с другите "експерти" от БХК и да се разберат - има ли насилие над малолетни в ромската общност? Има ли изнасилени малолетни и в последствие забременели? Има ли насилтсвено склоняване към проституция на малолетни в тези общности. Има ли насилствено осакатяване с цел просия?

  ЩОТО МИ Е ПИСНАЛО ОТ ЕКСПЕРТИ, ТА ЧАК МЕ ИЗБИВА НА НАСИЛИЕ!

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":

  Сигурно ще ме баннеш пак, ама не живея заради вас.
  Ще ти кажа, моя позната искаше да осинови дете.
  Чака 4 години и след като не можа да се намери българче за осиновяване, осинови циганче естествено. Жената имаше доста добри възможности, така че това не е било пречка.
  Те така.

 27. 27 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":
  Не се кахъри. Кухите лейки и дежурни форумни тролове като тоя, нищо друго не постигат освен да си убиват времето драскайки експертни коментари под всяка статия на Дневник.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  Защо обобщавате! Това, което се случва във вашето семейство не е задължително да се случва навсякъде.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Моля ви се, не ни ги пробутвайте.
  ========
  Много рано си харчиш молебните жокери.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Имам три деца. За 30 години съм ударил два шамара. По случайност само преди 3-4 дни двамата потърпевши разказваха със смях на кака си какво е "Когато гръм удари!". Признавам си, че и в двата случая съм съжалявал, но има и извънредни ситуации, когато е полезно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Не се работи с реалности, а с усещания за реалностите!

  Така е и с насилието над жени! Партньорката на Смелия Чунг, нито е имала адвокат, нито усещане, че я малтретират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#9:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 24 на gmranger
  Възпитание без насилие е невъзможно.Детето неизбежно ще те провокира, за да разбере докъде може стигне в удовлетворяването на желанията си.В един момент ще трябва да го спреш, а това не може да стане без насилие."Точно така, И когато твоето дете ме провокира на улицата, ще ти го пратя у вас подсинено, и ще очаквам благодарност, че ти помагам да го възпитаваш. [/quote]

  Ако моето дете ти посегне - ти си в правото си да се защитиш.
  А що се отнася до възпитанието - отговорността я нося аз. Ако имаш претенции - обръщаш се към мен или към съответните институции.
  Как ще възпитавам собственото си дете решавам АЗ и съответно НОСЯ ОТГОВОРНОСТ за крайният резултат.
  Няма ти да определяш как ще възпитавам децата си, защото ти не носиш отговорност за действията на моите деца.

 33. 33 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Пълен смях са тези обощени данни, които се използват най-вече за оправдание съществуването на НПО-та, които да усвояват едни пари за нищоправене.

  Сериозен подход би бил да се даде разбивка - колко са процентите в Африка, Азия, Южна Америка, колко са Европа, Северна Америка. И от тези в Европа и Северна Америка колко са от различните малцинства, мигранти и прочие.

  Обаче НПО-тата по гета не ходят, по-лесно им е да внушават как традиционното българско семейство отглежда децата си в насилие.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Че кой да вади данни. Те институциите са само на книга.

 35. 35 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":

  От къде ги изкара тия 11%? Пак някаква НПО фантазия без никакво покритие.

  Според МВР изнасилвания за 2015 - 127, 2016 -118, 2017-142.
  За 80 години ще се получи около 11000 изнасилвания (или около 0,3% от всички жени - разликата с вашата НПО измишльотина е над 30 пъти)

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [quote#9:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 24 на gmranger
  Възпитание без насилие е невъзможно.Детето неизбежно ще те провокира, за да разбере докъде може стигне в удовлетворяването на желанията си.В един момент ще трябва да го спреш, а това не може да стане без насилие."Точно така, И когато твоето дете ме провокира на улицата, ще ти го пратя у вас подсинено, и ще очаквам благодарност, че ти помагам да го възпитаваш. [/quote]

  Искам да се пробваш дори и само да докоснеш моето дете - после няма да можеш да си намериш място в тази държава, смотан комунист! Разбирам, че ти е трудно да разбираш нормални и логични доводи, които ти дават хората, но това не оправдава откровениуте ти глупости и тролене! И наистина ти пожелавам да се пробваш да "помогнеш с възпитанието" на някое чуждо дете, и после баща му да те направи да изчезнеш! Аз поне бих те изчезнал, и то с удоволствие! ГЕРБав трол противен!

 38. 38 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":Сигурно ще ме баннеш пак, ама не живея заради вас.Ще ти кажа, моя позната искаше да осинови дете.Чака 4 години и след като не можа да се намери българче за осиновяване, осинови циганче естествено. Жената имаше доста добри възможности, така че това не е било пречка.Те така.
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  Аз пък да ти кажа, че имам приятелско семейство, които осиновиха 2 деца, българчета, чисто бели, сестрички. Майката имала над 8 оставени деца. Толкова по въпроса. Личните ти преживявания и житейски опит не ти дават право да извеждаш глобални изводи. Ако има официална статистика изготвена от специалисти, тогава можем да говорим, ама кой какви познати има и какво им се е случило - са си частни случаи.
  Колкото и да си завираш главата в пясъка, колкото и да повтаряш, че насилието засяга само някакви други етноси, ама българския някакси го заобикаля, това не прави твърденията ти истина. Знам, че трябва да си разпространяваш тезите, защото от това зависят доходите на семейството ти, но си давай сметка, ти и останалите ти колеги, за вредата която нанасяш на цялата нация. Включително и с борбата ви за запазване на настоящото положение в съдебната система. Ниската раждаемост и високата емиграция са пряко следствие от политиката на вашите ментори (бивши комунисти и ДС ченгета).

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  Това, което твърдиш е абсолютна глупост

 40. 40 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Разстроено

  Всеки ден има насилие над деца - вербално, психическо и физическо. Ние сме необразовани диваци в голямата си част и това го считаме за нормално. А не е

 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Прав си.
  И не знам докъде ще я докараме.
  Нито пък защо се смеем на плоскоземците. Има ли възприятие, че е плоска Земята? Има.
  Значи според анкетата е плоска и точка.

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Най-големия ми ужас е да поиска сладолед, а аз да откажа. Направо си се представям с единия крак в некой Истанбулски затвор, в отделението за мъчители на деца.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Продължавайте да разбивате брака като институция и традиционния модел на семейството и нищо по-добро няма да получите!

 44. 44 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  България е много насилствена, ужасно!
  В Норвегия всичко е прекрасно.
  (Барневерн)

 45. 45 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как ще има надеждни данни, когато дори преброителите на населението с големи проблеми броят масите в гетата?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 46. 46 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Има два типа родители - бели и черни. Черните правят по 10 деца и ги пращат да просят и крадат, а когато нямат полза от тях, ги хвърлят в сиропиталища, но никой нормален човек не влиза в гетата, затова данните са ненадеждни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Московската тролска фабрика обича да се активира под такива новини.

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Аз си мисля че за доброто на децата, и на обшеството трябва да има много по-сурово отношение към насилниците. Да им се отнемат децата не е достатъчно. Трябва да се стерилизират.

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Аз си мисля че за доброто на децата, и на обшеството трябва да има много по-сурово отношение към насилниците. Да им се отнемат децата не е достатъчно. Трябва да се стерилизират.

 50. 50 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1186 Весело

  Днес е ден за поредното пробутване нас ИК и Конвенцията за детето - две недомислици сътворени от туморни нпо-та и изобщо не защитаващи деца и жени от насилие.

  Дневник, ден за премии ли е?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 51. 51 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Все не намирам новини за бели мъже изнасилвачи или побойници над деца. Изнасилванията, побоят над деца и жени, трафикът на хора и органи, правенето на деца за социални помощи, наркотиците, пиянските свади и коварните хитрини са манталитет на циганите и помаците в гетата. Доказан факт дори от архива новини.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#9:"atmanpg"][/quote]
  Възпитание без насилие е невъзможно.
  Детето неизбежно ще те провокира, за да разбере докъде може стигне в удовлетворяването на желанията си.
  В един момент ще трябва да го спреш, а това не може да стане без насилие.
  -------------------------------------------------------------------------
  Интересно как дядо ми се справяше, а държа да отбележа че изобщо не бях лесно дете, без да ме докосне един единствен път. Никога не ме е удрял, никога не е бил груб, никога не ме е пренебрегвал.
  Поради която причина винаги е държал първото място на уважаваните от мен хора в семейството.
  Насилието е просто по-лесния начин. Удри му на чавето два шамара, вместо дълго и напоително да обясняваш защо не трябва да прави така.
  Разбира се че може без насилие. Просто човек трябва да си извади треските от мозъка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#36] от "Срам ме е от ГЕРБ":
  До коментар [#37] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Братко у тебе насилието е толкова силно впечатано, че си направо за психоанализа.
  Вземи мерки, моля те, че да не те четем по вестниците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Да не е дошъл летния транш грантове? Странни статии има днес. Стамбулска конвенция, данни за насилия върху деца....

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 354 Неутрално

  "че поДлаганите на насилие деца"

 56. 56 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Епидемия"
  Това е абсурдно. Тези или не се усещат, или смятат всички останали за идиоти. Ако ги слуша човек, ще остане с впечатлението, че масово народът от вчера е почнал да пребива децата си.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 57. 57 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Неща като насилие над деца или възрастни в България винаги са били забранена тема !!! Това ще продължи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 58. 58 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 701 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7530100 не знам дали някой вече не е дал тук линк към тази статия - най-грешните ултралиберални общества са същият ужас като ултразатворените общности на например правоверни радикални мюслимани; тези, които най-много крещят за регулации са, както винаги, очевидни участници в педофилски мрежи, които, както винаги, пак ще минат метър, щото са на хората с многото пари и власт; но ако им прислугваш за жълти стотинки, както са нашите либерал-болшевици, си обикновен гнусен изверг

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 59. 59 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Хоп, разбрах защо има такава "ЕПИДЕМИЯ" - ето го обяснението:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/27/3930731_suvetut_na_evropa_otnovo_podkrepi_istanbulskata/

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 60. 60 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  колко време я издирвах тази книга :)

 61. 61 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Децата, като "Троянски кон" за ИК - доста гнусничко, не мислите ли?

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 62. 62 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#23:"Умнокрасив"][/quote]

  пак лъжеш като комунист, каквито лилавите талибани сте - https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_statistics - ако не можеш да сметаш поради културните особености на лилавите талибани да не можете да сметате, питай някого край тебе

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 63. 63 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 586 Неутрално

  А има ли данни за насилието на деца над родители?
  Ако аз правя на жена ми това, което децата ми причиняват на мен, ще бъда обвинен в всички видове тормоз: финансов, емоционален, вербален. И което е най-хубавото, до един ще кажете, че си заслужавам ... боя ;)

  P.S. А колко брутен вътрешен продукт изсмукват децата?

 64. 64 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не е по темата, но и една трета от коментарите не са по темата и изразяват обсесиите на новоизлюпените консерватори.

  Та видяли ли сте каква брошурка са сътворили от Национална група- не на стратегията за детето? Отделни въпроси са, откъде пари за брошури на цветен принтер и защо съществува тази група, при положението, че прословутата стратегия отдавна е спряна

  Та какво пише в брошурката:
  -Детето може да бъде отнето само по сигнал(изрично подчертано), без решение на съда. Абсолютно невярно. Ако се чете Закон за закрила на детето а те уж се позовават на него, става ясно, че се цитира избирателно и изкривено крайната фаза при данни за насилие върху детето, след като след разследване е установено, че има такава опасност и след РЕШЕНИЕ НА СЪДА. И не става дума за отнемане на детето, а за извеждане от семейството за момента. Като то може да бъде дадено при роднини.

  - Твърди се, че социален служител може да влезе в дома ти по всяко едно време, да претърси дома ти, включително хладилника, шкафовете и т.н. Нищо подобно няма. Ако някой иска да разбера за какво става дума за прочете НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В ИНСТИТУЦИИ, КАКТО И ЗА ТЯХНАТА РЕИНТЕГРАЦИЯ. Самото име на НА показва, че никой не иска да ти вземе детето на негова основа.

  - Частни фирми и НПО щели да се намесват при родителски спорове. Да решават за приемните семейства, ще дават задължителни предписания....... Без думи

  И тези имат няколкостотин хиляди последователи във фейсбук. Тези изкараха и булките срещу Гей парада. Те или са безкрайно невежи. Или целенасочено манипулират овцете, които ги следват. А за да продължават да го правят явно имат изгода, разбирай някой и м плаща.

  п.п Как пък никой не забелязва, че комунягите и съветофилите покрай в. СЕГА и разните хибридни русофилски сайтчета имат същите възгледи по темата като десните консерватори от Дневник

 65. 65 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#57] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А пък в Гърция марксизмът трябва да бъде обявен за държавна религия.

 66. 66 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#37] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Имаш два проблема.
  Първият е, с осмислянето на написан текст.
  Вторият - с културата и възпитанието.
  Дано децата ти, да са по-възпитани от теб.

 67. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#52:"rapidfire"]Интересно как дядо ми се справяше, а държа да отбележа че изобщо не бях лесно дете, без да ме докосне един единствен път. Никога не ме е удрял, никога не е бил груб, никога не ме е пренебрегвал.../quote]

  Най-вероятно просто не си спомняш или си го възприел, като нещо нормално.
  Всъщност, смятам че тема се разводнява, понеже понятието "насилие" е много разтегливо.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  На нас проблем ни е само Истанбулската конвенция. Другото ни е наред.

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#57] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Това ще продължи !

  Ами въпросън е маловажен.

 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Въпрос извън темата —от вчера, мога да пиша, но не мога да давам ”+” или ”—”.
  Друг с подобен проблем? Бъг на сайта? Филтър на мненията 😠?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Любопитно

  До коментар [#8] от "Dox":

  ”Скоро на български ще говорят предимно български цигани само...”
  Лошо няма, важното е да оцелее езика и самосъзнанието (в случая да приемат българското)
  Нали не вярваш, че тези българи от 681 г са същите като тези от 2019 г (то май и езика езика не е съшият...)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Весело

  “....Участващите експерти от Световната здравна организация и от УНИЦЕФ отбелязаха, че насилието над деца в световен мащаб е стигнало до размерите на епидемия. ..“ Ахааа- и за това оон решава, че във България трябва да се "прочисти" от насилници, при това- не какви да е, а бели биологични хетеро мъже от етноса българи и насила да се отнемат деца от семейства специално от този етнос :–) Имам въпрос към оон- защо не пледират за отнемане на деца и прекратяване на насилието над малолетни деца в циганските племенни групи, на които собствените им родители им режат пръсти на ръцете, за да могат децата по-лесно да крадат и джебчийстват, защо не се прекрати насилието над децата от циганските племенни групи, в които родителите им умишлено не ги пускат на училище, защото ги пращат на просия?

 73. 73 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#71] от "DDR": “....Нали не вярваш, че тези българи от 681 г са същите като тези от 2019 г (то май и езика езика не е съшият...)?...“ Хората от етноса българи във България В МОМЕНТА сме преки наследници- и биологично, и като етнос- на народността “българи“, чието формиране е започнало през 7 век от 2-3 различни племенни групи, и е завършило формирането си в края на 9 и началото на 10 век. Много им е неприятно това на всички българофоби- не знам защо:)

 74. 74 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#64] от "anton83": “...- Частни фирми и НПО щели да се намесват при родителски спорове. Да решават за приемните семейства, ще дават задължителни предписания....... Без думи...“ веднага Ви давам правно тълкуване в качеството си на български адвокат. В СК ИМА, СЪЩЕСТВУВАТ такива текстове, от чието юридическо тълкуване ВСЕКИ български юрист разбира, че държавата ДЕЛЕГИРА своите правомощия на нпо-тата и това е факт. Ето ви го и доказателството-
  СЕМЕЕН КОДЕКС
  Родителски права след развода
  Чл. 59.(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) По изключение, ако интересите на децата налагат това, съдът може да постанови те да живеят при дядо и баба или в семейство на други роднини или близки, с тяхно съгласие. Ако това не е възможно, детето се настанява в приемно семейство ИЛИ СОЦИАЛНА ИЛИ ЗДРАВНО СОЦИАЛНА УСЛУГА ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА, посочени от дирекция "Социално подпомагане". Във всички случаи съдът определя подходящ режим на лични отношения между детето и родителите.
  Осиновяване без съгласие на родителя
  Чл. 93.2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Осиновяване без съгласие на родителя се допуска и когато детето е настанено в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и родителят в срок до 6 месеца от датата на настаняването по административен ред съгласно Закона за закрила на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката и връщане на детето или настаняването му в семейство на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето. Искането може да бъде направено и в производството за настаняване по съдебен ред, образувано съгласно Закона за закрила на детето.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Осиновяване без съгласие на родителя при условията на ал. 2 се допуска и когато детето е настанено в приемно семейство и е вписано в регистъра на деца за пълно осиновяване
  Съвет по осиновяване
  Чл. 94.(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Председател на Съвета по осиновяване е директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане. Членове на съвета са: юрист, определен от областния управител, лекар, определен от директора на регионалната здравна инспекция, педагог, определен от началника на регионалния инспекторат по образование, психолог, определен от директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето, ръководителят на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа.
  Да- всеки човек, който не е правоспособен юрист, НЕ ЗНАЕ какво се крие зад думите“ ръководителят на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа.“ и дали това лице е държавен служител или не е, но юристите знаем, че това лице де факто е ръководителят, определен от кривозащитното нпо, което предоставя “услуга за резидентна грижа“, в замяна на което се предвижда да му се плаща от българският държавен бюджет. ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА- а Вие пак си пишете, че това било лъжа....


 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Разстроено

  Голема скука коментарите. Нищо градивно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 76. 76 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#75] от "DDR": ИК и стратегията за детето са инструмент, с който се извършва ГЕНОЦИД НАД ЕТНОСА БЪЛГАРИ- ДЪРЖАВООБРАЗУВАЩИЯТ ЕТНОС ВЪВ БЪЛГАРИЯ, като целта е ПРЕМАХВАНЕ на етническото землище на етноса българи и неговите обичайни обиталища в собствената му държава България, физическото му унищожение чрез насилствено предаване на деца от групата на друга група и чрез налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата , и населването на бившето му етническо землище и държава, с лица от циганските племенни групи и араби- мюсюлмани- нещо, което Вие горещо приветствате и препоръчвате :
  КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*) (Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ № 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.)
  Издадена от Министерството на външните работи
  Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г.
  Член ІІ
  В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, ЕТНИЧЕСКА , расова или религиозна група като такава:
  c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение;
  d) налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;
  e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.
  Член ІІІ
  Следните действия са наказуеми:
  а) геноцид;
  b) заговор за извършване на геноцид;
  c) пряко и публично подстрекателство за извършване на геноцид;
  d) опит за извършване на геноцид;
  e) съучастие в геноцид.
  https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2135708965

 77. 77 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#75] от "DDR": Още ли Ви е скучно или искате да дебатираме кой и защо цели пряко геноцид над етносът българи - мнозинството - в Р. България?

 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Липсват основните играчи...жалко, от тях човек има какво да научи, става и мохабет. Само да не са згазили лука...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 79. 79 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#71] от "DDR":

  Имаме много общо с предците си.
  Езикът се е развил,но това се е случило с всички езици.
  Циганите няма да имат никога българско самосъзнание ,даже и да говорят езика ни.Така както ирландците и шотландците нямат английско самосъзнание ,въпреки,че говорят английски...

 80. 80 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#78] от "DDR": “.... Само да не са згазили лука...“ ако чакате ник "кретен килър" да се изходи по въпроса, няма да го дочакате, а и не виждам какво ново може да се научи от него освен препотвърждаване на омразата му към етноса българи и държавата България и набеждаване на всеки, който не споделя неонацистките и фашистките му възгледи, за неонацист и фашист:)

 81. 81 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#79] от "DD Ay":

  Над темата за самосъзнанието може да се поспори. Харесва ли ни или не, но много цигани имат българско самосъзнание. ”Истинските” българи не приемат този факт, но това си е техен проблем. Ако продължават така, ще стане като във вица, дето в селото имало един българин, но му викали бай Иван Циганина.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 82. 82 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#81] от "DDR": “.... Харесва ли ни или не, но много цигани имат българско самосъзнание. ...“ Във Вашето нпо може и да е така- не споря, но сред лицата от българската народност думите ви са нелепа смешка. “....Ако продължават така, ще стане като във вица, дето в селото имало един българин, но му викали бай Иван Циганина...“ :) Страшно си личи, че не сте живял във България над 20-30 години:) Българите казваме на някого “Циганина" поради 2 причини- или много лъже и/или много краде, или е с доста по-тъмен тен от останалите българи:) Как може така тотално да не разбирате начина, по който комуникираме българите, нашите идиоми, а да твърдите, че имате рецепта за нашият живот и че само тя е правилната и сме длъжни да я изпълняваме?!

 83. 83 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#74] от "cmy12603507":

  Ще е добре да изведете откъде произтича увереността ви , че в основния случай резидентната грижа се предоставя от НПО . Значи ли, че центрове за настаняване от семеен тип и т.н се управляват само от НПО. Защото за Пазарджик мога да ви покажа примери в двете посоки. Център за хора с деменция предоставен за управление от външна организация и доста други към дирекция социално подпомагане. Това е решение на общината. И не виждам проблем, щом вършат работа. НО хайде да оставим този въпрос. По другите точки нещо да кажете?

 84. 84 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "anton83": „....Ще е добре да изведете откъде произтича увереността ви , че в основния случай резидентната грижа се предоставя от НПО ...“ От съдържанието на самият закон-
  ЗАКОН за социалните услуги Oбн., ДВ, бр. 24 от 22.03.2019 г., в сила от 1.01.2020
  Раздел ІІІ
  Доставчици на социални услуги
  Чл. 28. Доставчик на социални услуги е лице, което отговаря за предоставянето на социалните услуги.
  Частни доставчици на социални услуги
  Чл. 30. Частни доставчици на социални услуги могат да са:
  1. български физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица;
  2. физически лица, извършващи търговска дейност, и юридически лица, регистрирани по законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
  Чл. 31. (1) Лицата по чл. 29, ал. 3, т. 2 и чл. 30 могат да предоставят социални услуги на територията на Република България след издаването на лиценз от изпълнителния директор на Агенцията за качеството на социалните услуги.

  (2) Лицата по чл. 29, ал. 3, т. 2 и чл. 30 могат да предоставят всички социални услуги, за които имат издаден лиценз.

  (3) Лицата по чл. 30, т. 2, които съгласно законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, имат право да предоставят социални услуги по смисъла на този закон, не подлежат на лицензиране, когато извършват тези услуги еднократно или временно без установяване на територията на Република България.
  Чл. 25.(2) Кметовете на общини:
  5. управляват предоставянето на социалните услуги на територията на общината, които се финансират със средства от държавния и общинския бюджет;
  Раздел ІІ
  Финансиране на социалните услуги

  Източници на финансиране


  Чл. 41. (1) Социалните услуги се финансират от:

  1. държавния бюджет;

  2. общинските бюджети;

  3. частни доставчици на социални услуги.

  (2) Социалните услуги и създаването на необходимата за тяхното предоставяне специализирана среда може да се финансират и от:

  1. европейски структурни и инвестиционни фондове;

  2. европейски и международни програми и проекти;

  3. международни финансови институции;

  4. физически и юридически лица;

  5. други източници.

 85. 85 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "anton83": И още от същият закон-
  Чл. 48. (1) Частните доставчици на социални услуги финансират социалните услуги, които предоставят.

  (2) Когато предоставянето на социалните услуги е възложено от общината на частни доставчици на социални услуги, финансирането на предоставянето на тези услуги от частните доставчици е със средства от държавния и/или общинския бюджет.

  (3) Размерите на таксите за ползване на социалните услуги по ал. 1 се определят от частния доставчик.

 86. 86 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#85] от "cmy12603507":
  ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
  § 1. По смисъла на закона:
  32. "Лице, което управлява дейността по предоставяне на услугата" е лице, назначено от доставчика на социалната услуга за осъществяване на ръководство и което е работодател на служителите, осъществяващи дейността по предоставянето на услугата.

 87. 87 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Въпрос извън темата —от вчера, мога да пиша, но не мога да давам ”+” или ”—”.Друг с подобен проблем? Бъг на сайта? Филтър на мненията 😠?
  —цитат от коментар 70 на DDR


  пробвай с друг браузър

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 88 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#86] от "cmy12603507":

  Не сте ме прочели добре, написах ОСНОВНО. Защото вие твърдите, че това е преобладаващият случай, а пък аз ви казах, че мога да ви дам пример за предоставена за управление резидентна грижа за управление от частни лица, при това за възрастни. И много повече управлявани от общината. Включително за деца. Е в тая община, значи НПО няма да се меси при осиновявания.
  Освен това правите ли разлика между социални услуги изобщо и социални услуги от резидентен тип(за деца) доставчикът на които може да участва в Съвет за осиноявяване.
  Това, че някой управлява дневен център, център за обществена подкрепа и т.н не му дава право да учатва в съветите по осиновяване.

  И пак, какво ви е мнението за останали глупости и открити манипулации на тази организация.

 89. 89 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#76] от "cmy12603507":

  Егати! Цял международен акт създаден с една цел - ГЕНОЦИД, ТОЧНО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Цял свят за нас мисли. Цял свят има едничка цел да ни унищожи. Все едно е много трудно. Ние сами ще я свършим тая работа за още 50-60 г.
  И как точно ви пречи ИК? Как тя ще унищожи България. Само да дам пример. Турция нали я е подписала. Случайно някой да е тръгнал да променя социалните роли. Някой да е въвел трети пол(каквото си мислят овцете), да се уча децата, че има и други полове(пак според овцете), някой наднационален орган да е отишъл да им се кара?
  И с и без ИК все тая. Другото е работа на хитрите овчари и блеещите овце зад тях.
  В тая връзка чели ли сте Конвенцията за правата на детето? Да видите какви ужаси има там
  Член 16
  1. Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговатачест и репутация.
  2. Детето има право на закрила от закона против такава намеса или посегателство.


  Държавите трябва да пазят детето от всички форми на насилие вкл. НЕБРЕЖНО отношение.
  УЖасен ужасон. Скандинавските педофили са ги измислили тези текстове. АКо сега се приемаше конвенцията и беше изгодно на някои, щеше да има ужасен вой. По-голям от този ИК. Ако беше попаднала в ръцете на писалите брошурката(май се оказа, че преписват подобна руска), щеше да има- не можеш да се скараш на детето си. Не можеш да му влизаш в стаята. Може да те осъди в съда И добре, че дефинициите на насилие са приети преди 15г. в Правилника за приложение на Закона за защита на детето. Щото ако беше сега, щеше да има компетентни гласове, ама какво е това пренебрегване(една от формите на насилие). Искат да ни вземат децата, ако не живеем богато и да ги дадат на богатите гейове педофили в Норвегия. И престанете с тази Стратегия за детето. Спряна е, приключи, тчк! Другото са платени манипулации

 90. 90 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 868 Неутрално

  И с и без ИК все тая. Другото е работа на хитрите овчари и блеещите овце зад тях.
  —цитат от коментар 89 на anton83

  А тогава защо е толкова важно България да подписва тоя документ?
  (За протокола, аз лично съм против да бъде подписана тази конвенция.)

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 91. 91 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#90] от "keen":

  Честно казано, на мен не ми е особено важно. От чисто практична гледна точка, не смятам, че ще промени нещо към по-добро. Щом и досега институциите не работят достатъчно добре в случаите на насилие срещу жени. Но именно в Дневник имаше статия, в която съдии занимаващи се с тази материя, обясняваха, че ще е от полза.

  Дразнещо е как някои се опитват да трупат политически дивиденти и да насаждат у обществото определени възгледи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK