Протестът днес поиска не само "природа, а не бетон", но и смислен и спазван закон

Протестът днес поиска не само "природа, а не бетон", но и смислен и спазван закон

© Георги КожухаровСпоред данни на полицията участниците в протеста срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) днес бяха повече от 200 души. Те останаха пред сградата на парламента с основно искане да се уважи президентското вето и гласуваните промени за ограничаване на възможностите за къмпингуване да се отменят, като започне реална обществена дискусия за регулациите за опазване на морския бряг. По-късно блокираха закратко и Орлов мост.


Тома Белев, председател на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България (АПБ) заяви, че при отхвърлянето на ветото от ресорната устройствена комисия вчера, председателят ѝ Искрен Веселинов е заявил, че не е имало време за дискусии. Негови бяха предложенията за забрана на къмпингуването извън специално регулирани места, каквито засега не съществуват. Всъщност това беше стара идея, която работна група към Министерството на туризма с участието на неправителствени организации дискутира от 2016 г. (виж тук), но министърът на туризма Николина Ангелкова не сметна за необходимо да включи в проекта си за промени в закона.


Белев заяви, че президентското вето дава възможност за начало на истински дебат за разумна регулация по морския бряг, но за да се случи това, депутатите трябва да го уважат.
Председателят на АПБ обясни, че докато тези спорни промени в ЗУЧК още не са приети, правителството вече предлага нов проектозакон, с който ще се дадат възможности за концесия на морските плажове, включваща и част от акваторията на България. Такава концесия противоречи на правилата на европейската директива за концесиите. С това България ще влезе в нова наказателна процедура, предупреди той.


Протестът днес поиска не само "природа, а не бетон", но и смислен и спазван закон

© Георги Кожухаров


Белев също напомни, че множеството случаи на унищожаване на дюни - Градина, Камчия, а от вчера нова информация и за Дуранкулак, дават основание и за наказателна процедура по Директивата за природните обитания, която защитава дюните като ценен растителен хабитат.


Тома Белев предупреди, че в момента, когато встъпят в длъжност новият Европейски парламент и новата Европейска комисия, сигналите за нарушения на европейското законодателство ще бъдат много по-ефективни отколкото при досегашната администрация. От АПБ вече подготвят справка за европейските институции за случаите на неспазване на законодателството на общността в България.


Неспазване на закона е и фактът, че много от реалните дюни не са отразени в специализираната карта на дюните, както се оказа, че е случаят с дюните на плаж Камчия север, разорани миналата седмица. Тоест, в България има дюни, които не са под защита, защото не съществуват в правния свят, докато не бъдат документирана с експертиза на ботаници. Голяма част от тях са част и от схемата на заменките и формално имат статут на земеделски и горски имоти (например Камчийски пясъци - тук).


От АПБ през последния месец с помощта на доброволци са проверили и кадастъра на Министерството на туризма и резултатът е, че над 1/3 от плажовете на България на фигурират в него. Това доказва, че ЗУЧК на се спазва досега и плажовете се ползват безвъзмездно от години, за което отговорността е на ресорния министър Ангелкова


Според Любомир Попйорданов от Българската асоциация по алтернативен туризъм, ЗУЧК до момента се използва само като инструмент за обслужване на застрояването, но не и за защита на крайбрежието. В отговор на скандирането на протестиращите "искаме природа, не искаме бетон" той каза "ние искаме не само природа и достъп до плажа, не само не искаме бетон - ние искаме всъщност закон". Според него липсва смислен и обслужващ интересите на гражданите закон за Черноморието, който да отговаря на целите за разумно устройство и осигуряване на възможности за туризъм. Тези цели към момента са само формално заложени в ЗУЧК, каза експертът по туризъм.


Попйорданов уточни, че не само че законът толерира застояването, но и непряко пречи на туризма. България е страната в Европейския съюз с най-ниска цена за морска почивка, най-слаба заетост на леглова база и има много нисък сегмент на чуждестранни туристи, каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ореваха света задето им спреха безплатното море. Сега кой ще наторява плажовете ... Защо не си опъват палатките и не си паркират караваните върху дивите гръцки плажове, хем им е и по-близо?

 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  хълмче от 5 см е дюна! абе какво те интересува, нали може да клекнат зад нея и да се изходят екологично!

 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Разстроено

  хълмче от 5 см е дюна! абе какво те интересува, нали може да клекнат зад нея и да се изходят екологично!
  —цитат от коментар 2 на bkstoja


  И малко ветър и пясък отгоре и ето ти нова дюна...

 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 439 Весело

  Тези са от 20 % дето не работят , а кампингуват безплатно

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Трябваше в закона да се запише, че ако тия навлеци нямат пари да си платят глобата на място да полагат общесъвенополезен труд за съответната община и вечер в дранголника.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Весело

  "Защо не си опъват палатките и не си паркират караваните върху дивите гръцки плажове, хем им е и по-близо?"

  Може да се опъват и на дивите турски плажове.
  С по една кофичка вазелин в ръка...

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Ами спазвайте го. Закона имам пред вид. Тука май ще трябват персонални закони. Да може да се угоди на всеки.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Весело

  Тези са от 20 % дето не работят , а кампингуват безплатно
  —цитат от коментар 4 на 001


  Всъщност, гледах по една от телевизиите един такъв протестър.
  Представи се за даскал, който получавал заплата от 980 лева.
  И нямал пари да плаща в платен къмпинг за ток и вода.
  Предпочита през цялата лятна ваканция да си къмпингува диво и щастливо.
  А природата му беше през хоботчето...

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#6] от "palav_nik":

  Между другото на турското черноморско крайбрежие има разкошни плажове, но доколкото знам турците целенасочено не развиват масов туризъм там. Що наистина не пробват да опънат палатчици и каравани и да висят три месеца там? Или на Лазурния бряг. Всъщност защо само по повод свободното къмпингуване никой от тия не дава примери със законодателството на други държави от ЕС? Ами как защо - защото дори в няколкото (скандинавските най-вече), където много условно е разрешено, разрешението важи за не повече от 2 дни, а на някои места и само при придвижване пеша или с велосипед. А нашите умни и красиви "природозащитници" искат да отидат с бричката (немски дизеляк на 20+ години) юни, да опънат палатката на дюните и да седят там до началото на септември. Правейки съответните купчини за периода.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  Всъщност, гледах по една от телевизиите един такъв протестър.
  Представи се за даскал, който получавал заплата от 980 лева.
  И нямал пари да плаща в платен къмпинг за ток и вода.
  Предпочита през цялата лятна ваканция да си къмпингува диво и щастливо.
  А природата му беше през хоботчето...
  —цитат от коментар 8 на palav_nik


  Баш. Нали се сещаш - това са ония почернели като миньори и брадясали като попове мърльовци, които могат да те откажат от ходенето на плаж. Въртят се около всички места, където има условия за палатки и се изживяват като разпоредители на плажа. Естествено дървят се предимно на групи ученици или млади жени, щото знаят какво ги чака ако дойдат да раздават заповеди на "мутрите" (за тях такива са всички с нормални автомобили, които не приличат на предрусал хипар и не са склонни да признаят господаруването им над плажа). Направо се втрисам като се сетя какви съм ги виждал...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  ......................... С по една кофичка вазелин в ръка...
  —цитат от коментар 6 на palav_nik


  Опитното си е опитно !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  """"... Тома Белев, председател на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България (АПБ) ....""""
  - = - = - = - = -
  Според влязло в сила решение на Българския съд и то от над 10 години
  не е даже и член , а камо ли и председател на АПБ . . . . . .

  В Е С Е Л О . . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Смрадливите зелени боклуци коалиционни партньори на сините болшевики трябва веднъж завинаги да бъдат изхвърлени да осират природата. А когато изхвърлиш Тона Белев да не ти прави рекет и планове природата се съживява.

 14. 14 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  зеления болшевизъм збира червния болшевизъм и лилавия болшевизъм

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 15. 15 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  зеления болшевизъм збира червния болшевизъм и лилавия болшевизъм

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  и един въпрос , Дневник ли си ги избра , те ли го избраха ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ореваха света задето им спреха безплатното море. Сега кой ще наторява плажовете ... Защо не си опъват палатките и не си паркират караваните върху дивите гръцки плажове, хем им е и по-близо?
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  И според тях - "безплатно " ! Не разбирам само кой закон искат да се спазва ????Може би разпъването на палатки , шатри , паркиране а кемпери и др. подобни става ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на разните му дюни и пякъци ! Иначе - САНКЦИИ !

 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 439 Весело

  Защо тези да могат да си спират където си искат караваните без пари, а на мен ще ми искат да плащам синя, зелена и пембена зона.
  Веднага вето на резидента на зоните в София

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Точно неуспешни политици като Белев да дават акъл за ползването начужди имоти безплатно е меко казано неуместно.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  и поискаха уволнение за общински съветници ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Значи на всички дотук им харесват бетонирани брегове. И кой ще летува там. Защо хората предпочитат Гърция, пред нашето море. Ами е това е причината. Те бетон си имат и в къщи.

 22. 22 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  е точно това е проблема! ако т.н. еколози се бяха концентрирали върху истинско опазване на природата, не само да гледат от кой фонд да лапкат и как да минат между капките без да плащат, мненията им щяха да имат някаква тежест. но хората видяха че са само лозунги и бъркотия и започнаха да ги нартиват, което е абсолютно заслужено!
  До коментар [#21] от "Роси":

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":

  Я пробвай да паркираш кемперчето на плажа в Гърция. Ама да снимаш!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Само двеста ли са протестирали

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Това , че плажа и околностите не трябва да се осират , съвсем - амааа съвсем не означава, че трябва да се бетонират същите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Група "Бетономорие" обединява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива "За делфините", "Спаси Пирин", Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария с председател Йоан Кратерзиян."

  Пфф и с тия групички от по 10 умнокрасиви ни занимават по 3 пъти дневно. Погледнете имената на групите...... Има ли някой, който наистина да мисли, че биха могли да бъдат полезни с нещо. Хора без работа. А и протестират и се сравняват с 250 000 в Прага.
  Особено "Инициативен комитет кемпер общество"... Нямам думи.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дойде лято, време е да си осигурим безплатно къмпингуване по дюни и защитени плажове. И веднага излязоха на протест, да не изпуснат келепира. У нас стана модно всеки да протестира за каквото му дойде. Едни искат безплатни детегледачки, други искат безплатно летуване, трети искат безплатни магистрали. Важното е на българина всичко да му е безплатно, защото той е богопомазан и трябва да се ползва от всички земни блага безплатно. Разглезиха ни управляващите в стремежа си да угодят на всеки с цел печелене на електорат. Ще дойде време да си плащаме вересиите и то доста скъпо, защото безплатен обяд няма.

 28. 28 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 294 Весело

  Значи на всички дотук им харесват бетонирани брегове. И кой ще летува там. Защо хората предпочитат Гърция, пред нашето море. Ами е това е причината. Те бетон си имат и в къщи.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Тцъ, не харесваме.
  И за разлика от 95% от участниците в "ултра-гига-мега" масовия протест от няма и 200 души, съвсем пряко и лично сме противодействали на такова бетониране. И на обявяването на плажове за ливади и пасища... даже сме успявали да спрем такива свинщини. За съжаление в други случаи съдът реши, че дюните са ливада.
  Само че не харесваме и някакви нахалници, чиято грижа за природата се изразява в перманентни разходки по жълтите павета, колчем томабелевци ги повикат, да си тропнат кемперите върху дюните, да се размотават с джипове върху плажа и да освинват всичко.
  Да го кажа по-кратко и ясно като за трудно схващащи Росита: Ако не подкрепяш обирите на квартални магазинчета, това НЕ означава, че подкрепяш многомилионните кражби на свързани с властта тарикати. Така е и с плажовете: Ако си много против бетонирането, това не те прави съюзник на осирането.
  Просто е за схващане. За който може да мисли и да прави елементарни логически изводи.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 29. 29 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 294 Весело

  Значи на всички дотук им харесват бетонирани брегове. И кой ще летува там. Защо хората предпочитат Гърция, пред нашето море. Ами е това е причината. Те бетон си имат и в къщи.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Тцъ, не харесваме.
  И за разлика от 95% от участниците в "ултра-гига-мега" масовия протест от няма и 200 души, съвсем пряко и лично сме противодействали на такова бетониране. И на обявяването на плажове за ливади и пасища... даже сме успявали да спрем такива свинщини. За съжаление в други случаи съдът реши, че дюните са ливада.
  Само че не харесваме и някакви нахалници, чиято грижа за природата се изразява в перманентни разходки по жълтите павета, колчем томабелевци ги повикат, да си тропнат кемперите върху дюните, да се размотават с джипове върху плажа и да освинват всичко.
  Да го кажа по-кратко и ясно като за трудно схващащи Росита: Ако не подкрепяш обирите на квартални магазинчета, това НЕ означава, че подкрепяш многомилионните кражби на свързани с властта тарикати. Така е и с плажовете: Ако си много против бетонирането, това не те прави съюзник на осирането.
  Просто е за схващане. За който може да мисли и да прави елементарни логически изводи.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#29] от "stem":


  ..................За който може да мисли и да прави елементарни логически изводи............
  —цитат от коментар 29 на stem

  Учудваш ме , че си си го помислил за адресаткатА на писанието ти ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Като гледам, доста хора (предполагам умни, красиви и платени) също са се из@к@ли под статията!
  Благидарим Ви, Вие сте нашата мотивация 😂!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK